So you think you can teach 42: Ως πού θα έφτανες;

7256 Views
So you think you can teach 42: Ως πού θα έφτανες; So you think you can teach 42: Ως πού θα έφτανες;

.

Από τον Γιάννη  Φασούλα *

 
 
Γκιζέλα… κι άλλη
Παράπονο δεν έχεις. Ο θεός των ιδιαιτεράδων σού φέρεται καλά μέχρι στιγμής. Τα φροντιστήρια που δουλεύεις βλέπουν όλα θάλασσα, και τα ιδιαίτερά σου είναι νοήμονα όντα, σαν τον πίθηκο που έσπαγε με το κόκαλο το κρανίο στο 2001 Space Odyssey του Κιούμπρικ. Η μόνη σου θυσία ως τώρα είναι η Γκιζέλα, βλέπε so you think you can teach 33, Σίσυφος. Η Γκιζέλα έχει όλο το πακέτο δοκιμασίας των αντοχών σου: Εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία στην Άνω Πόλη, τετρακέφαλοι γρανίτης, μάθημα Πέμπτη απόγευμα για να χάνεις το κοτοπουλάκι στη λέσχη, δυο βιβλιοθηκονόμοι που βλέπουν το συρραπτικό όπως έβλεπε η Ρέιτσελ Γκρην τον μηχανισμό ανάρτησης της καρέκλας του γραφείου της, μεσαίος κύκλος 5-7 μ.μ., που δεν σου αφήνει ούτε περιθώριο για σιέστα, ούτε χρόνο το απόγευμα για να διαβάσεις Μετά τα Φυσικά με μουσική υπόκρουση την Ακατάλληλη Σκηνή σε λούπα, αδιαφορώ για τις κακές γλώσσες. I feel I’m torn in half, όπως έλεγε κι ο Ντίμα Μπιλάν.
 
Μια Κυριακή χτυπάει το τηλέφωνο. Μια διαίσθηση φέρνει στο μυαλό τα λόγια του Τζακ Νίκολσον: “What if this is as good as it gets?”
 
 
Μπορείς και χειρότερα
Ο Ντόναλντ Ντακ έλεγε σε μια ιστορία: “Σπιτονοικοκυραίοι με μαντρόσκυλο είναι καλόψυχοι. Το μαντρόσκυλο το χρειάζονται για να τους προφυλάσσει από την αδυναμία τους αυτή”. Αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να προσλάβεις τηλεφωνήτρια ας μπιτς ας ιτ γκετς.
 
“Ναι, καλημέρα, θα ήθελα πρόσθετη στήριξη στην έκθεση για το γιο μου, τον Δημήτρη, που ξαναδίνει, μπορείτε; Ξέρω ότι είναι προχωρημένη η σεζόν, αλλά εργαζόταν σε ξενοδοχείο μέχρι πρότινος, θα θέλαμε να περάσει Ιστορίας και Αρχαιολογίας, πιστεύουμε ότι μπορεί να τα καταφέρει, αλλά εσείς θα κρίνετε”.
 
Η λογοδιάρροια τηλεφωνήτριας elpedison σε υποψιάζει ότι η Δημητηρμήτηρ “έφαγε πόρτα” από πολλούς συναδέλφους. “Μπορείτε να τον αναλάβετε;” Πότε είπες όχι, για να πεις τώρα; “Αχ, ευχαριστώ, μήπως μπορείτε να κάνετε μάθημα πρωινά, γιατί το απόγευμα δουλεύει; ”Γιατί όχι, σάμπως είχες κι άλλο blank space στο Data Boy σου; Κόβεις και τον ύπνο, και για το σούπερμάρκετ μπορείς πάντα να εκπαιδεύσεις τα περιστέρια που σου έχουν κάνει το μπαλκόνι χωματερή Ταγαράδων.“Ευχαριστώ, θα έρθετε Δευτέρα πρωί στα Κωνσταντινουπολίτικα, στο τέρμα του 14”.
 
Ο ομοιόπτωτος προσδιορισμός παράθεση δεν χρειαζόταν. Γνωρίζεις πολύ καλά πού είναι τα Κωνσταντινουπολίτικα. 40 min “πήγαινε” σε άδεια Λαμπράκη, για το “έλα” μέσα στο καταμεσήμερο έχει ο Θεός. Αγαπιέσαι τόσο με τον ΟΑΣΘ, που έχεις εκτυπώσει αυτοσχέδια κάρτα Miles & Bonus με το κεφάλι του Μέγα. Πλέον δεν σηκώνεσαι καν να δώσεις τη θέση σου στις κυρίες, παριστάνεις ότι διαβάζεις τον Φαίδωνα και τους άλλους πλατωνικούς διαλόγους μισοκοιμισμένος στο πίσω κάθισμα. Γιατί επιμένουν να τους λένε πλατωνικούς διαλόγους, ενώ ένας μιλάει, κι οι άλλοι είναι έγωγε, ορθώς, ταληθή λέγεις κλπ. δεν ξέρω. Πάντως ο Φαίδωνας γαμεύει. Αν οι πλατωνικοί διάλογοι ήταν ήρωες της Μάρβελ, ο Φαίδων θα ήταν ο σπάιντερμαν.
 .
.
Βάρναλη
Μετά από έναν μεγάλο κύκλο για να δούμε και τη Γένεσις, το 14 στρίβει Βάρναλη, κι εσύ ψάχνεις το house number που ψάχνεις. Όταν ψάχνεις ένα house number, είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσεις να περπατάς πρώτα προς τη λάθος κατεύθυνση, μέχρι να το αντιληφθείς και να κάνεις μεταβολή. Η μαμά Δημήτρη σε υποδέχεται με τσουρέκι κάστανο που αγόρασε για την περίσταση, αγνοώντας ότι ήσουν κι εσύ εκεί όταν οι Τερκενλούδες βγήκαν στα τιρκουάζ στο Άγαλμα Βενιζέλου.
 
Ο Δημητράκης είναι ένα σύμφυρμα Ντέγιαν Μποντίρογκα και Χοακίν Φοίνιξ με μάτια κατίμαυρα και κουρεμένο σβέρκο πεζοναύτη, ωραίο παιδί και ελάχιστα μαμάκιας όπως υποψιαζόσουν, αλλά έχει να ασχοληθεί με τον γραπτό λόγο από το τελευταίο Τσάμπιονς Λιγκ της Μπαρτσελόνα. Δεν ήλπιζες να ξεχωρίζει επιθετικούς από κατηγορηματικούς, αλλά όταν ρωτάς “το εις είναι το αντίθετο του εξ, άρα ποιο είναι το αντίθετο της εισαγγελίας;”, περιμένεις λίγη από κείνη τη λογική των αντιθέτων που μας έχουν προαγάγει ως είδος και μας έχουν ενθρονίσει στον τίτλο του sapiens.
 
Για ιστορικό αρχαιολογικό δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, αλλά στο υπόλοιπο της ώρας ο μικρός θα λάβει γνώσεις χρήσιμες για εποχιακό ψάρεμα ρωσίδας, όπως την ετεροΐωση φωνηέντος, που δίνει melt-molten στα αγγλικά, treffen-getroffen στα γερμανικά και κτείνω-έκτονα στα ελληνικά. Πω, καλά κύριε, όλα από μας τα πήραν, εγώ έπαθα πλάκα όταν δούλευα στη Ρωσία, ένα τριάντα τοις εκατό των λέξεων ελληνικό, όταν ήμουν στην Τουρκία να δείτε, ένα πενήντα τοις εκατό των λέξεων ελληνικό. Νιώθεις ότι από κάπου θα πεταχτεί ο Ρόμπαξ και θα πει ένα τρισεκατομμύριο, κι ο Σκρουτζ Μακ Ντακ και θα πει ένα τρισεκατομμύριο και μία δεκάρα. Ο Δημητράκης ενθουσιάζεται, νιώθει ήδη έτοιμος για τη νέα σεζόν στο Χοτέλ Σκυλόψαρο.
 
Hitch και σαχλαμάρες.
 
Post game show
Πενηνταπέντε λεπτά“έλα”, μια ωρίτσα στα pitsγια αλλαγή λαδιών, και το μεσημέρι διηγείσαι την ιστορία στη silent killer Βίκυ, το πιο πιστό σου ιδιαίτερο. “Εντάξει, λέει, αυτή η αγάπη για τη διδασκαλία είναι που θα σε ξεχωρίσει. Είναι πολύ σημαντικό προσόν”. Σημαντικό ναι, προσόν όχι.“Έλα, μην το παίρνεις στραβά. Τώρα με τον ΑΣΕΠ που θα διοριστείς Καστελόρριζο–Αντίπαξους, ξέρεις πόσο πολύ θα εκτιμήσει η επαρχία αυτόν σου τον ενθουσιασμό;”
 
Γαμεύει η Βίκυ, αν οι μαθητές μου ήταν ήρωες της Μάρβελ, η Βίκυ θα ήταν ο Deadpool.

.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
So you think you can teach 
.
Κάθε 1, 11 και 21 του μηνός στις σελίδες του Kulturosupa.gr
------------------------
--------------------
----------------
 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Φασούλας
Γιάννης Φασούλας
Εντεχνόπληκτος και σχολειόπληκτος εκπαιδευτικός ετών 33. Όταν δεν καλύπτει την εντεχνοεπικαιρότητα της πόλης υπό μορφή ιστοριών νυχτερινής μουσικής "περιπέτειας", θα μοιράζεται "διδακτικές" ιστορίες από τη σχολική ζωή και τη μέση εκπαίδευση για τη στήλη "So you think you can teach". Κάθε Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Προσεχώς «Ο Μικρός Αδερφός»: Η σκιαγράφηση μιας οικογένειας μεταναστών αλλά και της Ευρώπης
Προσεχώς «Ο Μικρός Αδερφός»: Η σκιαγράφηση μιας οικογένειας μεταναστών αλλά και της Ευρώπης
με 0 Σχόλια 1328 Views

Eνα πορτρέτο μιας αληθινά ελεύθερης γυναίκας που παλεύει για την οικογένειά της, αλλά και για τη δικιά της χειραφέτηση σε μια νέα πατρίδα 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή