Για τις ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ξέρεις ποιος φταίει; Η… ΚΟΝΤΣΙΤΑ!!! Από τη γεωπόνο Πίτσα Στασινοπούλου –«ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα».
Όχι αναγνώστη μου, μη βιάζεσαι να περιλάβεις εμένα… Όσο άρρωστο μυαλό κι αν έχω, δεν θα έφτανα ως εκεί! Ψάξε τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, που πριν κάποιους μήνες δήλωσε δημόσια ότι για τις πλημμύρες στα Βαλκάνια ευθύνεται η… Κοντσίτα! Συγκεκριμένα, απέδωσε τις καταστροφές στη γειτονική χώρα τον Μάη, σε «τιμωρία από το Θεό για τις φαυλότητες… που ξεπλένει με αυτόν τον τρόπο την Σερβία από τις αμαρτίες της», εξηγώντας στο κήρυγμά του ποια ακριβώς «φαυλότητα» και «αμαρτία» εννοούσε! Όπως βλέπεις, αλλουνού είναι το άρρωστο μυαλό, ενός θρησκευτικού ηγέτη και όχι μιας ταπεινής αρθρογράφου. Και δεν είναι το μόνο, γιατί το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Επίσκοπος Μαυροβουνίου, αλλά και ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας για τους πρόσφατους καύσωνες εκεί… Η «Κοντσίτα – θεομηνία» που ξεπέρασε και τους δράκους της κλιματικής αλλαγής! Που ένα τραγούδι πήγε να πει η έρμη με την ιδιαιτερότητά της και κοντεύει να φέρει τη συντέλεια!
Κλείσε το στόμα αναγνώστη μου και μη ταράζεσαι… αν παίρναμε στα σοβαρά τις κατά καιρούς κεραμίδες των φωτισμένων ιεραρχών με το ανοιχτό μυαλό και την περίσσεια αγάπη, θα ήμασταν ήδη τρόφιμοι ψυχιατρείου. Αν όμως ανήκεις στους «πιστούς», κατανοώ τον αποτροπιασμό και σιχαμάρα σου για μάς τους «άπιστους». Σκέφτεσαι ότι δεν φτάνει που είμαστε ΚΑΙ εμείς Βαλκάνιοι, επιπλέον δώσαμε 12άρι στην αντίχριστη κι έπρεπε να περιμένουμε τη θεϊκή οργή. Το ότι καθυστέρησε λιγάκι από τον αμαρτωλό Μάη είναι λογικό, η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο. Έτσι εξηγείται επιστημονικά ο χαμός των τελευταίων πλημμυρών, ως «ξέπλυμα αμαρτιών» με… μπόλικο νερό να φύγει η βρώμα! Άδικο βέβαια να πληρώσουν μόνο λίγοι για μια αμαρτία εθνικής εμβέλειας, αλλά υποθέτω ότι σιγά- σιγά η τιμωρία επεκταθεί… Αυτό το «φαύλο» 12άρι ο Θεός δεν το συγχωρεί με τίποτα!
Ελπίζω μόνο, εσύ ο «πιστός» να μην ανήκεις στην κατηγορία όσων μπροστά στην καταστροφή της πλημμύρας ωρύονται αγριεμένοι «ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;» γιατί θα με κάνεις να μιλήσω με… παπαδίστικη «αγάπη». Αν πιστεύεις ότι οι πλημμύρες κι οι καταστροφές τους οφείλονται σε θεϊκή τιμωρία για τις «φαύλες» Κοντσίτες γενικώς και όχι σε δικές σου φαυλότητες χωρίς εισαγωγικά, ένα θα σου πω: Μπορεί να σε βολεύουν τα κηρύγματα των παπάδων αλλά αυτή η σπογγώδης ουσία που κατοικεί μέσα στο κρανίο σου και λέγεται φαιά, κοινώς μυαλό, σου δόθηκε – θεϊκή αδεία- προς χρήση. Αν έχασες το manual… ψάξε επειγόντως να το βρεις! Δεν θα μας κάνεις όλους να σαλτάρουμε! Το να επικαλείσαι τους θεούς όταν στριμώχνεσαι και να καταριέσαι βολικούς δαίμονες… ή το να τα βάζεις με το κράτος –συνεταιράκι σου στη λαμογιά και εσύ να υποδύεσαι τον δυστυχή «αθώο», όταν έχετε ΚΑΙ οι δυο σας λερωμένη τη φωλιά… ξέρεις πώς λέγεται; Πρόκληση και ατιμία!

Δεν στέγνωσαν ακόμα τα πλημμυρισμένα … εκεί σε κάποιες γωνιές της Αττικής. Ούτε οι οθόνες που για μέρες μούσκεψαν με εικόνες τριτοκοσμικές. Άραγε σηκώθηκε τρανό τσουνάμι; Μήπως έσπασε γιγάντιο φράγμα; Μήπως πλάκωσαν ασιατικοί μουσώνες ή υπερατλαντικοί τυφώνες; Μήπως υπερχείλισε ο (ανύπαρκτος) μέγας ποταμός; Ή μήπως κατά τους παπάδες παίζει τρέϊλερ της προσεχούς καταστροφής του Νώε για τα σύγχρονα Σόδομα και Γόμορα κι εγώ η αφελής άπιστη κάθομαι και χαζολογάω! Μη σου πω ότι μεταξύ των προαναφερθέντων σεναρίων, μάλλον το τελευταίο μοιάζει πιο πιθανό… Άλλωστε εξυπηρετεί ιδανικά την πολυπληθή τάξη των ανεπαρκών και ανήθικων. Προσφέρει άριστο άλλοθι για τις ανομίες και επιλεκτική τύφλωση απέναντι στο προφανές: Όταν στραγγαλίζεις τη φλέβα του νερού, κάποτε θα επιστρέψει να σε πνίξει. Και ξέρεις τί μνήμη έχει το νερό; Ο ελέφαντας ωχριά! Εν μέσω απίστευτης παράνοιας, φτάσαμε να θεωρούμε τις φυσιολογικές φθινοπωρινές – χειμωνιάτικες βροχές, καταρρακτώδεις ή μη, ως μια… εξτρήμ θεομηνία, βρίσκοντας ΑΚΟΜΗ μια αφορμή (αλίμονο!) να επικαλεστούμε την τρομερή και φοβερή κλιματική αλλαγή που απειλεί το σύμπαν! Χωρίς τσίπα και ντροπή και χωρίς κανένας ειδικός της ψυχικής υγείας να κινηθεί αυτεπάγγελτα για μπαγλάρωμα των φευγάτων!
Γιατί αν κινητοποιούσαν στο ελάχιστο την –έστω και πολτοποιημένη – φαιά ουσία, θα αντιλαμβάνονταν ότι η πλημμύρα δεν παύει να είναι ένα ακόμη ΦΥΣΙΚΟ φαινόμενο και το ότι γίνεται ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ -πάντα σε σχέση με τον άνθρωπο- οφείλεται στη δική του «ευφυή» επέμβαση σε… ξένα χωράφια. Και εν προκειμένω σε… ξένα ρέματα! Συγγνώμη κ. Φευγάτε που σε σοκάρω, ίσως ΔΕΝ σου πάει το μυαλό, αλλά στη φύση… ΒΡΕΧΕΙ. Λίγο, πολύ, καταρρακτωδώς, συνεχόμενα, αστραπιαία… Χωρίς την άδειά σου, με το συμπάθιο! Και η ΓΗ με το χώμα και τα ζωντανά της είναι εκεί για να πίνει αχόρταγα όταν διψά, κι άμα χορταίνει να φυλάει το περισσευούμενο βρόχινο νερό για «μετά», για τις δύσκολες μέρες της ξεραΐλας. Το φυλάει σαν ακριβό θησαυρό στις υπόγειες αποθήκες της, στα ποτάμια και τις λίμνες της. Για να ποτίζει τα διψασμένα της… τα φυτά, τα δένδρα, τα ζώα της και εσένα, τον «εκλεκτό» της. Το δίποδο ζώο, προικισμένο με ικανότητα λόγου και σκέψης (εδώ γελάει πικρά) που όχι μόνο έκλεψες δόλια νερό από τους συγκατοίκους σου, όχι μόνο καρπώθηκες φασιστικά τη μερίδα του λέοντα, όχι μόνο σπατάλησες έναν ακριβό θησαυρό σε ματαιόδοξες ανοησίες και ΣΤΡΑΓΓΙΞΕΣ την τροφοδότρια πηγή…. έχεις και το απύθμενο θράσος να φράζεις με τσιμέντα τις ζωογόνες, υδάτινες φλέβες της!
Όποιον ειδικό κι αν ρωτήσεις θα σου πει ότι για τις καταστροφικές πλημμύρες, ευθύνονται η αστικοποίηση (λέμε με τσιμέντο), η παρέμβαση στη ροή των ποταμών, η αποδάσωση, η ανεπαρκής αποστράγγιση. Γιατί το νερό που μπορεί να απορροφήσει μια περιοχή, ώστε να ΜΗ πλημμυρίσει, εξαρτάται από τη μορφολογία και τη σύσταση του εδάφους της (υδροπερατότητα), την υδρολογία της (τα φυσικά ρέματα – αποθήκες), τις συνθήκες βλάστησης και φυσικά τις πανταχού παρούσες ανθρώπινες επεμβάσεις. Όταν ας πούμε έρχεσαι εσύ, ο ιδιοκτήτης ή εργολάβος και με την εγκληματική ανοχή υπουργών, πολεοδόμων, τοπικών αρχόντων και λοιπών εμπλεκόμενων φορέων… μπαζώνεις το ρέμα και χτίζεις πάνω του… τί περιμένεις δηλαδή; Το νερό που κυλούσε αιώνες εκεί και του έφραξες το δρόμο, να δείξει κατανόηση; Να πάει πού, αν όχι στο σαλόνι σου! Ή θέλεις να πιστέψω ότι απλά αγόρασες και δεν «ήξερες»; Γιατί δεν ρώταγες; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζεις την θέση ιστορικών ποταμών στη περιοχή που ζεις; Μια χαρά γνωρίζεις, αλλά θεωρείς ασήμαντη την παρουσία τους μπροστά στη σημαντικότητα των κατασκευών σου, γι αυτό με περισσή άνεση κι απερισκεψία τα τσιμεντώνεις και προχωράς ακάθεκτος!
Αγνοώντας ώ έλλογε άνθρωπε, τον καταλυτικό ρόλο ενός ποταμιού στην ίδια τη ζωή, που να πάρει!Είναι αυτό που θα συλλέξει το νερό της βροχής και του λιωμένου χιονού από τις βουνοκορφές που πηγάζει και θα το αποθηκεύσει με σύνεση υπόγεια για να βρίσκεις να πίνεις και να ποτίζεις τα σπαρτά σου και τελικά θα το οδηγήσει στη θάλασσα, προστατεύοντας τη χλωρίδα, την πανίδα και εσένα τον αγνώμονα, από πλημμύρες. Προσφέροντας ταυτόχρονα τη δροσιά του, ρυθμίζοντας το μικροκλίμα της περιοχής και φτιάχνοντας μιας μοναδικής ομορφιάς ζωντανό βιότοπο! Κι εσύ αντί να φυλάς το πιο ταπεινό ρυάκι σαν κόρη οφθαλμού, όταν δεν εγκληματείς χτίζοντάς το, το μετατρέπεις σε… χωματερή! Αμολάς ό,τι σαβούρα «ογκωδών» σου περισσεύει, από σπασμένη τραπεζαρία, σκουριασμένο θερμοσίφωνα, ξεχαρβαλωμένο ψυγείο μέχρι παντός είδους υλικά κατεδάφισης κι αποφάγια! Ο δικός σου ασύλληπτος «βιότοπος» – χάρμα οφθαλμών και ένα ωραιότατο «φράγμα» στη ροή του νερού. Ή τσιμεντώνεις όχθες και πρανή (!) και έχεις σαρώσει την ποταμίσια άμμο με αλόγιστες αμμοληψίες, μειώνοντας δραματικά την ικανότητα απορρόφησης.
Και σαν να μην έφθαναν αυτά τα… ολίγα, ξεπάτωσες δάση και τριγύρω βλάστηση, τους πιο σημαντικούς απορροφητές νερού που θα σε γλίτωναν από την πλημμύρα του περίσσιου, για να «αναπτύξεις» τη μωρία σου, βάζοντας στη θέση του πολύτιμου πράσινου, ντουβάρια. Έφραξες κάθε πόρο της γης που θα ρουφούσε την παραπανίσια βροχή, με τσιμέντο. Έχτισες παράλογα, με λανθασμένες μελέτες, προχειρότητα, αδιαφορία των κρατικών παραγόντων, με διαπλοκές και λαδώματα, αγνοώντας προκλητικά τις πανάρχαιες διαδρομές του νερού που όφειλες να σεβαστείς και όχι να υποτιμήσεις. Η υποτίμηση της φυσικής νομοτέλειας κοστίζει πολύ ακριβά, κάποτε και σε ανθρώπινες ζωές… και όχι μόνο σε χρήμα, σαν το 1 εκ. ευρώ που κοστολογήθηκαν ΜΟΝΟ σε πρώτη φάση οι πρόσφατες ζημιές στην Αττική. Και μετά από όλα αυτά… αφού συνεργάστηκες άψογα με ένα διεφθαρμένο σύστημα και ασελγήσατε ΜΑΖΙ βάναυσα στη φύση… αφού ως πολίτης περιμένεις να έχεις έναν προσωπικό υπάλληλο να σκουπίζει καθημερινά τα φύλλα από την πόρτα σου για να μη φράζουν τα φρεάτια… τολμάς να φωνάζεις στην πλημμύρα «ΠΟΥ είναι το κράτος;» Σου απαντώ λοιπόν «ΕΚΕΙ που έγλειφες»!!!
Ασυνείδητε…
Φωτογραφικό υλικό