«Η Στοργή» - ψυχογραφώντας το Σάκη το Μόρτη "Πέρα απ’ αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.

6509 Views
«Η Στοργή» - ψυχογραφώντας το Σάκη το Μόρτη «Η Στοργή» - ψυχογραφώντας το Σάκη το Μόρτη "Πέρα απ’ αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.

Ψυχογραφώντας Θεατρικές παραστάσεις, Κινηματογραφικές ταινίες, Τηλεοπτικές σειρές, Πέρα απ' αυτό που βλέπεις (Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή).

 

Όταν κάποιος υποφέρει από κρίσεις πανικού, νιώθει πως δεν έχει τον έλεγχο στη ζωή του και τείνει να δίνει τεράστιες διαστάσεις σε οτιδήποτε συμβαίνει. Ο φόβος της επόμενης κρίσης στρέφει διαρκώς την προσοχή γύρω από το σύμπτωμα.
.
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.
.
Το ζέσταμα
Ένα ακόμα επεισόδιο της ‘Στοργής’ ξεκινά κι έχω ήδη αρχίσει να γνωρίζω για τα καλά τους πρωταγωνιστές – θεραπευόμενους της Γιατρού. Στο σημερινό επεισόδιο την προσοχή μου προσελκύει ο Σάκης ο Μόρτης, ο οποίος, παρά το φαινομενικά σκληρό και επικίνδυνο πρόσωπό του, είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος που σωματοποιεί οτιδήποτε τον δυσκολεύει με κρίσεις πανικού.


Η δράση
Επέστρεψαν οι κρίσεις και μάλιστα κάθε μέρα αρκετά συχνά’, δηλώνει από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίας του για να συνεχίσει λέγοντας ‘Δεν γιατρεύομαι’. Το σίγουρο είναι πως όταν κάποιος εκδηλώνει μία ή περισσότερες κρίσεις πανικού, νιώθει απελπισμένος και παγιδευμένος σε μία κατάσταση από την οποία όσο κι αν προσπαθεί να ξεφύγει δεν τα καταφέρνει. Όσο περισσότερο μάλιστα προσπαθεί να ξεφύγει από αυτήν την παγίδα, τόσο πιο μέσα μπαίνει με συνέπεια να χάνει την αισιοδοξία του και να αισθάνεται αβοήθητος.

Το άγχος που βιώνει ένας άνθρωπος με κρίσεις πανικού, σύμφωνα με τους Derrick Silove & Vijaya Manicavasagar, παρεμβαίνει και στις προσωπικές σχέσεις του επηρεάζοντας την ποιότητά τους. Με άλλα λόγια είναι πολύ εύκολο να γίνει ευερέθιστος, ανασφαλής, φοβισμένος ή αποσυρμένος προκειμένου να διαχειριστεί αυτό που του συμβαίνει και δυσκολεύεται να εξηγήσει. Όταν κανείς περνά ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του φοβούμενος μια επόμενη κρίση, αρχίζει να επικεντρώνεται γύρω από το σύμπτωμα με κίνδυνο να αγνοεί την ίδια τη ζωή. Ζώντας με το φόβο και την αγωνία, χάνει σταδιακά την ικανότητα να τολμά και μετατρέπεται σε ένα επιφυλακτικό και παθητικό πλάσμα που εξαρτιέται από τους άλλους ακόμα και για τις απλούστερες αποφάσεις.

Κι όπως ο Σάκης έτσι και όλοι οι υπόλοιποι αναζητούν τη λύση σε ένα γιατρό. Ελπίζουν πως αν επισκεφτούν έναν καρδιολόγο θα σταματήσουν να έχουν αυτές τις ενοχλήσεις. Έχουν μάθει να δίνουν μεγάλη σημασία στα σωματικά συμπτώματα με συνέπεια να τα ερμηνεύουν όλα μέσα από το πρίσμα της ασθένειας. Προτιμούν να διαγνωσθούν ασθενείς παρά να πρέπει να επισκεφθούν έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να εμβαθύνουν μέσα τους και να αλλάξουν τρόπο σκέψης. Πεθαίνω’ ψελλίζει ο Σάκης κατά τη διάρκεια άλλου ενός επεισοδίου που παθαίνει αυτή τη φορά μέσα στη συνεδρία του. Οι περισσότεροι άνθρωποι που νιώθουν δυσάρεστα τείνουν να παραμένουν ψύχραιμοι και να αξιολογούν ρεαλιστικά την επικινδυνότητα μιας κατάστασης. Όταν όμως κάποιος υποφέρει από κρίσεις πανικού δίνει τεράστιες διαστάσεις στα αισθητηριακά ερεθίσματα και φέρνει την καταστροφή. Κι αυτό δεν το κάνει μόνο με τη λειτουργία του σώματός του αλλά και της ψυχής του και της ίδιας του της ζωής. Νιώθει πως είναι αδύνατο να ελέγξει οτιδήποτε γίνεται και είναι τότε που αναφέρεται ουσιαστικά σε έναν ψυχικό θάνατο.


Ο αρνητικός τρόπος σκέψης επηρεάζει, όπως ισχυρίζονται οι DerrickSilove&VijayaManicavasagar, τον τρόπο με τον οποίο ο θεραπευόμενος αντιμετωπίζει γενικότερα την ψυχολογική πίεση. Όσο πιο αρνητικά σκέφτεται, τόσο περισσότερο παραιτείται και απογοητεύεται. Κι όσο περισσότερο παραιτείται, τόσο πιο πολύ αποφεύγει καταστάσεις που τον δυσκολεύουν. Κι όσο πιο πολύ αποφεύγει καταστάσεις που τον δυσκολεύουν, τόσο πιο αδύναμος νιώθει και τα βάζει με τον εαυτό του. Κι όσο πιο συχνά τα βάζει με τον εαυτό του, τόσο περισσότερο χάνει την πίστη του στις δυνάμεις του.

Γι’ αυτό και ο Σάκης ρωτά τη Γιατρό: ‘Πιστεύεις ότι μπορώ να σταθώ όρθιος;’. Χρειάζεται την εξωτερική επικύρωση για να σταθεί στα πόδια του κυριολεκτικά και μεταφορικά. Χρειάζεται έναν καθρέφτη που θα του δείξει ότι είναι ικανός να προχωρήσει και να τα καταφέρει παρά την απώλεια ενέργειας που βίωσε στο πρόσφατο επεισόδιο πανικού που είχε. Κι αν κάτι χάνεται σε μια κρίση πανικού δεν είναι μόνο η ενέργεια αλλά και ο ίδιος ο έλεγχος. Δεν υπάρχει πιο βασανιστική αίσθηση από το να νιώθει κανείς ότι δεν έχει τον έλεγχο. Αυτή η αίσθηση κατακλύζει το μυαλό του κάνοντας τον να φοβάται ότι θα χάσει τα λογικά του, θα πάθει κάτι ή θα γίνει ρεζίλι μπροστά στους άλλους.


Το κλείσιμο
Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν σιωπηλά, λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής PeterCooper, κρατώντας κρυφά τα προβλήματα που τους απασχολούν για πολλά χρόνια. Ορισμένες φορές, συνεχίζει ο ίδιος, η κατάλληλη βοήθεια δεν έρχεται όσο κι αν την αναζητήσουν ενώ άλλες φορές ντρέπονται πολύ για να αποκαλύψουν το πρόβλημά τους σε έναν τρίτο. ‘Αν δε μπορείς να αγαπήσεις τις κρίσεις πανικού, σταμάτα να τις πολεμάς’, προτείνει η Γιατρός στο Σάκη ξεπροβοδίζοντας τον. Η καλύτερη πρόταση για το τέλος αυτής της συνεδρίας.
.
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": 
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Τρίτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη