«Παγιδευμένοι» - ψυχογραφώντας τη Χρύσα και το Νίκο, "Πέρα απ’ αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.

8799 Views
«Παγιδευμένοι» - ψυχογραφώντας τη Χρύσα και το Νίκο, «Παγιδευμένοι» - ψυχογραφώντας τη Χρύσα και το Νίκο, "Πέρα απ’ αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.

  

Ψυχογραφώντας Θεατρικές παραστάσεις, Κινηματογραφικές ταινίες, Τηλεοπτικές σειρές, Πέρα απ' αυτό που βλέπεις (Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή).

 

Όταν αποκαλύπτεται μια απιστία, τίποτε δεν είναι ίδιο όπως πριν. Πλήττεται σημαντικά η αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο ζευγάρι. Αυτό συνέβη με τη Χρύσα και το Νίκο.

.
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.
.
Το ζέσταμα
Επιλέγω σε αυτό το άρθρο να επικεντρωθώ σε ένα ζευγάρι που δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά αντιμετωπίζει ένα ζήτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια. Πρόκειται για τη Χρύσα, η οποία μαθαίνει με τον πιο άχαρο τρόπο την απιστία του άντρα της Νίκου με τη ξαδέλφη της Δώρα. Θα μου πείτε υπάρχει χαριτωμένος ή άχαρος τρόπος για να μάθει κανείς κάτι τέτοιο; Σημασία έχει να μη συμβεί. Άμα συμβεί ακολουθεί μία σειρά εσωτερικών και διαπροσωπικών διεργασιών που επηρεάζει τόσο το πρόσωπο που απατά όσο και εκείνο που έπεσε θύμα απιστίας.Η δράση
Βάλε ένα χέρι να συμμαζέψουμε εδώ μέσα’ λέει η απατημένη Χρύσα στο Νίκο όταν γυρίζει σπίτι τους και το βρίσκει σε κακό χάλι. Σε κακό χάλι το σπίτι, σε κακό χάλι και ο Νίκος. Κι όσο κι αν θέλει εκείνη να συμμαζέψει τα μπερδεμένα και αναστατωμένα, τόσο θα πρέπει να δεχθεί κι εκείνος να βοηθήσει ουσιαστικά και όχι επιφανειακά. Γιατί όταν αποκαλυφθεί μια απιστία τίποτε δεν είναι ίδιο όπως πριν. Πλήττεται σημαντικά η αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο ζευγάρι. Αμφισβητούνται όλα όσα έζησαν ως τότε οι δύο σύντροφοι και μπαίνει σε μικροσκόπιο κάθε στιγμή που μοιράστηκαν καθώς όλα είναι υπό αμφισβήτηση.
 


Ο Νίκος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την εξωσυζυγική σχέση μίλησε για τις ευθύνες που είχε η Χρύσα και για την αποξένωση των δυο τους καιρό πριν. Είναι άραγε αυτό αρκετό για να τον απαλλάξει από οποιαδήποτε ευθύνη; Αν και είναι σίγουρα δύσκολο να μοιράζεσαι τη ζωή σου με έναν άνθρωπο που απομακρύνεται και κλείνεται στα σκοτάδια του, είναι επιλογή σου το πώς θα διαχειριστείς αυτήν την κατάσταση. Το αν λοιπόν ο Νίκος επέλεξε να καλύψει τις ανάγκες του, που δεν καλυπτόντουσαν εντός γάμου, έξω από αυτόν ήταν αποκλειστικά δική του επιλογή. Το αν θέλησε να νιώσει σημαντικός και να επιβεβαιωθεί μέσα από τα μάτια μιας άλλης γυναίκας ήταν και πάλι δική του επιλογή. Το αν δυσκολευόταν να αντέξει τις συναισθηματικές δυσκολίες της γυναίκας του με αποτέλεσμα να επενδύσει σε μια άλλη, πιο πρόθυμη και ορεξάτη γυναίκα, ήταν και πάλι δική του επιλογή. Θα μπορούσε να επιλέξει να φύγει από αυτό το γάμο χωρίς να χρειαστεί να προδώσει και να πληγώσει. Θα μπορούσε επίσης να μιλήσει ανοιχτά στη Χρύσα προειδοποιώντας την πως οι αντοχές του μειώνονται ή εξαντλούνται ανησυχητικά. Θα μπορούσε να διαλέξει έναν άλλο δρόμο πέρα από αυτόν της απιστίας. Πάντα υπάρχει ένας άλλος δρόμος πέρα από αυτόν που βρίσκουμε μπροστά μας θεωρώντας τον ως το μοναδικό που υπάρχει.
 
Η Χρύσα θα μπορούσε κι αυτή να δώσει τέλος σε αυτόν το γάμο με το που έμαθε ότι προδόθηκε. Επιλέγει όμως να συνεχίσει γιατί δεν αντέχει, όπως η ίδια λέει, να βιώσει άλλη μια απώλεια στη ζωή της. Κι η αλήθεια είναι πως ένας χωρισμός είναι μια σημαντική απώλεια που αφήνει τα δικά της νερά στη ψυχή μας. Κι όσο πιο άσχημα χωρίζει ένα ζευγάρι, τόσο πιο βρώμικα τα νερά που μένουν πίσω. Κι όσο πιο βρώμικα τα νερά που μένουν πίσω, τόσο πιο πολύ καιρό μας παίρνει μέχρι να αναρρώσουμε. Δεν θα είναι εύκολη η διαδρομή που θα χρειαστεί να κάνει αυτό το ζευγάρι μέχρι να ανακτήσει τις ισορροπίες του. Δεν αρκεί να συμμαζέψουν αυτά που δείχνουν ασυμμάζευτα για να νιώσουν ξανά κοντά ο ένας στον άλλον. Ούτε αρκεί να βάλουν τα υπόλοιπα κάτω από το χαλί για να μη χρειαστεί να μιλήσουν ξανά για αυτά. Θα πρέπει να δώσουν ο ένας χρόνο στον άλλον μέχρι να βρουν τη δύναμη να πουν αλήθειες. Και οι αλήθειες που θα πουν δεν θα πρέπει να περιέχουν κατηγορίες του ενός προς τον άλλον. Δεν ωφελούν οι κατηγορίες. Αυτό που ωφελεί είναι η ανάληψη προσωπικής ευθύνης και το να θέσουν νέους κοινούς στόχους που θα τους απομακρύνουν από παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
 


Εξαιρετική η επιλογή της Χρύσας να μην εμπλέξει την κόρη τους σε όλο αυτό την ώρα που της θυμίζει ότι το τι συνέβη μεταξύ της ίδιας και του μπαμπά της είναι κάτι που ενδιαφέρει το ζευγάρι και κανέναν άλλον. Γιατί ένας άντρας που απατά μπορεί να είναι ένας υπέροχος πατέρας όπως και μια γυναίκα που απατά μπορεί να παραμένει μία καταπληκτική μητέρα. Άλλο οι σύζυγοι, άλλο οι γονείς. Μακάρι να το καταλάβουν κάποτε όλα τα ζευγάρια και να σταματήσουν να εργαλειοποιούν τα παιδιά τους προκειμένου να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα στις μεταξύ τους διαμάχες. Μακάρι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους σαν να είναι φίλοι τους ή υποκατάστατα συντρόφων αντί να μάθουν να διαχειρίζονται μόνοι τους και με ωριμότητα οτιδήποτε συμβαίνει στο ζευγάρι.
 
Το κλείσιμο
Θέλει σκληρή δουλειά και από τους δυο προκειμένου να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε η αποκάλυψη της απιστίας. Αν και η Χρύσα δηλώνει σχετικά γρήγορα ότι έχει ήδη συγχωρέσει το Νίκο, μόνο ο χρόνος θα δείξει τι έμεινε πραγματικά πίσω και τι εξακολουθεί να είναι ανοιχτό και να επηρεάζει το μεταξύ τους. 

"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": 
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη