Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη από τη Δήμητρα Σωκράτους - Διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

2572 Views
Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη από τη Δήμητρα Σωκράτους - Διαβάσαμε και σχολιάζουμε. Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη από τη Δήμητρα Σωκράτους - Διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε. 

«Δυο δελφίνια ξέρω στου βυθού τα χρώματα. Κολυμπούν μ’ ιστορίες, τ’ ουρανού ξεφαντώματα». Μετά από την έκδοση της ποιητικής συλλογής για παιδιά πάσχοντα από καρκίνο «Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι», το παρόν απόσπασμα ανήκει στη δεύτερη ποιητική συλλογή της Δήμητρας Σωκράτους, που τιτλοφορείται ως «Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη». Η ίδια είναι παιδαγωγός και ασχολείται με το δημιουργικό θέατρο. Η συλλογή βραβεύθηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού βιβλίου και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, για τη βιβλιοθήκη Δασκάλου και Μαθητή.

Η Υπόθεση:

Η συγγραφέας δημιούργησε μια παιδική ποιητική συλλογή με ρομαντική διάθεση, προσπαθώντας να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας. Τα ποιήματα αναφέρονται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και αναδίδουν τον κόσμο του παιδιού. Θίγουν καθημερινά ζητήματα και προβλήματα, ελαφρά και σοβαρά θέματα. Παρουσιάζονται σε αισιόδοξο τόνο άλλοτε όμορφες και άλλοτε σκληρές καταστάσεις της ζωής. Παιδιά που έρχονται και παιδιά που φεύγουν. Περιγράφονται με ειλικρίνεια σύγχρονα βιώματα και αγωνίες όπως η προσφυγιά, η προσπάθεια εύρεσης ασφαλούς γης, η προσπάθεια για εγκλιματισμό σε νέες χώρες, η βίαιη αλλαγή πραγματικότητας. Με φόντο τη Μεσόγειο, το Αιγαίο Πέλαγος, τη θάλασσα και τον υπέροχο έναστρο ουρανό της, περιγράφονται τα παιδικά όνειρα, που είναι κοινά σε κάθε παιδί. Τονίζεται η ανάγκη για ειρήνη, η οποία είναι πολύ σημαντική τόσο μεταξύ των παιδιών, όσο και μεταξύ μεγάλων και παιδιών.

Αξίζει:

Πρόκειται για μια όμορφη ρεαλιστική ποιητική συλλογή, όπου τα ποιήματα αποτελούνται από 2-4 στίχους, με ομοιοκαταληξία. Κάθε ποίημα περιλαμβάνει το δικό του μοτίβο. Κερδίζει σε πρωτοτυπία, καθώς συνδυάζει τα σύγχρονα προβλήματα και τις δυσκολίες που περνούν τα παιδιά, με άρωμα από τα παλιά αγαπημένα παιδικά ποιήματα. Οι λέξεις πλέκονται και δομούν ένα κείμενο μεστό και διδακτικό, που κάποτε παραπέμπει σε ευχή. Με υψηλό επίπεδο λόγου και μικρή έκταση είναι ικανά να διαβαστούν από τα παιδιά, χωρίς να κουράσουν. Χρησιμοποιώντας έντονα περιγραφικό τόνο, η συγγραφέας προσπαθεί να αποδώσει το νόημα της ζωής και της ειρήνης, προσδίδοντας αισιοδοξία και ελπίδα. Επιπλέον, διαθέτει μια πολύ όμορφη εικονογράφηση, που το καθιστά ευχάριστο. Είναι καλό και για τους μεγάλους, αλλά και για το σχολείο, καθώς η ποίηση ασκεί την ψυχή.     

Δεν αξίζει: 

Για όσους δεν αρέσκονται στο είδος και προτιμούν κάτι άλλο για τα παιδιά τους ή βαριούνται. Πρόκειται για ποιήματα που χρειάζονται μια εξήγηση περί του τί κρύβεται πίσω από τις λέξεις - ή αλλιώς τί εννοεί ο ποιητής.
 
Δήμητρα Σωκράτους, Αλήθειες, Όνειρα κι Ειρήνη, εκδόσεις Δήμητρα Σωκράτους, Ελλάδα 2017, σσ. 40.     
 
Βαθμολογία:
4/5

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
12α ΘΒΘ 2023: Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
12α ΘΒΘ 2023: Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
με 0 Σχόλια 2733 Views
Mια σπουδαία καλλιτέχνις με τόλμη, με όραμα, με πάθος για την τέχνη της και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος «γεμάτος» από εμπειρίες, κατασταλαγμένος και ώριμος καλλιτεχνικά σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη