Γράφει ο Ιωάννης Κυφωνίδης για την Κουλτουρόσουπα.
Όλα ξεκίνησαν όταν θέλησα εις ανάμνηση της αγαπημένης κι επιτυχημένης μας παράστασης με τον Ηρακλή Πουαρό στο Orient Express στην αυθεντική τραπεζαρία-βαγόνι στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης να χαρίσω με την έλευση του 2025 τρεις κούκλες σε τρεις φίλες και συμπρωταγωνίστριες μου.
Την Αγγελική Καράνου, τη Μάγδα Κωνσταντινίδου και τη Δανάη Σπάνια. Ήθελα να είναι Barbie και να μοιάζουν κάπως στις ίδιες και τους ρόλους τους , εντάξει με μπόλικη φαντασία συνειρμούς δικούς μου .
Και τα κατάφερα νομίζω, όπως και οι ίδιες σχολίασαν λαμβάνοντας το δώρο τους. Γιατί Μπάρμπι θα με ρωτήσετε. Μα γιατί η Μπάρμπι αποτελεί μια πολύ γνωστή σειρά κουκλών σε όλο το κόσμο. Έχουν βγει αρκετές παιδικές εκπομπές και ταινίες με την Μπάρμπι, όπως αυτή του 2023.
Η Ρουθ Χάντλερ παρακολουθούσε την κόρη της, Μπάρμπαρα, να παίζει με τις χάρτινες κούκλες της και παρατήρησε ότι της άρεσε να τους δίνει ρόλους ενηλίκων. Την εποχή εκείνη, οι περισσότερες κούκλες για παιδιά ήταν αναπαραστάσεις βρεφών. Συνειδητοποιώντας ότι ίσως υπάρχει ένα κενό στην αγορά, η Χάντλερ πρότεινε στον άντρα της, Έλιοτ (συνιδρυτή της εταιρείας Mattel), την ιδέα της ενήλικης κούκλας. Αυτός δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα, όπως και οι διευθυντές της εταιρείας.
Η Χάντλερ, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη το 1956 μαζί με τα παιδιά της Μπάρμπαρα και Κένεθ, βρήκε τυχαία μια γερμανική κούκλα-παιχνίδι, που ονομαζόταν Bild Lilli. Η κούκλα αυτή είχε ακριβώς τις αναλογίες που είχε η Χάντλερ στο μυαλό της για την ιδέα της ενήλικης κούκλας. Η Bild Lilli βασιζόταν σε μια δημοφιλή χαρακτήρα που εμφανιζόταν σε ένα comic strip του Ράινχαρντ Μπόιτιν, για την εφημερίδα Bild-Zeitung. Η Lilli πουλήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1955 και παρ’όλο που αρχικά είχε βγει στην αγορά μόνο για ενήλικες, έγινε δημοφιλής στα παιδιά, στα οποία άρεσε να την ντύνουν με σύνολα που πωλούνταν ξεχωριστά
Μετά την επιστροφή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Χάντλερ, επαναδιατύπωσε το σχεδιασμό της κούκλας (με τη βοήθεια του μηχανικού Τζακ Ράιαν) και στην κούκλα δόθηκε το όνομα «Barbie» από την κόρη της Ρουθ, Μπάρμπαρα. Η κούκλα έκανε το ντεμπούτο της στο American International Toy Fair, στη Νέα Υόρκη, στις 9 Μαρτίου του 1959. Η ημερομηνία αυτή χρησιμοποιείται επίσημα ως τα γενέθλια της διάσημης κούκλας. Η εταιρεία Mattel απέκτησε τα δικαιώματα της Bild Lilli το 1964 και σταμάτησε την παραγωγή της. Η πρώτη κούκλα Barbie φορούσε ένα μαύρο και άσπρο ριγέ μαγιώ και τα μαλλιά της ήταν αλογοουρά. Ήταν διαθέσιμη είτε με ξανθά είτε με μαύρα μαλλιά. Τα ρούχα της ήταν σχεδιασμένα από τον σχεδιαστή μόδας Σάρλοτ Τζόνσον, της εταιρείας Mattel. Οι πρώτες κούκλες Barbie είχαν κατασκευαστεί στην Ιαπωνία, με τα ρούχα τους ραμμένα στο χέρι από τους Ιάπωνες.
Η εμφάνιση της Barbie έχει αλλάξει πολλές φορές, κυρίως το 1971, όποτε και τα μάτια της κούκλας προσαρμόστηκαν για να κοιτάζει μπροστά, και όχι με πλάγια ματιά όπως το αρχικό μοντέλο
Μια νέα έκδοση της Barbie που σχεδιάστηκε στο Λος Άντζελες, απευθυνόταν σε ενήλικες συλλέκτες και κυκλοφόρησε στα τέλη του 2011.
Πάντως για να πω και όλη την αλήθεια, η έμπνευσή μου για αυτό το δώρο προήλθε και από την ελληνική ταινία ” Τρεις κούκλες κι εγώ”. Σε αυτήν την παραγωγή του 1960 ο λογιστής (Ντίνος Ηλιόπουλος) ενός οίκου μόδας, που βρίσκεται στα όρια της πτώχευσης, αναλαμβάνει να συνοδεύσει τρία από τα μανεκέν (Ντίνα Τριάντη, Μάρω Κοντού και Μάρθα Καραγιάννη) σε ένα τουριστικό νησί, για προώθηση των ρούχων του οίκου.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ένας εφοπλιστής (Γιώργος Λευτεριώτης), ένας καταφερτζής κοντός (Νίκος Ρίζος) και ο ίδιος ο λογιστής, θα ερωτευτούν τις τρεις καλλονές. Η περιπέτεια όπως πάντα σε αυτού του είδους τις ταινίες θα έχει αίσιο τέλος.