Το ΣΟΚ της «Σιωπηλής Κατάρρευσης» που κραυγάζει! ΑΚΟΥΕΙ κανείς;;; Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Πίτσας Στασινοπούλου.

710 Views
Το ΣΟΚ  της «Σιωπηλής Κατάρρευσης» που κραυγάζει! ΑΚΟΥΕΙ κανείς;;; Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Πίτσας Στασινοπούλου. Το ΣΟΚ της «Σιωπηλής Κατάρρευσης» που κραυγάζει! ΑΚΟΥΕΙ κανείς;;; Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Πίτσας Στασινοπούλου.

Το ΣΟΚ  της «Σιωπηλής Κατάρρευσης» που κραυγάζει! ΑΚΟΥΕΙ κανείς;;; Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Πίτσας Στασινοπούλου.

       Κάποια πράγματα καταρρέουν με πάταγο… άλλα πάλι σιωπηλά…Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που ενώ η «σιωπή» ξεκουφαίνει, το εκκωφαντικό της μήνυμα πέφτει στο κενό… πασχίζει απεγνωσμένα να βρει «φωνή» για να ακουστεί μέσα στον ορυμαγδό των παραπλανητικών κραυγών, αλλά αδυνατεί να νικήσει τα φοβερά ντεσιμπέλ τους… Ίσως έτυχε φίλε αναγνώστη να πήρε κάπου, κάποτε το αυτί σου τον όρο «Σιωπηλή κατάρρευση», ίσως και όχι και δεν σε αδικώ. Το εν λόγω θέμα, είναι σίγουρο ότι ΔΕΝ ανήκει στο ΤΟΠ 5 της επίσημης οικολογικής ατζέντας, οπότε, όχι μόνο ΔΕΝ υπάρχει καμία ανάγκη προβολής, αλλά μάλλον είναι πιο βολικό… το καταχώνιασμα!
 
       Άλλωστε με την απόλυτη κυριαρχία της νεόκοπης «οικολογικής σταρ», ονόματι «Κλιματικής Αλλαγής» και ΟΛΑ όσα την συνοδεύουν και εστιάζουν – που αλλού;- στο πολύτιμο ενεργειακό πεδίο, όπου διεξάγονται μάχες αιματηρές… ΤΙΠΟΤΑ άλλο δεν φτουράει και δεν έχει ελπίδα να αποσπάσει έστω ψήγματα ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης. Η αξιολόγηση των «φρουρών του πλανήτη», κατόπιν ωρίμου σκέψεως και βαθιάς περισυλλογής,  κατέταξε όλα τα υπόλοιπα στα «οικολογικώς επουσιώδη», κάπου εκεί στο περιθώριο της ατζέντας, σε μια αθέατη, βρωμερή γωνιά με ορνιθοσκαλίσματα…Η θέση που αξίζει δηλαδή, στο φαινόμενο της «Σιωπηλής κατάρρευσης», που συγκρινόμενο με το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»… δεν πιάνει μία!
 
        Διότι αλίμονο αν ήταν εξίσου σημαντικά, η υποτιθέμενη βάσει υπολογιστικών μοντέλων άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, με την υπαρκτή, τραγική υποβάθμιση οικοσυστημάτων και οργανισμών που ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ «σιωπηλά»… και πώς αλλιώς! Με ποια φωνή να βγει ο ωκεανός και να κραυγάσει «έλεος, αργοπεθαίνω!»… Με ποια φωνή να βγουν τα δάση και να διαλαλήσουν τον καημό τους… Με ποια φωνή να βγει η μέλισσα και να μοιρολογήσει το χαμό του συναφιού της… Απλά σβήνουν αργά και μοιραία, καταδικασμένα σε πλήρη «αφωνία». Έστω κι αν οι εξώφθαλμες συνέπειες που βγάζουν μάτι για τους ανθρώπους της φύσης, θα έπρεπε να τρυπούν τα τύμπανα κάθε αστού! Και ευτυχώς που το – έστω και μικρό- υγιές κομμάτι της επιστήμης, έσκυψε με σπουδή πάνω στις φυσικές παρατηρήσεις, τις μελέτησε σοβαρά κι αποτύπωσε ανάγλυφα το φαινόμενο, αυτό που βάφτισε… ποιητικά ή πονεμένα «Σιωπηλή Κατάρρευση».
 
       Τί λέει η επιστημονική αποτύπωση; Πολλά και σοκαριστικά! Όσον αφορά βέβαια στα χερσαία οικοσυστήματα, δεν τίθεται καν θέμα! Για την ακρίβεια… η διάλυση/ κατάρρευση είναι εδώ και πολλά χρόνια  πασιφανής για οποιονδήποτε… μη τυφλό!Και όταν λέω «πασιφανής», εννοώ μια γιγάντια ταμπέλα SOS που αναβοσβήνει εκτυφλωτικά! Από τα ρημαγμένα δάση, τα μολυσμένα ποτάμια, τις νεκρές λίμνες, τους κατεστραμμένους βιότοπους, μέχρι τον πλήρη αφανισμό του πράσινου- θυσία στην τσιμεντοειδή «ανάπτυξη»- μέχρι κάθε λογής ασέλγεια στη φύση, μέχρι το μολυσμένο χώμα και τα υπόγεια νερά… Με πάμπολλα είδη ζώων να απειλούνται με εξαφάνιση –ΑΝ δεν έχουν ήδη εξαφανιστεί- και την πολύτιμη βιοποικιλότητα – όση τέλος πάντων απέμεινε- να… φυτοζωεί, που εδώ ΠΙΟ κυριολεκτικά δεν γίνεται! Απλές και συνάμα τραγικές παρατηρήσεις που μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει δίπλα του.
 
       Αυτά που ο καθένας δεν μπορεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, είναι κάποιες «καταρρεύσεις» εξίσου τραγικές, σαν αυτήν ας πούμε που αφορά στους ωκεανούς το 70% του πλανήτη! Όπου η υπεραλίευση και η ρύπανση, σύμφωνα με ειδικούς, σε καμιά 50αριά χρόνια θα αφανίσει ολοσχερώς ψάρια και οστρακοειδή! Κι αν συνεχιστεί το κακό, σε 100 χρόνια κατά τις μελέτες τους, θα καταστραφούν πλήρως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα «δάση της θάλασσας» που τροφοδοτούν τη θαλάσσια ζωή, καθώς ήδη το 60% από αυτούς απειλείται με εξαφάνιση! Δεν φαντάζομαι να αναρωτιέσαι «πόθεν» η ρύπανση των ωκεανών, έτσι; Ας είναι καλά, βασικά η βιομηχανία και ειδικότερα η αγροτική, όπου φυτοφάρμακα, λιπάσματα, λογής απόβλητα και λοιπά τοξικά, καταλήγουν στη θάλασσα, την τελική, παγκόσμια… χωματερή! Είτε από παράκτιες περιοχές, είτε μέσω ποταμών, είτε μέσω των υπόγειων νερών. Όπως και να ‘χει…  μια φορά η θάλασσα ΔΕΝ τη γλιτιώνει με τίποτα!
 
       Και δεν μιλάμε φυσικά για «ατυχήματα» πετρελαιάδων ή πυρηνικά πειράματα καταμεσής των ωκεανών, που αποκρύπτονται επιμελώς. Μιλάμε για σταθερή, καθημερινή πρακτική σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες να μετρούν πάνω από 400 «νεκρές ζώνες» σε θάλασσες, εκεί όπου ΔΕΝ επιβιώνει κανένας ζωντανός οργανισμός, παρά μόνο βακτήρια! Μία δε από τις μεγαλύτερες εντοπίζεται κοντά στο δέλτα του Μισισιππή, μια έκταση πάνω από 20.000 τετραγωνικά ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ (!), καλυμμένη μόνο από φύκια, εξαιτίας της εντατικής λίπανσης των παρακείμενων καλλιεργειών! Ομοίως «νεκρή ζώνη» θεωρείται το… 1/3 της Βαλτικής (!), μιας θάλασσας που για αιώνες έτρεφε όλη τη Β. Ευρώπη! Το μόνο «παρήγορο» στις εκτιμήσεις είναι ότι η ζημιά που έχει υποστεί το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι μικρότερη από το χερσαίο, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, μη αναστρέψιμο. Τώρα… αν αυτό λέγεται «παρηγοριά», ας πάμε να φουντάρουμε όλοι μαζί! Να γλιτώσουν όλα τα οικοσυστήματα από τη βλαπτική ανθρώπινη παρουσία, μια κι έξω!
 
       Κάτι άλλο που δεν μπορεί να δει ο καθένας, αλλά ίσως άκουσε, είναι το τρομερό «Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσών»… Από το 2006 οι μελισσοκόμοι σε Β. Αμερική και Ευρώπη είδαν ξάφνου τις κυψέλες τους αδειανές και τρομοκρατημένοι μιλούσαν για «μυστηριώδη εξαφάνιση» σε μεγάλους πληθυσμούς μελισσών, ζητώντας τη συνδρομή της επιστήμης. Η οποία, όντως θορυβημένη από τη σπουδαιότητα του συμβάντος, έψαξε βαθιά το θέμα κι αναζήτησε κάποια αρρώστεια, κάποιον εχθρό, κάποιον ιό, όμως τα συμπτώματα και τα πειράματα στα μελίσσια δεν ταίριαζαν… Και ΤΙ βρήκαν; Ότι οι μέλισσες έπεσαν θύματα των καινούργιων νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων που άρχισαν πριν λίγα χρόνια να εφαρμόζονται ευρέως, κυρίως με δημοφιλές σκεύασμα της Bayer! Μια κατηγορία εντομοκτόνων που επίσης χρησιμοποιούνται στα  θαυματουργά εργαστήρια της Monsado και «συμμετέχουν» στη γενετική τροποποίηση του καλαμποκιού!
 
       Το δε καλαμπόκι συνδέεται άμεσα με τη μέλισσα, όχι μόνο μέσω της γύρης με την επικονίαση, αλλά διότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι έχουν καταργήσει τη γλυκόζη και ταίζουν τα μελίσσια τους με σιρόπι καλαμποκιού, υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Και δεδομένου ότι ΔΕΝ καλλιεργείται πια, σχεδόν πουθενά παραδοσιακή ποικιλία καλαμποκιού, παρά μόνο η μεταλλαγμένη, τόσο η γύρη του που επισκέπτεται η μέλισσα, όσο και το σιρόπι του που την ταίζει ο παραγωγός, εκτός από φρουκτόζη… μάντεψε ΤΙ άλλο περιέχει! Το οποίο ανήκει στην κατηγορία των «νευροτοξικών» εντομοκτόνων και επιδρώντας στο νευρικό σύστημα της μέλισσας, αποδυναμώνει πλήρως την ικανότητα προσανατολισμού της και ΔΕΝ μπορεί να γυρίσει πίσω στην κυψέλη με συνέπεια να πεθαίνει μακριά της. Εξ ου και η «εξαφάνιση»… Πλέον δε του καλαμποκιού, πλείστες μεταλλαγμένες καλλιέργειες σόγιας, σταριού και βαμβακιού που επισκέπτεται η μέλισσα, περιέχουν ή ραντίζονται με τα «επαναστατικά» νεονικοτινοειδή…
 
       Και πρόσεξε φίλε μου, μιλάμε για την ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ, όχι για ένα τυχαίο ζουζούνι!!! Που μέχρι στιγμής, ΟΛΕΣ οι εταιρίες φυτοφαρμάκων ήταν και είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν πάνω στα εντομοκτόνα τους με τονισμένα γράμματα – και ποτέ στα ψιλά- τον βαθμό επικινδυνότητας για την πολύτιμη μέλισσα… «Τοξικό ή μη τοξικό για τη μέλισσα». Τον Νο 1 και μοναδικό επικονιαστή για το 90% των φρούτων και λαχανικών! Που, για να  το πούμε χύμα και να μη το κουράζουμε, άνευ μέλισσας, τροφή γιοκ!!! Διότι το μέλι και λοιπά προϊόντα που παράγει, παρότι μέγιστης διατροφικής αξίας, δεν συγκρίνονται καν με την κορυφαία αποστολή της: να γονιμοποιήσει την καλλιέργεια ώστε να δώσει καρπό στον άνθρωπο! Μια «τέχνη ιερή» που ΜΟΝΟ αυτή ξέρει να κάνει με θαυμαστή τελειότητα, γιατί βλέπεις είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ οργανισμός που από τη στιγμή της εμφάνισης στον πλανήτη μέχρι σήμερα, ΔΕΝ υπέστη ουδεμία εξέλιξη! Απλά εμφανίστηκε τέλεια. Κι όσο για την άψογα οργανωμένη κοινωνία της, ένα από τα κορυφαία μυστήρια της φύσης, ο «ανώτερος» ανθρώπινος νους είναι πολύ φτωχός για να εμβαθύνει…
 

       Και ΑΥΤΗΝ, την «ιερή» μέλισσα, τον πλέον καθοριστικό κρίκο της ανθρώπινης επιβίωσης, κάποιοι… υπεράνω επιβίωσης και σίγουρα υπεράνω λογικής, την οδηγούν συνειδητά σε «σιωπηλή κατάρρευση» κι αφανισμό με τη γ@μημένη βιοτεχνολογία τους! Που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει ρημάξει το σύμπαν ολόκληρο και δεν άφησε οικοσύστημα αβίαστο! Σε στεριά, αέρα και θάλασσα! Που δεν αποκλείεται μέσα στα σκοτεινά της εργαστήρια, μετά το κλωνοποιημένο πρόβατο, ή τον κλωνοποιημένο άνθρωπο, να μας μοστράρει κλωνοποιημένη μέλισσα και φυσικά «κλωνοποιημένη τροφή». Από αυτήν που τρως ΕΦΑΠΑΞ και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού λύνεται δια παντός.
Μια μόνο προτροπή στις αγαπημένες μελισσούλες: Γιατί καταρρέετε «σιωπηλά» και ΔΕΝ χρησιμοποιείτε το αποτελεσματικό… ΚΕΝΤΡΙ  σας  μαζικά  ΕΚΕΙ που πρέπει; Ίσως είναι μια κάποια λύση!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Όταν η κοινωνική ή πολιτική επικαιρότητα ερεθίζουν τον εγκέφαλο στα «κόκκινα»… όταν ο Άνθρωπος και τα πάθη του έρχονται στο προσκήνιο… όταν ένα βίωμα έχει ευρύτερη κοινωνική αναφορά… το χέρι πάει μόνο του στο πληκτρολόγιο. Και καταγράφει σκέψεις/ συναισθήματα εν θερμώ ή εν ψυχρώ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τα επικοινωνούμε… που μπορεί να επεκταθεί και στο kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2198 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο