Μία συζήτηση για την αλληλεγγύη των γενεών

1638 Views
Μία συζήτηση για την αλληλεγγύη των γενεών Μία συζήτηση για την αλληλεγγύη των γενεών

Το Δίκτυο Διαγενεακής Δικαιοσύνης πραγματοποιεί τον παρθενικό του διάλογο με τίτλο «Αλληλεγγύη των Γενεών: Οριοθετώντας και Αναγνωρίζοντας το Έλλειμμα»

Αρκετά χρόνια έπειτα από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται στην πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ. Ακόμα χειρότερα, το χάσμα μεταξύ των γενεών έχει μεγεθυνθεί σημαντικά, καθώς οι συντάξεις και τα επιδόματα για τους ηλικιωμένους δεν έχουν περιοριστεί σε αντίστοιχο βαθμό με τα εισοδήματα και τις ευκαιρίες των νεότερων ανθρώπων, επισημαίνει ο Παναγιώτης Βλάχος, επικεφαλής του Μπροστά/Forward Greece, με άρθρο του στο Social Europe. 


Η ανεργία, οι ασταθείς συνθήκες διαβίωσης, η φτώχεια, η συσσώρευση δημοσίου χρέους και η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες υποδαυλίζουν μία αντικαθεστωτική πολιτική συμπεριφορά ανάμεσα στους millennials και τους γονείς τους που ανήκουν στην εργατική τάξη, συμπληρώνει ο ίδιος. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παραδέχτηκε σε μία πρόσφατη ομιλία του στο Δουβλίνο ότι «σε πολλές χώρες το βάρος της κρίσης έπεσε δυσανάλογα πάνω στους νέους ανθρώπους, διαψεύδοντας τις ελπίδες τους και προκαλώντας οργή και απώλεια εμπιστοσύνης στις αξίες της κοινωνίας μας και στη δημοκρατία μας».


Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ελλάδα. Η ανεργία των ανέργων κορυφώθηκε το 2013 στο 59,5%, ενώ τώρα κινείται λίγο κάτω από το 45%. Στα χρόνια της κρίσης, περίπου 400.000 Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό για να βρουν καλύτερη τύχη - η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς, νέοι. Σύμφωνα, δε, με μία πρόσφατη έρευνα της Διανέοσις, μόνο το 15% των άνεργων νέων θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να βρουν δουλειά τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 41% δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να δουλέψει.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην περιθωριοποίηση των νέων και τι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση; Αυτό θα είναι το αντικείμενο του πρώτου διαλόγου που οργανώνουν οι φορείς και τα μέλη του νεοσύστατου Δικτύου Διαγενεακής Δικαιοσύνης. Η συζήτηση με τίτλο «Αλληλεγγύη των Γενεών: Οριοθετώντας και Αναγνωρίζοντας το Έλλειμμα» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017, στις 19:00, στον χώρο εκδηλώσεων του Aegean College (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα).

Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν ο Χρήστος Τριαντόπουλος, επικεφαλής της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, ο Παναγιώτης Βλάχος, επικεφαλής του Μπροστά/Forward Greece, η Ειρήνη Ανδριοπούλου, επιστημονική συνεργάτιδα στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η Φαίη Μακαντάση, research analyst της διαΝΕΟσις, και ο Πασχάλης Αγανίδης, οικονομολόγος.

Το Δίκτυο Διαγενεακής Δικαιοσύνης αποτελείται, μεταξύ άλλων, από την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, το Greek Politics Specialist Group, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης, το Μπροστά/Forward Greece, το Greek Liberties Monitor, το Forum Αγορά Ιδεών, το Aegean Rebreath, το Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής, την Ακαδημία Ψηφιακού Πολίτη, το Πάρκο Χαράς: Ένα Πάρκο για Όλους, το Power Politics και το Aegean Research Centre, αλλά και πανεπιστημιακούς και ερευνητές από ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επί της ουσίας, το Δίκτυο Διαγενεακής Δικαιοσύνης επιχειρεί να αναδείξει την τρίτη διάσταση ανάλυσης των πραγμάτων σε μία κοινωνία, όπου, παράλληλα με τον «οριζόντιο» άξονα της πολιτικής και ιδεολογικής διαφοροποίησης και τον «κάθετο» άξονα της οικονομικής και ταξικής διαφοροποίησης, έρχεται να ρίξει φως στον άξονα της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Δίκτυο Διαγενεακής Δικαιοσύνης (3D Initiative) προχωρά, αρχικά, στη διοργάνωση μίας σειράς από ημερίδες και συζητήσεις κάθε μία από τις οποίες θα πραγματεύεται ένα συγκεκριμένο πεδίο διαγενεακής αδικίας, ανισότητας και απαιτούμενης αλληλεγγύης, στοχεύοντας τη διαμόρφωση προτάσεων θεσμικής παρέμβασης για την αποκατάσταση της διαγενεακής δικαιοσύνης.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή