Τι γίνεται με τους θύτες; Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας»

9904 Views
Τι γίνεται με τους θύτες; Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας» Τι γίνεται με τους θύτες; Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας»

 

«Τα πρόσωπα της βίας»

 
Η Νέλη Βυζαντιάδου αναλύει την επικαιρότητα κάθε Πέμπτη στην Κουλτουρόσουπα. Μια σειρά χρήσιμων άρθρων για να κρατήσετε στο αρχείο σας.
.
Τι γίνεται με τους θύτες;
 
Ακούγονται και γράφονται πολλά για τους θύτες των επεισοδίων παρενόχλησης και κακοποίησης αλλά είναι σημαντικό να δούμε ποια είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους και οι συμπεριφορές τους ώστε να τους αναγνωρίζουμε ευκολότερα και ιδανικά να τους αποφεύγουμε.
 
Σύμφωνα με τον Dr. Stephan Karpman ο διώκτης (θύτης) ασκεί αρνητική κριτική και γίνεται πολύ σκληρός και προσβλητικός απέναντι στο θύμα. Το υποτιμά και το μειώνει εκτονώνοντας πάνω του δικά του αρνητικά συναισθήματα ή προσωπικές εντάσεις. Γίνεται συχνά απειλητικός και δεν διστάζει να καταφύγει στη βία. Παρουσιάζεται γενικότερα ως ένα άτομο που βρίσκεται σε υπερένταση και έχει προβλήματα διαχείρισης θυμού. Νιώθει ανώτερο από το θύμα και έχει την αίσθηση ότι είναι πολύ σημαντικό οπότε περιμένει ή ακόμα και απαιτεί την ανάλογη συμπεριφορά.
 
 
Απαιτεί πολλά στην καθημερινότητά του και προσφέρει πολύ λίγα από τη στιγμή που νιώθει ότι οι άλλοι του οφείλουν. Είναι χειριστικός και έχει μία έντονη ροπή προς το να χειραγωγεί τους άλλους και να κατευθύνει τη σκέψη και τη συμπεριφορά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθεί να πλησιάσει το θύμα του ασκώντας του γοητεία και πείθοντας το για το απαραίτητο της παρουσίας του στη ζωή του. Είναι τότε που το θύμα τον εμπιστεύεται και του επιτρέπει συμπεριφορές που αποδεικνύονται στην πορεία επιζήμιες για την ψυχική του υγεία.
 
 
Ο διώκτης (θύτης) ξέρει πώς να ενοχοποιεί το θύμα και να το κάνει να αισθάνεται υπεύθυνο για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει. Ο κύριος στόχος του είναι να προξενήσει στο θύμα μια εσωτερική αστάθεια και να το εκφοβίσει έτσι ώστε εκείνο να μην αποφασίσει ποτέ να κινηθεί εναντίον του. Σκέφτεται αποκλειστικά και μόνο τον εαυτό του και τις ανάγκες του αδιαφορώντας κυριολεκτικά για το πώς μπορεί να νιώθει ή τι να χρειάζεται το θύμα.
 .
.
Σύμφωνα με έρευνες γύρω από την εργασιακή παρενόχληση η πλειοψηφία των διωκτών (θυτών) είναι άντρες που έχουν υψηλή θέση. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός διώκτη είναι τα ακόλουθα:
* έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση παρόλο που δείχνει σίγουρος για τον εαυτό του
* είναι ανώριμος
* πιστεύει στην παραδοσιακή υπεροχή των αντρών έναντι των γυναικών και έχει πολλά αρνητικά στερεότυπα για τις γυναίκες
* δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του παρά μόνο τις αποδίδει στο θύμα
* ζηλεύει υπερβολικά και είναι κτητικός
* θέλει να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τη ζωή του θύματος 
* παρουσιάζει διαφορετική συμπεριφορά εκτός κακοποιητικής σχέσης δείχνοντας ευγενικός, ήρεμος και ευαίσθητος
* χρησιμοποιεί το σεξ για να αυξήσει την αυτοεκτίμηση και να τονώσει τον ανδρισμό του
* δεν πιστεύει πως η βίαιη συμπεριφορά του έχει αρνητικές συνέπειες
* παρουσιάζει συχνά ιστορικό εξαρτήσεων (αλκοολισμός, χρήση ουσιών)
* έχει υποστεί μια μορφή βίας στα παιδικά του χρόνια
 
Ένα είναι βέβαιο. Ο διώκτης (θύτης) είναι ένα εξαιρετικά ανασφαλές άτομο που προσπαθεί να ορίσει τον εαυτό του και να βρει νόημα ασκώντας βία. Η βία, είτε φυσική είτε ψυχική, σύμφωνα με τον Μάρσαλ Μακ Λούαν, είναι μια αναζήτηση της ταυτότητας και του νοήματος. Όσο λιγότερη ταυτότητα, τόσο μεγαλύτερη βία.

«Τα πρόσωπα της βίας» (προηγούμενα άρθρα): 

.
.
Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες μου στο πλαίσιο συναντήσεων που διοργανώνει το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας
-Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου
.
Σας περιμένω όλους και όλες!!!
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Τρίτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μια λαμπρή μουσική πορεία «Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο»
Μια λαμπρή μουσική πορεία «Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο»
με 0 Σχόλια 1351 Views

Μια μοναδική μουσική αναδρομή στο μελωδικό κι ευαίσθητο έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Είδε η Μαρία Γρηγοριάδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη