Νέα Υόρκη: Τα μουσεία υποχρεούνται πλέον να αποκαλύπτουν ποια έργα τέχνης είχαν κλαπεί από τους Ναζί

1668 Views
Νέα Υόρκη: Τα μουσεία υποχρεούνται πλέον να αποκαλύπτουν ποια έργα τέχνης είχαν κλαπεί από τους Ναζί Νέα Υόρκη: Τα μουσεία υποχρεούνται πλέον να αποκαλύπτουν ποια έργα τέχνης είχαν κλαπεί από τους Ναζί

 


Τα μουσεία της Νέας Υόρκης θα είναι πλέον υποχρεωμένα να αποκαλύπτουν ποια έργα τέχνης είχαν κλαπεί στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου, χάρη στη νέα νομοθεσία που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα η κυβερνήτης Kathy Hochul.

Ο νόμος αποτελεί μέρος μιας σειράς νομοθετημάτων που αποσκοπούν στην τιμή και την υποστήριξη των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.

Οι Ναζί είχαν κλέψει εκατοντάδες χιλιάδες έργα τέχνης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως από εβραϊκές κοινότητες. Ο νέος νόμος επιβάλλει στα μουσεία να τοποθετούν σε εμφανές σημείο μια πινακίδα ή άλλη σήμανση, στα έργα τέχνης.

«Περισσότεροι από 600.000 πίνακες κλάπηκαν από τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πλουτίζοντας το ναζιστικό καθεστώς και εξαλείφοντας παράλληλα τον εβραϊκό πολιτισμό», δήλωσε ο Τζακ Κλίγκερ, διευθύνων σύμβουλος του Μουσείου Εβραϊκής Κληρονομιάς στη Νέα Υόρκη, σε δήλωσή του στο CNN.

«Για χρόνια, πολλοί από αυτούς τους πίνακες εκτίθενται σε ιδρύματα, χωρίς όμως να αναγνωρίζεται η προέλευσή τους», τόνισε. «Η νέα νομοθεσία το διορθώνει αυτό και επιτρέπει στα ιδρύματα της Νέας Υόρκης να τιμήσουν εκείνους που χάθηκαν και των οποίων τα προσωπικά αντικείμενα εκλάπησαν με σκοπό το κέρδος».

Αρκετά μουσεία επανεξετάζουν τη σκοτεινή ιστορία ορισμένων εκθεμάτων τους. Το 2000, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ξεκίνησε το Πρόγραμμα Έρευνας Προελεύσεως για τον εντοπισμό κλεμμένων έργων τέχνης. Το μουσείο φιλοξενεί περίπου 800 πίνακες που «βρίσκονταν ή θα μπορούσαν να βρίσκονται στην ηπειρωτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Παρόλα αυτά, το μουσείο δήλωσε ότι τα περισσότερα έργα τέχνης είτε αποκτήθηκαν απευθείας από τους καλλιτέχνες είτε φέρουν άλλα αρχεία ιδιοκτησίας που αποδεικνύουν ότι δεν εκλάπησαν από τους Ναζί.

Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη βελτίωση της εκπαίδευσης στα σχολεία όσον αφορά στο Ολοκαύτωμα, καθώς και την έκδοση ενός καταλόγου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που απαλλάσσουν από τα τέλη για τις αποζημιώσεις του Ολοκαυτώματος.

«Μαθαίνουμε ιστορία κοιτάζοντας έργα τέχνης», δήλωσε ο Γκρεγκ Σνάιντερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Claims Conference, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στην παροχή αποζημιώσεων και βοήθειας στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

«Η ιστορία του τι συνέβη σε αυτό το έργο είναι μέρος του. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε μια άλλη οπτική γωνία της ιστορίας του Ολοκαυτώματος».

«Δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη, πιο εξελιγμένη βιομηχανική γενοκτονία των Εβραίων, ήταν και η μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία του κόσμου», τόνισε ο Σνάιντερ.

Ενώ η νομοθεσία αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός για τα μουσεία, ο Σνάιντερ είπε ότι πολλά έργα τέχνης που εκλάπησαν από τους Ναζί βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, γεγονός που συχνά δυσκολεύει τον εντοπισμό τους.

ΠΗΓΗ: CNN

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2191 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο