«Με το δεξί»: Μία έκθεση φωτογραφίας, ένα παραμύθι και μία ευχή για το 2022 στις Βιτρίνες του ΟΤΕ

750 Views
«Με το δεξί»: Μία έκθεση φωτογραφίας, ένα παραμύθι και μία ευχή για το 2022 στις Βιτρίνες του ΟΤΕ «Με το δεξί»: Μία έκθεση φωτογραφίας, ένα παραμύθι και μία ευχή για το 2022 στις Βιτρίνες του ΟΤΕ

 

 
Η παράδοση λέει “με το δεξί” και εμείς για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς, με αφορμή τις φωτογραφίες του Βασίλη Βαρσακέλη, ανακαλύψαμε μια ιστορία για τα δεξιά καλαπόδια.
 
Ο Βασίλης Βαρσακέλης με τις φωτογραφίες του στην έκθεση «Με το δεξί» υπογράφει το τελευταίο κεφάλαιο μιας ιστορίας σχεδόν ενός αιώνα. Απαθανατίζει μια τέχνη που παραδοσιακά περνά από γενιά σε γενιά και πλέον φαίνεται ότι αρχίζει να περνάει στην ιστορία.
.
Η συγκεκριμένη διαδρομή ξεκίνησε το 1927 από τον πατέρα του κ. Σεραφείμ Λαζαρίδη και συνέχισε με τον ίδιο, ο οποίος το 1967 άνοιξε το ένα από τα δύο εργοστάσια κατασκευής καλαποδιών στη Θεσσαλονίκη, το “Φίμη” όπως το ονόμασαν, από το παρατσούκλι του ιδιοκτήτη.
 
.
Τεχνίτες καλαποδιών, όπως ο κ. Σεραφείμ και ο υπεύθυνος παραγωγής του “Φίμη” κ. Μπάμπης Κυριακίδης, πέρασαν τη ζωή τους πάνω σε ένα “αλογάκι”, όπως το λένε οι ίδιοι, με μια ράσπα στο χέρι και με μάτι που μπορεί να διακρίνει με ακρίβεια τα χιλιοστά, φτιάχνοντας την «ψυχή» του παπουτσιού -όπως ονομάζουν οι άνθρωποι που ξέρουν από υποδήματα- το καλαπόδι.
 
Εκατοντάδες καλαπόδια, όλα δεξιά, μυτερά, τετράγωνα ή στρόγγυλα, για νυφικές γόβες ή στρατιωτικές αρβύλες, δείχνουν μέσα από τις “Βιτρίνες του ΟΤΕ” το δρόμο για ένα αισιόδοξο 2022, “Με το δεξί”.
 
Διάρκεια έκθεσης: 28 Δεκεμβρίου 2021-16 Ιανουαρίου 2022. Καρ. Ντηλ 33, Θεσσαλονίκη
 
Επιμέλεια: Γιάννης Αργυριάδης
Φωτογραφίες: Βασίλης Βαρσακέλης
Δημιουργία παραμυθιού: Γιάννης Αργυριάδης
Κείμενο: Δήμητρα Κεχαγιά-δημοσιογράφος
 

 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης στην
Ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης στην "Κ": «Οι ορχήστρες μας έχουν κατακτήσει ένα υψηλότατο καλλιτεχνικό επίπεδο» | Interview
με 0 Σχόλια 692 Views

Ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης στην "Κ": «Οι ορχήστρες μας έχουν κατακτήσει ένα υψηλότατο καλλιτεχνικό επίπεδο» | Interview


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο