.
Ψυχογραφώντας Θεατρικές παραστάσεις, Κινηματογραφικές ταινίες, Τηλεοπτικές σειρές, Πέρα απ' αυτό που βλέπεις (Κάθε Τρίτη & Παρασκευή).
.
Όλοι λένε ότι θέλουν την αλήθεια μέχρι να την ακούσουν. Όλοι ισχυρίζονται ότι εκτιμούν τον #ειλικρινή άνθρωπο μέχρι να τον συναντήσουν.
.
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.
.
Το ζέσταμα
Έχοντας ήδη δει αυτό το έργο 2 φορές στην τηλεόραση, επιθυμούσα να το δω στη θεατρική του μεταφορά και ήμουν σίγουρη πως κάτι καινούργιο θα έβρισκα να κρατήσω και με μια άλλη ματιά θα εξηγούσα αυτά που θα διαδραματιζόντουσαν στη σκηνή. Αυτό άλλωστε συμβαίνει με κάθε έργο που βλέπουμε και κάθε βιβλίο που διαβάζουμε για δεύτερη ή πολλοστή φορά. Ποτέ δεν είναι ίδιο το συναίσθημα που νιώθουμε. Κάθε φορά είναι διαφορετική γιατί πολύ απλά εμείς είμαστε σε διαφορετική φάση της ζωής μας.

Η δράση
Δύσκολο πράγμα οι σχέσεις και αυτό δεν το αρνείται κανείς. Ούτε αυτοί που πιστεύουν σε αυτές, ούτε οι άλλοι που αμφισβητούν την αξία και τη διαφάνειά τους. Αυτά σκεφτόμουν βλέποντας τους 7 φίλους να συναντιούνται στο σπίτι του ενός ζευγαριού και να ξεκινούν τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση χωρίς να ξέρουν τι τους περίμενε. Απλά είναι τα λόγια της αλήθειας σύμφωνα με τον Αισχύλο αλλά δεν ισχύει σε κάθε σχέση. Δεν είναι αυτονόητο πως όλοι μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας. Ούτε είναι αυτονόητο ότι όλοι αντέχουν να ακούνε τα λόγια της αλήθειας. Ίσα ίσα που κάποιοι προτιμούν να ζουν στα σκοτάδια τους ωραιοποιώντας καταστάσεις και αποφεύγοντας να δουν κατάματα την αλήθεια, που όλοι οι υπόλοιποι γύρω τους βλέπουν.

Ακούγοντας λοιπόν κάθε πρωταγωνιστή να μιλάει στη δική του γλώσσα αλήθειας, επιβεβαίωνα μέσα μου τα λόγια του Τολστόι: «Η ειλικρίνεια προσφέρει την ευτυχία και η ευτυχία την ειλικρίνεια». Κανείς δεν ήταν πραγματικά ευτυχισμένος. Κανείς από τους 7 δεν τολμούσε να πει αυτό που ένιωθε, σκεφτόταν, επιθυμούσε, ονειρευόταν, χρειαζόταν για να είναι ευτυχισμένος. Έδινε μόνο στον εαυτό του την ευκαιρία να ζει αποσπασματικά στιγμές ευτυχίας στα κρυφά. Μόνο έτσι μπορούσε κάθε ένας να επιτρέψει στον εαυτό του να νιώσει, να σκεφτεί, να επιθυμήσει, να ονειρευτεί και κυρίως να ζήσει αυτό που χρειαζόταν για να είναι ευτυχισμένος. Και μετά πάλι επέστρεφε στην ωμή πραγματικότητα της σχέσης του με τους άλλους.

Περίπλοκες οι ανθρώπινες σχέσεις, είτε πρόκειται για συντροφικές είτε πρόκειται για φιλικές. Έτσι κι αλλιώς και οι δύο τύποι σχέσεων προϋποθέτουν την ειλικρίνεια για να είναι υγιείς. Έτσι κι αλλιώς και οι δύο τύποι σχέσεων απαιτούν την ειλικρίνεια για να αντέχουν τις δοκιμασίες και να μη φθείρονται στο χρόνο. Πόσο εύκολο είναι άραγε για δυο φίλους ή δυο συντρόφους να πουν αυτό που σκέφτονται ο ένας για τον άλλον; Πόσο εύκολο είναι να παραδεχθεί ο ένας στον άλλον μια απιστία, ένα λάθος, ένα μυστικό; Σύμφωνα με ένα Ρωσικό γνωμικό ο απλός φίλος θα συμφωνήσει μαζί σου ενώ ο αληθινός θα διαφωνήσει μαζί σου. Πόσο ανοιχτός όμως είναι κανείς να δεχτεί τη διαφωνία του φίλου του και να ακούσει αυτό που προσπαθεί να του πει; Και πόσο τολμηρός γίνεται κανείς για να διαφωνήσει;

Κι όσο περνά η ώρα οι 7 φίλοι συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια των μεταξύ τους σχέσεων αλλά και που την ίδια στιγμή φέρνει την κάθαρση γιατί οι αλήθειες που ακούγονται ξεσκεπάζουν επιτέλους καταστάσεις που ήταν θαμμένες και λειτουργούσαν εις βάρος ανθρώπων και σχέσεων. Κι όσο περνά η ώρα και οι 7 φίλοι αποκαλύπτουν και αποκαλύπτονται, τόσο φέρνω στο μυαλό μου αλήθειες που είπα στη ζωή μου και που είχαν σαν αποτέλεσμα το θυμό ή την απογοήτευση του άλλου. Όλοι λένε ότι θέλουν την αλήθεια μέχρι να την ακούσουν. Όλοι ισχυρίζονται ότι εκτιμούν τον ειλικρινή άνθρωπο μέχρι να τον συναντήσουν. Κι αν η αλήθεια ενός ανθρώπου, σύμφωνα με τον Αντρέ Μαλρώ, είναι κυρίως αυτό που κρύβει, τότε πόσο πρόθυμος είναι κανείς να προβεί σε εξομολογήσεις προκειμένου να μοιραστεί την αλήθεια του και πόσο έτοιμος είναι να δεχθεί τις συνέπειες αυτού του ανοίγματος;
Τελικά τι είναι προτιμότερο; Να ξέρει κανείς την αλήθεια ή να την αγνοεί; Να τη λέει ή να την κρατά για τον εαυτό του; Να την ακούει ή να κλείνει τα αυτιά του; Να τη βλέπει ή να παίρνει τα μάτια του από αυτήν;

Το κλείσιμο
Με αρκετούς προβληματισμούς με άφησε αυτή η παράσταση και αυτό ήταν και η επιτυχία της. Κι οι προβληματισμοί μου δεν είχαν να κάνουν με το αν θέλω ή τολμώ να λέω την αλήθεια ούτε με το αν θέλω ή τολμώ να ακούω την αλήθεια. Αυτά τα έχω λύσει και αποφασίσει προ πολλού στη ζωή μου.
Ο βασικότερος προβληματισμός με τον οποίο έφυγα ήταν αν είναι εύκολο να συναντάς, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ανθρώπους στη ζωή σου με τους οποίους να μπορείς να μοιραστείς την αλήθεια χωρίς να χρειάζεται να αποχωρίζεσαι ή να καταπιέζεις πλευρές του εαυτού σου για να γίνεις αρεστός. Μήπως ο Άρθουρ Σοπενχάουερ είχε δίκιο λέγοντας πως ‘Εντελώς ο εαυτός του μπορεί να είναι κανείς εφόσον μένει μόνος του. Μόνο τότε είναι ελεύθερος’;
.
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης":
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ)

.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media