«Είμαι καλύτερος από όλους - Το παιχνίδι της υπεροψίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

10324 Views
«Είμαι καλύτερος από όλους - Το παιχνίδι της υπεροψίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου. «Είμαι καλύτερος από όλους - Το παιχνίδι της υπεροψίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

 
Το σενάριο  *
--------------
Ο Αχιλλέας βρίσκει κάθε φορά κάτι για να με εκπλήσσει και όχι ευχάριστα. Όπως σε αυτήν τη συνεδρία που εξακολουθεί για άλλη μια φορά να κρίνει τους άλλους πολύ αυστηρά ισχυριζόμενος ότι αυτός υπερτερεί έναντι τους.
 
- Ποτέ μου δεν κατάλαβα πώς μπορεί να είναι υπεύθυνος αυτός ο άσχετος, είπε αναφερόμενος στο διευθυντή της υπηρεσίας του.
- Μπορείς να εξηγήσεις γιατί σε αναστατώνει τόσο πολύ αυτό; ρώτησα προσπαθώντας να στρέψω την προσοχή του στις εσωτερικές του διεργασίες.
- Μα είναι ανίκανος. Απορώ πώς του εμπιστεύθηκαν αυτή τη θέση. Μια θέση που άξιζε σε μένα και μόνο σε μένα.
- Ακούγεσαι σαν να τον ζηλεύεις, του καθρέφτισα.
- Δεν συμφωνώ μαζί σου, μου απάντησε αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο δύσκολο του ήταν να αναλάβει την ευθύνη του συναισθήματος που ήταν τόσο φανερό ότι τον κατέκλυζε.
- Κι όμως θα έβαζα στοίχημα ότι ζηλεύεις, συνέχισα προκαλώντας μια αντιπαράθεση που ίσως και να οδηγούσε κάπου.
- Έχω τόσες ικανότητες που θα μπορούσα άνετα να φανώ πολύ χρήσιμος στην υπηρεσία, είπε αποφεύγοντας να απαντήσει στην πρόκλησή μου. Αυτοί όμως δεν λένε να αναγνωρίσουν αυτό που μπορώ να τους προσφέρω.
- Δεν αναγνωρίζουν αυτό που μπορείς να τους προσφέρεις ή και αυτό που είσαι;
- Ίσως και τα δύο.
- Και πώς νιώθεις για αυτό;
- Αδικημένος.
- Τι άλλο;
- Απογοητευμένος.
- Θυμώνεις μαζί τους;
- Ίσως και να θυμώνω αλλά δεν το δείχνω γιατί δεν θέλω να τους δώσω την ικανοποίηση να καταλάβουν ότι με επηρεάζουν τόσο.
- Σε επηρεάζουν όμως, έτσι δεν είναι;
- Με επηρεάζουν και θέλω να σταματήσει να ισχύει αυτό.
- Τι φαντάζεσαι για τον εαυτό σου Αχιλλέα; Τι θέλεις να συμβεί ώστε να νιώσεις καλύτερα;
- Ιδανικά θα ήθελα να διώξουν αυτόν και να βάλουν εμένα στη θέση του. Ξέρω όμως ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει οπότε θα μου άρεσε να συμμαχήσω με συναδέλφους που έχουν την ίδια άποψη με μένα και να σταθούμε απέναντι του.
- Απέναντι ή εναντίον του;
- Το ίδιο δεν είναι;
- Όχι ακριβώς, εξήγησα. Απέναντι δεν σημαίνει απαραίτητα και εναντίον.
- Ας γίνει ό,τι πρέπει να γίνει για να καταλάβουν όλοι εκεί μέσα πόσο ξεχωριστός είμαι.
 .
.
Όσο ο Αχιλλέας συνέχιζε το μονόλογό του, σκεφτόμουν πως ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρει να δει πέρα από τον εαυτό του και σχεδόν ακατόρθωτο να μπει στη θέση του άλλου και να τον καταλάβει. Θα εξακολουθούσε να μιλά για τον εαυτό του με λαμπερά χρώματα μειώνοντας όλους τους άλλους και κυρίως αυτούς που δεν συμπαθούσε γιατί μόνο έτσι θα γέμιζε τα κενά του. Διαπίστωνα μάλιστα πως ήταν πολύ θλιβερό να τον βλέπω να θριαμβολογεί καταφεύγοντας στο μηχανισμό της υποτίμησης των άλλων και εμφανίζοντας μια υπεροψία που θύμιζε τόσο πολύ το μύθο του Νάρκισσου.
 
Ο Αχιλλέας θα έφευγε πολύ δύσκολα από αυτήν τη θέση γιατί δεν είχε πού αλλού να πάει. Άλλωστε θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για αυτόν να συνειδητοποιήσει ότι κι αυτός έχει αδυναμίες. Φτάνοντας προς το τέλος της συνεδρίας αναρωτιόμουν για το μέλλον αυτής της θεραπευτικής σχέσης. Από τη μια προετοίμαζα τον εαυτό μου για μια ξαφνική εγκατάλειψη από την πλευρά του και κυρίως αν άκουγε κάτι που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ενώ από την άλλη νοιαζόμουν πραγματικά για αυτόν και ήλπιζα πως κάτι θα αντιλαμβανόταν σε σχέση με αυτό που ήταν τόσο φανερό σε έναν παρατηρητή αλλά όχι στον ίδιο.
 
 
Το παιχνίδι
Ο Αχιλλέας πάσχει, όπως και πολλοί άλλοι, από μια υπέρμετρη εγωπάθεια που του δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του με τους άλλους. Τα άτομα αυτά έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα εαυτού νομίζοντας ότι είναι ανώτεροι όλων και προσπαθούν να τη διατηρήσουν επιλέγοντας να έχουν δίπλα τους ανθρώπους, οι οποίοι θα τους θαυμάζουν και θα τους επιβεβαιώνουν διαρκώς. Αν όμως κάποιος δεν θέλει να βρίσκεται κοντά τους τότε κι εκείνοι ενεργοποιούν το σχήμα της υποτίμησης για να αντέξουν αυτό που βιώνουν ως απόρριψη. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ικανοποιούνται πολύ βλέποντας τους άλλους να πληγώνονται όταν δέχονται αυτήν την υποτίμηση.
 
Η ανάγκη κάποιου να μειώνει τους άλλους κρύβει μια τεράστια δική του ανασφάλεια την οποία αδυνατεί να διαχειριστεί. Αντί να ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό, γίνεται πολύ σκληρός με τους άλλους και συχνά καταλήγει να συμπεριφέρεται εκδικητικά προκειμένου να νιώσει πως έχει ισχύ. Η τάση του να επικεντρώνεται στον εαυτό του και να μιλάει κυρίως για αυτόν αποκαλύπτει μια άλλη ανάγκη, αυτήν του να είναι το επίκεντρο μιας ομάδας είτε αυτό είναι οικογένεια, είτε αυτό είναι μια παρέα ή μια επαγγελματική ομάδα. Στοχεύοντας στο θαυμασμό των άλλων επιδεικνύουν ενίοτε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο που ενδιαφέρεται για τους άλλους και τις ανάγκες τους ενώ στην πραγματικότητα δυσκολεύονται να ακούσουν αυτό που έχουν οι άλλοι να πουν ή να μπουν στη θέση τους. Με άλλα λόγια το ενδιαφέρον που δείχνουν για τους άλλους εξυπηρετεί ένα δευτερογενές όφελος, όπως το να αποσπάσουν την αναγνώριση των άλλων ή να γίνουν πολύ σημαντικοί.
 
Διακρίνονται από μια αίσθηση παντοδυναμίας η οποία πολλές φορές τους μετατρέπει σε όντα που χάνουν το μέτρο και μπλέκονται σε χωράφια άλλων. Για παράδειγμα γίνονται οι "ψυχολόγοι" των φίλων τους, οι "γιατροί" που ξέρουν τι να συμβουλέψουν κάποιον που έχει ένα πρόβλημα υγείας και πάει λέγοντας. Ακόμα και αν τους καθρεφτίσει κανείς ότι κάνουν κάτι πέρα από τις δυνατότητές τους, εκείνοι επιμένουν πως θέλουν και μπορούν να προσφέρουν αρνούμενοι να δεχθούν τα λογικά επιχειρήματα που τους παραθέτουν οι γύρω τους.
 
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι, ειδικοί και μη, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνυπάρχουμε με μια τέτοια προσωπικότητα για δύο λόγους: αφενός είναι πολύ κουραστικό να προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους αφού δεν μας ακούνε και δεν παίρνουν στα σοβαρά αυτά που τους λέμε, αφετέρου μας προξενούν αρνητικά συναισθήματα τα οποία αναπόφευκτα σαμποτάρουν την όποια προσπάθεια επικοινωνίας.
 
Και τελικά ας θυμόμαστε τα λόγια του Γιόχαν Κάσπαρ Λάβατερ που συνοψίζουν με τον καλύτερο τρόπο το προφίλ ενός εγωπαθούς και υπεροπτικού ανθρώπου: "Όποιος προσπαθεί να φαίνεται κάτι, διαβεβαιώνει τον άλλον ότι είναι ασήμαντος".
 
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους... δεν ξέρω πάλι αν έχεις στη ζωή σου έναν υπεροπτικό και αλαζονικό άνθρωπο με τον οποίο προσπαθείς να βγάλεις άκρη... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
  
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
 
------------------

*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε μας στα social media
 ..
      
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Τρίτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη