Raveonettes + Semen of The Sun. Πήγαμε Kyttaro, τους είδαμε και σχολιάζουμε την μουσική βραδιά. [16.12.2012].

519 Views
Raveonettes + Semen of The Sun. Πήγαμε Kyttaro, τους είδαμε και σχολιάζουμε την μουσική βραδιά. [16.12.2012]. Raveonettes + Semen of The Sun. Πήγαμε Kyttaro, τους είδαμε και σχολιάζουμε την μουσική βραδιά. [16.12.2012].

 Λίγες μέρες πριν η χρονιά αυτή τελειώσει. Πριν το μεδούλι της ρουφηχτεί από τους αιώνιους χρόνους του παρελθόντος και κοπάσει αυτό το φαινομενικό ντελίριο της χαράς που στριφογυρίζει πάνω από τα θορυβώδη κεφάλια μας έλαβε χώρα μια από της συναυλίες που το κοινό των Αθηνών περίμενε καιρό. Οι Σκανδιναβοί Raveonettes στην τελευταία συναυλία της περιοδείας τους πριν την επόμενη.

Raveonettes + Semen of The Sun. Πήγαμε Kyttaro, τους είδαμε και σχολιάζουμε την μουσική βραδιά. [16.12.2012].
Κατηφοριά και ένα αμυδρό κρύο, που στον έτερο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο συνυπογράφοντα του άρθρου φαινόταν σαν απαλό χάδι μέλισσας. Μια ευθεία λέμε. Και πολλοί την πήραν. Η αλήθεια είναι ότι είχα να ακούσω τους Raveonettes από τα πρώτα τους και σίγουρα δεν είχα ιδέα για το πως θα κυλούσε ο μουσικός τέντζερης.
Και η αρχή της βραδιάς έγινε με τους Αθηναίους Semen Of The Sun (SOTS). Σε ένα πλημμυρισμένο από ανθρώπινες φιγούρες Κύτταρο, σε ένα χώρο που η ανάσα πλέον δύσκολα έβγαινε προς τα έξω, σε ένα παιδομάζωμα. Το φθηνό εισιτήριο (25 ευρώ) βοήθησε στο να γίνει το αδιαχώρητο από το πρώτο τέταρτο που άνοιξαν οι θύρες.
Οι SOTS ανήκουν στην περίφημη σκηνή του Ζωγράφου, τολμώ να πω. Ναι υπάρχει σκηνή στην Ελλάδα και μετά το 2000. Η περιοχή του Ζωγράφου κατάφερε να κάνει γνωστό το Stoner Rock κίνημα στην Αθήνα με έναν μεγάλο αριθμό από μπάντες που ξεφύτρωσαν από εκεί το 2003 με 2005. ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της είναι και οι Semen Of The Sun.  Μόλις δύο μήνες μετά την δεύτερή τους επίσημη κυκλοφορία (The Walk), και με ένα πιο προσωπικό και σταμπιλαρισμένο ήχο, ξαναβγήκαν στην σκηνή για να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα ύστερα από δύο χρόνια αγρανάπαυσης.

 
Η ώρα έδειχνε 10 παρά κάτι και οι πρώτες νότες έπεσαν με το Hard To Admit. Γράφοντας για μουσική θα προσπαθήσω να ‘μαι αντικειμενικός μα οι Semen αποτελούν μια προσωπική μας αδυναμία οπότε θα αρκεστώ σε δύο λόγια. Είναι μια μπάντα με πολλές δυνατότητες για τις οποίες χρειάζεται λίγο χρόνο για να ελευθερωθεί ή μουσικότητα από μέσα τους και είναι τόσο σίγουρο ότι μπορούν να τα καταφέρουν όσο σίγουρο είναι ότι στα ποτάμια υπάρχει νερό. Για λίγο παραπάνω από μισή ώρα παίξανε 8 κομμάτια από τους δύο δίσκους τους με τα Bullfight, Roses και το ομώνυμο The Walk  να τραβάνε την προσοχή.  Μόλις το γκρουπ άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του στο τερέν έδωσε τη σκυτάλη στους πολυαναμενόμενουςRaveonettes.
Και πάλι δεν θα είμαι αντικειμενικός. Ζορίζομαι και αυτή τη στιγμή κάνω μια εσωτερική ερώτηση, «τι μπορεί να πει κάποιος για ένα λάιβ που το συγκρότημα του φάνηκε τελείως αδιάφορο;» Μάλλον όχι και πολλά. Τι και αν περιμέναμε ένα rock n roll βράδυ. Τι και αν είχαμε μια καλή διάθεση. Τι και αν θέλαμε να κουνήσουμε μια δαχτυλήθρα από  τους γοφούς μας. Τι και αν άσκοπα περιμέναμε να γίνει κάτι της προκοπής.
Ήταν μια βραδιά καθαρά ηλεκτροπόπ με νουάρ διαθέσεις, πολύ θόρυβο και καθόλου χορό. Μια βραδιά με έναν ήχο συγκεχυμένο, καλό για τους Raveonettes και τους φανς τους μα ταλαίπωρο για τα αυτιά μας. Τριγκαρισμένα τύμπανα που πιο δυνατά βάζεις τα αυτιά σου στις τσέπες, προηχογραφημένα μονότονα μέρη, φωνές που ισχνά άκουγες και κάποιες νότες από κιθάρες.

Λίγες οι καλές στιγμές τους όπως για παράδειγμα στο γλυκό τους χριστουγεννιάτικο ακουστικό τραγούδι και ο κόσμος έδειχνε να απολαμβάνει το σετ μα υπήρχαν στιγμές που η δυσανασχέτηση ήταν ολοφάνερη. Και το ξαναλέω δεν είμαι αντικειμενικός (σίγουρα δεν είμαστε).  Μάταια να ψάχνεις για ένα όμορφο στοιχείο, πέρα από την όμορφη σκηνική τους παρουσία. Παιχτήκανε τα κλασικά τους Love Is A Trashcan και Observations, Aly Walk With Me, καμιά διαφορά.
Θεωρώ πως πολλοί αυτό το βράδυ περιμένανε κάτι παραπάνω από το ντουέτο της Δανίας. Η βραδιά όμως κύλησε ομαλά χωρίς πολλά πολλά. Ο ήχος ήταν  αρκετά κακός κατά τη διάρκεια του σετ τους (δεν έχω ξανακούσει τόσο χάλια ήχο στο Κύτταρο). Περίμενα πως και πως το τέλος της συναυλίας, δεν μου συμβαίνει και συχνά αυτό. Μετά και το τέλος του ανκόρ συνομίλησα με αρκετούς φίλους μήπως ήμασταν μόνο εμείς οι περίεργοι, τελικά οι περισσότεροι είχαμε την ίδια άποψη. Οι SOTS κέρδισαν τις εντυπώσεις της βραδιάς και οι Raveonettes στάθηκαν κατώτεροι των προσδοκιών μας. Μα λες και ένα «δε βαριέσαι μωρέ» επιστρέφοντας πίσω στην καθημερινή ρουτίνα της ρυτιδιασμένης πόλης.

 
Η επόμενη σκηνή ήταν σε ένα γυράδικο στα Εξάρχεια για το παραδοσιακό γέμισμα της κοιλιακής χώρας. Ένα μπυράκι σε γνωστό μπαρ μου θύμισε το λόγο που δεν βγαίνω και πολύ σε αυτά τα γνωστά μπαρ. Θα κάνω πολύ καιρό να ξαναδώσω 5 ευρώ για μια μαύρη fix.
Συρθήκαμε σπίτι, ενώ οι αναλύσεις δίνανε και παίρνανε στο δρόμο. Σε κάποια φάση λέω στο Νίκο, «Otis Redding να βάλω;» Δεν ήθελε και πολύ οπότε χωθήκαμε με τα μπούνια στα άδυτα ης soul. Sam Cooke, Cyrtis Mayfield, Syl Johnson, Baby Heuy, Al Green και οι «θα βγω από τα ρούχα μου», Sam and Dave. Ήπιαμε ένα κρασί του πατέρα μου και μιλήσαμε για τους αληταράδες που με αυτή τους τη φωνή μας κάνανε να ξεχάσουμε το όνομά μας. Πως αντέχανε αυτά τα μικρόφωνα... Καμιά ποιητική διάθεση γιατί έτσι έγιναν όλα και αν δεν έγιναν έτσι, πάει καλά.
Τώρα ο Νίκος γυρνάει στην συμπρωτεύουσα και έξω βρέχει ο,τι θέλει. Μα εγώ θα επιμείνω, When Something Is Wrong With My Baby, από τις δύο live εκτελέσεις που υπάρχουν στο youtube. Ας μην το ξαναπώ. Είμαι κυνικός και ίσως μονότονος, μα αυτό το γκρι πάει σε αυτήν την πόλη και σε ‘μενα. Ας βάλω λίγο παραπάνω ψυχή σε αυτά που με ακολουθούν, μου είπα, και συνέχισα στον ίδιο ρυθμό.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

Αναγνώστης – reporter
Αναγνώστης – reporter
Δημιουργήσαμε μια στήλη αναγνωστών και δημοσιεύουμε χωρίς περικοπές οτιδήποτε σε αφορά και θέλεις να το μοιραστείς δημόσια με όλους τους υπόλοιπους αναγνώστες μας Πως; Στέλνεις το κείμενο σου έως 600 λέξεις μαζί με μια φωτογραφία από το θέμα σου, ένα τίτλο και τα στοιχεία σου και θα το δεις δημοσιευμένο στην «Κ» ΑΜΕΣΩΣ. Στο μειλ kulturosupa@yahoo.gr και θέμα «Αναγνώστης – Αρθρογράφος».

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή