Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη ΛΙΣΑΒΟΝΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

735 Views
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη ΛΙΣΑΒΟΝΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη. Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη ΛΙΣΑΒΟΝΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

 Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη ΛΙΣΑΒΟΝΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη. Είναι γνωστή με διάφορα ονόματα όπως  «πόλη των επτά λόφων»,  «πόλη του Οδυσσέα",  "πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων - εξερευνητών" και "Πριγκίπισσα του Ωκεανού". Δικαιολογεί όμως απόλυτα όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της προς την Αμερική και είναι γυρισμένη ναζιάρικα προς την Ευρώπη. Χτισμένη στις εκβολές του μεγαλύτερου ποταμού της Ιβηρικής χερσονήσου, Τάγου, διαθέτει είκοσι αιώνες Ιστορίας.  Η Λισαβόνα, (Lisboa), που σιγοψιθυρίζοντας  την ιστορία της κατακτά τον επισκέπτη, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας.

Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη ΛΙΣΑΒΟΝΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Λίγη ιστορία..
Στις 8 Ιουλίου 1497 ο Vasco de Gama ξεκίνησε με 4 καράβια από τη Λισαβόνα την πρώτη μεγάλη αποστολή του για την Ινδία. Χάρη σ' αυτό το ταξίδι και σε όσων άλλων ακολούθησαν  η Πορτογαλία έγινε για έναν περίπου αιώνα η πλουσιότερη αυτοκρατορία του κόσμου.
Την 1η Νοεμβρίου του  1755 ένας τρομερός σεισμός γκρέμισε περίπου 9.000 κτίρια, καταστρέφοντας το  μεγαλύτερο  μέρος της Λισαβόνας και  είχε  περισσότερα από 30.000 θύματα. Η μόνη συνοικία που σώθηκε κάπως  από τον μεγάλο σεισμό, είναι η μεσαιωνική αραβική γειτονιά της Alfama, στα ανατολικά του κέντρου.
Με διάθεση για περπάτημα ..γιατί αξίζει!!!
Καστέλο Σάο Χόρχε
Είναι η ακρόπολη του κάστρου των Μαυριτανών όπου ο βασιλιάς Αφόνσο Ενρίκες το 1147 αποφάσισε να τη μετατρέψει σε κατοικία των πορτογάλων βασιλιάδων. Από το 1511 στη θέση της σημερινής πλατείας Πράκα ντο Κομέρσιο, χρησιμοποιήθηκε ως θέατρο, οπλοστάσιο και φυλακή.
Πύργος της Μπελέμ
Στη μέση του ποταμού Τάγου περίπου το 1515 χτίστηκε ο Πύργος της Μπελέμ. Άψογος συνδυασμός γοτθικού και βυζαντινού ρυθμού με το στυλ μανουελίν. Αποτελούσε φυλάκιο της εισόδου του λιμανιού και σύμβολο των εξερευνήσεων, εφόσον από εκεί ξεκινούσαν τα πλοία.
Παλάσιο Φροντέιρα
Χτίστηκε ως κυνηγετικό περίπτερο για τον Ζουάο ντε Μασκαρένχας, τον πρώτο μαρκήσιο Φροντέιρα, το 1640. Η διακόσμηση του ανακτόρου, με πλακίδια αζουλέζος, και με ψηφιδωτές συνθέσεις σε όλους τους χώρους και κήπους, είναι εξαιρετική. Κατοικείται από τους απογόνους του και είναι ανοιχτό προς το κοινό.
Το μοναστήρι του Ιερώνυμου
Το περίφημο μοναστήρι χτίστηκε στη θέση μιας ταπεινής εκκλησίας, όπου προσεύχονταν οι μητέρες των ναυτικών. Το μοναστήρι του Ιερώνυμου, ένα μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής μανουελίν, κατείχε το τάγμα των ιερωνυμιτών ως το 1834. (www.mosteirojeronimos.pt.)
 
Ο καθεδρικός Σε
Χτίστηκε στη θέση του παλιού μαυριτανικού τεμένους το 1150. Αν και υπέστη πολλές καταστροφές από τον σεισμό, υπάρχουν ακόμη τα εννέα γοτθικά παρεκκλήσια. Αξίζει μία επίσκεψη στο Θησαυροφυλάκιο με τη μεγάλη συλλογή εκκλησιαστικών πολύτιμων αντικειμένων και χειρογράφων.
Ελεβαντόρ ντε Σάντα Χούστα
Ο ανελκυστήρας αυτός χτίστηκε το 1902 από σίδερο για να συνδέσει τη συνοικία Μπάισα με την Μπάιρο Άλτο. Έχει ύψος 32 μέτρα και στο παρατηρητήριο τα μεταλλικά κιγκλιδώματα μοιάζουν με δαντέλα. Στην ταράτσα του λειτουργεί μικρό καφέ με υπέροχη θέα προς τη συνοικία Μπάισα ως τον λόφο του Καστέλο Σάο Χόρχε.
Μνημείο των Ανακαλύψεων
Βρίσκεται στην περιοχή Μπελέμ και δημιουργήθηκε το 1960 για την επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατο του Ερρίκου του Θαλασσοπόρου. Έχει ύψος 52 μέτρα και σχεδιάστηκε σε σχήμα καραβέλας .

Οι γέφυρες του Ταγού
Η Λισαβόνα ενώνεται με την άλλη πλευρά του ποταμού Ταγού που τη χωρίζει με τη γέφυρα Ρonte 25 de Αbril. Είναι η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα της Ευρώπης και έχει ύψος 70 μέτρα. Το βόρειο μέρος του Ταγού ενώνεται με το Πάρκο των Εθνών μέσω της γέφυρας Vasco da Gama και έχει μήκος 18 χιλιόμετρα. Φοβερή εμπειρία η μεταφορά  από τη μία πλευρά στην άλλη με το  εναέριο τελεφερίκ.
Αλφάμα
Χωρίς να θυμίζει την καθημερινότητα των μεγαλουπόλεων, η μοναδική περιοχή που επέζησε από τον  καταστροφικό σεισμό του 1755, η Αλφάμα ίσως και να είναι η πιο γοητευτική περιοχή.  Παλιά αρχοντικά μέγαρα διακοσμημένα με πλακίδια αζουλέζος, στενοί δρόμοι, το Μιραντούρο ντε Σάντα Λουζία δίπλα από την εκκλησία, ρυθμικές μουσικές των Αφρικανών από το Πράσινο Ακρωτήρι που ζουν στη γειτονιά, αποτελούν ένα μοναδικό έργο τέχνης της φύσης.
Ρούα Αουγκούστα, Πράϊα ντο Κομέρσιο και Πράϊα ντος Ρεσταουραντόρες
Στην Πράϊα ντο Κομέρσιο (πλατεία Εμπορίου) βρισκόταν για 400 χρόνια το βασιλικό παλάτι του Μανουέλ. Από την Αψίδα του Θριάμβου, που είναι διακοσμημένη με ιστορικές φιγούρες αρχίζει ο μοναδικός πεζόδρομος Ρούα Αουγκούστα που καταλήγει στην πλατεία Ροσίο.  Η πλατεία της Παλινόρθωσης χαρακτηρίζεται από τον Οβελίσκο που συμβολίζει την απελευθέρωση της χώρας από την ισπανική υποδούλωση το 1640. Στη δυτική πλευρά της πλατείας βρίσκεται το Παλάτι Φοζ χτισμένο το 1755 από τον Φρανσέσκο Σαβάριο Φάμπρι.
Το Πάνθεον
Ξεκίνησε το 1682, αλλά η κατασκευή του  ολοκληρώθηκε το 1966.  Στο μαρμάρινο δάπεδο τοποθετήθηκαν κενοτάφια ιστορικών και λογοτεχνικών προσωπικοτήτων, όπως ο Βάσκο ντα Γκάμα, ο Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος και ο εθνικός ποιητής Κανόες.
Καλό φαγητό, για ανάκτηση δυνάμεων !!!
Η πορτογαλική κουζίνα φημίζεται κυρίως για τα ψάρια, τα οστρακοειδή και γενικώς τα θαλασσινά της. Ο μπακαλιάρος, το εθνικό ψάρι, μαγειρεύεται με πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πρώτη  θέση έχουν το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα διάφορα αρωματικά μπαχαρικά. Το galdo verde είναι η τυπική σούπα της Λισσαβώνας με διάφορα λαχανικά, ενώ το arcoda είναι σούπα από ψωμί και σκόρδο.  Η γευστικότατη «καταπλάνα», με καβούρια, αστακό, καλαμάρια, μύδια και άλλα θαλασσινά, μαγειρεμένα όλα μαζί με μια καταπληκτική άσπρη σάλτσα συνοδευόμενα από ρύζι, είναι πραγματικά  ένα νοστιμότατο πιάτο. Και όπως πάντα το καλό φαγητό συνοδεύεται από ένα καλό κρασί. Οι διάφορες ποικιλίες κρασιών του Πόρτο αξίζουν μέχρι την τελευταία γουλιά τη φήμη τους.

Φάντος τα τραγούδια της μοίρας, της τύχης και του πεπρωμένου…
Η πρώτη μεγάλη τραγουδίστρια των φάντος ήταν η Μαρία Σεβέρα που πέθανε πολύ νέα και από τότε όλες οι φαντίστας όταν τραγουδούν φορούν ένα μαύρο μαντίλι στον λαιμό τιμώντας τη μνήμη της. Τα Φάντος είναι παραδοσιακά λαϊκά πορτογαλέζικα τραγούδια, που τραγουδούν με πάθος τον πόνο και τη θλίψη της καρδιάς, με συνοδεία κιθάρας και βιόλας χωρίς μικρόφωνα. Έγιναν γνωστά σε όλον τον κόσμο χάρη στη διάσημη τραγουδίστρια Αμάλια Ροντρίγκες
Μία βόλτα στα πέριξ!!!
Οι μικρές αλλά ενδιαφέρουσες εκδρομές στα περίχωρα της Λισαβόνας θα συμπληρώσουν τις όμορφες εικόνες.
Στη Σίντρα, με τους καταπράσινους λόφους και τα ωραιότατα εξοχικά αρχοντικά, βρίσκεται το παλάτι Παλάσιου ντα Πένα. Το Κασκάις, πρώην γραφικό ψαροχώρι, έχει μετατραπεί σε μια λουτρόπολη με πολυτελέστατες βίλες, ωραία ξενοδοχεία και πολλές ταβέρνες και εστιατόρια. Στο Εστορίλ μία πόλη που είναι απλωμένη κατά μήκος του ωκεανού το πασίγνωστο καζίνο προκαλεί τους τολμηρούς για παιχνίδια….με τη θεά Τύχη!!!
Χρήσιμες συμβουλές
Το Εθνικό Μουσείο Αζουλέγου στο οποίο εκτίθενται τα χαρακτηριστικά πορτογαλέζικα πλακάκια, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το μουσείο Γκιουλμπεκιάν όπου στεγάζεται η περίφημη συλλογή του δωρητή,  παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες.
Το παλιό τραμ σεργιανίζει σε γραφικές γειτονιές γεμάτες κόσμο και ατμόσφαιρα. Το sight-seeing πάνω σε ράγες «φωτογραφίζει» πανέμορφες στιγμές. Πολλή καλή εμπειρία παρά την ιδιαίτερα μικρή ταχύτητά του και τις πολλές στάσεις.
Στην Αλ Φάμα το «μουσείο» του φάντο με CD σύγχρονων ή παλαιότερων καλλιτεχνών θα ικανοποιήσει την όρεξη των μουσικόφιλων. Απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Αλ Φάμα, στις πρώην αποθήκες δίπλα στο ποτάμι, το εστιατόριο Bica do Sapato έχει υπέροχο φαγητό, πανέμορφη διακόσμηση και  εξαιρετική θέα στον Τάγο.
Η μοντέρνα όψη της Λισσαβώνας βρίσκεται στην περιοχή της ΕΧPΟ με το τεράστιο εμπορικό κέντρο Vasco da Gama με τη γυάλινη οροφή. Υπέροχα  εστιατόρια, χώροι περιπάτου, σιντριβάνια, τελεφερίκ και το πολύ μοντέρνο Oceanario de Lisboa. Το ενυδρείο φιλοξενεί περίπου 16.000 θαλάσσια ζώα από 450 είδη (πουλιά, θηλαστικά, ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς). Ο κύριος εκθεσιακός χώρος του ενυδρείου δίνει την ψευδαίσθηση του ανοιχτού ωκεανού.  (www.oceanario.pt.)
Υπέροχα δερμάτινα, είδη λαϊκής τέχνης, κεραμικά, κρύσταλλα Atlantis, δαντέλες, χρυσά και ασημένια χειροποίητα κοσμήματα, κρασιά από τις ποικιλίες του Πόρτο, CD με μουσική fado, χαλιά, πλακάκια «azulejos» ζωγραφισμένα στο χέρι, κεραμικά και αντίκες είναι στη διάθεση όλων.
Η αγορά της   «Lisboa Card» εξασφαλίζει δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν εισόδους σε μουσεία και εκδηλώσεις, αλλά και έκπτωση 50% σε οργανωμένες ξεναγήσεις και κρουαζιέρες στον Τάγο.
fazer boa viagem!!!

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Πώς πέρασα το φετινό θεατρικό καλοκαίρι»… | Στον Παλμό των Φουαγιέ
Πώς πέρασα το φετινό θεατρικό καλοκαίρι»… | Στον Παλμό των Φουαγιέ
με 0 Σχόλια 3205 Views

Φέτος εντόπισα πιο συνειδητά ορισμένα θέματα που συνέβαλαν σε έναν θεατρικό απολογισμό με αρνητικό κατ’ εμέ πρόσημο…Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή