«Πώς να κάνετε την κάθε μέρα σας ξεχωριστή». Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

1331 Views
«Πώς να κάνετε την κάθε μέρα σας ξεχωριστή». Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. «Πώς να κάνετε την κάθε μέρα σας ξεχωριστή». Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

 «Πώς να κάνετε την κάθε μέρα σας ξεχωριστή». Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

"Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει"
Καρλ Γιούνγκ
  
Kulturosupakia μου σήμερα με τη βοήθεια των Ρόμπιν Σάρμα και Χένρι Ντέβιντ Θορώ θα μάθουμε τρόπους για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.
 
Ο Χένρι Ντέιβιντ Θορώ στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Walden  ή η  ζωή στο Δάσος, μας προκαλεί να απλουστεύσουμε τη ζωή μας  και να ζούμε την κάθε μέρα της σαν να είναι ξεχωριστή.
 
Κάθε πρωί αποτελούσε για μένα μια ενθουσιώδη πρόσκληση να δώσω στη ζωή μου τόση απλότητα, και αθωότητα θα μπορούσα να πω, όσο έχει και η ίδια η Φύση. (..). Ο Κομφούκιος λέει πως στην μπανιέρα του βασιλιά Τσινγκ Τανγκ υπήρχαν χαραγμένα σύμβολα που έλεγαν το εξής: «Να ανανεώνεις εντελώς τον εαυτό σου κάθε μέρα. Να το κάνεις ξανά και ξανά αιώνια». Αυτό είναι κάτι που μπορώ να καταλάβω πολύ καλά. Το πρωί μάς φέρνει πίσω στους ηρωικούς χρόνους. (..)
 
Αν δε μας ξυπνά η ίδια μας η ανανεωμένη δύναμη και οι εσωτερικές μας προσδοκίες, συνοδευόμενες από τους ήχους κάποιας ουράνιας μουσικής στη θέση της καμπάνας του εργοστασίου, και μια ευωδιά που γεμίζει τον αέρα – αν, με λίγα λόγια, η ζωή μας όταν ξυπνάμε δε βρίσκεται πιο ψηλά από εκεί που την είχαμε αφήσει πριν πέσουμε για ύπνο. Κι έτσι το σκοτάδι αποδίδει και αυτό τους δικούς του καρπούς και αποδεικνύεται ωφέλιμο και καθόλου κατώτερο από το φως. Ο άνθρωπος που δεν πιστεύει ότι η κάθε ημέρα περιέχει μια ώρα πιο αρχαία, πιο ιερή και πιο εωθινή, που ακόμα ο ίδιος δεν την έχει βεβηλώσει, έχει απελπιστεί από τη ζωή και ο δρόμος του είναι κατηφορικός και σκοτεινός. Ύστερα από την προσωρινή σιωπή της ζωής των αισθήσεων, η ψυχή του ανθρώπου, ή μάλλον τα όργανά του, αναζωογονούνται κάθε μέρα και το πνεύμα του προσπαθεί πάλι να ξεκινήσει μια όσο πιο ευγενή ζωή μπορεί. Θα έλεγα ότι όλα τα αξιομνημόνευτα γεγονότα λαμβάνουν χώρα τις πρωινές ώρες και σε μια πρωινή ατμόσφαιρα. Οι Βέδες λένε: «Όλη η νοημοσύνη ξυπνά το πρωί». Η ποίηση, η τέχνη, οι πιο λαμπρές και αξιομνημόνευτες πράξεις των ανθρώπων προέρχονται από τις ώρες αυτές.(...) Εκατομμύρια είναι αρκούντως ξύπνιοι ώστε να εκτελούν χειρωνακτικές εργασίες. Όμως μονάχα ένας στο εκατομμύριο είναι αρκετά ξύπνιος ώστε να εργαστεί αποτελεσματικά με το πνεύμα του και μονάχα ένας στα εκατό εκατομμύρια τόσο ώστε να ζήσει μια ζωή ποιητική ή θεϊκή. Το να είσαι ξύπνιος σημαίνει να είσαι ζωντανός. Ποτέ ως τώρα δε συνάντησα κάποιον που να είναι εντελώς ξύπνιος. Πώς θα μπορούσα να τον κοιτάξω ποτέ καταπρόσωπο;
 
Πρέπει να μάθουμε να ξυπνάμε και να κρατάμε τους εαυτούς μας σε εγρήγορση όχι με μηχανικά μέσα, αλλά με μια απέραντη προσμονή της αυγής, η οποία ποτέ δε μας απαρνιέται, ούτε ακόμα και στον πιο βαθύ μας ύπνο. Δε γνωρίζω άλλο γεγονός που να δίνει μεγαλύτερη ελπίδα από την αδιαμφισβήτητη ικανότητα του ανθρώπου να εξυψώνει τη ζωή του με συνειδητή προσπάθεια. Οπωσδήποτε είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να ζωγραφίζει μια συγκεκριμένη εικόνα ή να σμιλεύει ένα άγαλμα, ομορφαίνοντας έτσι τα αντικείμενα. Πολύ πιο ένδοξο όμως είναι να μπορεί να λαξεύει και να ζωγραφίζει την ίδια την ατμόσφαιρα, το μέσο που μας επιτρέπει να βλέπουμε. Κι αυτό είναι κάτι που από ηθική άποψη είμαστε ικανοί να κάνουμε. Το να μπορεί να επηρεάζει κανείς την ποιότητα της ημέρας – αυτή είναι η υψηλότερη μορφή τέχνης. Ο καθένας είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να κάνει τη ζωή του, στην κάθε της λεπτομέρεια, άξια να αποτελεί αντικείμενο μελέτης κατά τις πιο μεγαλειώδεις και κρίσιμες περιόδους του. Αν αρνιόμασταν, ή μάλλον αν εξαντλούσαμε, όσες πληροφορίες λαμβάνουμε, όσο ασήμαντες κι αν είναι, τα μαντεία θα μας βοηθούσαν στη στιγμή να μάθουμε πώς γίνεται αυτό.
 
Πήγα στο δάσος επειδή επιθυμούσα να ζήσω συνειδητά, να αντιμετωπίσω μονάχα τα ουσιώδη της ζωής και να δω αν θα μπορούσα να μάθω όσα είχε να μου διδάξει, έτσι ώστε, όταν θα ερχόταν η ώρα μου να πεθάνω, να μην ανακάλυπτα ξαφνικά ότι δεν είχα ζήσει ποτέ. (...). Γιατί έχω την αίσθηση πως οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μια παράξενη αβεβαιότητα σχετικά με τη ζωή, για το αν είναι δώρο του Θεού ή του διαβόλου, και καταλήγουν στο κάπως βιαστικό συμπέρασμα ότι ο βασικός προορισμός του ανθρώπου πάνω στη γη είναι «να δοξάζει το Θεό και να Τον απολαμβάνει αιώνια»;
 
Παρ’ όλα αυτά ζούμε ταπεινά, σαν τα μυρμήγκια, κι ας λέει ο μύθος ότι μεταμορφωθήκαμε σε ανθρώπους πολύ καιρό πριν. Είμαστε σαν τους πυγμαίους που πολεμούν με τα λελέκια. Το ένα λάθος πάνω στο άλλο, το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Ακόμα και οι υψηλότερες αρετές μας προέρχονται από μια άχρηστη και αναπόφευκτη αθλιότητα. Οι ζωές μας χαραμίζονται στις λεπτομέρειες(..)Απλότητα, απλότητα, απλότητα! Φροντίστε, λέω, να είναι οι υποθέσεις σας δύο, το πολύ τρεις, και όχι εκατό ή χίλιες. Αντί για ένα εκατομμύριο μετρήστε μισή ντουζίνα και περιορίστε τους λογαριασμούς σας. Καταμεσής σ’ αυτό το φουρτουνιασμένο πέλαγος της πολιτισμένης ζωής, τόσα πολλά είναι τα σύννεφα και οι καταιγίδες, οι ξέρες και τα χίλια μύρια πράγματα που έχει να σκεφτεί ο άνθρωπος, ώστε πρέπει να ζει – αν δηλαδή δεν καταποντιστεί, αν δε βρεθεί στον πάτο χωρίς να καταφέρει να πιάσει λιμάνι – με διαρκείς υπολογισμούς κι εκείνος που τελικά θα τα καταφέρνει δεν μπορεί παρά να είναι δεινός λογιστής. Απλουστεύετε, απλουστεύετε.
 
Προκειμένου να μπορέσετε να επηρεάσετε την ποιότητα της κάθε μέρας σας, σας παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Ρόμπιν Σάρμα, Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrariτου.
 
«Για να ζήσεις τη ζωή σου στο έπακρο, θα πρέπει να σταθείς φρουρός στην πύλη του κήπου σου και να επιτρέπεις την είσοδο μόνο στις καλύτερες πληροφορίες. Ειλικρινά δεν πρέπει να δέχεσαι την πολυτέλεια των αρνητικών σκέψεων - ούτε καν μίας από αυτές. Οι πιο χαρούμενοι, δυναμικοί και αυτάρκεις άνθρωποι σ' αυτόν τον κόσμο, δεν διαφέρουν καθόλου απόε σένα κι εμένα "κατασκευαστικά".
 
Αποτελούμαστε όλοι από σάρκα και οστά. Όμως, αυτοί που πραγματοποιούν περισσότερα από το να υπάρχουν απλά, αυτοί που απολαμβάνουν τη φλόγα της ανθρώπινης δύναμης και γεύονται με όλες τους τις αισθήσεις το μαγικό χορό της ζωής, κάνουν διαφορετικά πράγματα σε σχέση με αυτούς που η ζωή τους είναι κοινότυπη. Αυτό που κάνουν περισσότερο ανάμεσα στα άλλα, είναι να υιοθετούν ένα θετικό πρότυπο για τον κόσμο τους και για όλα όσα εμπεριέχονται σε αυτόν.(..)
 
Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή σου, μόνο εσύ έχεις την ικανότητα να επιλέξεις την αντίδρασή σου απέναντι σ' αυτό. Δημιουργώντας τη συνήθεια να αναζητάς τα θετικά σε κάθε περίπτωση, η ζωή σου θα κατευθυνθεί προς τις πιο διευρυμένες διαστάσεις. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς νόμους»
 
Ελπίζω μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε να προσπαθήσετε να γίνετε ο ένας στο εκατομμύριο.

Η δική σας,
Ζωούλα

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η ανατρεπτική αστυνομική φαρσοκωμωδία «Ποιος έπνιξε τον Μπερνιέ;» στο θέατρο Αμαλία... θα πνιγείτε από τα γέλια.
Η ανατρεπτική αστυνομική φαρσοκωμωδία «Ποιος έπνιξε τον Μπερνιέ;» στο θέατρο Αμαλία... θα πνιγείτε από τα γέλια.
με 0 Σχόλια 3183 Views

 Η ανατρεπτική αστυνομική φαρσοκωμωδία του Γιάννη Καραμπέλκου με νέο θίασο σας υπόσχεται ότι θα πνιγείτε από τα γέλια.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή