So you think you can teach 43: Ενικός αριθμός

10105 Views
So you think you can teach 43: Ενικός αριθμός So you think you can teach 43: Ενικός αριθμός

 

Από τον Γιάννη  Φασούλα *

 
 
Ελπίζω ότι δεν θα μου κάνει μήνυση η Κική Δημουλά. Στο κάτω-κάτω, περί άλλου πρόκειται.
 
Το 2007 ως ομαδάρχης είχα κατασκηνωτή ένα Κοζανιτάκι, τον Βαγγέλη, ίδιος σκύλος στο Κολωνάκι, παιδάκι μαλθακό έως χαλβάς, πειθήνιος σαν τον Ρένφιλντ, οπαδός Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ κατά δήλωσή του, ο μόνος κατασκηνωτής έβερ που με φώναζε “κύριο Γιάννη”. Είδα κι έπαθα να του κόψω τον πληθυντικό μια Δευτέρα,την Τρίτη με αποκάλεσε “Τζώνυ”, την Τετάρτη “ρε φίλε”, και μέχρι το Σαββατοκύριακο “μωρή αδερφή”.
 
Ο ενικός από μόνος του δεν είναι κακός, αλλά μετά αρχίζει μια αλυσιδωτή πυρηνική σχάση. Είναι σαν τη σερπαντίνα, που έλεγε κι ο Ακάλυπτος στον Κλέωνα Γρηγοριάδη, αν αρχίσει, δεν γίνεται να σταματήσει. Το θέμα συζήτησης βέβαια ήταν άλλο, νομίζω η διακοπτόμενη συνουσία.
 
Το λέω γλυκά.
 
Κίρκους Μάξιμους
Η κυρία Κίρκη συγκροτεί, μαζί με την κυρία Άννα με τα σπανακόρυζα, τους δίδυμους πύργους Πετρόνας των συνταξιούχων βέκιων σινιορών του τμήματος, που είπαν να αναμειχθούν με τα εγγόνια τους σαν την Αντιγόνη Γλυκοφρύδη όταν μπούκαρε αέρα πατέρα στο μπαράκι του Μπεγνή, μπας και μάθουν γεράμματα τώρα στα γράματα. Κάτι μπέρδεψα εδώ, καλά, θα το βρει η αρχισυνταξία. Πρέπει να σταματήσω να διαβάζω Τεν-Τεν.
 
Η κυρία Άννα ποτέ δεν μπήκε στον πληθυντικό, λόγω των τριάντα ετών που μας χωρίζουν και της γενικής της απαξίωσης προς τους τύπους, του αριστερού της παρελθόντος, Πολυτεχνείο, Σπύρος Παπαδόπουλος στους Απαράδεκτους κι έτσι. Η κυρία Κίρκη,όμως, άλλη φάση. Δεν αφήνει τον πληθυντικό, κι ας έχει τα διπλά μου χρόνια, πέντε πάνω από την κυρία Άννα. “Είστε ο δάσκαλός μου, κύριε, δεν μπορώ αλλιώς”. Ο σεβασμός δεν είναι θέμα ηλικίας, είναι θέμα θέσης, που έλεγε κι ο κύριος Σαμιωτάκης στην Καρέζη, πέντε λεπτά αφού της την είχε πέσει στεγνά στον διάδρομο.
“Δεν είμαι πολύ έξυπνη” είχε δηλώσει η κυρία Κίρκη στο πρώτο μας μάθημα.
Δεν θα πω “είχε παραδεχτεί”, θα είναι σαν να συμφωνώ.
 
Η κυρία Κίρκη έχει ένα κουσούρι: Φέρνει τις ασκήσεις της από το ΣΔΕ, για να τις λύσω για λογαριασμό της. Όχι για να της δείξω πώς λύνονται. Για να τις λύσω εγώ. Ανεξαρτήτως προγράμματος. Μπορεί το Σβάρτσες Μπρετ να λέει αρχαία, εκείνη έχει την απαίτηση να το γυρίσουμε σε έκθεση. Έχω μια περίληψη για αύριο, δέκα λεπτά μόνο, μπορείτε, κύριε;
 .
.
#20
Είναι μέσα Γενάρη κι έχουμε φτάσει ακριβώς στα μισά των σαράντα παραδόσεων που προβλέπει το πρόγραμμα. Μέσα σε αυτές τις είκοσι εβδομάδες οι πληθυντικοί έχουν υποστεί ο ένας μετά τον άλλον Μανωλίδεια κατάρρευση, σαν τα islands of personality της Ράιλι στο Ινσάιντ Άουτ.
 
Θυμάμαι πάντοτε τον πρώτο ενικό κάθε μαθητή μου.
 
Την αρχή φέτος έκανε η silent killer Βίκυ, που με γνωρίζει από πέρυσι, και της κάνω χαζά λογοπαίγνια στα ιταλικά από τότε που πήρε το Πλίντα, τύπου “τζιβεντιάμο α ντουμάνι”. Δεν μπορείς να τον πάρεις σοβαρά έναν τέτοιον άνθρωπο. Και πολύ άντεξε 12 εβδομάδες, ώσπου να πει: Μπορείς να εξηγήσεις ξανά τις διαφορές αισθητών με νοητά; Ακολούθησε σχεδόν αστραπιαία ο Μπάμπης, ο οποίος αφού μας έκανε ανάλυση για την ετυμολογία της λέξης γενέθλια και τη συσχέτιση με τη λέξη άθλος, νομίζει ότι έγινε ο Εμμανουήλ Κριαράς. Από εκείνη τη 13η εβδομάδα και έπειτα ο πληθυντικός έσπασε με Κρότωνα, σαν το αήττητο της μεγάλης παοκάρας: Γιάννη, εγώ τον Ιούνιο θα γράψω ό,τι μου πεις εσύ, αλλά να ξέρεις, έχω άλλη άποψη για τη Θεωρία των Ιδεών. Την εβδομάδα 17 κέρδισα και τη Λέιλα, μια συλφίδα με μαλλί Βαλντεράμα και νύχια τις Τετάρτες σαν της Τζόρντιν Σπαρκς στο “S.O.S.”, τις Παρασκευές σαν του Σερ Ίαν ΜακΚέλεν στο “Heart”. Όχι και κοπανατζού, εγώ μια φορά έλειψα μόνο,και στο είπα κιόλας, στο έστειλα σε μήνυμα στην ομαδική. Το τελευταίο οχυρό έπεσε την 19η εβδομάδα, όταν σοκαριστικώς άκουσα τη μαγουλού Μάγδα, την πιο συμπαθή μου παρουσία εκεί μέσα, φτωχοκοπέλα προσκοπάκι με cheeks Ρενέ Ζελβέγκερ στο Κολντ Μάουνταιν, να μου λέει, χρειάζομαι λίγη πρόσθετη στήριξη στο άγνωστο, μπορείς να μου στέλνεις ασκήσεις πότε-πότε;
 
Μέσα σε όλα αυτά, η κυρία Κίρκη το βιολί της. Ώρα αρχαίων, μπορείτε να μου εντοπίσετε πέντε εκφραστικά μέσα στη Σατραπεία του Καβάφη, κύριε; Ώρα ιστορίας, μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η άποψή μου για την κλιματική αλλαγή για να τη γράψω, κύριε; Η Κίρκη το πάει φυρί-φυρί να με μεταμορφώσει σε γουρούνι. Δαγκώνομαι, κρυφοσιχτιρίζω, μασουλάω κάτι μπινελίκια σε Κλίνγκον και σε πίτζιν κρεολή του νοτίου Ειρηνικού, φέρνει σ’ εκείνα τα ξόρκια που μουρμούριζε ο Μέρλιν στη σειρά, πριν αστράψουν τα μάτια του και τα λουκάνικα πετάξουν από το πιάτο του Αρθούρου στο δικό του. Στα ελληνικά ξεχωρίζεις μόνο “ε ρε φίλε, γιατί σε μένα, τι χρωστάω”. Mε πιάνει εκείνη η περίεργη κατάσταση, που από τη μία θέλεις να ξεσπάσεις, από την άλλη πρέπει να συγκρατηθείς, τελικά δεν κάνεις ακριβώς τίποτα από τα δυο, εμ χολοσκάς, εμ χάνεις το δίκιο σου. Σκύλα και Χάρυβδη, για να μείνω στο ομηρικό κοντσέτο.
 
Και φτάνουμε στη βδομάδα 21.
 
21ος ακατάλληλος
Στην εικοστή πρώτη εβδομάδα τα μικρά έχουν συγχρονίσει το βιολογικό τους ρολόγι να πάνε και τα τρία σχολεία πενταήμερη, πενθήμερη λέγεται κανονικά, αλλά δεν μπορώ, ακούγεται πολύ μακάβριο. Και τι α κάν’ς; Μάθημα μόνο με τα γερόντια; Όχι. Ας το αφήσουμε για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Η κυρία Άννα διαθέτει μέσεντζερ και ψιψιψίκια, συνεννοούμαστε να το αναβάλουμε. Ναι, αλλά ποιος θα ειδοποιήσει την κυρία Κίρκη;
 
Θα την πάρω εγώ, λέει η γραμματέας. Έχεις τα στοιχεία της Κίρκης, Μαριάνθη; Όχι, φαντάστηκα ότι θα τα έχετε εσείς, κύριε Γιάννη. Ουπς. Καλά κύριε Γιάννη, μη χολοσκάτε, εδώ απέναντι μένει. Και να έρθει, θα δει ότι δεν έχουμε μάθημα, και θα φύγει.Ναι, αλλά πώς θα της φανεί που δεν την ειδοποιήσαμε; Σιγά, κύριε Γιάννη, μεγάλη γυναίκα είναι, θα καταλάβει. Ναι, αλλά δεν είναι γαϊδουριά από μέρους μας; Είναι σαν να την έχουμε απαυτό τελείως. Οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν κατανόηση, κύριε Γιάννη, δεν παρεξηγούνται από κάτι τέτοια, σαν τα παιδάκια, που σε διαγράφουν απ’ το Facebook επειδή δεν τους έστειλες χρόνια πολλά στη γιορτή τους.
 
Την 22η εβδομάδα η κυρία Κίρκη μπαίνει μέσα σπιντάτη.
“Είσαι πολύ μ@λ@κ@ς αγόρι μου”.
Αυτό ακριβώς, τίποτ’ άλλο.
.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
So you think you can teach 
.
Κάθε 1, 11 και 21 του μηνός στις σελίδες του Kulturosupa.gr
------------------------
--------------------
----------------
 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Φασούλας
Γιάννης Φασούλας
Εντεχνόπληκτος και σχολειόπληκτος εκπαιδευτικός ετών 33. Όταν δεν καλύπτει την εντεχνοεπικαιρότητα της πόλης υπό μορφή ιστοριών νυχτερινής μουσικής "περιπέτειας", θα μοιράζεται "διδακτικές" ιστορίες από τη σχολική ζωή και τη μέση εκπαίδευση για τη στήλη "So you think you can teach". Κάθε Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Προσεχώς «Ο Μικρός Αδερφός»: Η σκιαγράφηση μιας οικογένειας μεταναστών αλλά και της Ευρώπης
Προσεχώς «Ο Μικρός Αδερφός»: Η σκιαγράφηση μιας οικογένειας μεταναστών αλλά και της Ευρώπης
με 0 Σχόλια 1327 Views

Eνα πορτρέτο μιας αληθινά ελεύθερης γυναίκας που παλεύει για την οικογένειά της, αλλά και για τη δικιά της χειραφέτηση σε μια νέα πατρίδα 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή