Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη ΜΑΔΡΙΤΗ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

729 Views
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη ΜΑΔΡΙΤΗ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη. Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη ΜΑΔΡΙΤΗ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

 Ταξιδεύουμε στη ΜΑΔΡΙΤΗ, με οδηγό την «τρελή, σοφή»... Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη...Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν ανήκει στις ωραιότερες πόλεις. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι  είναι ίσως μία από τις πόλεις που μπορεί να προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής. Αν και έχει τα στοιχεία μίας σύγχρονης μεγαλούπολης, η ευγένεια και η καλοσύνη των ανθρώπων μεταφέρουν τον ταξιδιώτη σε άλλες εποχές.

Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη ΜΑΔΡΙΤΗ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Μπορεί να είναι απομακρυσμένη από τη θάλασσα, μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν είναι αρκετά κοσμοπολίτικη, αλλά όποιος τη γνωρίσει εντυπωσιάζεται. Θεωρείται ως το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Ιβηρικής Χερσονήσου λόγω της τοποθεσίας της. Η Μαδρίτη,  πρωτεύουσα της Ισπανίας, είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες και βρίσκεται στο κέντρο της χώρας.
 
Ταξίδι στο παρελθόν...
Στις αρχές του 10ου αιώνα η Μαδρίτη αποτελούσε οχυρό των Αράβων.  Οι Μαυριτανοί έχτισαν κοντά στο ποταμό Μανθανάρες ένα φρούριο και γύρω από αυτό δημιουργήθηκε μία μικρή κοινότητα. Αρχικά την έλεγαν Μαϊρίτ, μετά Μαρζίτ και τελικά Μαντρίντ. Στα μέσα του 11ου αιώνα η πόλη έπεσε στα χέρια του καθολικού βασιλιά  Αλφόνσου Δ΄, αφού οι χριστιανοί του Βορρά είχαν διώξει τους Μαυριτανούς εισβολείς. Έγιναν μεγάλες προσπάθειες από τους μοναχούς να ιδρυθούν μονές για να χαθεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Το 13ο αιώνα όμως ξέσπασε διαμάχη μεταξύ κυνηγών και Εκκλησίας σχετικά με τα δικαιώματα των πρώτων σε εκτάσεις της δεύτερης. Τελικά συμφώνησαν ότι οι κυνηγοί είχαν δικαίωμα να κυνηγούν σε αυτές τις εκτάσεις έστω και αν δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας. Το 1517 ο βασιλιάς Κάρολος Α΄ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της ισπανικής δυναστείας των Αψβούργων. Η Μαδρίτη υπήρξε πολλές φορές εστία ταραχών, απ' τις οποίες η μεγαλύτερη ήταν η επανάσταση των Κομμοννέρος (1520-1521). Το 1734 κάηκε το φρούριο της πόλης και στο σημείο αυτό χτίστηκε το σημερινό παλάτι των Βουρβόνων. Ο Φίλιππος Ε΄είχε διατάξει η κατασκευή του ανακτόρου να είναι στα πρότυπα των Βερσαλιών. Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-1939)  η Μαδρίτη δέχτηκε την επίθεση του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο.
Εμπρός καλά μου ποδαράκια...
Είναι πραγματικά δύσκολο μέσα σε λίγες μέρες να εξερευνήσει κάποιος το μυστήριο αυτής της πόλης, γι΄αυτό χρειάζεται σωστή οργάνωση.
Η βόλτα ξεκινάει με την Plaza Mayor (www.plazamayor.es). Είναι η δημοφιλέστερη πλατεία γεμάτη υπαίθρια καφέ και σε αυτή έχουν διαδραματιστεί τα πάντα. Από εκτελέσεις και δίκες από την Ιερά Εξέταση μέχρι και ταυρομαχίες.
Εκεί βρίσκεται το άγαλμα του Φίλιππου Β΄, ο οποίος διέταξε να φτιαχτεί η συγκεκριμένη πλατεία. Είναι γεμάτη από στοές και το πιο εντυπωσιακό σημείο είναι η Κάσα δε λα Παναδερία.  Από τη νότια πλευρά της βρίσκεται η Κάλιε Τολέδο και το Ελ Ράστρο όπου εκεί γίνεται το περίφημο «γιουσουρούμ» της Μαδρίτης.
Η δεύτερη πιο γνωστή πλατεία της Μαδρίτης είναι Plaza Colon, με το άγαλμά του Κολόμβου. Η Calle Serano, με  τα καλύτερα αλλά και ακριβότερα καταστήματα της Μαδρίτης βρίσκεται ακριβώς στο τέλος της πλατείας.
Η  Plaza de Toros de Las Ventas (www.las-ventas.com)  θεωρείται σημείο αναφοράς. Το Λας Βέντας είναι μία από τις ωραιότερες αρένες της Ισπανίας. Χτίστηκε το 1929 και φιλοξενεί ταυρομαχίες από το Μάιο ώς τον Οκτώβριο. Δίπλα στην αρένα βρίσκεται το Μουσείο Ταoυρίνο, με συλλογή εκθεμάτων από ταυρομαχίες.
Ο καθεδρικός ναός της Μαδρίτης Nuestra Senora de la Almudena που κατασκεύαστηκε από το 1879 έως το 1993 (!!!) εντυπωσιάζει με τη γκρίζα και λευκή του πρόσοψη και θυμίζει τα Βασιλικά Ανάκτορα.
Το Palacio Real ( Βασιλικά Ανάκτορα) είναι χτισμένο πάνω στο αρχικό οχυρό της πόλης και έχει θέα το ποταμό Μανθανάρες.
Η βασιλική οικογένεια ζούσε εκεί μέχρι το 1931 ενώ σήμερα το χρησιμοποιούν μόνο για επίσημες εκδηλώσεις. Έχει 2.800 δωμάτια, καταλαμβάνει 135.000 τμ και θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο παλάτι της Δυτικής Ευρώπης.
Το Πάρκο Retiro (Parque del Retiro) όπου  κάποτε ήταν η τοποθεσία των ανακτόρων Real Sitio del Buen Retiro είναι ότι πρέπει για λίγη χαλάρωση. Το 17ο αιώνα, ήταν ο ιδιωτικός τόπος ψυχαγωγίας της βασιλικής οικογένειας, ενώ για το κοινό άνοιξε μόλις το 1869. Απαραίτητες μερικές φωτογραφίες στη λίμνη και φυσικά στο Palacio de Cristal.
Η τέχνη μέσα από τα μουσεία...
Το Μουσείο Lazaro Galdiano (www.flg.es). στεγάζει περίπου 5.000 κομμάτια από την προσωπική συλλογή του Χοσέ Λάθαρο Γκαλντιάνο. Ξεχωρίζουν το Δοχείο της Καρχηδόνας, η κεφαλή ράβδου και ο πίνακας του Γκόγια «Σάββατο των Μαγισσών».
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με εκατοντάδες εκθέματα από την προϊστορική εποχή ώς το 19ο αιώνα, με ευρήματα από την Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.
Το Μουσείο Thyssen-Bornemisza (www.museothyssen.org).περιλαμβάνει έργα των Τιτσιάνο, Πικάσο,  Βαν Γκογκ και Γκόγια καθώς και άλλων λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών.
Το Centro de Arte Reina Sofia (www.museoreinasofia.es) φιλοξενεί τη περίφημη Guernica του Πικάσο.
Το Μουσείο Prado (www.delprado.com) διαθέτει τη σημαντικότερη και πλουσιότερη συλλογή της  ισπανικής ζωγραφικής με 8.600 πίνακες κυρίως αναγέννησης και μπαρόκ. Προκαλούν δέος η θέα των έργων των Ελ Γκρέκο, Βελάσκεθ, Γκόγια, Τιτσιάνο, Ρέμπραντ, Καραβάτζιο,  Ραφαέλ, Ρούμπενς και πολλών  άλλων   δημιουργών. Ως μουσείο λειτούργησε αρχικά το 1819 με μια έκθεση της βασιλικής συλλογής που αποτελούνταν από πίνακες, γλυπτά και διακοσμητικά.
Shopping με άρωμα σοκολάτας
Η τέχνη δεν βρίσκεται μόνο στα μουσεία. Είναι σίγουρα τέχνη όταν υπάρχει χρόνος για μία βόλτα στα μαγαζιά. Μεταξύ Puerta del Sol και Gran Via βρίσκεται η καρδιά του εμπορικού κέντρου της Μαδρίτης. Απαραίτητη μία στάση στο "La Mallorquina" που σερβίρει ίσως την καλύτερη σοκολάτα ρόφημα του κόσμου! Εκεί κοντά βρίσκεται και το Museo del Jamón με μια τεράστια συλλογή από jamón.
Ώρα για φαγητό...
Κανένας δεν πρέπει να φεύγει από την Μαδρίτη αν δεν δοκιμάσει το παραδοσιακό cocido madrileno. Πρόκειται για τρία πιάτα. Το πρώτο είναι ζωμός κρέατος με φιδέ, το δεύτερο ρεβίθια με λαχανικά και το τρίτο είναι κρέας που μαγειρεύτηκε με όλα τα προηγούμενα.
Λένε πως τρώνε φτωχοί και βασιλιάδες ανάλογα με το τι έχει μπει μέσα στη κατσαρόλα. Φρέσκα θαλασσινά, paella (ισπανικό ρύζι με σαφράν και πολλά θαλασσινά), gazpacho (κρύα σούπα από ωμά υλικά), fabada (βραστό κρέας με κουκιά), ψητό χοιρινό γάλακτος, στιφάδο με ουρά ταύρου, bocadillos  (σάντουιτς από μπαγκέτα με γέμιση οτιδήποτε Jamon, Lomo, tortilla, κλπ ή μίξη αυτών), tortilla de patatas (ομελέτα με πατάτες με έξτρα τα κρεμμύδια),  tapas , είναι κάποιες από τις γευστικές προτάσεις.
Μπίρες, σαγκρία και άλλα τοπικά κρασιά είναι απαραίτητα με το φαγητό.
Φαλμένκο και ξενύχτι....
Τα  Casa Patas, Coral de la Moreria και το Café Chinitas είναι τα καλύτερα και διασημότερα στέκια της Μαδρίτης για φλαμένκο και τσιγγάνικο χορό.
Η πόλη φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της, τα bar με tapas και τα clubs. Στις Plaza de Santa Ana, Plaza de Santa Barbara (Glorieta de Bilbao και Alonso Martνnez), Plaza de Dos de Mayo (Malasaρa), Calle Huerta, Calle de Arenal, Paseo de la Castellana, Paseo de Recoletos, Paseo del Prado εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι τις πρωϊνές ώρες.
Απαραίτητο μετά το ξενύχτι το πρωϊνό στις σοκολατερίες του κέντρου. Ζεστή σοκολάτα με υπέροχους λουκουμάδες, τα γνωστά churos . 
Χρήσιμες πληροφορίες....
Μία επίσκεψη στο Parque de Atracciones σίγουρα θα τρελάνει τα παιδιά κάθε ηλικίας. (http://www.parquedeatracciones.es)
Πολλά μουσεία είναι δωρεάν κάποιες μέρες τις εβδομάδας για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε όλη την πόλη υπάρχουν υπέροχα ξενοδοχεία για όλα τα γούστα
Από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών υπάρχει απευθείας πτήση της ισπανικής Iberia (www.iberia.com) και των Ολυμπιακών Αερογραμμών (www.olympicairlines.com). Η  διάρκεια της πτήσης είναι γύρω στις τρεισήμισι ώρες.
Υπάρχει πολύ καλό δίκτυο μετρό και λεωφορείων.
Όποιος θελήσει να νοικιάσει αυτοκίνητο με γάλη προσοχή στα παρκόμετρα όπου υπάρχουν παντού στο κέντρο της πόλης. Προτιμότερα τα υπόγεια πάρκινγκ.
Ελληνική πρεσβεία Μαδρίτης Avda Doctor Arve 24 (τηλ: 915644653)
buen viaje


Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή