Από τον Γιάννη Φασούλα.
Υπάρχουν επαγγέλματα, συνήθειες και φαινόμενα που δεν κάνουν διακοπές.
Ένα από αυτά είναι και το ψώνιο σου.
Πάντοτε λειτουργικό και ακμαίο, ακόμη και τους μήνες που δεν έχουν “ρ”.
Πανελλαδικές
.
Περιμένεις ότι την περίοδο αυτή θα σπάσουν τα τηλέφωνα από τους αγχωμένους μαθητές σου, που θα διψούν για τη βοήθειά σου ή έστω για την ευχή σου. Τελικά παθαίνεις αγκύλωση περιμένοντας ματαίως πάνω από το ακουστικό, όπως ο Καντακουζηνός στο επεισόδιο της γιορτής του. Ακουστικό τρόπος του λέγειν δηλαδή, αφού ζούμε στην εποχή που το κινητό με πλήκτρα διδάσκεται ήδη στην ιστορική αναδρομή της Τεχνολογίας Επικοινωνιών. Αλλά έχουμε πει πολλές φορές ότι ο σωστός ο εκπαιδευτικός νομίζει πως μετά το Νόκια 3310 ο χρόνος έχει φρενάρει, λες και πήρε το ρολογάκι στο Pang.
Ναι, οι μαθητές σου δεν σε χρειάζονται, κι ούτε που νοιάζονται σε ποιο σοκάκι του ΤΕΙ Ανθοκομίας θα τους βρει το πρωινό. Είπαμε, οι Πασοκικές εποχές πέρασαν. Πλέον δεν υπάρχει μπαμπάς που να κάνει δώρο Τογιότα Κορόλα για πρόσβαση στο πανεπιστήμιο. Οι γονείς τους δεν είναι σαν τους γονείς σου, που ήθελαν “να μάθεις γράμματα για να βγεις από τη λάσπη”. Οι γονείς τους είναι σαν κι εσένα, που πιστεύουν πλέον ότι “τα πτυχία είναι πασατέμπο, σπατάλη χρόνου, μια μούφα και μισή”.
Ναι, αγαπητέ μου. Μεγάλωσες. Κι απορώ που δεν το έχεις καταλάβει ως τώρα. Κάθε φορά που μνημονεύεις στην τάξη κάποιο στίχο του Χατζηγιάννη, οι μαθήτριές σου σε κοιτάζουν βλακωδώς χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Και κάθε φορά που πετάς το αστείο με τις αθηναϊκές πινακίδες, καταλήγεις να γελάς μόνος σου.
Μεγάλωσες.

Η ζωή μετά
.
Οι πανελλαδικές πέρασαν. Νομίζεις ότι έστω κι αργά θα λάβεις κατακλυσμό αγχωδών εισερχομένων από την Ξένια και την Πόπη και την Κική, τύπου “έγραψα την ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού πολιτική ανάπτυξη, σωστό δεν θα μου το πάρουν κύριεεε;”. Ματαίως και πάλι. Το επόμενο σημείο ζωής θα έρθει πολύ αργά, και θα προέρχεται από κανένα κάμπινγκ στον Αρμενιστή (είπαμε, πλέον ζούμε συριζαϊκά, η Ίος και η Πάρος είναι πια προορισμοί μόνο για γάμους επωνύμων και για κανένα βίντεο κλιπ του Ρουβά).
Κι όταν σε φτύνει η μία, τρέχεις στην άλλη. Το αναιδέστατο ζαμανφού της τρίτης προς το πρόσωπό σου θα το πληρώσει η δευτέρα. Στέλνεις μηνύματα στην ομαδική (άθλος για τον παλαιολιθικό εγκέφαλό σου), με τα οποία προσπαθείς να οργανώσεις “τη νέα σχολική χρονιά για τους μελλοντικούς υποψηφίους” και να κηρύξεις εαυτόν διαθέσιμο “για θερινά τμήματα και πρόσθετη διδακτική στήριξη από τον μήνα Ιούλιο ακόμη”. Τα μηνύματα αυτά θα πετύχουν τα δευτεροτριτάκια συνήθως σε κάποιο beach bar στην Ασπροβάλτα, οπότε είναι σαν να στέλνει ο Αλέγκρι μήνυμα στον CR7 για 4 σετ προβολές των 20 επαναλήψεων, την ώρα που ο CR7 αράζει στη βίλα των 30.000 Ευρώ τη μέρα στη Μύκονο.
Κατασκήνωση
.
Ο σωστός ο εκπαιδευτικός έχει σκουλήκια στον πισινό και τραπεζικό λογαριασμό για κλάματα. Ό,τι πρέπει για θερινή απασχόληση. Κατασκήνωση, ξενοδοχείο, ξεναγός, διερμηνέας. Μάλλον όμως κατασκήνωση. Επειδή ο παρεμβατισμός στη ζωή και τις πράξεις των νέων είναι η πέμπτη νουκλεϊκή βάση του DNA σου, δεν αναλαμβάνεις πόστο στην ψυχαγωγία ή τα καλλιτεχνικά. Όχι. Αναλαμβάνεις κοινοτάρχης, υπαρχηγός ή προπονητής μπάσκετ, αν και έχεις να το πιάσεις από τα 14 σου, που έπαιζες δεξί παγούρι στον Μέγα Αλέξανδρο και ο προπονητής σε κατέβαζε μόνο στα φιλικά. Αλλά προκειμένου να καθοδηγήσεις τα πλήθη των ανηλίκων, η λανθάνουσα σοφία σου ξυπνά από τον λήθαργό της, κι έτσι ξαφνικά κατέχεις το πικ εντ ρολ καλύτερα απ’ τον Ομπράντοβιτς. Στο κάτω κάτω ένα ψεματάκι στο βιογραφικό δεν είναι ντροπή. Εδώ στην αίτηση για διδακτορικό έγραψες ότι μιλάς ιταλικά, που πήγες στο Λα Φορκέτα να παραγγείλεις μπολονέζ και σου φέρανε ωμό χταπόδι Τυρρηναϊκής με δαμάσκηνα.
Προπονητής μπάσκετ, λοιπόν.
Σεπτέμβρης
.
Η πόλη επανέρχεται στη ζωή μετά τη νέκρα του καλοκαιριού. Οι φοιτητές είναι και πάλι εδώ, η Διεθνής Έκθεση ανοίγει ξανά, ο καιρός είναι γλυκός αλλά όχι πολύ ζεστός, δεν υπάρχουν επίσημες γιορτές και αργίες που να απομακρύνουν τον κόσμο από την έδρα του, υπάρχει δράση και ζωή σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό και είναι ο πιο όμορφος μήνας του χρόνου για την πόλη σου (τα ίδια έχεις πει βέβαια και για τον Μάιο, και για τον Φεβρουάριο, ακόμα και για τον Νοέμβριο). Στον μυθικό αριθμό-ρεκόρ των 40 ημερών που έμεινες μακριά από τα mail σου έλαβες μεταξύ άλλων πάνω από είκοσι απορρίψεις για δουλειές, διδακτορικά και υποτροφίες σε Αγγλία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία και Χαβάη, όχι ότι είχες σκοπό να πας ποτέ, αλλά είσαι της λογικής “φα’ τα όλα, να αδειάσει το ψυγείο”.
Τώρα αρχίζουν οι αποφάσεις: Ποια θα είναι η νέα σου ξένη γλώσσα, πού θα δώσεις αυτή τη φορά κατατακτήριες, αν θα συνεχίσεις εκείνη την ξεχασμένη νοηματική, και ποια πολεμική τέχνη πρέπει να ξεκινήσεις, για να μην πειράξει κανένας τα βλαστάρια σου στα σοκάκια της Ρόδου, όταν με το καλο μετά είκοσι χρόνια διοριστείς και οριστείς συνοδός της πενθήμερης.
Καλό χειμώνα.
.
Δείτε όλα τα άρθρα του Γιάννη Φασούλα με μια ματιά εδώ
.
Δείτε & αυτά:
/
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία - ΕΔΩ
.
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ
.