Τα καθιερωμένα ψεύδη του Σεπτέμβρη. Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

658 Views
Τα καθιερωμένα ψεύδη του Σεπτέμβρη. Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου. Τα καθιερωμένα ψεύδη του Σεπτέμβρη. Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

«Τα καθιερωμένα ψεύδη του Σεπτέμβρη». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

   Σε λίγες μέρες, για την ακρίβεια στις 6 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η 79η ΔΕΘ και όπως είθισται κάθε χρόνο τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν από τον πρωθυπουργό ο οποίος στη συνέχεια από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα προβεί στην καθιερωμένη ομιλία του. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο αδιαλείπτως, θα προβεί σε μια σειρά εξαγγελιών και υποσχέσεων αφού πρώτα εξιδανικεύσει το τελεσθέν κυβερνητικό έργο. Και όπως συμβαίνει κάθε χρονιά εδώ και δεκαετίες από τις εξαγγελίες του, τις υποσχέσεις και τις προσωπικές του δεσμεύσεις δεν θα υλοποιηθεί σχεδόν τίποτα ή και απολύτως τίποτα.
   Όπως έχουμε διδαχθεί από όλη την πρόσφατη τουλάχιστον ιστορική εμπειρία των πρωθυπουργικών ομιλιών στη ΔΕΘ ποτέ δεν γίνεται τίποτα από αυτά που με θέρμη εξαγγέλλει κάθε φορά ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Μάλιστα εν καιρώ μνημονίων όχι απλώς δεν υλοποιείται τίποτα από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις αλλά τις περισσότερες φορές στο άμεσο χρονικό διάστημα που έπεται της ΔΕΘ λαμβάνονται και εφαρμόζονται μέτρα ακριβώς αντίθετα από αυτά που εξαγγέλλονται. Οι πρωθυπουργοί δηλαδή δεν εμφανίζονται απλώς ασυνεπείς μη τηρώντας τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους αλλά συνηθώς, ειδικά στη μνημονιακή περίοδο που ζούμε, αυτοαναιρούνται. Προβαίνουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά τη ΔΕΘ σε χάραξη πολιτικών και λήψη μέτρων ακριβώς αντίθετων από αυτά που είχαν εξαγγείλει λίγους μήνες πριν.
   Για αυτό οι καθιερωμένες πρωθυπουργικές ομιλίες στη ΔΕΘ κάθε Σεπτέμβριο έχουν εξελιχθεί σε μια εθιμοτυπία ψεύδους, σε μια κακόγουστη παρωδία. Εκτός από τα κομματικά στελέχη, που είναι υποχρεωμένα και έχουν ίδιον όφελος, ελάχιστοι τις παρακολουθούν και ακόμα πιο λίγοι τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους. Η απαξίωση από την κοινωνική βάση προς αυτές είναι πλήρης και απόλυτα δικαιολογημένη. Μοιάζουν να έχουν εκπέσει σε ένα ανούσιο και ξεπερασμένο έθιμο που δεν αφορά πλέον κανέναν, πέρα από τους διοργανωτές, που εξακολουθεί όμως να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο λόγω συνήθειας και τυποκρατίας.
   Οι πρωθυπουργικές ομιλίες στη ΔΕΘ συμπυκνώνουν και καταδεικνύουν με ευκρίνεια τον ηθικό ξεπεσμό της πολιτικής στην Ελλάδα. Η πρωθυπουργική ομιλία και εξαγγελίες που εξ ορισμού είναι ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα έχει καταντήσει εξαιτίας της πλήρους διάστασης λόγων και έργων μια βαρετή, ανούσια και για αυτό άσκοπη παρωδία. Με τις πρωθυπουργικές ομιλίες καταδεικνύεται με κατηγορηματικό τρόπο η πλήρη απογύμνωση της πολιτικής από την ηθική, καντιανά ορισμένης-ως τη συνέπεια και προσήλωση του ατόμου σε ένα σύνολο σταθερών του αρχών-και αποκαλύπτεται το παραμορφωμένο, αποκρουστικό της πρόσωπο, οι συγκυριακοί, πολλές φορές στα όρια του τυχοδιωκτισμού, όροι με τους οποίους ασκείται.
   Είναι βέβαιο πώς αυτό θα συμβεί ξανά σε λίγες μέρες με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον ίδιο. Θα ξαναγίνουμε θεατές στην ίδια κακόγουστη και βαρετή παράσταση. Όσο όμως και αν ακούγεται κοινότοπο, στο χέρι μας είναι ενωμένοι να αλλάξουμε σταδιακά τους όρους με τους οποίους ασκείται η πολιτική στην Ελλάδα και να αποκτήσει ξανά την πραγματική της υπόσταση και σημασία που δεν είναι παρά η ανυστερόβουλη προσπάθεια συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Πώς πέρασα το φετινό θεατρικό καλοκαίρι»… | Στον Παλμό των Φουαγιέ
Πώς πέρασα το φετινό θεατρικό καλοκαίρι»… | Στον Παλμό των Φουαγιέ
με 0 Σχόλια 4140 Views

Φέτος εντόπισα πιο συνειδητά ορισμένα θέματα που συνέβαλαν σε έναν θεατρικό απολογισμό με αρνητικό κατ’ εμέ πρόσημο…Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή