Καπραβέλος για μετάλλαξη Δέλτα: Με 50% ανεμβολίαστους «θα έχουμε καταστροφή»
Σε περίπτωση τέταρτου κύματος τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο με την ινδική μετάλλαξη να έχει επικρατήσει και με το 50% ανεμβολίαστους δεν θα μιλάμε για υγειονομική κρίση αλλά «θα έχουμε καταστροφή», τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΙ, ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε ότι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν υψηλότατη προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θνητότητας αλλά όχι νόσηση.
«Νοσούν αλλά δεν σέρνονται στα νοσοκομεία» τόνισε ο επιστήμονας και πρόσθεσε ότι με τις μεταλλάξεις και οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασπείρουν τον ιό.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο και τα παιδιά και σε Ισραήλ και Αμερική μιλούν για εμβολιασμούς σε παιδιά άνω των 12 ετών.
Ζοφερή πρόβλεψη Σαρηγιάννη για ινδική μετάλλαξη: Από Αύγουστο φοβάμαι συνολική αύξηση κρουσμάτων
Οι πρώτες ενδείξεις για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού στην Ελλάδα δείχνουν ότι πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο, τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιαννης.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής εκτίμησε ότι στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οφείλονται στην ινδική μετάλλαξη. Εξήγησε ότι περισσότερα δεδομένα θα έχει στα χέρια του την επόμενη εβδομάδα, «καθώς τώρα η ομάδα του αλλάζει τα μοντέλα προκειμένου να προσομοιώσει ακριβώς την εξέλιξη της πανδημίας με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη».
«Το κρίσιμο εδώ είναι το πόσο γρήγορα θα πάμε σε πλήρη εμβολιασμό» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι το ινδικό στέλεχος του κορωνοϊού είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και έχει υπερδιπλάσιο βαθμό αναπαραγωγής σε σχέση με το πρωταρχικό στέλεχος που υπήρχε πέρσι.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με το πρωταρχικό στέλεχος ένα άτομο μπορούσε να επιμολύνει περίπου τρία άτομα ακόμη, με το βρετανικό ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα τέσσερα με πέντε και τώρα με μετάλλαξη Δέλτα ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει έξι με επτά.
«SOS» Παυλάκη για μετάλλαξη Δέλτα: «Κακώς βγάλαμε τις μάσκες»
Μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», ο ερευνητή – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης επισήμανε ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πολύ επικίνδυνο. «Δεν υπάρχει τρόπος να το σταματήσουμε, εκτός από κλείσιμο», είπε.
«Μπορεί να γίνει πολύ τραγικό γιατί επεκτείνεται στις νεότερες ηλικίες, μολύνει παιδιά. Έχει τεράστιο ιικό φορτίο. Τις επόμενες μέρες και μήνες θα δείτε συνεχείς υπερμεταδόσεις. Αντί να βλέπετε ένα – δύο κρούσματα θα βλέπετε όλη την οικογένεια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλάκης, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε πάνω από 80% εμβολιασμένους για να «μπλοκάρουμε» τον ιό.
Φωτογραφικό υλικό