Δημοτική Πινακοθήκη: Έκθεση - αφιέρωμα στις γυναίκες πρόσφυγες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

1150 Views
Δημοτική Πινακοθήκη: Έκθεση - αφιέρωμα στις γυναίκες πρόσφυγες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Δημοτική Πινακοθήκη: Έκθεση - αφιέρωμα στις γυναίκες πρόσφυγες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας02|03 έως 10|03|2022

Από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 μέχρι τις σημερινές προσφυγικές ροές, ο συντριπτικός όγκος των ξεριζωμένων ανθρώπων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι γυναίκες πρόσφυγες βίωσαν και βιώνουν μια σειρά γεγονότων αναπάντεχων, τραγικών και συχνά τραυματικών.


Η φετινή έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με τίτλο «Αθέατες Ψυχές» είναι αφιερωμένη στις γυναίκες πρόσφυγες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους,  να υποστούν κακουχίες, να εκτεθούν σε κινδύνους, εκμετάλλευση, βία και διακρίσεις. Στις γυναίκες αυτές, που τελικά κατάφεραν να ορθώσουν το ανάστημά τους, να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να μας δίνουν έμπνευση και δύναμη κάθε μέρα.


Με την συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την παραχώρηση του αρχειακού της υλικού, η Δημοτική Πινακοθήκη παρουσιάζει μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, τις γυναίκες πρόσφυγες από κάθε γωνιά της γης. Στην έκθεση παρουσιάζονται  εικόνες του χθες που δυστυχώς…ζούμε και σήμερα. 


“...Με την αξιοποίηση σκηνογραφικών μέσων διαμορφώθηκε ο εκθεσιακός χώρος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, το ιδανικό σκηνικό, που θα διεγείρει τις αισθήσεις των επισκεπτών και θα τους κάνει συμμέτοχους του ανθρώπινου δράματος. Καθώς το αφήγημα εκτυλίσσεται, εικόνες, λέξεις, αισθήματα μπλέκονται σε ένα χωροχρονικό κουβάρι, που διαπερνά και ανατρέπει τα σύνορα και τον χρόνο, εγείροντας προβληματισμούς για τη συλλογική ευθύνη, την ευθύνη του εγώ και του εμείς”, δηλώνει για τον σχεδιασμό της έκθεσης η Μουσειολόγος της Πινακοθήκης Θάλεια-Μαρία Αλεξάκη.

Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca) 02|03 έως 10|03|2022
Βας. Όλγας 182 και Θεμ. Σοφούλη

Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 – 18.00 , Σάββατο  11.00 – 18.00, Κυριακή 11:00 – 16:00

Τηλ. 2313 318538, 2310 427555


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2189 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο