Ούτε «revenge» ούτε «porn» | Ρένα Καλπάκη | «Από την καλή κι από την ανάποδη».

8358 Views
Ούτε «revenge» ούτε «porn» | Ρένα Καλπάκη | «Από την καλή κι από την ανάποδη». Ούτε «revenge» ούτε «porn» | Ρένα Καλπάκη | «Από την καλή κι από την ανάποδη».

 

Γράφει η Ρένα Καλπάκη για την Κουλτουρόσουπα.

«Από την καλή κι από την ανάποδη»...

Ακόμη ένα καινούριος όρος μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας εν μία νυκτί, με αφορμή την αποτρόπαια δράση γνωστού τηλεπαρουσιαστή που υιοθετήθηκε συλλήβδην από όλα τα μέσα ενημέρωσης ως “revenge porn” ήτοι «εκδικητικό πορνό».
.
Στην αρχή επικράτησε το σοκ, η ενημέρωση περί του περιστατικού αλλά και γενικότερα τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, στη συνέχεια πήραν το θάρρος να μιλήσουν κι άλλα θύματα τέτοιων καταστάσεων, οπότε άνοιξε ένα ακόμη παράθυρο σε άλλο ένα σαθρό οικοδόμημα. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε πλέον ως κοινωνία είναι πώς θα το διαχειριστούμε ουσιαστικά, να λύσουμε προβλήματα αφού πάλι αυτά μας πρόλαβαν απροετοίμαστους, αλλά και πώς θα εκπαιδεύσουμε σωστά κυρίως τους νεότερους για την πρόληψη ενάντια σε τέτοια φαινόμενα.
 
Καταρχάς, οι λέξεις φέρουν νοήματα που ειδικά όταν είναι σε άλλη γλώσσα, ίσως να μην αγγίζουν όλους το ίδιο, αλλά συνεχίζουν να καλλιεργούν αντιλήψεις. Γι’αυτό ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον παραπλανητικό όρο του «εκδικητικού πορνό». Είναι ένας όρος που μεταθέτει κατά κάποιο τρόπο το βάρος στο θύμα, ότι κάτι έκανε και προκάλεσε την εκδίκηση κάποιου, ακόμη και αν η εκδίκηση είναι ως πράξη ανήθικη και μη αποδεκτή. «Τον χώρισε και την εκδικήθηκε», «Βρήκε άλλον και την εκδικείται» είναι κάποιες φράσεις που ξεκάθαρα μεταφέρουν- συνειδητά για κάποιους ή υποσυνείδητα για άλλους- ένα απαράδεκτο είδος «ευθύνης» στο θύμα κι ένα απαράδεκτο επίσης είδος «δικαιολογίας» για το θύτη!

Με αυτή τη λογική, δεκάδες γυναικοκτονίες μπορούν να θεωρηθούν ως “revenge”! Άλλωστε για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω, ανάλογα με το χαρακτήρα και το ψυχολογικό τους υπόβαθρο, η έννοια της εκδίκησης είναι κάτι θεμιτό, όταν πιστεύουν ότι κάποιος τους βλάπτει. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το αν το αίσθημα της εκδίκησης στον άνθρωπο είναι βιολογικά εμφυτευμένο μέσα του, αλλά τα περισσότερα μοντέλα θεωρούν ότι αυτό καλλιεργήθηκε αργότερα μέσα από διάφορα κοινωνικά πρότυπα και καταστάσεις τις ανθρώπινης εξέλιξης.
 
Ας πάμε πίσω στο θύμα, όμως που το καλούμε με άνεση όλοι εμείς έξω από το χορό, να βγει και να καταγγείλει αμέσως τέτοια περιστατικά.

Πώς μπορεί να απεγκλωβιστεί τόσο εύκολα από τα αισθήματα, ντροπής, ενοχής και φόβου όταν βρίσκεται υπό την επήρεια της «εκδίκησης»;

Πόσο εύκολο το κάνουμε για την ψυχολογία της (γιατί μέχρι στιγμής γυναίκες είναι τα θύματα) τη στιγμή που βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση να έχει την αίσθηση ότι έχει συμμετάσχει και σε πορνό;

Προφανώς κανένας δεν θα της καταλογίσει κάτι για όλα αυτά, αλλά σίγουρα δεν είναι ένα καλό ξεκίνημα για κάποιον που πρέπει να βρει τη δύναμη να καταγγείλει ένα γεγονός που μπορεί να στιγματίσει όλη του τη ζωή. Και σίγουρα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την ευάλωτη θέση που βρίσκεται και την κάνει πολλές φορές να έχει απολογητική στάση όχι μόνο στους οικείους της αλλά ακόμη και στον ίδιο της τον εαυτό. Η γυναίκα αυτή δεν συμμετείχε στο γύρισμα μίας ταινίας πορνό, αλλά ο διαχειριστής του εν λόγω υλικού αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ως τέτοιο χωρίς τη συγκατάθεσή της ή εν γνώση της.
 

Προτού κάποιοι ψευτο-ηθικολόγοι προβούν σε δηλώσεις «ας πρόσεχε», «τα ήθελε και τα έπαθε», όπως έκαναν και στην περίπτωση #metoo, ας φροντίσουν να εκπαιδεύσουν καταλλήλως τους γιους και τις κόρες τους, γιατί βιντεοσκοπήσεις προσωπικών στιγμών, σύμφωνα με ομολογίες πολλών γονέων κι εκπαιδευτικών, συμβαίνουν πολύ συχνά πλέον σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου.

Έτσι, για να προλάβουμε πια κάποια προβλήματα, πριν θρηνήσουμε για πράξεις απόγνωσης που θα προβούν κάποιες έφηβες υπό το βάρος ενός ακόμη “revenge porn”.
.
.

.
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ρένα Καλπάκη
Ρένα Καλπάκη
Κάθε νόμισμα έχει 2 όψεις λένε αν και βλέπουμε καθημερινά ότι οι όψεις είναι όσες και οι άνθρωποι απ'όπου το βλέπουν. Εδώ ας δούμε τουλάχιστον τα πράγματα από την καλή και από την ανάποδη πλευρά τους. renioka@yahoo.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή