Ψυχογραφώντας το 'Γάτο που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει' «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου.

4477 Views
Ψυχογραφώντας το 'Γάτο που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει' «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου. Ψυχογραφώντας το 'Γάτο που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει' «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου.

.

Ψυχογραφώντας Θεατρικές παραστάσεις, Κινηματογραφικές ταινίες, Τηλεοπτικές σειρές, Πέρα απ' αυτό που βλέπεις (Κάθε Τρίτη & Παρασκευή).

.
Δεν είναι ανάγκη να είμαστε ίδιοι ή να μοιάζουμε για να νιώσουμε καλά μεταξύ μας. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε ίδιοι ή να μοιάζουμε για να νοιαστούμε ο ένας για τον άλλον. 
.
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα. 
Το ζέσταμα
Ήθελα οπωσδήποτε να δω αυτήν την παράσταση από τη στιγμή που διάβασα τον τίτλο της. ‘Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει’. Μα τι ήθελε να πει ο συγγραφέας της, ο Luis Sepulveda; Να έπαιζε άραγε με το ανέφικτο και το ιδεώδες; Πώς μπορεί ένας γάτος να μάθει σε ένα γλάρο να πετάει, αναρωτιόμουν όση ώρα χάζευα τα σκηνικά περιμένοντας να ακούσω το τρίτο κουδούνι που θα σηματοδοτούσε την έναρξη.

Η μικρή μου φίλη με την οποία είχα έρθει για να δούμε το έργο απολάμβανε αμέριμνη κάθε στιγμή της παρουσίας της μέσα στο θέατρο. Η μοναδική της ανησυχία ήταν πότε θα ξεκινούσε το έργο και αν θα αργούσαν να βγουν οι ηθοποιοί στη σκηνή. Αυτές πρέπει να είναι οι ανησυχίες ενός μικρού παιδιού, έλεγα μέσα μου βλέποντας την ίδια στιγμή δεκάδες παιδιών να κοιτάζουν με ανυπομονησία προς τη σκηνή λαχταρώντας για την ώρα που θα εμφανιζόντουσαν οι πρωταγωνιστές.Η δράση
Από τις πρώτες κιόλας ατάκες διακρίνω την επιθυμία του συγγραφέα να περάσει στο κοινό μηνύματα όπως η προστασία της φύσης, η ατομική ευθύνη απέναντι σε οικολογικές καταστροφές και η κοινωνική ευαισθητοποίηση. Η Κενγκά είναι ένας άτυχος αλλά και απρόσεκτος γλάρος που πέφτει θύμα της ανθρώπινης ανευθυνότητας και μολύνεται από μια μαύρη κηλίδα η οποία βρίσκεται στη θάλασσα. Αποτέλεσμα αυτής της ατυχίας / απροσεξίας είναι να χάσει τη ζωή της. Προτού όμως χάσει τη ζωή της γνωρίζει ένα γάτο, τον Ζορμπά, στον οποίο αφήνει τρεις εντολές που αφορούν στη γέννηση του μικρού γλάρου. Ο ανέμελος, μέχρι εκείνη τη στιγμή, γάτος υπόσχεται ότι θα κάνει αυτά που του ζητά η Κενγκά και έτσι βρίσκεται ‘μπλεγμένος’ σε μια ιστορία που ούτε καν τη φανταζόταν. Αυτά παθαίνει κανείς όταν βιάζεται ή πιέζεται να υποσχεθεί κάτι που δεν είναι σίγουρος ότι θα καταφέρει ή ότι θα θελήσει να τηρήσει, σκέφτομαι.

Ο Ζορμπάς όμως αποφασίζει να παραμείνει συνεπής στην υπόσχεση που έδωσε καθρεφτίζοντας με αυτή του τη στάση στους μικρούς θεατές πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε μια υπόσχεση όταν τη δίνουμε και κυρίως όταν αυτή η υπόσχεση συμβάλλει στο να βοηθήσει ένα πλάσμα που είναι αβοήθητο και βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης. Αν και άμαθος και άπειρος, αποδεικνύεται μια εξαιρετικά φροντιστική φιγούρα για τη μικρή γλαροπούλα που γεννιέται και ακούει στο όνομα ‘Καλότυχη’. Και είναι πράγματι καλότυχη η ‘Καλότυχη’ καθώς έχει δίπλα της μια φιγούρα που παραμερίζει όλες τις δυσκολίες προκειμένου να της προσφέρει στήριξη, ασφάλεια και αγάπη. Ο γάτος γίνεται ένας ‘καλός γονιός’ για ένα ζώο που δεν του μοιάζει. Κι όμως αυτό δεν τους εμποδίζει από το να έρθουν κοντά και να δεθούν μεταξύ τους. Άλλο ένα σημαντικό μήνυμα αυτού του έργου. Η αποδοχή της διαφορετικότητας και η αξία της στη ζωή μας. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε ίδιοι ή να μοιάζουμε για να νιώσουμε καλά μεταξύ μας. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε ίδιοι ή να μοιάζουμε για να νοιαστούμε ο ένας για τον άλλον. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε ίδιοι ή να μοιάζουμε για να προσφέρουμε ενδυναμώνοντας τη σχέση που μας συνδέει παρά τις διαφορές μας.Κι αν ο Ζορμπάς υπήρξε ένας ‘καλός γονιός’ για την Καλότυχη, η οποία τον αποκαλεί ‘Μαμά’, κάποιοι άλλοι γονείς δεν είναι ασφαλείς φιγούρες για τα παιδιά τους και δυστυχώς δεν προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη τους ζητώντας βοήθεια από έναν ειδικό. Κάποιοι γονείς, σε αντίθεση με τον Ζορμπά, είναι απορριπτικοί και επικριτικοί με συνέπεια να υπονομεύουν κάθε προσπάθεια του παιδιού τους να προχωρήσει και να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Κι αν η Καλότυχη δυσκολεύεται να πετάξει γιατί δεν ξέρει πώς να το κάνει, έχει δίπλα της τον Ζορμπά να την ενθαρρύνει και να πιστεύει σε αυτήν. Κι αν η Καλότυχη φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να πετάξει, έχει δίπλα της τον Ζορμπά να της θυμίζει ότι μια φορά δεν είναι αρκετή για να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να πετάξει. Κι εκείνη συνεχίζει να προσπαθεί, κι εκείνος συνεχίζει να την υποστηρίζει. Κι εκείνη συνεχίζει να ανοίγει τα φτερά της ελπίζοντας να μάθει να τα κουμαντάρει, κι εκείνος συνεχίζει να την ενισχύει θετικά ελπίζοντας να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τους φόβους της και να ακολουθήσει τη φύση της που είναι να πετάει, να πετάει ψηλά.

Κι όσο παρακολουθώ τις προσπάθειες της Καλότυχης να πετάξει, τόσο σκέφτομαι την ευκολία με την οποία κάποιοι άνθρωποι μαθαίνουν να φοβούνται την αποτυχία στη ζωή τους. Κι όσο περισσότερο φοβούνται την αποτυχία, τόσο περισσότερο αποφεύγουν να εκτεθούν σε καταστάσεις που είναι απαιτητικές ή άγνωστες. Κι όσο περισσότερο αποφεύγουν να εκτεθούν σε απαιτητικές ή άγνωστες καταστάσεις, τόσο λιγότερα μαθαίνουν. Κι όσο λιγότερα μαθαίνουν, τόσο πιο αρνητική η εικόνα εαυτού τους. Κι όσο πιο αρνητική η εικόνα εαυτού τους, τόσο περισσότερο διαστρεβλώνουν τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν προδικάζοντας πως και αυτή τη φορά θα αποτύχουν. Και να σκεφτεί κανείς πως όλο αυτό συμβαίνει επειδή ένας γονιός είναι επικριτικός ή απορριπτικός ή φοβισμένος. Και να σκεφτεί κανείς πως όλο αυτό οδηγεί σε ένα παιδί που θα γίνει έφηβος και αργότερα ενήλικας χωρίς να γνωρίζει την πραγματική του αξία και χωρίς να έχει μάθει τις ικανότητες που διαθέτει.‘Πετάω Ζορμπά! Μπορώ και επιτέλους πετάω!’, ακούγεται η φωνή της ανακουφισμένης Καλότυχης και μαζί με αυτήν ανακουφιζόμαστε κι όλοι εμείς που ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες των προσπαθειών της. Το κοινό ξεσπά σε ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Ίσως γιατί θέλει να ενισχύσει κι αυτό με τη σειρά του την τολμηρή πρωταγωνίστρια. Ίσως γιατί έχει ήδη ταυτιστεί με την Καλότυχη και ετοιμάζεται να δοκιμάσει και τη δική του τύχη έξω από την αίθουσα του θεάτρου Σοφούλη. Ποιος ξέρει…

Το κλείσιμο
Για άλλη μια φορά αφέθηκα στην καθιερωμένη και αγαπημένη πλέον βόλτα μετά από μία θεατρική παράσταση. Κρατώντας από το χέρι τη μικρή μου φίλη φέρνω στο νου μου τα τελευταία λόγια του Ζορμπά: ‘Πετάει μόνο αυτός που τολμά να πετάξει’. Πόση αλήθεια μέσα σε λίγες λέξεις.
.
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": 
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Τρίτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/09-04/10/2023 (& όλες οι επαναλήψεις)
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/09-04/10/2023 (& όλες οι επαναλήψεις)
με 0 Σχόλια 1218 Views
Από τα 3 νέες ταινίες μη ρωτάς ποια αξίζει τα λεφτά της, πάνε να δεις τη νέα ταινία του Γούντι Άλεν και ας μην είναι από τις ευφάνταστες του, στις άλλες, και τζάμπα είσοδο και να΄χαν σκεφτείτε το. Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου έως Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή