H Γεωργία Βεληβασάκη παρουσιάζει την Επιτελεστική ποίηση... στο Βιβλίο Τσάι και Συμπάθεια

2007 Views
H Γεωργία Βεληβασάκη παρουσιάζει την Επιτελεστική ποίηση... στο Βιβλίο Τσάι και Συμπάθεια H Γεωργία Βεληβασάκη παρουσιάζει την Επιτελεστική ποίηση... στο Βιβλίο Τσάι και Συμπάθεια

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Γεωργίας Βεληβασάκη, Performance poetry. Επιτελεστική ποίηση, Action λόγου ως άξιον λόγου  που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο ΖΩΓΙΑ – Βιβλίο Τσάι και Συμπάθεια (Αλεξάνδρου Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310243459) την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 (20:00).


Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Ποιητής / Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Ζαχαρίας Κατσακός, Φιλόλογος / Ποιητής
Γιάννης Μήτρου, Διδάσκων στη Σχολή Καλών Τεχνών / Performance-visual artist / Θεωρητικός Τέχνης
 
Θα ακολουθήσει performance των ποιημάτων «Το Ράμφος» και «Meta-Ego» από την ίδια τη συγγραφέα.
 Η βραδιά θα κλείσει με ζωντανή μουσική και μελοποιημένη ποίηση.
Γεωργία Βεληβασάκη – τραγούδι
Ανδρέας Ζιάκας – κιθάρα
Maria Hristova – τσέλο
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στο πεδίο των εκδόσεων, καθώς είναι η πρώτη μονογραφία στην Ελλάδα με θέμα την επιτελεστική ποίηση (performance poetry). Το βιβλίο εστιάζει στο φαινόμενο και τα χαρακτηριστικά μιας ποιητικής που παίρνει πνοή «πέρα από τη σελίδα». Η επιτελεστική ποίηση αναγνωρίστηκε ως διακριτό λογοτεχνικό είδος μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα στην Αμερική, επαναφέροντας μια τέχνη παλιά όσο και ο άνθρωπος: αυτή του «ζωντανού» λόγου και της αφήγησης εντός της ομάδας. Έκτοτε έχει καταφέρει να κερδίσει το ενθουσιώδες ενδιαφέρον του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έκδοση συμπεριλαμβάνει συνεντεύξεις ποιητών/καλλιτεχνών-performers, φωτογραφίες και videos (σε κώδικα QR). Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γράφημα. 
[Από τα εισαγωγικά σημειώματα του βιβλίου:]
 
Προσφορά εξόχως σημαντική, καθώς καλύπτει ένα κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ένα βήμα προς την ευθυγράμμιση της σχετικής εγχώριας ποιητικής παραγωγής με τη διεθνή. Μια μελέτη που μας προσανατολίζει θεωρητικά και μεθοδολογικά στη διδακτική της επιτελεστικής ποίησης, προσκαλώντας μας να ψαύσουμε με διαφορετικό τρόπο το «νέο» αυτό ποιητικό είδος και την προοπτική επανασύνθεσής του.
Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος
Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΔΜΠΣ Δημιουργική Γραφή
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Η συγγραφέας διερευνά την επιτελεστική ποίηση, επιχειρώντας να την ορίσει, να καταγράψει τις παραλλαγές της και να τη θέσει σε μια θεωρητική και πρακτική προοπτική. Το βιβλίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες να διαφανεί η σύμπλεξη της ποίησης και της επιτέλεσης, θέμα διαχρονικό και συγχρονικό, σύγχρονο και ανεξάντλητο.
Δημοσθένης Αγραφιώτης
Ποιητής, Καλλιτέχνης Διάμεσων-Επιτελεστής

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ (ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ)
Γράφει ποίηση, στίχους, θεατρικά έργα, έμμετρα παραμύθια και διηγήματα, ενώ ασχολείται με το τραγούδι, το μουσικό θέατρο και την τέχνη της performance ως ερμηνεύτρια, ερευνήτρια και δημιουργός, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2020 συνεργάζεται ως διδάσκουσα Επιτελεστικής Ποίησης (Performance Poetry) με το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Γεωργία Βεληβασάκη

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη