Χριστούγεννα Θράκης και ανατολικής Μακεδονίας. Εκδηλώσεις στις πόλεις, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα. Γράφει ο Μπάμπης Καλπάνης.

2372 Views
Χριστούγεννα Θράκης και ανατολικής Μακεδονίας. Εκδηλώσεις στις πόλεις, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα. Γράφει ο Μπάμπης Καλπάνης. Χριστούγεννα Θράκης και ανατολικής Μακεδονίας. Εκδηλώσεις στις πόλεις, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα. Γράφει ο Μπάμπης Καλπάνης.

 Χριστούγεννα από την Κομοτηνή έως τη ΔράμαΤελευταίες «Απο-δράσεις πολιτισμού από τη Θράκη» για φέτος και με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η στήλη θα κινηθεί σε γιορτινούς ρυθμούς. Θα κάνουμε ένα ταξίδι στο εορταστικό κλίμα και τις εκδηλώσεις των πόλεων της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

Χριστούγεννα Θράκης και ανατολικής Μακεδονίας. Εκδηλώσεις στις πόλεις, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα. Γράφει ο Μπάμπης Καλπάνης.
Γράφει ο ανταποκριτής μας στη Θράκη, Μπάμπης Καλπάνης.
Ξωτικά και τάρανδοι, καρουζέλ, τρενάκια, παγοδρόµια και χριστουγεννιάτικα χωριά με πρωταγωνιστή τον Αϊ Βασίλη. Από την Κομοτηνή στην Ξάνθη και από την Καβάλα στη Δράμα, την «Πρωτεύουσα» των Χριστουγέννων με τη γνωστή πανελληνίως και μοναδική της «Ονειρούπολη».
Κόντρα στην οικονομική κρίση των ημερών οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς και οι δεκάδες εκατοντάδες εθελοντές υπόσχονται να μη χαλάσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στα μάτια μικρών και μεγάλων που θα επισκεφθούν τις αξιόλογες εορταστικές εκδηλώσεις που ήδη υλοποιούνται στις παραπάνω πόλεις.
Λόγω των ημερών ζούμε σε ένα άλλο κλίμα, προσπαθώντας να αποβάλλουμε κάτι από τη σκληρή πραγματικότητα της "κρίσιμης" αυτής εποχής. Άλλωστε και ο κόσμος τέτοιες ημέρες θέλει το κάτι διαφορετικό για να ξεχαστεί. Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να είναι δύσκολα ωστόσο ο καθένας δίνει τον αγώνα του και κάνει προσπάθειες ώστε να αρθεί πάνω από τις περιστάσεις και να δει τα πράγματα μέσα από τα αισιόδοξα μάτια των γιορτών.
Παρακάτω σταχυολογήσαμε κάποιες από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις προσπαθώντας να σας μεταφέρουμε σε κλίμα γιορτινό!
"Γιορτές χαράς και ελπίδας" στην Κομοτηνή
Ποικίλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στα μικρά παιδιά περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επίκεντρο των εκδηλώσεων η κεντρική πλατεία της πόλης όπου εκεί έχουν στηθεί το καρουζέλ, το πολύχρωμο τρενάκι, πίστα πατινάζ και μια τεράστια τσουλήθρα!
Καταλυτικός είναι ο ρόλος της εθελοντικής συμμετοχής συλλόγων, σωματείων, φορέων και μεμονωμένων δημοτών.  Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορταστικών ημερών σύλλογοι με κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς φιλοξενούνται στα «σπιτάκια της αγάπης», εκθέτουν υλικό από τις δραστηριότητές τους και διοργανώνουν bazaar προς ενίσχυση των σκοπών τους.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής  περιλαμβάνουν επίσης αναβιώσεις εθίμων, βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικά δρώμενα και θα διαρκέσουν έως τις 2 Ιανουαρίου 2012.
Στις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν:
-Χριστουγεννιάτικη Μουσική Εκδήλωση από τους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής (20/12, 19:30 Αμφιθέατρο Σχολείου)
-Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες: Θεατρικό δρώμενο γραμμένο από τα παιδιά του εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής (23/12, 20:30 Λέσχη Κομοτηναίων)
-Μουσική Κιβωτός: Το μουσικό εργαστήρι «ΚΙΒΩΤΟΣ» της Δ.Πάσχου-Τζατζανά γεμίζει τον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού με ήχους και μελωδίες. (27/12, 6:00μ.μ., Πεζόδρομος Ερμού)
-Αναβίωση εθίμου «Αρνιά – Κατσίκια» από τον Μορφωτικό Σύλλογο των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων (28/12, 18:00 Κεντρική Πλατεία)
-Έθιμο των «Μωμογέρων» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" (29/12, 13:00 Κεντρική Πλατεία)
-Γιορτή των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Κομοτηνής: Τα παιδιά γιορτάζουν τον ερχομό του νέου χρόνου κάνοντας βόλτα στα αλογάκια του καρουζέλ. Η ομάδα θεάματος Καμπέρ ψυχαγωγεί τα παιδιά με μια μοναδική παράσταση με πρωτότυπα και εντυπωσιακά νούμερα, κεφάτα παιχνίδια, διαγωνισμούς, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα (2/01/2013, 11:00π.μ. Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής).
«Η γειτονιά του Άη Βασίλη» στην Ξάνθη
Η “Γειτονιά του Άη Βασίλη”, μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή από πέρσι, ανοίγει για δεύτερη φορά την αγκαλιά της στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης έως και τις 23/12/2012, καθημερινά 10:30-14:00 & 17:30-21:00.
Πρόκειται για μια φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώνεται από το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ξάνθης.
Μια «Γειτονιά» ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, εθελοντισμού και προσφοράς, αφού όλα τα έσοδά της θα διατεθούν σε άπορες οικογένειες και ιδρύματα της περιοχής που έχουν ανάγκη.
Φέτος φιλοξενεί πέντε σπιτάκια: 1) το ζεστό και φιλόξενο σπίτι του αγαπημένου Αγίου των παιδιών που τα περιμένει να τον επισκεφθούν και με μια αναμνηστική φωτογραφία να κρατήσουν ζωντανή τη συνάντηση μαζί του, 2) το σπίτι των γλυκών και το ζαχαροκαραμελόσπιτο όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν λιχουδιές, γλυκίσματα και πολύχρωμες καραμέλες σε απίθανες γεύσεις, 3) το μαγαζάκι με χειροποίητες κατασκευές και ευρηματικές, 4) το καφενεδάκι, όπου ο επισκέπτης μπορεί να νοιώσει τη χαρούμενη και αισιόδοξη ατμόσφαιρα της γειτονιάς και 5) το Ταχυδρομείο του Άη Βασίλη, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να στείλουν τις ευχές και τις επιθυμίες τους.
Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από γλυκά, ζαχαρωτά και παραδοσιακά φαγητά,  που εθελοντικά έχουν φτιάξει τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης,  διατίθενται εξ ολοκλήρου σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης έχουν προγραμματιστεί παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν παραδοσιακά κάλαντα και παραδοσιακούς χορούς, παιδικές θεατρικές παραστάσεις και αφηγήσεις παραμυθιών με αποκορύφωμα το Μεγάλο Πάρτυ της «Γειτονιάς του Άη Βασίλη», την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα όπου με τους ήχους των Ξανθιωτών Djs και μ’ ένα ποτήρι ζεστό κρασί θα υπάρχει χορός, διασκέδαση και φυσικά δε θα λείψουν και οι ευχές για «ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ».
“KAVALA ON ICE” : Χριστούγεννα στη Καβάλα 2012
Ένα πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων έχει ετοιμάσει για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο Δήμος Καβάλας. Μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου το Carousel και το τρενάκι του Αϊ Βασίλη εγκαθίστανται στην Κεντρική Πλατεία και υπόσχονται μαγικές διαδρομές.
Στην κεντρική πλατεία έχουν επίσης στηθεί τα σπιτάκια της «Μικρής Χριστουγεννιάτικης Αγοράς» ενώ δε θα μπορούσε να λείπει και το μοναδικό παγοδρόμιο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με μια πίστα 400 τ.μ.
Σύλλογοι, Σωματεία, επαγγελματίες της περιοχής, καλλιτεχνικά σχήματα και εθελοντές θα προσφέρουν μια πληθώρα δρώμενων καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ( εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για τις μαθητικές ομάδες και για την οικογένεια, παιδικές μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, αφήγηση παραμυθιών και αναβίωση των εθίμων του δωδεκαημέρου).
Ξεχωρίζουν οι συναυλίες της Μαρίας Φαραντούρη (19/12, 21:00) και της Γιώτας Νέγκα (28/12, 21:00) και οι δυο στο Δημοτικό Κινηματογράφο Όσκαρ.
Με επίκεντρο την Κεντρική Πλατεία της Καβάλας θα πραγματοποιηθούν και οι εξής ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις:
-Εορταστική συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας υπό τη διεύθυνση του Θανάση Παρμενίδη. (18/12, 19:00).
-«Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι»: μια διαδραστική αφήγηση παραμυθιού με χορευτικούς και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς εμπνευσμένη το λαϊκό μύθο του δωδεκάμερου. (20/12, 11:00).
-Το Εργαστήρι του Άη Βασίλη και «Καβ…αλιώτικο εργαστήρι» (Εναλλακτικό εργαστήρι κατασκευής χριστουγεννιάτικου αγγέλου με ανακυκλώσιμα υλικά (22&23/12, 11:00 – 13:30 ).
-Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι γιορτάζουν: Χοροί της Μακεδονίας, της Θράκης, της Μικράς Ασίας, της Λήμνου και νησιώτικοι. Στο τέλος των εκδηλώσεων, προσφέρονται από τους συλλόγους παραδοσιακά εδέσματα, πίττες και κρασί (23/12, 11:30 Σκηνή Κεντρικής Πλατείας).
-«Τραγούδια και Χοροί από τη Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία»: Παρουσίαση των εθίμων του Δωδεκαημέρου από όλη τη Θράκη, δρώμενα και συνήθειες. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με παραδοσιακό θρακιώτικο γλέντι με τη συνοδεία παραδοσιακής πολυμελούς ορχήστρας από το Σύλλογο Εβριτών Καβάλας «ο Έβρος». (24/12, 13:00 Σκηνή Κεντρικής Πλαστείας).
«-Και το ημερολόγιο έδειχνε Χριστούγεννα…»: Οπτικοακουστική περφόρμανς που σκιαγραφεί τη μέρα των Χριστουγέννων από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας (27/12, 21:00 Παλιά Μουσική).
-Παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια από τους πολιτιστικούς συλλόγους στην πόλη και στους πεζόδρομους με τελικό αντάμωμα στην Κεντρική Πλατεία όπου θα λάβει χώρα η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία από τη Δημοτική Ορχήστρα (31/12, 11:00).
«Ονειρούπολη Δράμας» : το όνειρο συνεχίζεται.
Θεσμός πια, εννέα χρόνια τώρα, για τη ∆ράµα, η «Ονειρούπολη» στήθηκε και φέτος σε µια έκταση 25 στρεμμάτων, στον Δημοτικό Κήπο της πόλης. Δικαίως φέρει τον τίτλο της «πρωτεύουσας» των Χριστουγέννων καθώς για έναν ολόκληρο μήνα με περισσότερες από 200 διαφορετικές δράσεις καταφέρνει να μας μεταφέρει στην παραμυθένια γιορτινή ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα φανταστικό περιβάλλον για μικρούς και μεγάλους.
Ένα ολόκληρο «Χωριό» µε ξύλινα σπιτάκια και περίτεχνη διακόσμηση περιμένει κατοίκους και επισκέπτες στην καρδιά της Δράμας έως και τις 5 Ιανουαρίου 2013.
Το συναρπαστικό ταξίδι στην Χριστουγεννιάτικη πολιτεία περιλαμβάνει φέτος «Το σπίτι του Άη Βασίλη», όπου θα υποδέχεται τους μικρούς του φίλους παρέα με ξωτικά, «το Σπίτι του Παραμυθιού», όπου εκτός από βιβλία, θα πρωταγωνιστήσουν και οι μικρού μήκους ταινίες από το γνωστό Φεστιβάλ της πόλης, «το Εργαστήρι του Άη Βασίλη», όπου με οικολογικά υλικά τα παιδιά θα συνθέσουν κατασκευές, στολίδια και αναμνηστικά, «το Δωμάτιο της Ψευδαίσθησης» για οπτικές διασκεδάσεις, τον «Χώρο Πειραμάτων» όπου θα κυριαρχήσουν οι μικροί Φυσικοί, Χημικοί και Βιολόγοι και τέλος ο «Μετεωρολογικός σταθμός Ονειρούπολης», για καθημερινή πρόγνωση του καιρού και γνωριμία με τα φαινόμενα της φύσης.
Επίσης εκεί θα συναντήσετε και εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, ατελιέ facepainting με ξωτικά, ταχυδρομείο για ευχές και γράμματα, δωρεάν λούνα παρκ, συντριβάνι ευχών και Σπίτι Τεχνολογίας. Όλα τα παραπάνω πλαισιωμένα από δεκάδες εκδηλώσεις, συναυλίες, happenings και παιδικά χαμόγελα, συνιστούν μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία που μόνο στην Δράμα βιώνεται κάθε χρονιά.
Έως τώρα φιλοξενήθηκαν συναυλίες των  Έλενα Παπαρίζου και VEGAS ενώ  ακολουθούν : Ήβη Αδάμου, 23/12, οι MISSING-PULS 24/12, οι MASTER TEMPO 27/12, η Κατερίνα Στικούδη στις 30/12 και οι Δραμινοί DISPLAYED, 01/01. Όλες στην Κεντρική Σκηνή της «Ονειρούπολης» με ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.
Στο πλούσιο πρόγραμμα μεταξύ άλλων:
-Μουσικό ταξίδι για Φλάουτα, Βιολιά και όχι μόνο … από Δράμα.. Καβάλα ..Θεσ/νίκη: Στο Μουσικό ωδείο στις 19/12, 20:00
- Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη γιορτή με τα Μουσικά Σύνολα του Μουσικού Σχολείου στον χώρο του Σχολείου στις 20/12, 20:00
-«Ένα μικρό κρεμμύδι γκέο – βαγκέο»: Ξεχασμένα, άλλα αγαπημένα παραδοσιακά παιχνίδια από τα μικρά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας. Στις 22/12, 12:00 στον χώρο της Ονειρούπολης.
-Η Θρακική Εστία Δράμας σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους «ΑΠΟΛΛΩΝ» Καλού Αγρού, Θρακική Εστία Καβάλας, Άνω Οινόη Ορεστιάδας «Το Κρασοχώρι», παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Θράκη με δρώμενα, έθιμα, κάλαντα και χορούς του δωδεκαημέρου. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με γκάιντες. Στις 22/12, 19:00 στην κεντρική σκηνή της Ονειρούπολης.
-Το θέατρο DOUENDE παρουσιάζει ένα μουσικό παραμύθι για μικρούς και … έξυπνους μεγάλους «ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ», με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Στις 23/12, 17:00 στην κεντρική σκηνή της Ονειρούπολης.
-Το θέατρο κούκλας Artoo Paspartoo τρύπωσε στο εργαστήρι του Αϊ Βασίλη, λίγο πριν εκείνος ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι του στη Γη και απαντά στα ερωτήματα των παιδιών με μια γιορταστική, μουσική παράσταση γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Στις 28/12, 17:30 στη μικρή σκηνή της Ονειρούπολης.
-Η θεατρική ομάδα  του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής  TABULA RASA του Παναγιώτη Καποδίστρια, παρουσιάζει μονόπρακτα γραμμένα ειδικά για την Ονειρούπολη στις 29/12, 18:30 στην κεντρική σκηνή.
-Το θεατρικό εργαστήρι της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλη. Στις 30/12, 19:00 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
-Ο Αϊ Βασίλης πιστός στο ραντεβού του, συναντά τους μικρούς του φίλους και μοιράζει δώρα στον σιδηροδρομικό σταθμό Δράμας (ΟΣΕ) στις 31/12, 12:00 το μεσημέρι.
-Μεγάλο πάρτι Δραμινών συγκροτημάτων. Παίζουν οι Air Astrons, 7th frequency, οι Red Ace άλλα Δραμινά συγκροτήματα. Στις 05/01, 17:00 στην κεντρική σκηνή.
-Φωνή Ελληνίδας: Μουσική παράσταση αφιέρωμα στη μεγάλη καλλιτέχνιδα Σοφία Βέμπο. Ερμηνεύτριες της παράστασης είναι η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλλη και η πιανίστα Γιάννα Λύκοβα. Στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας στις 05/01, 20:00.
Υ.Γ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι περισσότερες δράσεις είναι δωρεάν. Περισσότερα για το πρόγραμμα εκδηλώσεων και πληροφορίες στη μοναδική 3D animation σελίδα της Ονειρούπολης: http://www.oneiroupoli2012.gr
Μια ματιά θα σας πείσει γιατί αξίζει να ζήσετε το όνειρο των Χριστουγέννων στην όμορφη πόλη της Δράμας!
Καλές Γιορτές με Πίστη, Δύναμη και Υγεία.
Ραντεβού τη νέα χρονιά!

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Πώς πέρασα το φετινό θεατρικό καλοκαίρι»… | Στον Παλμό των Φουαγιέ
Πώς πέρασα το φετινό θεατρικό καλοκαίρι»… | Στον Παλμό των Φουαγιέ
με 0 Σχόλια 3198 Views

Φέτος εντόπισα πιο συνειδητά ορισμένα θέματα που συνέβαλαν σε έναν θεατρικό απολογισμό με αρνητικό κατ’ εμέ πρόσημο…Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή