Βασιλιάς Κάρολος Γ΄: Ένας «πράσινος» μονάρχης σε έναν γκρίζο κόσμο που περίμενε 70 χρόνια να γίνει Βασιλιάς.

2397 Views
Βασιλιάς Κάρολος Γ΄: Ένας «πράσινος» μονάρχης σε έναν γκρίζο κόσμο που περίμενε 70 χρόνια να γίνει Βασιλιάς. Βασιλιάς Κάρολος Γ΄: Ένας «πράσινος» μονάρχης σε έναν γκρίζο κόσμο που περίμενε 70 χρόνια να γίνει Βασιλιάς.

«Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο». Με αυτό το σύντομο tweet, ο επίσημος λογαριασμός της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας σηματοδότησε μια από τις κορυφαίες στιγμές της βρετανικής μοναρχίας, την αλλαγή σκυτάλης τον 21ο αιώνα, λίγες ώρες από την γνωστοποίηση της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.Ο εν αναμονή -για περίπου 70 χρόνια στη διαδοχή του στέμματος- Πρίγκιπας Κάρολος έγινε σε μια στιγμή ο συνταγματικός μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας, και ανακηρύσσεται σήμερα «Βασιλιάς Κάρολος Γ΄», τίτλο που διάλεξε ο ίδιος, κάνοντας χρήση του χριστιανικού του ονόματος, στα χνάρια της μητέρας του. Η σκιά της Βασίλισσας Ελισάβετ έπεφτε, άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια παχιά πάνω του, άλλοτε για να προστατέψει τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου από κακόβουλα σχόλια και δημοσιεύματα των ΜΜΕ και άλλοτε για να τον υποστηρίξει προστατευτικά σε κρίσιμες καμπές της ζωής του, όπως η επισημοποίηση της σχέσης του με την Καμίλα Πάρκερ- Μπόουλς.
.
Για πολλούς αναλυτές, ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄ διατηρούσε μια ιδιαίτερη σχέση με την απόλυτα προσηλωμένη στο θεσμό μητέρα του, καθώς διεύρυνε το πεδίο των ενδιαφερόντων του με τη σιωπηρή ανοχή της, χωρίς να λείπουν και οι μεταξύ τους τριβές. Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι η τελευταία, δημόσια εμφάνιση του νέου Βασιλιά αφορούσε τις δράσεις ευαισθητοποίησης ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος για την πρόληψη και την εξάλειψη των αλλεργικών ασθενειών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τις καθημερινές και διαχρονικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αλλεργικοί ασθενείς, εξαιρετικά δύσκολες, αν και άγνωστες σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη.


Αυτό το άγνωστο ακόμη για τους πολλούς, αλλά παρόν και επείγον στην καθημερινότητα για όσους υποφέρουν, επιχείρησε να αναδείξει με όσους προβολείς της δημοσιότητας έλκει ως διάδοχος της ιστορικότερης μοναρχίας στην Ευρώπη ο Πρίγκιπας Κάρολος, καθώς ο μακρύς χρόνος παραμονής του στο βασιλικό προθάλαμο του προσέφερε τη δυνατότητα να μιλά ανοιχτά και ριζοσπαστικά -και πέρα από τα όρια του αυστηρού πρωτοκόλλου ενίοτε- για σύγχρονα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, η βιολογική γεωργία, η επανένταξη των νέων στην εκπαίδευση, ο σχολικός αποκλεισμός, η αρχιτεκτονική, η λαογραφία και οι… αλλεργίες.

Αν και πρώτος τη τάξει στη διαδοχή του θρόνου, τα πολλά τελευταία χρόνια της ζωής του ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄ επιχείρησε να εκσυγχρονίσει την ατζέντα παρά την εικόνα της βρετανικής μοναρχίας, κερδίζοντας έτσι τη συμπάθεια και το σεβασμό εκατομμυρίων πολιτών ανά τον πλανήτη, ακόμη και αν η δημόσια εικόνα του τραυματίστηκε σοβαρά από τη θυελλώδη σχέση του με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα και την τραγική της κατάληξη.


Αντίθετα, στα χρόνια της ωριμότητας και παρά την απώλεια της νεανικής ορμής, ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄ σχεδόν ηγήθηκε μιας σταυροφορίας για το περιβάλλον, δηλώνοντας φανατικός υπέρμαχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, προσπαθώντας προσωπικά να μεταπείσει τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να μην την εγκαταλείψει, ενώ η οικολογική ανησυχία του μετατράπηκε σχεδόν σε κραυγή από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2020 στο Νταβός, όταν απευθυνόμενος δημόσια ξεκαθάρισε πως «η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες απειλές που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα και οφείλονται σε εμάς», λίγο πριν συναντηθεί κατ΄ιδίαν με την νεαρή ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ. Επιστρατεύοντας το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο, ένα χρόνο αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής COP26 στη Γλασκώβη, κάλεσε ανοιχτά τους ηγέτες να συνεργαστούν με τη βιομηχανία, ώστε να βρεθούν λύσεις, αντί να περιοριστεί στα εθιμοτυπικά ευχολόγια. Επιπλέον, η φιλανθρωπική του οργάνωση Prince’s Trust έχει υποστηρίξει πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργους νέους αφότου ιδρύθηκε, πριν από σχεδόν 50 χρόνια, δίνοντάς τους διέξοδο στην αγορά εργασίας.

Ο ίδιος, εξάλλου, έχει επιλέξει σε μεγάλο βαθμό έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, συμβατό παράλληλα με τις βασιλικές του υποχρεώσεις, καθώς ασχολείται με την επιστασία του πρότυπου κτήματός του, στο Dumfries House, κοντά στη Γλασκώβη, στη Σκωτία, όπου τον επισκέφθηκε τον περασμένο Απρίλιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και τεχνογνωσία αναφορικά με τη βιώσιμη ανάδειξη των Βασιλικών Κτημάτων, στο Τατόι. Ο σημερινός πλέον Βασιλιάς της Αγγλίας δεν κρύβει, άλλωστε, την μεγάλη αγάπη του για την Ελλάδα, σηματοδοτώντας με την παρουσία του στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Εκφραστής του σύγχρονου φιλελληνισμού σε μεγάλο βαθμό και λόγω της ελληνικής καταγωγής του πατέρα του, δήλωσε πως «είμαστε όλοι Έλληνες» κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2018, η οποία αθροίστηκε ανάμεσα στις πολλές, δημόσιες και ιδιωτικές όλων των τελευταίων ετών, μεταβαίνοντας από την Κνωσό μέχρι και το Άγιο Όρος. Η ιδιαίτερη σχέση που διατηρεί με την Αθωνική Πολιτεία μεταφράστηκε πολλές φορές και σε υλική υποστήριξη, ενώ το «Περιβόλι της Παναγιάς» αποτελεί σταθερά καταφύγιο για τον νέο μονάρχη, αφού συνήθιζε να περνά πολλές ώρες στοχασμού και ανάπαυσης, έχοντας αναπτύξει δεσμούς φιλίας με πολλούς μοναχούς.

charles_camilla1


Μοναχικός σχεδόν υπήρξε και ο δρόμος του στο συνεχές της βρετανικής μοναρχίας, καθώς εκτός από την κατά καιρούς θεματική απόκλιση από το δογματικό πρωτόκολλο, θέλησε να επιβάλλει και τους όρους της ιδιωτικής του ζωής, προχωρώντας στο δεύτερο γάμο του το 2005 με την μέχρι χθες Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ- Μπόλοους, η οποία στο εξής καλείται «Βασιλική σύζυγος» ως αποτέλεσμα της προγαμιαίας συμφωνίας τους, αν και το 2010 ο Πρίγκιπας Κάρολος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Καμίλα να πάρει τον τίτλο της Βασίλισσας, σχολιάζοντας πως: «Εντάξει… θα δούμε, έτσι δεν είναι; Θα μπορούσε να είναι και έτσι».

Η προσφώνηση της συζύγου του, Καμίλας δε συνιστά την μοναδική ιδιαιτερότητα του νέου μονάρχη, αφού ανάμεσα στα άλλα έχει συγγράψει ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο «Ο γέρος του Λοχνάγκαρ», ενώ διατηρεί άσβεστο πάθος με τις τέχνες, ιδίως με τα έργα του Σαίξπηρ, την όπερα και τη μουσική του Λέοναρτ Κοέν.

Στην πραγματικότητα, η χθεσινή ημέρα σηματοδοτεί για τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄ ένα τέλος εποχής, αφού η απώλεια δεν περιορίζεται στο χαμό της «πολυαγαπημένης» του μητέρας, αλλά στην επάνοδό του με ισχυρό πλέον διεθνή ρόλο σε έναν σκληρό και διχασμένο κόσμο, όπου η επιβολή της στρατιωτικής ισχύος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απαιτεί λεπτές ισορροπίες και μεγάλη αφοσίωση στο θεσμό της βρετανικής μοναρχίας, όταν μάλιστα ο επικεφαλής της λογίζεται ως ηγεμόνας 15 κρατών συνολικά, ανάμεσα στα οποία: η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλα.

Γνωρίζοντας και ο ίδιος ότι τα «χρόνια της αθωότητας» έχουν μείνει πίσω, ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄ αναλαμβάνει από σήμερα επισήμως τα νέα του καθήκοντα, αφού θα έχουν προηγηθεί η αναγόρευσή του σε βασιλιά από το «Συμβούλιο διαδοχής στον θρόνο», το οποίο αναμένεται να συγκληθεί στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου, στο Λονδίνο, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Εαρινή Παλίρροια», θυμίζοντας κάτι από τη φύση της Άνοιξης στη Σκωτία, ως εφόδιο για τις τρικυμιώδεις στιγμές που ίσως ακολουθήσουν.

Μέχρι τότε, στη διάρκεια της σημερινής ημέρας ο Βασιλιάς να δεχθεί τον Στρατάρχη Έρλ, υπεύθυνο της οργάνωσης της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ, προκειμένου να δώσει την έγκρισή του για το επίσημο πρόγραμμα των τελετών, ενώ το απόγευμα θα απευθυνθεί με διάγγελμα προς το βρετανικό λαό, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των προτεραιοτήτων της βασιλείας του, αφήνοντας για πάντα στη λήθη την εικόνα του «αιώνιου Πρίγκιπα».

ΠΗΓΗ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή