Χόρεψε σαν να μην υπάρχει αύριο τον χορό της ΖΩΗΣ!!! Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

1392 Views
Χόρεψε σαν να μην υπάρχει αύριο τον χορό της ΖΩΗΣ!!! Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. Χόρεψε σαν να μην υπάρχει αύριο τον χορό της ΖΩΗΣ!!! Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

Χόρεψε σαν να μην υπάρχει αύριο τον χορό της ΖΩΗΣ!!! Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.
 
«Ο χορός είναι η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής».
Martha Graham
Χόρεψε   Kulturosupaki   μου γιατί χανόμαστε. Χόρεψε για το σήμερα , χόρεψε για το χθες, χόρεψε για το αύριο που ονειρεύεσαι. Χόρεψε για τις λύπες, χόρεψε για τις χαρές, χόρεψε για εκείνα που έγιναν αλλά και για όλα εκείνα που δεν έγιναν. Χόρεψε τη στιγμή και την αιωνιότητα. Χόρεψε για τα όνειρα σου που εκπληρώθηκαν και για αυτά που καταστράφηκαν. Χόρεψε για τον πόνο , χόρεψε και για το γέλιο. Χόρεψε για τη ζωή αλλά χόρεψε και για τον θάνατο.
 
Τώρα θα σκέφτεστε η Ζωούλα το έχασε τελειώς. Κι όμως δεν το έχασα καθόλου το σώμα μας καθρεφτίζει την προσωπική μας ιστορία, την προσωπικότητα μας και την συναισθηματική μας κατάσταση. Μέσω της κίνησης μας εκφράζουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Μέσω του χορού ειδικότερα ανυψώνουμε τόσο το σώμα όσο και την ψυχή μας. Οι αρχαίοι Έλληνες  μάλιστα, πίστευαν ότι ο χορός συμβολίζει την κάθαρση. Καταλαβαίνεις επομένως Kulturosupaki μου ότι ο ΧΟΡΟΣ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευζωία σου.
 
 <<Ό,τι είναι ωραίο σε ετούτο τον κόσμο είναι Χορός. Τα άλογα στις μετώπες του Παρθενώνα είναι Χορός. Ένα λουλούδι που μόλις ανοίγει τα πέταλα του είναι Χορός αλλά και ένα παιδί που μόλις γεννιέται είναι Χορός>>, έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος.
 
Σύμφωνα με έρευνες οι ενδορφίνες ,που παράγονται από την κίνηση, σε συνδυασμό με την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συγκέντρωση που απαιτεί ο χορός βοηθούν το άτομο να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση .
 
Ειδικότερα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Derby κατά την οποία καταθλιπτικοί ασθενείς παρακολούθησαν μαθήματα χορού salsa για εννιά εβδομάδες κετέδειξε ότι βελτιώθηκε σε πολύ σημαντικό βαθμό η διάθεση τους.
Επιπλέον σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη τα επίπεδα των ορμονών του stress μειώθηκαν αισθητά σε άτομα που παρακολούθησαν μαθήματα tango ενώ την ίδια ώρα παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης στους άνδρες της έρευνας.
Επιπροσθέτως , σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου New England άτομα που για 6 εβδομάδες μάθαιναν tango σημείωσαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.
 
Κατανοούμε επομένως πως το σώμα βρίσκεται σε άρρηκτη σχέση με το νου και την ψυχή του ατόμου. Οποιαδήποτε αλλαγή επομένως συμβεί σε ένα από τα τρία επίπεδα μπορεί να επηρεάσει και τα άλλα. Σε αυτή την αρχή στηρίζεται και η επιστήμη της Χοροθεραπείας. Ειδικότερα, χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού , μέσα από την οποία ένα άτομο μπορεί να εμπλακεί δημιουργικά σε μια διαδικασία με σκοπό την προαγωγή της συναισθηματικής, γνωστικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης του.
 
Η φυσική έκφραση του χορού βοηθά τους ανθρώπους να απελευθερωθούν και να αναγνωρίσουν με αυτόν τον τρόπο ευκολότερα τα συναισθήματα τους.
 
Οι πρακτικές της χοροθεραπείας χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ο άνθρωπος ανέκαθεν εφάρμοζε  την πρακτική του χορού , σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη του κόσμου και σε όλους τους πολιτισμούς.  Ο χορός αποτελούσε μέρος των θεραπευτικών τελετουργιών. Οι άνθωποι πίστευαν πως με τον χορό μπορούν να διώξουν τις κακές δυνάμεις, να ξορκίσουν το κακό και να καλέσουν κοντά τους το καλό. Χαρακτηριστικοί είναι οι Ιεροί Χοροί (οι χοροί προς τιμήν του Διόνυσου, τα αναστενάρια), ο χορός της έκστασης, ο χορός του θεού Σίβα, ο χορός Μπάρατα Νάτυαμ, οι ταραντέλλες στην Ιταλία όπου χρησιμοποιούνταν για τον ‘’εξορκισμό’’ της ταραντούλας που θεωρούνταν υπεύθυνη για μερικές ψυχικές αρρώστιες των γυναικών, ο χορός των Δερβίσιδων που πίστευαν ότι τους ενώνει με το θείο και πολλοί άλλοι χοροί.
 
Χόρεψε γλυκό μου. Χόρεψε να θυμάσαι αυτό που έχει πει ο Friedrich Nietzsche ‘’Ο λείος πάγος είναι παράδεισος για εκείνους που ξέρουν να χορεύουν’’. Να θυμάσαι γλυκό μου αναγνωστόπουλο η κάθε δυσκολία είναι μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου και να μάθεις να ξεπερνάς τα όρια σου. Μια ευκαιρία να μάθεις πως η Αγάπη για τον άνθρωπο δεν έχει όρια.
Χόρεψε σαν να μην σε βλέπει κανείς, αγάπησε σαν να μην έχεις πληγωθεί ποτέ, τραγούδα σαν να μην ακούει κανείς, ζήσε σαν να είναι ο παράδεισος στη γη, όπως είπε και ο Mark Twain.
Άλλωστε ‘’Οι μεγάλοι χορευτές δεν είναι μεγάλοι λόγω της τεχνικής τους. Είναι μεγάλοι λόγω του πάθους τους.’’ Martha Graham.
 
Χόρεψε λοιπόν γλυκό μου σαν να μην υπάρχει αύριο τον χορό της ΖΩΗΣ!!!!!!
 
Η δική σας,
Ζωούλα


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη