Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Επικίνδυνη η δημοσιογραφία και στην Ευρώπη

1267 Views
Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Επικίνδυνη η δημοσιογραφία και στην Ευρώπη Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Επικίνδυνη η δημοσιογραφία και στην Ευρώπη

 Οι τέσσερις από τις πέντε χώρες, των οποίων η θέση σε σχέση με την ελευθεροτυπία χειροτέρευσε, βρίσκονται στην Ευρώπη. Έτσι η ελευθερία του Τύπου στην Μάλτα, την Τσεχία, την Σλοβακία, αλλά και την Σερβία βρέθηκε σε χειρότερη θέση τον προηγούμενο χρόνο. Στην Μάλτα και την Σλοβακία δύο δημοσιογράφοι, η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια και ο Γιαν Κούτσιακ, πλήρωσαν με τη ζωή τους τις έρευνες που έκαναν.

Για τον επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κρίστιαν Μιρ, το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι κρατικές παρεμβάσεις δεν περιορίζονται μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα, όπως είναι η Τουρκία ή η Αίγυπτος. Ο Κρίστιαν Μιρ, μιλώντας στην Deutsche Welle, ανέφερε: «Nομίζω ότι οι εξελίξεις στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη καταδεικνύουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε να κάνουμε με σταθερές δημοκρατίες και ότι η ένταξη τους στην ΕΕ είχε γίνει πολύ εσπευσμένα».

Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν πως η κατάσταση για τον Τύπο είναι ιδιαίτερα άσχημη στην Πολωνία, όπου η συντηρητική κυβέρνηση ένα νόμο που ψήφισε το 2015, φίμωσε τα δημόσια ΜΜΕ. Στην Ουγγαρία έκαναν την εμφάνιση τους λίστες με «ανεπιθύμητους ξένους ανταποκριτές».Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα

Γενικότερα πάντως η Μη Κυβερνητική Οργάνωση εντοπίζει προβλήματα ελευθεροτυπίας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, την Ινδία και τις Φιλιπίννες. Στις χώρες αυτές μάλιστα κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν κάποιους δημοσιογράφους «προδότες» ή ακόμα και «τρομοκράτες».

Οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ υποχώρησαν κατά δυο θέσεις στην κατάταξη και βρίσκονται τώρα στη θέση 45. Για τους συντάκτες της έκθεσης ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το γεγονός πως ο Αμερικανός Πρόεδρος χρησιμοποιεί συχνά τη γλώσσα του Ιωσήφ Στάλιν χαρακτηρίζοντας τους δημοσιογράφους «εχθρούς του λαού».

Η Γερμανία είναι από τις χώρες που η κατάσταση της ελευθεροτυπίας είναι γενικά καλή και βρίσκεται στην 15η θέση. Ωστόσο δημοσιογράφοι δέχθηκαν απειλές και έγιναν προσπάθειες χειραγώγησης όσον αφορά την μετάδοση επεισοδίων στο Αμβούργο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G20. Όσο για την Ελλάδα, χαρακτηρίζεται ως μια χώρα στην οποία υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, ωστόσο κατάφερε να αναβαθμίσει την θέση της και από την θέση 88 που βρισκόταν πέρυσι βρέθηκε στη θέση 74.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται σταθερά οι σκανδιναβικές χώρες. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε βάσει 71 ερωτήσεων που απαντήθηκαν από δημοσιογράφους στις εκάστοτε χώρες. Στο 42% των περιπτώσεων η κατάσταση χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Την μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Μάλτα, η οποία από την θέση 18 βρέθηκε στη θέση 65 ενώ την μεγαλύτερη πρόοδο έκανε η Γκάνα, η οποία σκαρφάλωσε 21 θέσεις και βρέθηκε στην θέση 122. Στις τελευταίες τρεις θέσεις βρίσκονται όπως και πέρυσι το Τουρκμενιστάν (178), η Ερυθραία (179) και η Βόρεια Κορέα (180).

Πηγή: DW


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή