So you think you can teach: Ο ελεύθερος χρόνος του εκπαιδευτικού

5505 Views
So you think you can teach: Ο ελεύθερος χρόνος του εκπαιδευτικού So you think you can teach: Ο ελεύθερος χρόνος του εκπαιδευτικού

 

Από τον  Γιάννη Φασούλα
 
               
 
Η ελευθερία διαχείρισης είναι ύπουλη υπόθεση.            
 
Εδώ δεν μπόρεσε να τη διαχειριστεί ούτε ο Αδάμ και η Εύα, ούτε ο Πάρης, ούτε ο Νέο από το Μάτριξ.

Σιγά να μη μπορούσε να τη διαχειριστεί η αμοιβάδα των επαγγελμάτων.
 
 

Θεάματα για κλάματα

 
Σκέψου το καλά πριν βγεις με τον φίλο σου τον εκπαιδευτικό για να πας σε οποιοδήποτε δημόσιο θέαμα. Δάσκαλοι και καθηγητές επέλεξαν τον συγκεκριμένο επαγγελματικό δρόμο από αγάπη-εξάρτηση προς το εκτίθεσθαι και τη δημοσιότητα. Επίσης έχουν την εντύπωση ότι είναι από τη φύση τους πολυεργαλεία (“απόφοιτος ΦΠ διδάσκει αρχαία, ιστορία, γλώσσα, αγγλικά, γερμανικά, οικιακή οικονομία και μελέτη του περιβάλλοντος, τιμή συζητήσιμη”). Αν πας λοιπόν σε συναυλία με τον φίλο σου τον εκπαιδευτικό, θα τον δεις να μελαγχολεί. “Εγώ, που στη σχολική γιορτή τραγουδούσα ντουέτο με τον Ζακ Στεφάνου το Μαρία απ τη Σπάρτη Ορέστη απ τον Βόλο, και τώρα ο Ζακ Στεφάνου κάνει καριέρα, κι εγώ τι κάνω;”. Αν πάλι πας σε αθλητική διοργάνωση, θα τον δεις να κατσουφιάζει. “Εγώ, που ήμουν τόσο μεγάλο ταλέντο όταν έπαιζα στον ΠΑΟΚ (ΑΟ Πορφυριακός) και είχα πάρει στην πλάτη μου και την ομάδα του σχολείου (με πήρανε αναπληρωματικό για να τους σβήνω τις απουσίες), αλλά αναγκάστηκα να τα παρατήσω, γιατί στα φοιτητικά μου χρόνια δούλευα σαν σκύλος (δεν πήγαινα στις προπονήσεις για να μένω σπίτι να ακούω κάθε απόγευμα το σάουντρακ απ τις πεταλούδες ελεύθερες πετούν)”.
 
 

Ταξίδι, μόνο αν υπάρχει λόγος…

 
Ο σωστός ο εκπαιδευτικός, αν διανοηθεί να “χαλαρώσει”, θα σβήσει σαν κεράκι μέσα σε αεροστεγώς κλειστό γυάλινο δοχείο. Για να προσφέρει λοιπόν στον εαυτό του κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, πρέπει να το βαφτίσει απαραιτήτως επιμορφωτικό προορισμό, με το ίδιο ζόρι που βαφτίζεις το φιλέτο φασόλια. Ας μην ξεχνάμε ότι αγαπημένο του χόμπι είναι το σουλάτσο στον Ιανό για σαββατιάτικη λαθρανάγνωση (“μια ματιά στους τίτλους θα ρίξω, αν κάτι με ενδιαφέρει, θα σας ειδοποιήσω”). Απαραίτητη για το ταξίδι είναι και μια αφορμή, συνήθως μια κοινωνική υποχρέωση, π.χ. ο γάμος του Μάρεκ, του Πολωνού παλιού συμφοιτητή, ή το reunion στο Αμβούργο με την παρέα από το Εράσμους, άσχετα αν δεν ήθελε να έχει σχέσεις μαζί τους ούτε τότε ούτε τώρα. Θα επιστρέψει από το ταξίδι πολύ σοφότερος όσον αφορά την ανθρωπογεωγραφία των αλλοδαπών, ανεβάζοντας ως φωτογραφία προφίλ το άγαλμα της Μαρί Κιουρί, και ως φωτογραφία εξωφύλλου το Ράτχαους. Άμαθος βέβαια από παιχνίδια του σατανά όπως σέλφις, ίνσταγκραμ κλπ. θα ξεχάσει να βάλει μέσα στη φωτογραφία τον εαυτό του, οπότε θα συναντήσει κύμα δυσπιστίας από φίλους και συναδέλφους που θα νομίσουν ότι έβαλε ετοιματζίδικη από το pinterest.
 
Στην περίπτωση μιας εντός συνόρων εκδρομής, η εκλογίκευση της διεύρυνσης οριζόντων εκλείπει για τον πάλαι ποτέ φανατικό του Μένουμε Ελλάδα, οπότε μένει μόνο ο συνδυασμός με δουλειά. Μπαίνοντας στο τρένο για μια μικρή απόδραση, ο εκπαιδευτικός θα κουβαλάει μαζί του κι ένα μάτσο βιογραφικά, για να τα μοιράσει στα φροντιστήρια της επαρχίας. Συνήθως βέβαια εκτιμά λάθος την κατάσταση, οπότε παίρνει μαζί του τριάντα αντίγραφα για την αυθημερόν βολτίτσα στον Κορινό, και τελικά τα εικοσιεννιά καταλήγουν σε μπλε κάδο. Γνωστός για την ικανότητά του να μαθαίνει από τα λάθη του, τον άλλο μήνα εκτυπώνει μόνο τέσσερα-πέντε για το τριήμερο που έχει σχεδιάσει στη Λάρισα, αλλά τα εξαντλεί στα πρώτα πενήντα μέτρα της οδού Ρούζβελτ, οποτε αναγκάζεται να εκτυπώσει άλλα είκοσι επί τόπου, με αποτέλεσμα να γδαρθεί κανονικά από το digramma και το iLogo και να γίνει μετά την επίστροφή του ο πιο πιστός πελάτης της “πάντα σεβόμενης την τσέπη του βιοπαλαιστή” Ξηρογραφίας.
 
 
 

Έτσι δραπετεύω απ τις παρέες

 
 “Θα βγούμε για καφέ”, “Θα μαζευτούμε στου Βασιλάκη”, “Θα πάμε στην εξοχή να πιάσουμε τον Μάη”. Ναι, και τι ακριβώς θα κάνουμε εκεί που θα πάμε; “Θα αράξουμε;;;”
 
Αράζω ίσον χαλαρώνω, αποκλείεται.
 
Η εργασιομανία φυσικά δεν είναι ίδιον του εκπαιδευτικού. Έχει όμως ενδιαφέρον η εκτέλεση: Χορτασμένος από πρόχειρες και άνευρες δικαιολογίες στην πολύχρονη καριέρα του με δεκαεξάχρονους, δεν θα το παίξει απλά άρρωστος ή εκτάκτως αναχωρών για την επαρχία λόγω κηδείας στενού οικογενειακού προσώπου. Θα βάλει μπροστά τη δουλειά του (“έχω κανονίσει με τα παιδιά έκτακτο μάθημα / έχω κανονίσει παράδοση μέσω Skype”), γενικά θα φροντίσει η δικαιολογία του να έχει κοινωνικό χαρακτήρα (“δεν σας γράφω γιατί δεν σας γουστάρω, όχι, το κάνω για τους μαθητές μου, τους αυριανούς επιστήμονες”). Θα έχει φροντίσει να σκηνοθετήσει το ψέμα του με κάθε λεπτομέρεια εμπλέκοντας και τρίτους (“ο Γιώργος έλειπε σε τρία σερί μαθήματα και έχει κενά”, “η Βούλα φεύγει αύριο πενθήμερη και με παρακάλεσε να το μεταθέσουμε γι΄ άπόψε”). Συνήθως θα σου το ανακοινώσει με μήνυμα, κι όχι με τηλέφωνο, αφου είναι πολύ κακός ψεύτης (“σε κατάλαβα απ’ τη φωνή”).
 
Αν προσπαθήσεις να τον ξεμπροστιάσεις, να ξέρεις ότι θα δυσκολευτείς. Θα έχει επινοήσει εναλλακτικό σενάριο μυθοπλασίας, σε περίπτωση που τον δουν αδιάκριτα μάτια στο πρατήριο τύπου της γειτονιάς, όπου συνήθως θα κρύβεται ώσπου να είναι σίγουρος ότι βρίσκεστε σε απόσταση ασφαλείας (σ.σ. οι φίλοι των βιβλιόφιλων συνήθως είναι βιβλιόφοβοι). Αλλά ακόμη και αν τύχει να πέσεις πάνω του εσύ ο ίδιος, μην κάνεις το λάθος να ρωτήσεις “και πού είναι τα βιβλία σου ρε ψεύτη, που είχες μάθημα;;;”. Όχι. Τα κουβαλάει πάντα μαζί του, για την περίπτωση που εγκλωβιστεί μέσα σε λεωφορείο στο κομμάτι Ευζώνων – ΧΑΝΘ με την Τσιμισκή κλειστή.
 
.
Δείτε αυτά:
/
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ
-Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: Πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

Γιάννης Φασούλας
Γιάννης Φασούλας
Εντεχνόπληκτος και σχολειόπληκτος εκπαιδευτικός ετών 33. Όταν δεν καλύπτει την εντεχνοεπικαιρότητα της πόλης υπό μορφή ιστοριών νυχτερινής μουσικής "περιπέτειας", θα μοιράζεται "διδακτικές" ιστορίες από τη σχολική ζωή και τη μέση εκπαίδευση για τη στήλη "So you think you can teach". Κάθε Τετάρτη.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή