So you think you can teach: Εκπαιδευτικός… Hi-Tech

6204 Views
So you think you can teach: Εκπαιδευτικός… Hi-Tech So you think you can teach: Εκπαιδευτικός… Hi-Tech

Από τον Γιάννη Φασούλα. 

 
                Σειρήνες
 
Ο Μένιος είναι εκπαιδευτικός της παλαιάς σχολής. Γουστάρει το μαυροπίνακα, όχι τον διαδραστικό πίνακα. Αγαπά την τάξη, όχι το Skype και τα Webinars. Δίνει στους μαθητές του εκτυπωμένα τεύχη, δεν “ανεβάζει στην ομαδική”. Σχεδόν τον χαλάει η υπερσύγχρονη εφεύρεση του σατανά που λέγεται μαρκαδόρος – αλλά ζούμε σε μια εποχή κατάπτωσης ιδανικών, όπως έρωτας, φιλία, κιμωλίες.
 
Και φυσικά διαθέτει κινητό Νόκια 3310, και νομίζει ότι το Viber είναι εντομοκτόνο.
 
Ο Μένιος φοβάται ότι αν ενδώσει στην τεχνολογία μία φορά, θα πέσει “στην παγκόσμια ψυχολογική παγίδα που έχει στήσει ο Αμπράμοβιτς κι η παρέα του” και θα εξελιχθεί ασυνείδητα σε “ζόμπι που θα χάσει την επαφή με το περιβάλλον”, κι ότι όλα αυτά θα έχουν οδυνηρό αντίκτυπο στο υπερμυαλό του και στην υπερδίψα του για μάθηση που οδηγεί στις υπεργνώσεις του.
 
Φοβάται τις σειρήνες. Τρέμει τις σειρήνες.
 
 
                  Αργύρης
 
Ένας από κείνους τους μαθητές που έχουν “όλο το πακέτο”: Παίζει μπάλα, είναι κούκλος, πρόεδρος του δεκαπενταμελούς, και ω του θαύματος, μαθητής του 19 μισό. Χωρίς να το καταλάβει (;) ο κύριος Μένιος, ο Αργύρης τον βιντεοσκοπεί εν ώρα μαθήματος και τον βγάζει στο YouTube. Ο Μένιος βλέπει τον εαυτό του στο ίντερνετ και εντυπωσιάζεται, αφού νόμιζε μια ζωή ότι αυτά τα πράγματα είναι μόνο για κάτι Μαντόνες και για κάτι Μάικλ Τζάκσον. Ναι, ξέχασα να αναφέρω, το Vevo θεωρείται κι αυτό πλάσμα της κολάσεως μαζί με τις υπόλοιπες σειρήνες, κι έτσι η ποπ του Μένιου έχει παγώσει στο “Frozen”.
 
Πώς αντέδρασε όταν του έδειξαν το βίντεο; Αν σας βρω εσάς τους αλήτες που με σπιουνέψατε, θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε, τέτοια. Στην πραγματικότητα όμως το απολαμβάνει. Συνδέεται 147 φορές την ημέρα για να ελέγξει πώς πάει η επισκεψιμότητα του βίντεο, τι σχόλια εισπράττει, κι αν έχει πέσει πρόταση εργασίας από τον Μπαχαράκη υπό μορφή top comment.
 
   Τελικά μασκαρεύει το ψώνιο του με τη εκλογίκευση παύλα δικαιολογία προς τον εαυτό του “τώρα χτίζω βιογραφικό”. Αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να γίνει γνωστός στον εκπαιδευτικό κόσμο. Στέλνει ένα pm στον Αργύρη.
 
      Τώρα έχουμε θέμα. Ο Οδυσσέας λύθηκε από το κατάρτι.
 
 
                Κάμερα. Φώτα. Action
               
    Ο Μένιος ξέρει ότι τον βιντεοσκοπούν, κι έτσι χάνει κάτι από τον αυθορμητισμό του. Ωστόσο και πάλι τα λέει όμορφα και “γράφει” στην κάμερα. Σίγουρα προτιμάμε τη live performance, αλλά όταν κοντεύει να στραβώσει το στόμα σου από το χασμουρητό, ακόμη και ο μονόφθαλμος Μένιος είναι πολύ πιο απολαυστικός από οποιοδήποτε άλλο διδασκαλικό ον τυχαίνει να γνωρίζεις.
 
  Ο Αργύρης φτιάχνει στον Μένιο λογαριασμό Vimeo, Instagram και λοιπούς τρόπους αυτοπροβολής. Του φυτεύει μαλλιά στο Photoshop, του κάνει τη φωνή πιο μπάσα και αρρενωπή με ένα καλό Low Pass Filter στο Ableton Live Lite, τον παρουσιάζει πιο ενεργητικό, στιβαρό και υπό την επήρεια σπιντακίων κόβοντας τα κενά ανάμεσα στα λόγια του στο Adobe Premiere.
 
 
                Γλυκαίνεται
               
    Ο Μένιος σιγά-σιγά μπαίνει στο κόλπο της e-διδασκαλίας, του καλαρέσει το καινούριο φασούλι των εκπαιδευτικών βίντεο, και συμμετέχει και ο ίδιος ενεργά και πίσω από τις κάμερες. Κατεβάζει εικόνες της επιλογής του για να διανθίσει τα βίντεο, κατεβάζει μάλιστα και ηχητικά εφέ, με τα οποία γελάει μόνος του, νιώθει μικρός θεός εφάμιλλος των Μαντόνα και Μάικλ Τζάκσον.  Ερωτεύεται τον εαυτό του ναρκισσοειδώς, καθώς βλέπει το δέρμα του να γυαλίζει στο φακό της Lumix GH4, τη φάτσα του είκοσι χρόνια νεότερη με τα παιχνίδια brightness/contrast, τις κινήσεις του εντελώς κινηματογραφικές χάρη στα transition effects της Adobe Suite. Του μπαίνουν ιδέες να γυρίσει web series, να ασχοληθεί με το stand up comedy.
 
Η τεχνολογία που τόσο φοβόταν τού έκανε όντως μάγια – αλλά υπό πολύ διαφορετική έννοια.
 
 
                Τελικά;
               
    Η έκθεση σε κοινό είναι μια περίεργη υπόθεση. Άλλοτε προστατεύει από ψυχίατρο, άλλοτε σε οδηγεί κατευθείαν εκεί.
 
Ο Μένιος σταμάτησε να ετοιμάζει τα τεύχη του και άρχισε να προετοιμάζει τα βίντεό του. Σταμάτησε να ενδιαφέρεται για το μικρό του γαλατικό χωριό και κάνει όνειρα για μαζική παραγωγή γνώσης υπό τη μορφή θεάματος. Καμιά φορά μάλιστα θυσιάζει την επιστημονική του αλήθεια για χάρη της ακροαματικότητας των βίντεο. Οι e-παραδόσεις του καταλήγουν fake news – και ο κόσμος είναι γεμάτος haters. Σοβαρά, ό,τι κι αν ειπωθεί δημοσίως σήμερα, ακόμη κι αν είναι το αγαπάτε αλλήλους, είναι θέμα λίγων δευτερολέπτων να πάρει το πρώτο του dislike, εκτός φυσικά αν είναι πλήρως άχρωμο και άοσμο, σαν τον Τζέφρυ. Κι έτσι ο κύριος Μένιος χάνει πιο πολύ χρόνο να τσακώνεται στα comments, παρά να αναζητά το υλικό της επόμενης παράδοσης για τα παιδιά.
 
Μοναδικός κερδισμένος δείχνει να είναι ο Αργύρης, ο οποίος όλες αυτές τις εβδομάδες πέρασε από έναν ιδιότυπο επαγγελματικό προσανατολισμό παύλα πρακτική άσκηση. Τα 18.999 μόριά του θα του φέρουν ένα καινούριο λενόβο και μερικές απορημένες φάτσες γονέων και κηδεμόνων, όταν θα τα διαθέσει για τη Σχολή Κινηματογράφου, αλλά τουλάχιστον θα έχει την ευκαιρία να το παίξει “γνωρίζω τα κατατόπια” σε μια σεβαστή μερίδα συμφοιτητριών εξ Αθηνών. Κι έτσι υφαίνει ατέλειωτο (κινηματογραφικό) πανί, ώσπου να κάνει τον κύκλο του ο Οδυσσέας, στης Ιθάκης το νησί να ξαναβγεί… που θα έλεγαν και οι Νάμα.
 
(Μεγάλη μπάντα, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης).

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Φασούλας
Γιάννης Φασούλας
Εντεχνόπληκτος και σχολειόπληκτος εκπαιδευτικός ετών 33. Όταν δεν καλύπτει την εντεχνοεπικαιρότητα της πόλης υπό μορφή ιστοριών νυχτερινής μουσικής "περιπέτειας", θα μοιράζεται "διδακτικές" ιστορίες από τη σχολική ζωή και τη μέση εκπαίδευση για τη στήλη "So you think you can teach". Κάθε Τετάρτη.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Προσεχώς «Ο Μικρός Αδερφός»: Η σκιαγράφηση μιας οικογένειας μεταναστών αλλά και της Ευρώπης
Προσεχώς «Ο Μικρός Αδερφός»: Η σκιαγράφηση μιας οικογένειας μεταναστών αλλά και της Ευρώπης
με 0 Σχόλια 1329 Views

Eνα πορτρέτο μιας αληθινά ελεύθερης γυναίκας που παλεύει για την οικογένειά της, αλλά και για τη δικιά της χειραφέτηση σε μια νέα πατρίδα 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή