Γράφει ο ανταποκριτής μας στη Θράκη, Μπάμπης Καλπάνης. Ο Σκουποξυλένιος Μάγειρας στην παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής. Τα παιδιά μαθαίνουν για τη σωστή διατροφή μέσα από το θέατρο.
Το παιδικό έργο «Ο Σκουποξυλένιος Μάγειρας» της Λίλας Σταμπούλογλου παρουσιάζεται στη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής. Μια παράσταση δοσμένη μ’ έναν παραμυθένιο τρόπο, γεμάτο χιούμορ, γέλιο, φαντασία, γρήγορο ρυθμό, ζωντάνια κι εκπλήξεις που προσεγγίζει έξυπνα και εύστοχα το πάντα επίκαιρο θέμα της διατροφής.
Ένα παραμύθι με πολλές αλήθειες μέσα του που λειτουργεί με τη μαγεία και την ομορφιά της θεατρικής παράστασης και δίνει ταυτόχρονα με έμμεσο και εκπαιδευτικό τρόπο όσα είναι χρήσιμα σε γονείς και παιδιά για την υγιεινή διατροφή. Δεδομένου του ότι ο γονιός έχει σήμερα αυξημένες υποχρεώσεις αποτελεί μεγάλο κέρδος όταν γίνεται απόλαυση μια παράσταση που μοιράζεται με το παιδί του.
Η παράσταση είναι διαδραστική καθώς τα παιδιά συμμετέχουν σ’ αυτή κατά τη διάρκεια της και έχουν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Καταφέρνει να αγγίξει τα παιδιά και εάν κρίνουμε από τις αντιδράσεις τους- την αγωνία τους στην εξέλιξη και τα χαμόγελα στο τέλος- έχουν μια όμορφη θεατρική εμπειρία, μεστή συναισθημάτων.
Τα μηνύματα του έργου δεν αφορούν μόνο στη διατροφή και στην ανάγκη να τρεφόμαστε σωστά. Η φιλία, η αγάπη, η προσφορά βοήθειας σ’ αυτόν που τη χρειάζεται, η θέληση για μάθηση και η προσπάθεια για αλλαγή είναι μερικοί ακόμα άξονες που διατρέχουν την ιστορία του “Σκουποξυλένιου μάγειρα’’.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τον χώρο του θεάτρου δεν φαίνεται να πτοεί τους συντελεστές. Η καλή διάθεση υπερτερεί των προβλημάτων. Έτσι παρά τα περιορισμένα οικονομικά και την υποχρηματοδότηση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής η παράσταση στήθηκε με ποιότητα και επαγγελματισμό.
«Το θέμα της διατροφής μ’ απασχολεί γενικά και η ιδέα ενός σχετικού θεατρικού έργου στριφογύριζε στο μυαλό μου πολύ καιρό. Αφορμή υπήρξαν διάφορες ανησυχητικές ειδήσεις που διαβάζω κατά καιρούς. Οι περισσότερες εστιάζουν στην επεξεργασμένη, χαμηλής ποιότητας διατροφή, που κατακλύζει πια τη ζωή μας και είναι ένας βασικός παράγοντας για την έξαρση της παχυσαρκίας και διάφορων άλλων παθήσεων» μας εξηγεί τους λόγους που στάθηκαν η αφορμή για να γράψει τον “Σκουποξυλένιο Μάγειρα” η σκηνοθέτιδα και συγγραφέας του παιδικού έργου, Λίλα Σταμπούλογλου.
Ο κυριότερος στόχος της όταν έγραφε και σκηνοθετούσε το έργο ήταν να μην είναι στείρα διδακτικό, να μη σηκώνει το δάχτυλο στα παιδιά. «Αντιθέτως, ήθελα να λειτουργεί διδακτικά με έμμεσο τρόπο, οι πληροφορίες να περνάνε μέσα τους ομαλά και αθόρυβα, μέσα από το θεατρικό βίωμα μιας ιστορίας. Και το πιο μεγάλο στοίχημα για μένα είναι οι θεατές, μικροί και μεγάλοι, να ευχαριστηθούν την παράσταση, να έχουν μια ωραία θεατρική εμπειρία».
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Γιαννάκης, η μάγισσα Καούρα και ο Σκουποξυλένιος μάγειρας.
Ο Γιαννάκης ζει μαζί με τη μαμά του, τη μάγισσα Καούρα, που τον φροντίζει και τον αγαπά, αλλά έχει ένα μεγάλο ελάττωμα. Γεμίζει την κουζίνα της με σκουπιδοτροφές και μαγειρεύει απαίσια. Η κακή διατροφή είναι η αιτία που ο Γιαννάκης αρρωσταίνει κάθε μέρα. Την ανυπόφορη αυτή κατάσταση θα προσπαθήσει να διορθώσει ο καλός του φίλος, ο Σκουποξυλένιος, λάτρης της μαγειρικής και της σωστής διατροφής.
Ο Γιαννάκης, με τη βοήθεια των μικρών θεατών της παράστασης, κάνει επίθεση στις σαβουροτροφές και γεμίζει την κουζίνα της μαμάς του με τρόφιμα που διαθέτουν θρεπτικά στοιχεία ενώ υπό την καθοδήγηση του Σκουποξυλένιου μαγειρεύουν επί σκηνής νόστιμα και προπαντός υγιεινά φαγητά.
«Οι χαρακτήρες της ιστορίας και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση αντανακλούν πράγματα τα οποία βλέπω να συμβαίνουν γύρω μου» μας λέει η Λίλα Σταμπούλογλου.«Στον ένα άξονα είναι ο γονιός που πολλές φορές, για διάφορους λόγους και συχνά άθελά του, αγνοεί τί είναι πραγματικά καλό και κάνει λάθος διατροφικές επιλογές. Στον άλλο άξονα είναι το παιδί που υφίστανται τις λάθος επιλογές. Ο Σκουποξυλένιος είναι ο χαρακτήρας-κλειδί της ιστορίας, αυτός που θα δώσει λύση σ’ ένα αδιέξοδο δείχνοντας έναν άλλο δρόμο».
Συγγραφικά και σκηνοθετικά ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο, αλλά όχι η πρώτη επαφή της με το συγκεκριμένο είδος. Ως ηθοποιός, έχει παίξει σε παιδικές παραστάσεις και στο παρελθόν.
Το παιδικό θέατρο αντιμετωπίζεται συχνά ως πάρεργο με πολύ κακά αποτελέσματα. Τι ήταν αυτό, άραγε, που την έκανε να στραφεί στο παιδικό θέατρο;
«Οι παιδικές παραστάσεις είναι σίγουρα δύσκολη υπόθεση. Το παιδί δεν χαρίζεται, αν δεν του αρέσει η παράσταση εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και εύκολα παραιτείται της προσπάθειας να την παρακολουθήσει. Η δυσκολία να αιχμαλωτίσεις την προσοχή του παιδιού ίσως είναι κι ένας λόγος που κάποιες παιδικές παραγωγές επιλέγουν να στηριχτούν υπερβολικά στον επιφανειακό εντυπωσιασμό, παραμελώντας την ουσία του πράγματος. Άλλες πάλι πέφτουν στην παγίδα να αντιμετωπίσουν το παιδί “παιδικά’’, μ’ έναν τρόπο που μοιάζει να υποτιμά τη νοημοσύνη του».
Για τη Λίλα Σταμούλογλου είναι μόνο πλεονέκτημα να ασχολείται κανείς με το παιδικό θέατρο. «Πιστεύω ότι καλή παιδική παράσταση είναι αυτή που αντιμετωπίζει το παιδί με ειλικρίνεια και σεβασμό, του γνωρίζει τον κόσμο και του δείχνει την αλήθεια με τρόπους που ξυπνούν τη φαντασία και κινούν τα συναισθήματά του. Σ’ αυτό τον δρόμο προσπάθησα να κινηθώ κι εγώ, όπως κι οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης οι οποίοι έκαναν πιστεύω εξαιρετική δουλειά. Αρωγοί και συμπαραστάτες σ’ αυτή τη διαδικασία υπήρξαν φυσικά οι άνθρωποι του Δηπεθε Κομοτηνής, τους οποίους ευχαριστώ. Ελπίζω να μας δικαιώσει το αποτέλεσμα. Και δικαίωση για μας είναι το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών μετά από κάθε παράσταση».
Η παράσταση που έφτιαξε αντιμετωπίζει τα παιδιά με τον ίδιο σεβασμό σε σχέση με τους ενήλικες θεατές ενώ εφευρίσκει έξυπνους τρόπους ώστε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον τους. Άλλωστε τα παιδιά είναι το πιο απαιτητικό κοινό, είναι αυστηρά κι επικοινωνούν με έναν πολύ άμεσο τρόπο τα συναισθήματα τους. Ωστόσο το αποτέλεσμα φαίνεται να δικαιώνει τους συντελεστές.
Τους χαρακτήρες του έργου ζωντανεύουν με εξαιρετικό τρόπο οι ηθοποιοί Αγγελική Καρακαξίδου και Γλύκα Στόιου. Παίζουν με ευχάριστη διάθεση και το απολαμβάνουν ενώ καταφέρνουν με τη ζωντάνια τους και τις γρήγορες εναλλαγές τους να μαγέψουν τα παιδιά και να κρατάνε την ανάσα τους για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του έργου. Τα ομολογουμένως υπέροχα σκηνικά και κοστούμια (πολύχρωμα και φωτεινά και όλα τους κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά) είναι της Άννας Παπαλεξάνδρου ενώ η μουσική επιμέλεια της παράστασης ανήκει στον Στέφανο Ζαγόρη.
Η υπόθεση του «Σκουποξυλένιου Μάγειρα»
Ο Γιαννάκης ζει μαζί με τη μαμά του, τη μάγισσα Καούρα, που τον φροντίζει και τον αγαπά, αλλά έχει ένα μεγάλο ελάττωμα. Γεμίζει την κουζίνα της με σκουπιδοτροφές και μαγειρεύει απαίσια. Η κακή διατροφή είναι η αιτία που ο Γιαννάκης αρρωσταίνει κάθε μέρα. Την ανυπόφορη αυτή κατάσταση θα προσπαθήσει να διορθώσει ο καλός του φίλος, ο Σκουποξυλένιος, λάτρης της μαγειρικής και της σωστής διατροφής.
Ο Σκουποξυλένιος έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα κι έχει γεμίσει το μπαούλο του με συνταγές που θα βοηθήσουν το Γιαννάκη να νιώσει επιτέλους καλύτερα. Έχει πετάξει παρέα με τη μάγισσα Καούρα με το ανθεκτικό σκουπόξυλο σ’ όλη την Ελλάδα! Έχει πάρει μπόλικα εφόδια και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα τα χαρίσει στον καλύτερό του φίλο για να σταματήσει να αρρωσταίνει.
Ρόλο…κλειδί στην προσπάθεια αυτή θα παίξουν και τα παιδιά που παρακολουθούν την παράσταση. Άραγε θα καταφέρουν να πείσουν τη μάγισσα να βάζει στην κουζίνα της πιο υγιεινά τρόφιμα και να μαγειρεύει καλύτερα;
Ο Σκουποξυλένιος μάγειρας στοχεύει να μεταδώσει στα παιδιά τη σημασία του να κάνει κανείς σωστές διατροφικές επιλογές, ειδικά σήμερα που οι επεξεργασμένες, χαμηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας τροφές κατακλύζουν τη ζωή μας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου επιστρατεύεται, μεταξύ άλλων, και το διαδραστικό στοιχείο. Τα παιδιά, με τη συμμετοχή τους στα δρώμενα επί σκηνής γίνονται μέρος της ιστορίας, με αποτέλεσμα να κατανοούν βαθύτερα τη δράση και να αφομοιώνουν καλύτερα τα μηνύματα του έργου.
Info:
Ο ΣΚΟΥΠΟΞΥΛΕΝΙΟΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ θα βρίσκεται κάθε πρωί στη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής για τα σχολεία της περιοχής και για το κοινό, κάθε Σάββατο του Νοέμβρη στις 8 το βράδυ ( 17 και 24 Νοεμβρίου 2012).
Τιμές εισόδου:
10€ για ενήλικες
5€ για παιδιά
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής ,
Γ. Κονδύλη 30 , Κομοτηνή
Τηλ.: 25310- 27484 & 37770
Φωτογραφικό υλικό