Να λέμε... καλά και σήμερα! Απο τη στήλη «lacrimae rerum» του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου.

525 Views
Να λέμε... καλά και σήμερα! Απο τη στήλη «lacrimae rerum» του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου. Να λέμε... καλά και σήμερα! Απο τη στήλη «lacrimae rerum» του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου.

 Να λέμε... καλά και σήμερα! Απο τη στήλη «lacrimae rerum» του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου.

Αφορμή για το κείμενό μου αποτέλεσε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μια εκδήλωση. Μια παρουσίαση βιβλίου. Ενός ακόμα βιβλίου... αναρωτήθηκα! Μέχρι τα Χριστούγεννα θα παρουσιάσω τέσσερα μυθιστορήματα αγαπημένων συγγραφέων στη Θεσσαλονίκη κι έχω και μια δική μου παρουσίαση!
 
Μέχρι τα Χριστούγεννα θα συνομιλήσω στο ραδιόφωνο με αρκετούς συγγραφείς για τα νέα τους μυθιστορήματα.
 
Διάβασα... το κείμενο και οι σκέψεις πατούν η μία την άλλη!
 
Μένω στο κείμενο. Το κείμενο αξίζει και όχι οι δικές μου σκέψεις! Τα συμπεράσματα στο τέλος!
 
Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού, στις 7 το βράδυ, οι εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ και ο Όμιλος Φίλων Παστέρ σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση που μας αφορά όλους.Η βραβευμένη με Athens Prize for Literature 2010 συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου, με αφορμή το βιβλίο της Καλά και σήμερα, συζητά με την Πρόεδρο του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, για τους μήνες που πάλεψε με την αρρώστια.

«Αυτό είναι το πιο προσωπικό μου βιβλίο. Γιατί το έχω γράψει με το σώμα μου» εξομολογείται η συγγραφέας. Μια συγκλονιστική προσωπική κατάθεση από τη στιγμή που διαγνώστηκε με καρκίνο του στήθους έως τη μαστεκτομή και την εμπειρία της χημειοθεραπείας.
 
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς το βιβλίο “Καλά και σήμερα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα διατίθεται προς πώληση στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Ινστιτούτου Παστέρ (Λ. Βασ. Σοφίας 127), όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Όλα τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ, μη Κερδοσκοπικού Σωματείου που ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού (www.almazois.gr).

Η 25η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού και είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, τη σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για μια ασθένεια που μας αφορά όλες. Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται 4.500 νέα περιστατικά στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών θεραπεύεται πλήρως εφόσον υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και συνακόλουθη θεραπεία, η μεγάλη συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που επηρεάζει την καθημερινότητα πολλών από εμάς: αν αναλογιστούμε, θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλες γνωρίζουμε στον φιλικό ή οικογενειακό μας κύκλο ένα πρόσωπο που έχει νοσήσει. Επομένως, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει βεβαίως την κατανόηση της σημασίας των συστηματικών εξετάσεων ή τη γνώση ιατρικών λεπτομερειών, αλλά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με τα παραπάνω. Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι απλώς μια κατάσταση που μπορούμε να αντιληφθούμε προσεγγίζοντάς την εγκυκλοπαιδικά, είναι πρώτα από όλα βίωμα και θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως τέτοιο.

Η Σοφία Νικολαΐδου στο βιβλίο της
Καλά και σήμερα καταγράφει εν θερμώ όσα έζησε, όσα έμαθε, όσα σκέφτηκε, όσα φοβήθηκε και όσα ήλπισε τους μήνες που πάλεψε με την αρρώστια. Το χρονικό, που ξεκινά στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 με τη διάγνωση της ασθένειας και κλείνει στις 24 Μαρτίου 2015 με την τελευταία χημειοθεραπεία, είναι γραμμένο σε ημερολογιακή μορφή και διαβάζεται ως ανταπόκριση από εμπόλεμη ζώνη.

Όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας:
«Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014. Έκανα μαστεκτομή την 1η Οκτωβρίου και άρχισα χημειοθεραπεία στις 29 του ίδιου μήνα. Αυτό είναι το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος. Μέχρι να νοσήσω, είχα την αλαζονεία του υγιούς. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να μου συμβεί. Είχα φίλες που νόσησαν. Νόμιζα ότι καταλάβαινα τι πέρασαν. Δεν είχα ιδέα. Άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο από την πρώτη μέρα που έσκασε η βόμβα. Ήταν το φάρμακο και η θεραπεία μου. Αν κάτι μου έμαθε η αρρώστια (και μου έμαθε πολλά), είναι ότι η καθεμία από μας είναι η ατομική της περίπτωση. Το σώμα βιώνει την ασθένεια και τη θεραπεία με τον δικό του τρόπο».
 
Τι να πω εγώ μετά από αυτά τα λόγια; Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να επαναλάβω... Να αντιγράψω!
 
Μέχρι να νοσήσουμε έχουμε την αλαζονεία του υγιούς!
 
Την έχουμε...
 
Δεν πιστεύουμε ότι το κακό θα χτυπήσει την δική μας πόρτα!
 
Αντιγραφή και αυτό...
 
Έχουμε δικούς μας ανθρώπους που νόσησαν και νομίζουμε πως καταλαβαίνουμε τι πέρασαν!
 
Δεν έχουμε ιδέα...
 
Και σταματώ εδώ... την αντιγραφή!
 
Να πάτε όλοι και να κατακλύσετε τον χώρο!
 
Να αγοράσετε το βιβλίο! Τα χρήματα που θα δώσετε θα πιάσουν τόπο!
 
Μεγάλη κουβέντα το... καλά και σήμερα!

Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης - Γκέντζος γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας και μεγάλωσε στην Καβάλα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία και στην Νεότερη Ελληνική και Μεσαιωνική Φιλολογία. Εργάστηκε σε κεντρικά φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας κι από το 2000 μέχρι και σήμερα διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”. Είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης fm 100,6. Κείμενά του (άρθρα, θεατρικές κριτικές κ.α) έχουν φιλοξενήθει σε ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά. Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα... ζώντας στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στον Άγιο Λαυρέντιο του Πηλίου και στο Ναύπλιο.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο