Δείτε πώς ο Θουκυδίδης «κατέκτησε» το Λευκό Οίκο

617 Views
Δείτε πώς ο Θουκυδίδης «κατέκτησε» το Λευκό Οίκο Δείτε πώς ο Θουκυδίδης «κατέκτησε» το Λευκό Οίκο

 Δείτε πώς ο Θουκυδίδης «κατέκτησε» το Λευκό Οίκο

Πώς ο αρχαίος Έλληνας συγγραφέας και ιστορικός, Θουκυδίδης, «κατέκτησε» τον Λευκό Οίκο στις Ηνωμένες Πολιτείες περιγράφει άρθρο του Politico.

Το μυστικό ακούει στο όνομα Γκράχαμ Άλισον. Πρόκειται για έναν ακαδημαϊκό με μεγάλη εμπειρία στον Λευκό Οίκο, καθώς ήταν ένας από τους συμβούλους των προέδρων Ρίγκαν και Κλίντον. Ο κ. Γκράχαμ παρουσιάσει στην οικία του πρώτου Αμερικανού πολίτη, προκειμένου να αναλύσει στο στρατηγικό επιτελείο του προέδρου το θέμα των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στο σημείο αυτό, εισήλθε στη συζήτηση ο Θουκυδίδης. Ο 77χρονος γνωρίζει πολύ καλά τη γραμματεία του αρχαίου Έλληνα ιστορικού, καθώς έχει γράψει σχετικό βιβλίο και ειδικότερα για τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Στην ανάλυσή του στον Λευκό Οίκο, χρησιμοποίησε τη Σπάρτη και την Αθήνα, βάζοντας στη θέση τους τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Γκράχαμ Άλισον επικαλέστηκε το βασικό ιστορικό συμπέρασμα για τα αίτια του αρχαίου πολέμου. Η Αθήνα αύξησε την επιρροή και τη δύναμή της, επέκτεινε το εμπόριό της και η πανίσχυρη Σπάρτη άρχισε να ανησυχεί. Όταν η Κόρινθος διαμαρτυρήθηκε για τα συμφέροντά της στις αποικίες του Ιονίου, τότε η Σπάρτη είχε την αφορμή που ζητούσε, προκειμένου να ξεκινήσει τον πόλεμο.

Στη θέση της Αθήνας, είπε ο Γκράχαμ Άλισον και αναφέρει το Poitico, είναι σήμερα η Κίνα. Στη θέση της Σπάρτης, οι ΗΠΑ. Οι λόγοι είναι ίδιοι και είναι ικανοί να προκαλέσουν μεγάλες εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, οι οποίες μπορεί να οδηγηθούν σε πόλεμο.

Ο κ. Άλισον αποκάλεσε τη σημερινή κατάσταση «παγίδα του Θουκυδίδη» και απασχολεί τους συνεργάτες του Τραμπ, οι οποίοι διακρίνουν μία επιθετική πολιτική στις κινήσεις της Κίνας, σε μία περίοδο που διεξάγονται συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για έναν «διάλογο ασφαλείας».


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Αυτά + άλλα Μάθε και αυτό Νέα

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή