Ταξιδεύουμε στη ΜΥΚΟΝΟ, με οδηγό την «τρελή, σοφή»... Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη...
Αν και την «χτυπούν» αλύπητα οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν, εκείνη στέκεται καταμεσίς στο Αιγαίο αγέρωχη σαν πριγκίπισσα. Από τις πρώτες πρωινές αχτίδες του ήλιου μέχρι την δύση του όλες οι εικόνες μοιάζουν με έργο τέχνης. Τα τετράγωνα κατάλευκα σπίτια χτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο μέχρι δίπλα στο κύμα ή σκορπισμένα πάνω σε λόφους, τα υπέροχα καλντερίμια, η νησιώτικη παράδοση, οι μοναδικές αμμουδιές της, συμπληρώνουν τις ζωγραφιές της φύσης. Μάλλον όλο το σύμπαν συνωμότησε γι’ αυτή τη μαγεία και την προσφέρει απλόχερα σε όλους.
Η Μύκονος, το νησί των ανέμων, έχει σχήμα ακανόνιστου τριγώνου που διακόπτεται από μικρούς ορμίσκους και ανήκει στις Κυκλάδες.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του.
Κοσμοπολίτικη…. Ιστορία…
Κατά την μυθολογία, το νησί πήρε το όνομα του ήρωα Μυκόνου. Οι κάτοικοι της λάτρευαν ιδιαίτερα τον Διόνυσο και τον Ποσειδώνα, και προς τιμή τους τελούσαν πανηγυρικές γιορτές. Από το 1204 επί Φραγκοκρατίας, περιήλθε στην βενετική οικογένεια του Ανδρέα Γκύζη, που διατήρησε το νησί μέχρι το 1390. Κατά τον Ιερό Αγώνα η Μύκονος πρωτοστάτησε ηρωικά με τα πλοία της και αντιστάθηκαν κατά των Τούρκων χάρη στην ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους.
Και η μαγεία αρχίζει !!!
Χώρα Μυκόνου
Βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού, στο μέσο ενός μεγάλου κόλπου. Τα πλακόστρωτα σοκάκια με τα κατάλευκα σπίτια, οι γραφικές εκκλησίες, το γλυκό άρωμα από τις μπουκαμβίλιες των σπιτιών, ταβερνάκια και εστιατόρια, καφέ, μπαρ, μαγεύουν τον επισκέπτη και τον καλούν να εξερευνήσει κάθε γωνιά. Στον οικισμό του Κάστρου, δεσπόζει η Παναγία η Παραπορτιανή, η οποία είναι αναγνωρισμένη ως Εθνικό Μνημείο. Ονομάστηκε έτσι επειδή στα παλιότερα χρόνια υπήρχε δίπλα στην εκκλησία μικρή πύλη (παραπόρτι) του κάστρου της Μυκόνου και ήταν έξοδος προς τη θάλασσα.
Στο Ματογιάννι, τον πιο εμπορικό δρόμο της Μυκόνου και στα γύρω από αυτόν σοκάκια υπάρχουν πληθώρα καταστημάτων με είδη λαϊκής τέχνης, σουβενίρ, κοσμήματα και επώνυμα ρούχα. Και όλα αυτά με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου προσφέροντας κάθε «γεύση» διασκέδασης.
Τουρλός - Άγιος Στέφανος – Πάνορμος – Άγιος Σώστης - Φτελιά
Σε απόσταση 2 χλμ. βόρεια της Χώρας βρίσκεται ένας υπέροχος παραθαλάσσιος οικισμός ο Τουρλός. Γεμάτος από πολυτελής βίλες μιας και πολλοί επώνυμοι έχουν επιλέξει αυτή την περιοχή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά και με το νέο λιμάνι του νησιού όπου αγκυροβολούν κρουαζιερόπλοια και πλοία της γραμμής.
Βόρεια του λιμανιού, χτισμένο μέσα στο κοίλωμα ενός βράχου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Σπηλιανού,. Στη συνέχεια ο Άγιος Στέφανος, ένας μικρός οικισμός που πήρε το όνομα του από το ομώνυμο εκκλησάκι της παραλίας, ιδανική περιοχή για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Κοντά βρίσκεται η παραλία Χουλάκια. Η βοτσαλωτή ακρογιαλιά του είναι ιδανική για όσους αποφεύγουν τις πολυσύχναστες πλαζ.
Στον κόλπο του Πανόρμου που περιλαμβάνει τους οικισμούς Πάνορμος, Άγιος Σώστης και Φτελιά, μια περιοχή ιδιαίτερα εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους, οι παραλίες ενδείκνυνται επίσης για θαλάσσια σπορ και είναι γνωστές ως παραλίες των γυμνιστών!!!
Μεγάλη Άμμος – Ορνός – Άγιος Ιωάννης - Ψαρρού - Πλατύς Γιαλός – ParadiseSuperParadise – Παράγκα – Καλαφάτης – Καλό Λιβάδι - Ελιά
Η Μεγάλη Άμμος σε απόσταση μόνο 2.5 χιλιομέτρων νότια από την χώρα, είναι η πρώτη περιοχή που άρχισε να συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό από τουρίστες.
Ο Ορνός σε απόσταση 4,5 χλμ νοτιοδυτικά της Χώρας, έχει πολλή καλή τουριστική υποδομή και η θάλασσα είναι προφυλαγμένη από τα μελτέμια. Χαρακτηριστικό του είναι το μικρό απάνεμο λιμανάκι στο οποίο αράζουν τα ψαροκάϊκα και διαθέτει μια όμορφη και καθαρή παραλία.
Στη συνέχεια ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Ιωάννη με μια υπέροχη οργανωμένη αμμουδιά, ενδείκνυται για οικογένειες και διαθέτει καταπληκτική θέα προς τη Δήλο.
Μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού είναι η Ψαρού. Σμαραγδένια νερά, πολύ καλά οργανωμένη (διαθέτει και σχολή καταδύσεων) και θεωρείται από τις πιο κοσμικές.
Ακόμα και σήμερα το γκλάμουρ έρχονται να συμπληρώσουν οι σαμπανιέρες, τα δροσερά πετσετάκια της παραλίας, και η waiting list για κράτηση ξαπλώστρας τα Σαββατοκύριακα.
Ο Πλατύς Γιαλός διακρίνεται για τις τουριστικές υποδομές τους και διαθέτει μία απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά που προσελκύει τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και της καλοπέρασης. Από εδώ είτε οδικώς είτε με τα εκδρομικά καΐκια οι ξέφρενοι ρυθμοί των beach party καταλήγουν στις διασημότερες παραλίες του νησιού, Paradise και Super Paradise.
Η παραλία Paradise (Καλαμοπόδι) με τα καταγάλανα νερά είναι η διασημότερη του νησιού και μια από τις καλύτερες του κόσμου. Άρχισε να λειτουργεί ως οργανωμένη πλαζ από το 1969 και είναι διάσημη από την εποχή των "χίππις" . Το πασίγνωστο Paradise club είναι κτισμένο σε κλιμακωτά επίπεδα και προσφέρει σε κάθε επισκέπτη ότι επιθυμεί. Το βράδυ αναλαμβάνουν υπηρεσία οι διασημότεροι Dj’s, και ξεσηκώνουν τα πλήθη.
Η πρόσβαση στη παραλία Super Paradise (Πλιντρί) γίνεται με τα καΐκια που κάνουν το γύρω της Μυκόνου. Είναι από τις κοσμικότερες και πιο πολυσύχναστες πλαζ και δεν λείπουν τα πάρτι και τα happenings.
Η γραφική παραλία της Παράγκας που συνδυάζει τα πάντα, φιλοξενεί χιλιάδες παραθεριστές έχοντας ιστορία που αρχίζει από τη δεκαετία του 1960 και διατηρεί τη φήμη της σε υψηλά επίπεδα. Έχει θέα την Νάξο την Πάρο, την Αρχαία Δήλο και μαγεύει τους επισκέπτες με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
Στον Καλαφάτη, στο Καλό Λιβάδι και στην Ελιά, η καλή οργάνωση, τα καταγάλανα καθαρά νερά, η χρυσαφένια άμμος θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη και θα του αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις.
Γιατί η θάλασσα ανοίγει πάντα την όρεξη….
Τα λουκάνικα της Μυκόνου με θρούμπι, μπαχάρι, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, ξεραίνονται στον αέρα και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα καθαρού κρέατος από λίπος, γι΄ αυτό και θεωρούνται από τα καλύτερα.
Η μυκονιάτικη λούζα που συναγωνίζεται τα λουκάνικα της Μυκόνου είναι ένα παραδοσιακό αλλαντικό που γίνεται από ντόπιο χοιρινό και περιλαμβάνει ολόκληρο το φιλέτο από τη ράχη του ζώου με το λίγο λίπος που το περιβάλλει, με αρκετό αλάτι, πιπέρι και άλλα μυρωδικά. Σερβίρεται ως εκλεκτός μεζές, κομμένη σε λεπτές φέτες που παίρνουν χρώμα σκούρο ροδοκόκκινο και αφήνουν στο στόμα όλη τη νοστιμιά και το πλούσιο άρωμά της.
Η κοπανιστή της Μυκόνου είναι ένα τυπικό, πολύ πικάντικο τυρί, με ξεχωριστή πιπεράτη νοστιμιά. Συνοδεύει θαυμάσια το ούζο και κάθε δυνατό ελληνικό απεριτίφ, επάνω σε ψωμί ή σε μουσκεμένο κρίθινο παξιμάδι, μαζί με ντομάτα ή αγγούρι.
Κρεμμυδόπιτα, μελιτζανοπίλαφο, κεφτέδες, φρέσκα ψάρια, γιουβέτσι γαρίδας, χωριάτικο ψωμί και πολλές άλλες συνταγές της Μυκονιάτικης κουζίνας ικανοποιούν κάθε επιθυμία.
Αξιοθέατα….. άξια θέας…
Στη συνοικία Κάστρο βρίσκεται το αρχοντικό του Μαλούχου που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της Μυκόνου με έπιπλα και αντικείμενα της εποχής, πιατικά, κοσμήματα, υφαντά, βιβλία και παλιές εφημερίδες, πίνακες και υδατογραφίες καθώς επίσης και διαμορφωμένους χώρους παλιών σπιτιών.
Το σπίτι της Λένας στη Μύκονο είναι ένα παραδοσιακό μεσοαστικό κυκλαδίτικο σπίτι, που είναι κάθε μέρα ανοιχτό για το κοινό. Το όνομά του οφείλεται στην ιδιοκτήτριά του, Λένα Σκριβάνου, και μέσα μπορεί να θαυμάσει κανείς έπιπλα της εποχής, γκραβούρες και διάφορα αντικείμενα διακοσμητικά και καθημερινής χρήσης.
Στο Αγροτομουσείο υπάρχουν παλιές αγροτικές εγκαταστάσεις και σημαντικότερη είναι αυτή του Μύλου του Μπόνη.
Στα Τρία Πηγάδια, το Ναυτικό Μουσείο της Μυκόνου διαθέτει πίνακες ζωγραφικής και γκραβούρες με ναυτικά θέματα, μοντέλα πλοίων και διάφορα όργανα ναυσιπλοΐας, αρχαία αντικείμενα και νομίσματα.
Βόρεια της Χώρας, στο ακρωτήριο Αρμενιστής, ο ομώνυμος Φάρος κατασκευάστηκε το 1891, όπως φαίνεται και στην επιγραφή που είναι τοποθετημένη στην είσοδο του.
Οι Ανεμόμυλοι είναι το σημείο-σήμα κατατεθέν της Μυκόνου. Πρόκειται για τριώροφα ασβεστωμένα οικοδομήματα κυλινδρικού σχήματος με μικρά παράθυρα και κωνική ξύλινη οροφή, που περιστρέφεται σύμφωνα με τη φορά του αέρα.
Το 1958 ο πρώτος πελεκάνος της Μυκόνου βρέθηκε μισοπεθαμένος από κάποιον ψαρά. Αφού τον φρόντισε και τον έκανε καλά, οι κάτοικοι της Μυκόνου τον αγάπησαν, τον ονόμασαν Πέτρο και τον έκαναν μασκότ του νησιού. Το 1986 ο ξαφνικός χαμός του έκανε τους κατοίκους του νησιού να φέρουν το διάδοχό του, που του έδωσαν και το ίδιο όνομα.
Το ηλιοβασίλεμα , γίνεται ακόμη πιο υπέροχο στη γραφική γειτονιά που βρίσκεται η Μικρή Βενετία. Εδώ βρισκόταν οι κατοικίες των πλούσιων εμπόρων του νησιού τον 18ο αιώνα και τα σπίτια μοιάζουν να επιπλέουν μέσα στο νερό .
Ο παράδεισος της νεροτσουλήθρας, η Watermania, βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία της Ελιάς, καλύπτει μια έκταση 60 στρεμμάτων και προσφέρει απίστευτες στιγμές ξενοιασιάς και γέλιου σε όλες τις ηλικίες.
Χρήσιμες συμβουλές….
Η νυχτερινή ζωή στη Μύκονο μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με μία λέξη: ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ!!! Διασκέδαση για κάθε γούστο χωρίς κανένα περιορισμό…..
Κεντρική πηγή για την ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με τα ξενοδοχεία της Μυκόνου αποτελεί η ιστοσελίδα της 'ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ' : www.mha.gr
Προσφέρει και τη δυνατότητα του 'κάμπινγκ',στην παραλία του
'Paradise' (-Καλαμοπόδι) και της Παράγκα. (CAMPING ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ)
Η διαδρομή με το πλοία από το λιμάνι του Πειραιά που αναχωρούν για Μύκονο είναι περίπου 5 ώρες και το συνηθέστερο δρομολόγιο είναι για Σύρο, Τήνο και Μύκονο.
Το πλοίο από τη Ραφήνα έχει κατεύθυνση τα νησιά Άνδρο, Τήνο και Μύκονο.
Καθημερινά αεροπορικά δρομολόγια προς το νησί της Μυκόνου από το "Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος".
Μυκονιάτικες συνταγές:
Κρεμμυδόπιτα
Υλικά: 2 ματσάκια άνηθο 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια 1 ξερό κρεμμύδι 4 αυγά πιπέρι ( άσπρο )
1 κιλό τυροβολιά ( Μυκονιάτικο τυρί ) 1 κιλό αλεύρι λίγο αλάτι 2 κομμάτια λαρδί (παστό χοιρινό από πετσί και λίπος ) 2 ποτήρια λάδι 1 ποτήρι σπορέλαιο 1 ποτήρι καλό ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Γέμιση: Βάζουμε την τυροβολιά σε ένα μπολ μεγάλο, ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, προσθέτουμε τα 2 αυγά, το άσπρο πιπέρι και το λαρδί, αφού προηγουμένως το έχουμε βράσει και το έχουμε κόψει σε μικρούς κύβους. Όλα μαζί τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Για το φύλλο: Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ,1 ½ ποτήρι λάδι μισό- μισό, τα άλλα 2 αυγά , χλιαρό νερό και λίγο αλατάκι. Τα ανακατεύουμε καλά. Αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο, λαδώνουμε το ταψί και όταν ανοίξουμε το φύλλο σε μέγεθος μεγαλύτερο απ´ ότι το ταψί, το τοποθετούμε μέσα. Βάζουμε την γέμιση που έχουμε ετοιμάσει και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Ανοίγουμε και ένα δεύτερο φύλλο για να καλύψουμε την επιφάνεια της πίτας μας. Διπλώνουμε τις γωνίες προς τα μέσα και τις πιέζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Με ένα μαχαιράκι την χαράσσουμε σε ρόμβους και στη συνέχεια την αλείφουμε με λίγο βουτηράκι Την σιγοψήνουμε στους170 για 1 ώρα και 15 λεπτά ή περίπου τόσο ( ανάλογα με το φούρνο μας).
Μελιτζανοπίλαφο
Υλικά: 2 μελιτζάνες φλάσκες 1 κρεμμύδι ξερό 2-3 κλωνάρια μαϊντανό 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 500 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια ή ντομάτες ανάλογης ποσότητας 1 ποτήρι ρύζι 2 ½ ποτήρια νερό αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους. Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο για να ροδίσει. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και τις μελιτζάνες, αφού προηγουμένως τις έχουμε στύψει (τις πιέζουμε με τα χέρια να φύγει το νερό). Οταν μαραθούν λίγο οι μελιτζάνες, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και το νερό εκτός από το ρύζι. Αφήνουμε να βράσουν τα υλικά για10 λεπτά και ρίχνουμε τέλος το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να πιει όλο το νερό (περίπου 10 λεπτά).
Φωτογραφικό υλικό