Η πολιτική ως Life Style στο «Ποτάμι» του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται στη χώρα μας, λόγω της πολιτικής ρευστότητας, να δημιουργούνται κόμματα, των οποίων η μόνη θέση τους είναι η αναίρεση της ίδιας της ουσίας της πολιτικής, δηλαδή η αυτοακύρωσή τους.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το κόμμα το «Ποτάμι» του γνωστού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη. Η μόνη επίσημη θέση του εν λόγω κόμματος μέχρι στιγμής είναι η άρνηση της πολιτικής. Η ακύρωση δηλαδή εξ ορισμού του λόγου ύπαρξης ενός πολιτικού κόμματος. Οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του συγκεκριμένου κόμματος δια του αρχηγού του-Σταύρου Θεοδωράκη- είναι ουσιαστικά ότι δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο, προσανατολισμό και κατευθύνσεις και άρα πολιτική ταυτότητα. Κεντρική του θέση δηλαδή και πρόταγμα είναι η απολιτικοποίηση της πολιτικής. Η αναίρεση του ίδιου του πεδίο δράσης ενός κόμματος. Με πρόφαση μια δήθεν σύγχρονη αντίληψη για την πολιτική διεκδικεί και αξιώνει μια θέση στο πολιτικό σύστημα και εν γένει στη δημόσια σφαίρα της χώρας, με βασική του θέση και μοναδική, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, την απαξίωση της ίδιας της πολιτικής. Χωρίς κανένα ιδεολογικό στίγμα και ουδεμία πραγματική και ουσιώδη πολιτική πρόταση για τα ιδιαιτέρως σοβαρά και θεμελιώδη προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, αποπειράται να καταλάβει σημαντική θέση στο πολιτικό σύστημα της χώρας κρύβοντας την ιδεολογική και πολιτική του γύμνια πίσω από μεταμοντέρνα απολιτίκ φληναφήματα και προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί παράλληλα τις συγκυρίες, δηλαδή την βαθιά απογοήτευση και δυσφορία του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος.

Και μέχρι στιγμής, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς, φαίνεται σύμφωνα με τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα να τα καταφέρνει. Κατορθώνει δηλαδή το συγκεκριμένο κόμμα την απουσία λόγου ύπαρξής του να τη μετατρέπει, αξιοποιώντας τεχνηέντως στο έπακρο τις συγκυρίες αλλά και γενικότερα τις κοινωνικές συνθήκες και το αξιακό υπόβαθρο της ελληνικής κοινωνίας, σε μεγάλο του όπλο. Αυτό οφείλεται, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στην κοινωνική απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών σε συνδυασμό όμως με την προσωπική «γοητεία» του ιδρυτή και αρχηγού αυτού του κόμματος, του Σταύρου Θεοδωράκη. Ποντάροντας στην απόρριψη της πολιτικής, όπως ασκείτο μέχρι τώρα, από την κοινωνική βάση και στην ενίσχυση μέσω της προώθησης και προβολής της σύγχρονα πνευματώδους cool τηλεοπτικής εικόνας του Σταύρου Θεοδωράκη, πατώντας και στο πολύ πρόσφατο και πετυχημένο δημοσιογραφικό τηλεοπτικό του παρελθόν, το «Ποτάμι» κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ίδρυσή του να βρίσκεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις άνετα τρίτο.
Είναι όμως θλιβερό και συγχρόνως ανησυχητικό ένα κόμμα ιδεολογικά και πολιτικά ανυπόστατο να έχει τέτοια απήχηση, υποβαθμίζοντας και εν τέλει ευτελίζοντας την πολιτική σε φθηνή lifestyleεπίδειξη πορευόμενο αμιγώς συγκυριακά και καιροσκοπικά δίχως κανέναν ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό και άρα ουσιώδεις πολιτικές προτάσεις για τα τεράστια και δισεπίλυτα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, αν η Ελλάδα επιθυμεί να ξεπεράσει τα θεμελιώδη προβλήματά της, η πολιτική να ξαναγίνει αυτό που εξ ορισμού είναι και πρέπει να είναι: η συνέπεια σε ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό πλέγμα αρχών με γνώμονα και σκοπό πάντα το ευρύτερο κοινωνικό καλό. Μόνο όταν και αν συμβεί αυτό μπορεί η ελληνική κοινωνία να ελπίζει σε ευημερία. Μέχρι τότε θα θαμπώνεται και θα αναλώνεται σε lifestyle οργανώσεις και coolαπολιτίκ τύπους που θα παρουσιάζονται ως πολιτικοί εξυγιαντές και Μεσσίες.