Η ανεκτίμητη προσφορά του ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ Έλληνα κωμικού καλλιτέχνη ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ. Γράφει ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης.
54 χρόνια από το θάνατο του, σήμερα 20 Φεβρουαρίου 2014.
O ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ δεν ήταν μόνο ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ Έλληνας κωμικός καλλιτέχνης ούτε μόνο ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, για τον οποίο ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ είχε πεί ότι “ο Λογοθετίδης ήταν που μου δίδαξε να παίξω το ρόλο του Αρμάνδου στην “Κυρία με τις καμέλιες” στο θίασο Κοτοπούλη”. 

Ο Λογοθετίδης είναι και κάτι ακόμα στην ανεκτίμητη προσφορά του: Είναι ο Δίας που από την κεφαλή του γεννήθηκαν μεγάλοι κωμικοί. Διότι, πάνω σε αυτόν, επί σειρά ετών, έγραψαν οι κωμωδιογράφοι τις μεγάλες τους κωμωδίες κι έτσι ουσιαστικά καθιερώνεται η σύγχρονη, κλασική στις μέρες μας , ελληνική κωμωδία. Αν δούμε πόσοι αναδείχτηκαν παίζοντας έργα του Λογοθετίδη είτε στο σινεμά είτε σε επαναλήψεις στο θέατρο, ανοίγει μια πολύ μεγάλη συζήτηση:
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ (“Ο Ηλίας του 16ου”, “Ο παράς κι ο φουκαράς” (remake του “Σάντα Τσικίτα” που το είχε ανεβάσει και στο θέατρο με τίτλο “Τα φώτα του Φώτη”), “Ο Δήμος από τα Τρίκαλα” -το θεατρικό “μειδιάστε παρακαλώ” του Δημήτρη Γιαννουκάκη από το οποίο προέρχεται, το είχε ανεβάσει πρώτος ο Λογοθετίδης- “Η Ρένα εξώκειλε” (το θεατρικ.ό του “Κίτρινα γάντια)…
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ (ανέβασε στο θέατρο το “Μια κυρία ατυχήσασα” με τη Χριστίνα Σύλβα (το είχε πρωτοπαίξει ο Λογοθετίδης με την Κατερίνα) κι ύστερα το έκανε ταινία ως “Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι” με την Μάρω Κοντού), ανέβασε το “Ευτυχώς τρελάθηκα”, ανέβασε το “Ούτε γάτα ούτε ζημιά” ενώ γύρισε σε remake το “Ενα βότσαλο στη λίμνη” με τίτλο “Ο σπαγγοραμένος” και το “Δεσποινίς ετών 39″με τίτλο “Ο Ρωμιάς έχει φιλότιμο¨)…
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ (“Τα κίτρινα γάντα”- κινηματογραφική μεταφορά του “Η Ρένα εξώκειλε”, Τρίτη και 13″, “Ευτυχώς τρελλάθηκα”, “Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος” είναι έργα του Λογοθετίδη), ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (“Ενας βλάκς και μισός”)…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ (στο θέατρο “Ένας βλάκας και μισός”, “Το στραβόξυλο”, “Ένα βότσαλο στη λίμνη” και στο σινεμά “Η κρεβατομουρμούρα” που βασίζεται στα “Λιονταράκια” που επίσης το είχε παίξει ο Λογοθετίδης)…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ο κινηματογραφικός “Αντωνάκης” του “Η γυνή να φοβήται τον άνδρα). Προσθέτω κι ένα ακόμα, εκείνο που ετοιμαζόταν να διαδεχθεί το “Η γυνή να φοβήται τον άνδρα” αλλά τους πρόλαβε ο Πλούτωνας. Ήταν το “Ο τελευταίος τίμιος” που ανεβάστηκε στο ίδιο θέατρο “Αθηνών” με τον ίδιο θίασο αλλά με τον ΧΡΗΣΤΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ στον πρωταγωνιστικό ρόλο κι έγινε ταινία ως “Άλλος για το εκατομμύριο” με τον ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ.
ΟΛΟΙ αυτοί οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΩΜΙΚΟΙ που προανέφερα, διακρίθηκαν σε έργα που βγήκαν από τα ερμηνευτικά σπλάχνα του Βασίλη Λογοθετίδη. Καταλαβαίνετε τώρα τι εννοώ για το μέγεθος του; Δεν ήταν απλώς ΜΕΓΑΛΟΣ. Ήταν ΟΓΚΟΛΙΘΟΣ.
ΥΓ. Μπορεί να μου διαφεύγει και κάποιο ακόμα.
ΥΓ2. Αναφέρομαι στη γενιά των κλασικών κωμικών μας.
ΟΛΟΙ αυτοί οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΩΜΙΚΟΙ που προανέφερα, διακρίθηκαν σε έργα που βγήκαν από τα ερμηνευτικά σπλάχνα του Βασίλη Λογοθετίδη. Καταλαβαίνετε τώρα τι εννοώ για το μέγεθος του; Δεν ήταν απλώς ΜΕΓΑΛΟΣ. Ήταν ΟΓΚΟΛΙΘΟΣ.
ΥΓ. Μπορεί να μου διαφεύγει και κάποιο ακόμα.
ΥΓ2. Αναφέρομαι στη γενιά των κλασικών κωμικών μας.
.
Βασίλης Λογοθετίδης
1898 – 1960
Δημοφιλής ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Ερμήνευσε εκατοντάδες ρόλους του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου και έπαιξε σε 106 ταινίες.
Γεννήθηκε το 1898 στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης και έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο το 1915 και τον επόμενο χρόνο εμφανίσθηκε ως ερασιτέχνης ηθοποιός, προκαλώντας μεγάλη εντύπωση στο ομογενειακό κοινό της Πόλης.
Το 1918 ήρθε οικογενειακώς στην Αθήνα και το 1919 άρχισε την επαγγελματική του καριέρα δίπλα στη Μαρίκα Κοτοπούλη, με τον θίασο της οποίας συνεργάστηκε έως το 1946, οπότε δημιούργησε δικό του θεατρικό σχήμα. Έπαιξε εκατοντάδες ρόλους του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, κωμικούς και δραματικούς («Όπως αγαπάτε» του Σαίξπηρ, «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, «Κνοκ» του Ζιλ Ρομέν, «Βολπόνε» του Μπεν Τζόνσον, «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Κέσερλινγκ).
Από το 1946, όταν σχημάτισε τον προσωπικό του θίασο, υπηρέτησε τη νεοελληνική κωμωδία και φάρσα. Σημαντικές επιτυχίες του υπήρξαν τα έργα: «Ένας βλάκας και μισός», «Προς θεού μεταξύ μας» και «Φαταούλας» του Δημήτρη Ψαθά, «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Δεσποινίς ετών 39», «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Οι δικοί μας άνθρωποι», «Ένα βότσαλο στην λίμνη» των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου και η «Γυνή να φοβήται τον Άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα.
Ως κωμικός, ο Λογοθετίδης έπλασε τον θεατρικό χαρακτήρα του έλληνα αυτοδημιούργητου μικροαστού, σε μια εποχή, όπως η μεταπολεμική, ραγδαίας και βίαιης αστικοποίησης του νεοέλληνα αγρότη. Αντιφατικός, συναισθηματικός, μικροτύραννος, άπληστος, αφοπλιστικός, μικροαπατεώνας και ταυτόχρονα καταφερτζής και γενναιόδωρος.
Οι περισσότερες από τις θεατρικές επιτυχίες του μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη κι έτσι διασώθηκε το απόλυτα προσωπικό υποκριτικό του ύφος. Κορυφαία του στιγμή θεωρείται ο ρόλος του στο κωμικό δράμα του Γιώργου Τζαβέλα «Η Κάλπικη Λίρα» (1955), που διακρίθηκε διεθνώς και είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Τα σοβαρά προβλήματα υγείας δεν του επέτρεψαν να πρωταγωνιστήσει στην κωμωδία «Ο Ηλίας του 16ου», ρόλο τον οποίο πήρε τελικά ο Κώστας Χατζηχρήστος. Πέθανε στην Αθήνα στις 20 Φεβρουαρίου του 1960.
[Το βιογραφικό του προστέθηκε απο το www.sansimera.gr απο την “Κ”]
Φωτογραφικό υλικό