Ιστορική στιγμή: Ορθόδοξος μητροπολίτης στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια

547 Views
Ιστορική στιγμή: Ορθόδοξος μητροπολίτης στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια Ιστορική στιγμή: Ορθόδοξος μητροπολίτης στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια

 Ιστορική στιγμή: Ορθόδοξος μητροπολίτης στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια.

Λαμπρή μέρα σήμερα για τη Σμύρνη, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Στον ανακαινισμένο από το δήμο του ιστορικού κέντρου της τουρκικής μεγαλούπολης ναό του Αγίου Βουκόλου, στο μόνο σωσμένο από την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922 Ορθόδοξο ναό, έγινε η ενθρόνιση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. Του πρώτου Μητροπολίτη της Σμύρνης μετά το Χρυσόστομο που μαρτύρησε στις 14 Σεπτεμβρίου 1922 στη διάρκεια των τραγικών γεγονότων εκείνων των ημερών.

Παρόντες στο ιστορικό γεγονός εκατοντάδες Έλληνες απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων που ταξίδεψαν στη Σμύρνη από όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλες γωνιές του πλανήτη. Αλλά και κληρικοί και φυσικά ορθόδοξοι από όλη την Τουρκία. Παρούσα και η Κοινότητα των Ορθοδόξων της Σμύρνης, στην οποία εκτός από Έλληνες συμμετέχουν και ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης άλλων εθνικοτήτων.

Ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης έγινε δεκτός με επιφωνήματα χαράς και την προσφώνηση «Άξιος» υπό τους ήχους της καμπάνας του ναού. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εν αναμονή της άφιξης του Οικουμενικού πατριάρχη ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε: «Πρόκειται για μια ευλογημένη και συγκινητική στιγμή, καθώς ο Θεός με αξιώνει με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να έρθω εδώ στη Σμύρνη και παράλληλα προς τα καθήκοντά μου τα οποία θα ασκώ στην Κωνσταντινούπολη, να ασχοληθώ με τις πνευματικές ανάγκες των ορθοδόξων Χριστιανών οι οποίοι διαβιούν σήμερα στη Σμύρνη. Στην ιστορική αυτή πόλη, στην κοιτίδα αυτή του πολιτισμού, του ελληνικού γένους και της Ορθοδόξου εκκλησίας και εν γένει του Χριστιανισμού. Προσεύχομαι ο Άγιος Θεός με τις πρεσβείες των πολιούχων της Σμύρνης του Αγίου Βουκόλου, του Αγίου Πολυκάρπου, της Αγίας Φωτεινής να με στηρίξουν στο έργο μου αυτό».

Ιστορική στιγμή: Ορθόδοξος μητροπολίτης στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια

Μιλώντας για το συμβολισμό της διαδοχής ενός μάρτυρα στο θρόνο της Σμύρνης 94 χρόνια μετά ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε «πολύ συγκινημένος». Ενώ απευθυνόμενος στους Σμυρνιούς όπου γης απηύθυνε χαιρετισμό αγάπης. «Τους διαβεβαιώ ότι θα προσεύχομαι γι’ αυτούς και ότι είμαι ανοιχτός σε κάθε ευχή, σε κάθε προσπάθεια που θα βοηθήσει τους ορθοδόξους εδώ στη Σμύρνη».

Ακολούθησε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη από τον Οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Δηλώσεις και παρουσίες

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υπουργοί Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ. «Η σημερινή μέρα είναι σημαντική τόσο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, που βλέπει να αποκτά ποιμενάρχη -έπειτα από 94 χρόνια- και να αναλαμβάνει το πηδάλιο της εκκλησίας της Σμύρνης, για όλους τους ορθόδοξους, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος. Με την παρουσία μας θέλουμε να ενδυναμώσουμε τον νέο ιεράρχη, ώστε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της υψηλής αποστολής του που είναι «αγάπη και μόνο αγάπη», στο λίκνο της Ανατολής, που γνώρισε μεγαλεία και καταστροφές, όπου συνυπάρχουν θρησκείες και πολιτισμοί και ενώνεται η μνήμη με τη ζωή και την ελπίδα» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αμανατίδης. Ενώ ο κ. Κουίκ δήλωσε: «Είναι μεγάλη ευλογία να βρίσκομαι σήμερα εδώ, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Σμύρνης, κ. Βαρθολομαίου στην ενθρόνισή του, στην ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτη Σμύρνης μετά από 94 χρόνια. Του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου η Παναγιά να τον προστατεύει για να οδηγεί το ποίμνιο των Χριστιανών της Σμύρνης με τον τρόπο που εκείνος έχει μάθει, θητεύοντας δίπλα σε σπουδαίους ιεράρχες».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίνα Κασιμάτη σημείωσε πως «η πρώτη ενθρόνιση Μητροπολίτη στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια σηματοδοτεί πως η κοιτίδα του Ελληνισμού είναι πάντα ζωντανή και άσβεστη. Οι χαμένες πατρίδες ζούνε μέσα από την ιστορική μνήμη, την ιστορική συνείδηση και τη βούληση όλων να διατηρήσουν αυτή τη μνήμη άσβεστη».

Ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου εκπροσώπησε τη Νέα Δημοκρατία: «Βρισκόμαστε εδώ στη Σμύρνη να τιμήσουμε την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Βαρθολομαίου. Είναι ένα παρά πολύ σημαντικό για τον ελληνισμό γεγονός που δείχνει ότι και η Τουρκία άρχισε να αντιλαμβάνεται το θέμα της ανεξιθρησκείας και του σεβασμού στις άλλες θρησκείες. Για τον Ελληνισμό το γεγονός αυτό έχει έναν πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό. Δείχνει ότι υπάρχει και ζει στην Μικρά Ασία, και βεβαίως δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει και αφορμή παραπέρα σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας».

Παρών και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Νομίζω ότι είναι μια ιστορική στιγμή και για την Ελλάδα και για την ορθοδοξία. Μετά από τόσα χρόνια ξανά εδώ, ξυπνάνε οι μνήμες. Η σύνδεσή τους με τη θρησκεία είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός. Και εμείς ήρθαμε εδώ για να προσκυνήσουμε και να υποδηλώσουμε ότι είναι ενιαίος ο ελληνισμός και ενιαία πρέπει να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει ιστορικά, πολιτισμικά και πολιτικά».

Στη Σμύρνη βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος. «Ήρθαμε για να τιμήσουμε την ενθρόνιση Μητροπολίτη στη Σμύρνη, σε μια θέση που χήρευε επί έναν αιώνα. Θεωρούμε μεγάλη υπόθεση το να ζωντανέψει η Ορθοδοξία εδώ που είναι και ο ιστορικός για αυτήν χώρος. Θεωρούμε πολύ σημαντικό σε αυτήν την κατεύθυνση τον ενωτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λεβέντης ο οποίος με αφορμή την παρουσία του στη Σμύρνη τόνισε πως «είναι μεγάλο λάθος αυτό που έκαναν οι Ρώσοι, να μην προσέλθουν στην Κρήτη. Ελπίζω να το διορθώσουν. Εγώ ο Βασίλης Λεβέντης διεμήνυσα μέσω του Ρώσου Πρεσβευτή προς τον Πούτιν ότι πρέπει να διορθώσει η Εκκλησία της Ρωσίας και έστω αναδρομικά να δηλώσει σεβασμό προς το πρόσωπο του Βαρθολομαίου».

Στην ενθρόνιση παρέστη επίσης ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο Γενικός γραμματέας θρησκευμάτων του Υπουργείου παιδείας και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης με τους γενικούς προξένους της Ελλάδας στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη.

Συνέχεια αύριο

Αύριο Κυριακή το πρωί στο ναό του Αγίου Βουκόλου ο Οικουμενικός πατριάρχης θα χειροτονήσει το νέο Επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος είναι ο ιερατικός προϊστάμενός της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης και με απόφαση του Πατριάρχη τοποθετείται βοηθός Επίσκοπος του στην περιοχή της Ιωνίας.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
12α ΘΒΘ 2023: Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
12α ΘΒΘ 2023: Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
με 0 Σχόλια 2744 Views
Mια σπουδαία καλλιτέχνις με τόλμη, με όραμα, με πάθος για την τέχνη της και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος «γεμάτος» από εμπειρίες, κατασταλαγμένος και ώριμος καλλιτεχνικά σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη