Τίποτε δεν είναι αρκετό. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

5311 Views
Τίποτε δεν είναι αρκετό. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.   Τίποτε δεν είναι αρκετό. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

Το σενάριο

Η Αθηνά είναι παντρεμένη με τον Αχιλλέα και έχουν δύο παιδιά. Εδώ και πέντε μήνες έχει πεσμένη διάθεση και φοβάται μήπως έχει κατάθλιψη. Ζητά από τον άντρα της να αναλάβει περισσότερες ευθύνες γιατί η ίδια νιώθει κουρασμένη.

Ο Αχιλλέας προσπαθεί να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί αλλά έχει την αίσθηση πως όσο κι αν προσπαθεί δε μπορεί να ικανοποιήσει την Αθηνά. Τον τελευταίο καιρό σκέφτεται σοβαρά να σταματήσει το αγαπημένο του χόμπυ, το τέννις, προκειμένου να περνά μαζί της περισσότερο χρόνο. Θέλει να της δείξει με κάθε τρόπο ότι είναι δίπλα της και σε αυτήν την περίοδο της ζωής της. Ό,τι όμως κι αν δοκιμάζει καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα. Η Αθηνά δεν είναι ευχαριστημένη.

Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχαν οι δυο τους ο Αχιλλέας πρότεινε στην Αθηνά να επισκεφθούν μαζί έναν ειδικό για να τους βοηθήσει. Η αρχική πρόταση ήταν να ζητήσει υποστήριξη μόνο η Αθηνά αφού αυτή αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καθημερινότητά της αλλά μόλις κατάλαβε ο Αχιλλέας ότι η σύντροφός του δυσαρεστήθηκε με αυτή του την ιδέα προθυμοποιήθηκε να τη συνοδεύσει και να μπει στη συνεδρία προκειμένου να συζητήσουν όλα όσα τους απασχολούν και να βρουν τρόπους να τα ξεπεράσουν.

Μόλις άκουσε η Αθηνά την ιδέα του συντρόφου της αναστατώθηκε καθώς δεν ήταν καθόλου έτοιμη να μπει σε ψυχοθεραπεία. Προτιμούσε να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια οι δυο τους και μετά να απευθυνθούν σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αυτό θα ήταν η τελευταία λύση.

Ο Αχιλλέας συμφώνησε μαζί της και από την επόμενη κιόλας μέρα ενημέρωσε το φίλο του με τον οποίο έπαιζε τέννις τρεις φορές την εβδομάδα ότι θα διέκοπτε για λίγο καιρό. Αν και ήταν το μοναδικό πράγμα που έκανε για τον εαυτό του το στερήθηκε πολύ εύκολα προκειμένου να δει ξανά το χαμόγελο στα χείλη της Αθηνάς. Εκείνη όμως δε θα έμενε ούτε και τώρα ευχαριστημένη. Πάλι κάτι θα της έλειπε. Πάλι κάτι θα ζητούσε. Κι όσο περισσότερα θα του ζητούσε, τόσο πιο πολλά θα προσπαθούσε να της δώσει εκείνος. Κι όσο πιο πολλά θα προσπαθούσε να της δώσει, τόσο πιο ανικανοποίητη θα γινόταν. Κι όσο πιο ανικανοποίητη θα γινόταν, τόσο πιο πεσμένη θα ήταν η διάθεσή της με αποτέλεσμα να φοβάται μήπως έχει κατάθλιψη. Τίποτε δε θα ήταν αρκετό για να νιώσει καλύτερα...

 

 

Το παιχνίδι


Πολλοί άνθρωποι έρχονται και φεύγουν από αυτήν τη ζωή με μια αίσθηση ανικανοποίητου... τίποτε δεν είναι ποτέ αρκετό να τους γεμίσει... τίποτε δεν αξίζει τόσο για να χαμογελάσουν... παρουσιάζονται προς τα έξω με μια συνεχόμενη γκρίνια και γίνονται δυσάρεστοι... έτσι και η Αθηνά... με ένα μόνιμο παράπονο για όλα... με μια συνεχόμενη ανηδονία, δηλαδή ανικανότητα να νιώσει ευχαρίστηση... ανικανοποίητη και απαιτητική... κι όσο πιο απαιτητική γίνεται αυτή τόσο πιο πολύ προθυμοποιείται αυτός να την ικανοποιήσει... κι όσο πιο πολλά είναι έτοιμος να της προσφέρει, τόσο πιο πολλά του ζητά... κι όσο πιο πολλά του ζητά τόσο πιο πολύ μεγαλώνει μεταξύ τους η απόσταση... κι όσο πιο πολύ μεγαλώνει μεταξύ τους η απόσταση τόσο πιο ανικανοποίητη νιώθει εκείνη και κουρασμένος εκείνος...

Σε αυτό το παιχνίδι, το παιχνίδι του ανικανοποίητου, ο σύντροφος που καλείται να ανταποκριθεί στις υπερβολικές και συνήθως παράλογες απαιτήσεις του άλλου αναλαμβάνει ρόλο διασώστη. Ως γνήσιος διασώστης πιστεύει ότι οφείλει να δώσει όσα περισσότερα μπορεί και έχει προκειμένου να δει ευτυχισμένο το σύντροφό του που φαινομενικά είναι στη θέση του θύματος. Στην πραγματικότητα ο ανικανοποίητος άνθρωπος είναι θύτης καθώς παίζει με τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου, είναι χειριστικός και παραβιάζει τα εσωτερικά όρια του συντρόφου του. Όσο για τον υποτιθέμενο διασώστη μεταμορφώνεται κυριολεκτικά σε θύμα του συντρόφου του και των αναγκών του.

Είναι γνωστό πως όταν σε μία σχέση ο ένας μόνο δίνει και ο άλλος μόνο παίρνει και μάλιστα χωρίς να ικανοποιείται θα υπάρξουν αργά ή γρήγορα τα πρώτα σύννεφα. Και αυτά τα σύννεφα θα γίνουν ψιχάλα και η ψιχάλα βροχή και η βροχή καταιγίδα... το αν θα βγει μετά το ουράνιο τόξο ή όχι εξαρτάται από τις ψυχικές αντοχές αυτού που δίνει και την ευσυνειδησία - αν υπάρχει - αυτού που παίρνει.

Μήπως είσαι κι εσύ σε μια σχέση στην οποία επενδύεις πολλή σωματική και ψυχική ενέργεια για να ικανοποιήσεις τον σύντροφό σου χωρίς όμως να σου το αναγνωρίζει; Μήπως αντιμετωπίζεις κι εσύ το ανικανοποίητο του άλλου ως πρόβλημα; Ως πότε θα προσπαθείς να δώσεις χαρά σε έναν άνθρωπο που αρνείται να χαρεί; Ως πότε θα επιδιώκεις ένα χαμόγελο ή μια όμορφη κουβέντα από έναν άνθρωπο που δεν έχει πει στη ζωή του ούτε μια φορά κάτι θετικό; Αλήθεια τι σκέφτεσαι να κάνεις; Μέχρι πού θέλεις να φτάσεις;

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Τρίτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη