Rss title here https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/ put the rss description here. +Fri, 02 Jun 2023 09:50:00 +0300 en hourly 1 https://kulturosupa.gr:443/ https://kulturosupa.gr:443/upload/logo.png Rss title here https://kulturosupa.gr:443/ <![CDATA[Εσύ τι ταινίες δείχνεις στο παιδί σου; | Ρένα Καλπάκη | «Από την καλή κι από την ανάποδη»...]]> https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/kalpaki-oaidu-49948/ https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/kalpaki-oaidu-49948/#comments +Fri, 02 Jun 2023 09:50:00 +0300 238 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/kalpaki-oaidu-49948/  Ευτυχώς που έγινε σάλος με εκείνη τη θεατρολόγο την περασμένη  εβδομάδα και μιλήσαμε λίγο για  πορνό! Γράφει η Ρένα Καλπάκη για την Κουλτουρόσουπα.

]]>

Γράφει για την Κουλτουρόσουπα
.
Ευτυχώς που έγινε σάλος με εκείνη τη θεατρολόγο την περασμένη  εβδομάδα και μιλήσαμε λίγο για  πορνό! Φυσικά και αστειεύομαι προσπαθώντας να διακωμωδήσω τα τραγελαφικά που ακολούθησαν της προβολής της περιβόητης πλέον ταινίας "Αγόρια στο ντους" σε 10χρονους μαθητές. Επειδή λοιπόν ένας μαθητής δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τα όσα είδε στην ταινία, είχε τάσεις εμετού στο σπίτι, οι γονείς του αντί να συζητήσουν με το παιδί τους ώριμα το θέμα ή να ελέγξουν μήπως είχε κάποια ίωση, έκριναν σωστό να στείλουν εξώδικο στην εκπαιδευτικό! Αλήθεια σε τι μεσαίωνα ζούμε όπου ακόμη γίνεται κυνήγι μαγισσών;!

Δεν χρειάζεται πλέον να αναφερθούμε στις διαστάσεις που πήρε το ζήτημα και την παρέμβαση του ίδιου του σκηνοθέτη της ταινίας ή στα βραβεία που έχει συλλέξει η ταινία. Προχθές υπήρξε και μία ακόμη παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), "ενός φορέα που εκφράζει συλλογικά την κοινότητα όλων εκείνων των φορέων που ασχολούνται με τη σύνδεση της τέχνης του κινηματογράφου με την παιδική ηλικία και την εκπαίδευση στην Ευρώπη. Τα 163 μέλη της ECFA σε 42 χώρες είναι κινηματογραφικά φεστιβάλ, φορείς κινηματογραφικής εκπαίδευσης, παραγωγοί και διανομείς ταινιών, εθνικά κέντρα κινηματογράφου κλπ. Η πλειονότητα αυτών των φορέων συνεργάζονται στενά με την επίσημη εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη…

Η ταινία που επιλέγεται πρέπει να καλύπτει βασικές παραδεδεγμένες αρχές της κοινωνίας μας, όπως η ανοχή, η μη βία, η αυτοανάπτυξη, η αλληλεγγύη κλπ.Οι αρχές αυτές της ECFA είναι φυσικά προοδευτικές και είναι βέβαιο ότι ορισμένοι θα ανατριχιάζουν από απέχθεια διαβάζοντάς τις. Επίσης, είναι ευθυγραμμισμένες με όσα επιβάλλει και η ελληνική έννομη τάξη, έχοντας ενσωματώσει τις γενικές διεθνείς παραδοχές βάσει των οποίων λειτουργεί σήμερα ο κόσμος μας – τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Άσκηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού κά.

Αν λοιπόν τίθεται ένα ερώτημα προς την ελληνική κοινωνία με την υπόθεση που με θλίψη είδαμε να εκτυλίσσεται την περασμένη εβδομάδα στην ελληνική (για την ώρα) δημόσια σφαίρα είναι το εξής: Ποιος είναι ο θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των παιδιών; Και τελικά, αν δεν επιτρέψουμε στους δασκάλους να τα καθοδηγήσουν με ασφάλεια και στη βάση της κατάρτισής τους στην ουσιαστική πραγμάτωση των δικαιωμάτων τους, ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου στη σύγχρονη κοινωνία;"
 
Βλέπουμε λοιπόν ότι ευτυχώς υπάρχουν φορείς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που μπορούν να διασφαλίζουν την καταλληλότητα των ταινιών που προβάλλονται στα σχολεία σε αντίθεση με το έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα μας και αφήνει αβοήθητο τον κάθε εκπαιδευτικό να γίνεται βορά στις υπερσυντηριτικές ιδεοληψίες του κάθε γονιού! Μόλις πρόσφατα επίσης το ΙΕΠ ανακοίνωσε το εξής: "Διευκρινίζεται ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν έχει εγκρίνει τις ταινίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών «CINEDU» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου." Χωρίς να μας πει ακόμη και τώρα που έσκασε ένα τόσο σοβαρό θέμα, ποιανού αρμοδιότητα είναι τελικά; Φυσικά δεν πρόκειται να πάρουμε σύντομα κάποια απάντηση αφού το Υπ.Παιδείας είναι ανύπαρκτο στην ουσία τον τρέχοντα μήνα. Σημειωτέον ότι η εν λόγω εκπαιδευτικός μπήκε με ειδικούς κωδικούς στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών "CINEDU" του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου το οποίο έχει δημιουργηθεί από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπως η διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής. Εάν η ταινία ήταν ακατάλληλη για μαθητές δημοτικού, το σύστημα θα έπρεπε να μπλοκάρει το κατέβασμα της.
 


Μιλώντας για "καταλληλότητα" των προγραμμάτων που παρακολουθούν τα παιδιά, η μακρόχρονη εμπειρία μου με παιδιά δημοτικού κυρίως δείχνει ότι μια μικρή μειοψηφία μόνο υπακούει στη σήμανση καταλληλότητας όπως ορίζεται στην τηλεόραση. Σχεδόν όλα τα παιδιά βλέπουν ταινίες και σήριαλ που οι σκηνές σεξ, βίας, ανάρμοστης γλώσσας είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά. Όπως επίσης ακατάλληλη είναι και η πλειοψηφία των βιντεο παιχνιδιών με τη βία που προάγουν, αλλά παρόλα αυτά τα παιδιά ασχολούνται με τις ώρες. Δυστυχώς όμως κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τους γονείς και να τους στείλει εξώδικα για τις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Αυτοί δυστυχώς οι γονείς είναι και οι πρώτοι που συνήθως εξαγριώνονται με τους εκπαιδευτικούς που τους υπενθυμίζουν κατά κάποιον τρόπο το γονεϊκό τους έλλειμμα. Τα παιδιά αυτών των γονιών είναι τα μεγάλα θύματα, αφού μεγαλώνουν μες τη σύγχυση, είναι αντιδραστικά αφού υπάρχει ασαφής αντίληψη του "σωστού" προσπαθώντας να ισορροπήσουν τον κόσμο εντός κι εκτός σπιτιού και φυσικά είναι βίαια, επηρεασμένα από αυτά που βλέπουν.
 
Οι καταγγελίες γονιών προς εκπαιδευτικούς είναι καθημερινό φαινόμενο. Για λόγους εντελώς γελοίους όπως πχ το περιστατικό της μουσικού που είχε διδάξει το τραγούδι του Κεμάλ- φιλοτουρκικές οι προθέσεις της, αλλά και η επίσκεψη σχολείου σε έκθεση του Βαν Γκογκ - πώς μπορούν τα παιδιά να εκτίθεται σε έργα ενός "ανώμαλου"! Ίσως θα έπρεπε να καταργήσουμε την Τέχνη από τα σχολεία, αφού οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι "ανώμαλοι", τι ερεθίσματα δίνουν στα παιδιά μας;
 
Σκεφτείτε λοιπόν με τι εφιάλτη καλούνται να διδάξουν οι εκπαιδευτικοί, όταν καθημερινά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποιο εξώδικο γονιού! Γιατί να μην κλειστούν στο καβούκι τους, σε μια στείρα μετάδοση γνώσεων από τα βιβλία; Αλλά ούτε και αυτό μας αρέσει! Να παίρνουν πρωτοβουλίες για κάτι πιο δημιουργικό, σύγχρονο, διασκεδαστικό, διαδραστικό που προάγει την αυτενέργεια, την κριτική σκέψη, την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση, τη διαφορετικότητα, τη συνεργατικότητα και ένα σωρό άλλα καλά, αρκεί να το εγκρίνει ο κάθε γονιός! Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και ας αφήσουμε τους εκπαιδευτικούς ήσυχους να κάνουν την πολύ δύσκολη δουλειά όπως ξέρουν αυτοί καλύτερα. Δεν είναι αρμοδιότητα κανενός γονιού να υποβάλει υποδείξεις σε κανένα δάσκαλο πώς να κάνει τη δουλειά του, πόσο μάλλον να στέλνει εξώδικα! Εάν έχει οποιαδήποτε αμφιβολία ή ένσταση ας το συζητήσει μαζί του γιατί έτσι δίνει τα υγιή μηνύματα και στο παιδί του. Άλλωστε τι νόημα έχει ένα εξώδικο πέρα από το διασυρμό ενός εκπαιδευτικού, αλλά κυρίως του παιδιού του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το εν λόγω παιδί θα γίνει βέβαια η αφορμή να αναδείξει την εκπαιδευτικό ως ηρωίδα- ελπίζουμε όχι ως μάρτυρα της εκπαίδευσης μετά την πληθώρα απειλών που δέχεται!
 


Η παλαιά φρουρά κυρίως της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι συντηρητική και θρησκόληπτηΧρειαζόμαστε περισσότερους εκπαιδευτικούς σαν την εν λόγω θεατρολόγο. Ακόμη και αν η μέθοδος της δεν ήταν η καταλληλότερη για το μάθημα, δεν είναι αρμόδιος ο γονιός να το κρίνει και δεν θα έπρεπε να του δίνεται η δυνατότητα να στρέφεται νομικά εναντίον της. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει επιτέλους να προστατευθούν με κάθε τρόπο ώστε να είναι φάροι προοδευτικών ιδεών που εμπνέουν και ενισχύουν τα παιδιά. Το Υπουργείο Παιδείας ένας μεγάλος απών σε όλη αυτή την προσπάθεια…
 
.
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
       
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/kalpaki-oaidu-49948/feed/
<![CDATA['Σασμός - Ψυχογραφώντας το Μαθιό και τη Βασιλική', «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου.]]> https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/sasmos0-49947/ https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/sasmos0-49947/#comments +Fri, 02 Jun 2023 09:19:00 +0300 241 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/sasmos0-49947/ Η Βασιλική βλέπει στο Μαθιό έναν προδότη. Και πονάει πολύ γιατί αυτός είναι ο άνθρωπος που μέχρι πρότινος ήταν ο έρωτας της ζωής της. Γι’ αυτό και γίνεται πολύ σκληρή μαζί του. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

]]>
 .

Ψυχογραφώντας Θεατρικές παραστάσεις, Κινηματογραφικές ταινίες, Τηλεοπτικές σειρές, Πέρα απ' αυτό που βλέπεις (Κάθε Τρίτη & Παρασκευή).
.
Η Βασιλική βλέπει στο Μαθιό έναν προδότη. Και πονάει πολύ γιατί αυτός είναι ο άνθρωπος που μέχρι πρότινος ήταν ο έρωτας της ζωής της. Γι’ αυτό και γίνεται πολύ σκληρή μαζί του.
.
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα. 
 
Το ζέσταμα
Από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Σασμού ο Μαθιός με τη Βασιλική. Μια σχέση που πέρασε μέσα από πολλές δοκιμασίες και που στα τελευταία επεισόδια αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ως τώρα στην ιστορία της. Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που αποφάσισε ο Μαθιός να πει την αλήθεια στην αγαπημένη του.

Η δράση
Δεν είναι εύκολο να ακούς μια αλήθεια και να πρέπει να την πλαισιώσεις έτσι ώστε να έχει ένα νόημα για σένα και τη σχέση σου με τον άνθρωπο που αγαπάς. Και για τη Βασιλική αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο και επώδυνο να διαπιστώσει ότι δεν ήξερε τελικά τον σύντροφό της τόσο καλά όσο θα ήθελε να τον ξέρει ή όσο νόμιζε ότι τον ήξερε. Όλα άλλαξαν μόλις αποκαλύφθηκε η αλήθεια για το φόνο του Στεφανή. Μια αλήθεια με μεγάλο βάρος. Κι η Βασιλική δεν αντέχει να το σηκώσει.Κι όχι μόνο δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος της αλήθειας που έμαθε αλλά αρχίζει να αμφισβητεί όλα όσα έζησαν οι δυο τους. Πονάει πολύ και ο πόνος θολώνει την κρίση της. ‘Ήταν όλα ένα μεγάλο ψέμα’ θα πει αναφερόμενη στα τελευταία δύο χρόνια που οι δυο τους ήταν ζευγάρι.Στο πρόσωπο του Μαθιού βλέπει πλέον έναν προδότη. Κι είναι μεγάλος ο πόνος της γιατί αυτός ο άνθρωπος είναι ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι πριν από λίγο ήταν ο έρωτας της ζωής της.Δεν είναι εύκολη η θέση ούτε του ενός ούτε του άλλου καθώς σύμφωνα με τον Άλντο Καροτενούτο προδότης και προδομένος έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο στη θλιβερή απόπειρα να εξηγήσουν ένα γεγονός που δεν εξηγείται με λόγια. Πώς να διαχειριστεί μέσα της την αναστάτωση που πυροδότησε η αποκάλυψη του φονικού; Δεν πίστευε ούτε για μια στιγμή ότι ο άντρας που παντρεύτηκε και αγάπησε με όλη της τη δύναμη θα μπορούσε να είναι ένας ‘φονιάς’. Κι όμως τώρα μόνο αυτή η λέξη έρχεται στο μυαλό της κάθε φορά που τον αντικρίζει. Γι’ αυτό και γίνεται πολύ σκληρή και απόλυτη μαζί του. Είναι τώρα σειρά της να τον πονέσει όπως την πόνεσε αυτός παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του. Τώρα πια δε λογαριάζει τίποτα. Λέει αυτό που σκέφτεται γιατί έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη της απέναντι του και κυριαρχεί ο φόβος. Κι όταν κυριαρχεί ο φόβος, ο φοβισμένος γίνεται ανασφαλής γιατί τρέμει την εγκατάλειψη. Και στην προσπάθειά της να μην εγκαταλειφθεί ξανά, αποφασίζει η ίδια να τον εγκαταλείψει. Γιατί η πραγματικότητα είναι πως ο Στεφανής ήταν ο θύτης της και εκείνη το ξέρει καλά. Με άλλα λόγια θα μπορούσε να νιώσει ευγνώμων απέναντι στο Μαθιό που την απάλλαξε από το θύτη της. Για εκείνη οι δυο άντρες μοιάζουν ξαφνικά μεταξύ τους και αυτό δεν αντέχει να το χωνέψει. Πώς είναι δυνατόν να μπλέχτηκε για άλλη μια φορά στη ζωή της με έναν επιθετικό άντρα που δε δίστασε να περάσει από την επιθετικότητα στη βία; Ίσως αυτό το τελευταίο την πονάει πιο πολύ από όλα.Η κρίση που ξέσπασε στο γάμο τους ακινητοποίησε ξαφνικά το ζευγάρι και όλα δείχνουν πως θα δυσκολευτεί πολύ να την ξεπεράσει. Αν την ξεπεράσει ποτέ. Να μην ξεχνάμε βέβαια πως η κρίση σε μια σχέση είναι ένα προειδοποιητικό σήμα που θέτει υπό δοκιμασία τις αντοχές της αλλά και τις προθέσεις των δύο συντρόφων. Είναι σημαντικό να θέλουν να μείνουν και οι δύο μαζί. Είναι επίσης σημαντικό να αναρωτηθούν γιατί αξίζει να παραμείνουν μαζί και τι είναι αυτό που τους κρατά ενωμένους παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν. Υπάρχει άραγε κάτι που να κρατά ενωμένους αυτούς τους δύο ανθρώπους, αναρωτιέμαι. Θα μπορέσουν να συνδεθούν ξανά με τα όνειρα που είχαν; Θα μπορέσουν να κάνουν ξανά σχέδια για το μέλλον τους; Προς το παρόν κάτι τέτοιο φαίνεται μακρινό, πολύ μακρινό σενάριο καθώς του ζητά να χωρίσουν. Δυσκολεύεται να παραμείνει ψύχραιμη μετά από όλα όσα έμαθε για το Μαθιό. Κι εκείνος αντιλαμβάνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο καθαρά το βαρύ τίμημα της απόκρυψης της αλήθειας αλλά και το εξίσου βαρύ τίμημα της απόφασης του να μιλήσει για να την αποκαλύψει έστω και δύο χρόνια μετά το φονικό. Την ώρα που το γράφω αυτό σκέφτομαι πως κάθε φορά που κρύβει κανείς την αλήθειά του επειδή πιστεύει ότι ο/η σύντροφος δεν θα την αντέξει και ότι θα θυμώσει ή θα πληγωθεί, κάνει κακό τόσο στους δυο τους όσο και στη σχέση τους.

Τελειώσαμε οριστικά εμείς οι δύο’, θα πει η Βασιλική αφήνοντας να εννοηθεί πως μια τόσο δυνατή αγάπη έφτασε στο τέλος της. Δεν είμαι σίγουρη γι’ αυτό, σκέφτομαι. Μια τόσο δυνατή αγάπη δοκιμάζεται και συχνά αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική. Ίσως να συμβεί αυτό και με την αγάπη των δυο τους.Το κλείσιμο
Ένα είναι σίγουρο. Η αλήθεια φέρνει τα πάνω κάτω όταν μαθαίνεται. Κι όταν μαθαίνεται, προξενεί μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Και αυτές τις αντιδράσεις κάθε ένας τις επεξεργάζεται αλλιώς.Με αυτό το άρθρο κλείνει η αυλαία αυτής της στήλης για φέτος… ας δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να χωνέψουμε όλα όσα μοιραστήκαμε εδώ και μήνες… κι ας δώσουμε υπόσχεση πως θα ξαναβρεθούμε σύντομα μέσα από την αγαπημένη Κουλτουρόσουπα… σας ευχαριστώ όλες και όλους για την αγάπη με την οποία αγκαλιάσατε και αυτή τη στήλη… το μόνο που μπορώ να κάνω για να ανταποδώσω αυτήν την αγάπη είναι να επιστρέψω ανανεωμένη και ορεξάτη για μια νέα αρθρογραφική σεζόν… ως τότε να περνάμε όμορφα και να ζούμε τις ζωές μας κάνοντας ελεύθερες και ουσιαστικές επιλογές… 
.
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": 
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media

      
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/sasmos0-49947/feed/
<![CDATA[Με τρομάζει... | Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας |Τα λόγια του Τσιν.]]> https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/me-tromazei-49944/ https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/me-tromazei-49944/#comments +Thu, 01 Jun 2023 14:13:00 +0300 15 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/me-tromazei-49944/   Γράφει ο Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας για την Κουλτουρόσουπα.

]]>
Γράφει για την Κουλτουρόσουπα.

Facebook – Instagra  

 
Η εποχή που ζούμε με τρομάζει. Οι άνθρωποι της είναι τόσο περίεργοι, και ώρες ώρες με κάνουν να νιώθω ένα σκουπίδι, ένα κοινωνικό παράσιτο επειδή απλά και μόνο δε σκέφτομαι το ίδιο με αυτούς. Καμιά φορά φοβάμαι να εκφράσω αυτά που σκέφτομαι και με ρωτάω, «τώρα σκέφτεσαι όπως εσύ θέλεις ή όπως αυτοί θέλουν;». Δε θέλω να σκέφτομαι όπως αυτοί, όχι δε θέλω να έχω μέσα μου τόση συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια. Δεν θέλω να σκέφτομαι αν μου αξίζει να μένω εδώ ή αν πρέπει να πάω σε άλλη χώρα, ούτε να μηρυκάζω τα λόγια των τυχοδιωκτών θέλω.

Η εποχή που ζούμε με τρομάζει και αν το είπα πάλι είναι γιατί θέλω να το ξαναδείς γραμμένο διότι όντως με τρομάζει. Δε μπορεί ο Σαββόπουλος να μιλήσει για την πολιτική, τι δουλειά έχει αυτός άλλωστε με τα κοινά, γέρασε. Ο Μαραντζίδης άραγε μπορεί να κάνει τη δουλειά του ή θα τον φάμε και αυτόν; Ο λαός μίλησε ή ο λαός κοιμάται. Ο λαός φλέγεται και αυτό με τρομάζει. Με τρομάζουν όλοι αυτοί και όλοι εμείς. Οι βιτρίνες των πληκτρολογίων. Η κριτική χωρίς λογική. Η άρνηση. Η ομαδοποίηση. Ο διχασμός. Η τεράστια δίψα για να περάσει η γνώμη μου. Οι ενοχές του παρελθόντος και η τελεία που δεν έχει μπει ποτέ στα μυαλά αρκετών.
.
Δεν έχω όρεξη πραγματικά να αντικρούσω κανένα λόγο, δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν. Θέλω να σωπάσουν όλοι. Θέλω πριν σωπάσουν να ακούσουν την τελευταία τους φράση. Ιδανικά θέλω να σπάσω πολλά κινητά τηλέφωνα, να διαμελίσω μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά να πάρω ένα παγωτό χωνάκι με δύο γεύσεις και να το φάω καμαρωτός στον λόφο του Λυκαβηττού όλος καμάρι θεωρώντας πως κατάφερα κάτι.


Και ναι, μου αρέσει αυτή η θερμοκρασία, μου αρέσει να βρέχει Μάη μήνα, μου αρέσει που ακόμη δε σκάει ο τζίτζικας. Μου αρέσει να μη μου μιλάει κανένας, να τραβάω κατά την ανηφόρα και να μην ακούω τίποτα, κανέναν. Πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Μας καταπίνει η κινούμενη άμμος. Η καθημερινότητα, οι παραδόσεις, το ξαφνικό ξύπνημα του λαού, η χούντα! Ποιος από αυτούς ξέρει τι είναι η χούντα αλήθεια; Ο Σαββόπουλος φταίει, πες του να σκάσει, δεν ξέρει τι λέει. Με την ευκαιρία ας δούμε τι του είχε πει ο Ραφαηλίδης, έτσι που τον ταπείνωσε, το αξίζει το καθίκι.

Σε λίγο η Τεχνητή Νοημοσύνη ή αλλιώς AI θα γίνει η ασφάλειά μας. Θα μας βάζει για ύπνο κλείνοντας μόνη της όλους τους διακόπτες του σπιτιού, θα μας νανουρίζει με τραγούδια δικά της, σε ένα σπίτι σχεδιασμένο από την αφεντιά της που όλα θα εξαρτώνται από τη δική της όρεξη. Αυτή είναι η εποχή που ζούμε και με τρομάζει. Μ' έχει πιάσει καπιταλιστική ημικρανία λέγανε οι TXC. Όλα μου φταίνε, όλα. Και δεν μπορώ να σας ακούσω άλλο, δηλώνω ανήμπορος. Βουτάω δύο τρία πράγματα που αγαπώ πολύ και την κάνω. Θυμάμαι ο Miles Davis όταν ήθελε να ηρεμήσει πήγαινε στον πατέρα του στο St Louis. Έτσι και εγώ. Βάζω το Birth of the Cool και ανεβάζω την ένταση.

Σκάω ένα χαμόγελο στον αέρα. Θα μου περάσει.

   .
-
Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

 ..

Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media

           
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/me-tromazei-49944/feed/
<![CDATA[Σειρά στο «κυνήγι μαγισσών» έχει μια δασκάλα, ορμάτε! | Άρθρο Πίτσα Στασινοπούλου]]> https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/kinig1-magis-49932/ https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/kinig1-magis-49932/#comments +Wed, 31 May 2023 11:07:00 +0300 28 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/kinig1-magis-49932/ Από τη μια ο συντηρητισμός και από την άλλη η προοδευτικότητα με τα κλισέ τους, που ως καταραμένες συμπληγάδες συνθλίβουν ουσία, λογική και μέτρο… Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.

]]>

 Γράφει για την Κουλτουρόσουπα.

.
Η σύγχρονη «μάγισσα» στην Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι μια δασκάλα… που επέλεξε να προβάλλει σε τάξη 10χρονων παιδιών, μια ταινία μικρού μήκους εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας (και πολλαπλά βραβευμένη) για τη φιλία μεταξύ αγοριών και τις έννοιες της ανοχής, της μη βίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας,  του σεβασμού, με τρόπο κατάλληλο για 12χρονα παιδιά βάσει γνωμάτευσης ειδικών που την πρότειναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την καλλιέργεια των επίκαιρων αξιών…

Ωστόσο ένας μαθητής, επιστρέφοντας σοκαρισμένος από το θέαμα αγοριών να ανταλλάσσουν αγκαλιά ή φιλί με τρυφερότητα ως φίλοι, περιέγραψε στους γονείς του την ταινία και εκείνοι, επίσης σοκαρισμένοι, κινήθηκαν νομικά εναντίον της δασκάλας και του σχολείου… Το θέμα φυσικά πήρε τεράστια έκταση στα ΜΜΕ (αλίμονο!) και πλέον πολλοί γονείς της τάξης ακολουθούν το παράδειγμα του πρώτου με «βροχή μηνύσεων»…Το τί ακολούθησε την προβολή του θέματος με πρωτοπόρα το λαγωνικό Τατιάνα, δεν απαιτεί προφανώς φαντασία για να μαντέψει κανείς…Ένας καινούργιος ρουκετοπόλεμος με εγγυημένες πωλήσεις έλαβε χώρα στον συρφετό των πάνελ, με βαθιές αναλύσεις κάθε πικραμένου, με υπεράνω γνωματεύσεις ειδικών, με ποικίλες μαρτυρίες και αυθαίρετους συσχετισμούς, ενώ η κοινή γνώμη είχε ακόμα μια ευκαιρία να διχαστεί αρκούντως, ανάμεσα σε δύο αντίθετους κόσμους- στερεότυπα: από τη μια τα κλισέ του συντηρητισμού και από την άλλη τα κλισέ της προοδευτικότητας με όλες τις αναμενόμενες γραφικότητες εκατέρωθεν και βεβαίως σταθερό θύμα πάντα την ΟΥΣΙΑ! Αυτή που μόνιμα συνθλίβεται στις καταραμένες συμπληγάδες, μαζί με τη λογική και το μέτρο…

Βγήκαν φυσικά λάβροι οι φανατικοί οπαδοί του «πατρίς- θρησκεία- οικογένεια», ήτοι οι παραδοσιακοί «θεματοφύλακες των χρηστών ηθών» που παρέλαβαν με ευλάβεια κάποιους αιώνες πριν- πιθανότατα από τον μεσαίωνα- με ιερό στόχο να τα διαφυλάξουν εσαεί ως κόρη οφθαλμού από οποιονδήποτε επικίνδυνο νεωτερισμό και… έβγαλαν αφρούς! Βάφτισαν την ταινία πορνό, λύσσαξαν ότι προάγει την ομοφυλοφιλία, κατακεραύνωσαν την αιρετική δασκάλα που διαφθείρει τα παιδιά και η ποινή που της αρμόζει είναι εννοείται η πυρά, χτυπήθηκαν αλύπητα «πού πάμε ως κοινωνία», κραύγασαν αγριεμένα για το «αίσχος» σε όλους τους τόνους, υπενθυμίζοντας στους πάντες ποια είναι τα προαιώνια ιερά και όσια της Υπέρτατης Ηθικής κι όποιος διανοηθεί να «ταράξει τους κύκλους», μαύρο φίδι που τον έφαγε!

Για τα λογής φασιστοειδή, ρατσιστές, ομοφοβικούς, θρησκόληπτους,  ακραία συντηρητικούς κλπ. όλα αυτά που «βρήκαμε έτσι», έχουμε ιερό καθήκον να τα «κρατήσουμε έτσι», έστω κι αν το «έτσι» στο απώτατο παρελθόν ήταν απάνθρωπο ή παράλογο ή γελοία υποκριτικό ή κοινωνική πληγή, προκλητική αδικία, ανεξίτηλο στίγμα, καταδίκη για μεγάλες ομάδες ανθρώπων… έστω επίσης αν οι εποχές έχουν αλλάξει «εκ βάθρων»  φέρνοντας τούμπα ολόκληρο το σύμπαν σε κάθε τι- από το ελάχιστο μέχρι το μέγιστο- που σημαίνει ότι νοοτροπίες, τακτικές, συμπεριφορές κλπ. ακόμα και προηγούμενων δεκαετιών, δεν είναι μόνο ανεδαφικές και ανεφάρμοστες σήμερα, αλλά φαντάζουν εντελώς γραφικές, μονάχα με «μουσειακή» αξία για την κοινωνιολογική έρευνα του παρελθόντος…Εντούτοις για τους ταγμένους «θεματοφύλακες» του συντηρητισμού, οτιδήποτε σύγχρονο δεν συνάδει (προφανώς) με τα δεδομένα του «τότε» επί εποχής παππούδων, προπάππων και πιο πίσω, αποτελεί εκ προοιμίου φοβερή απειλή των ηθών που οφείλει να πολεμηθεί μέχρι αφανισμού, χωρίς καν να περάσει τη βάσανο της κρίσης ή οποιασδήποτε αξιολόγησης…. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, «πας νεωτερισμός εχθρός», κατά το «πας μη Έλλην βάρβαρος», με κάθετη, άκριτη άρνηση κάθε αλλαγής, που κρούει το καμπανάκι κινδύνου για να επιδοθούν στο αγαπημένο «κυνήγι μαγισσών», ως αυθεντικοί απόγονοι άλλωστε των δημίων του Σωκράτη, καταδικασμένου σε θάνατο με την κατηγορία ότι «εισήγαγε καινά δαιμόνια στην πόλη»… καθώς η διασάλευση της κατεστημένης τάξης για μια χειραγωγούμενη κοινωνία σε λήθαργο, συνεπάγεται απρόβλεπτους κινδύνους από την αφύπνιση και πρέπει να παταχθεί εν τη γενέσει- άλλοτε ποτίζοντας κώνειο τον  φιλόσοφο Σωκράτη, άλλοτε δολοφονώντας τον επαναστάτη Μαρίνο Αντύπα, άλλοτε κυνηγώντας ανελέητα πρωτοπόρους που αμφισβήτησαν ή τόλμησαν ανατροπές…

Βεβαίως στη σημερινή δημοκρατία και καθότι εκλείπει… η πυρά του Μεσαίωνα, τον ρόλο της ψυχικής εξόντωσης καθενός που καταγγέλλεται ως «αιρετικός» από συντηρητικούς με  μπόχα μούχλας, αναλαμβάνουν ΜΜΕ και δικαστήρια, στα οποία σύρεται συστηματικά από τους ανωτέρω δικομανείς, καλούμενος  να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας… Ας πούμε στην προκειμένη περίπτωση της δασκάλας, ενώ το πλέον λογικό από τους θιγμένους γονείς θα ήταν μια επαφή και συνομιλία μαζί της ώστε να αξιολογήσουν οι ίδιοι ως ενήλικες τον γενικότερο τρόπο σκέψης της, την πρόθεσή της, το στόχο της μέσω της προβολής, το νομότυπο ή όχι της επιλογής κλπ. την παρέκαμψαν επιδεικτικά και αγνοώντας πλήρως την καταγγελλόμενη και τις συνθήκες, επέλεξαν απευθείας να την μηνύσουν, κάνοντας το θέμα, την ίδια και το… παιδί τους βούκινο!Σε σημείο να λάβουν γνώση μέχρι και ο Σουηδός σκηνοθέτης της ταινίας και η ευρωπαϊκή κινηματογραφική κοινότητα,παραθέτοντας διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της, ώστε να βάλουντα πράγματα που ξέφυγαν ανεξέλεγκτα στη θέση τους… Φτάνοντας μάλιστα κάποιοι «ηθικολάγνοι» πανελίστες με IQ αμοιβάδας, που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν, να ζητούν από τους δασκάλους να ενημερώνουν εκ των προτέρων τους… γονείς ώστε να λάβουν την… έγκρισή τους (!)για τον τρόπο άσκησης του λειτουργήματός τους, για τις επιλογές τους στη μαθησιακή διαδικασία, για τις δράσεις που εφαρμόζουν στην τάξη κλπ. προσαρμόζοντας το πρόγραμμα διδασκαλίας στα ζητούμενα εκάστου γονιού για το βλαστάρι του!Όφειλε δηλαδή εν προκειμένω η δασκάλα που πήρε την ταινία από την επίσημη πλατφόρμα του Υπουργείου, πριν την προβάλει να την στείλει πακέτο σε κάθε γονιό μαθητή της να την ελέγξει και μόνο αν έπαιρνε καθολικά το οκ θα μπορούσε να προχωρήσει, αλλιώς μήνυση και διασυρμός! Είστε με τα καλά σας βρε κρετίνοι;;;

Στον αντίποδα τώρα τηςανοιχτής αναμέτρησης, βγήκαν φυσικά και οι τάξεις των δήθεν «προοδευτικών» ανεμίζοντας τις δικές τους ταμπέλες, όπου η μόνη σχέση τους με «πρόοδο» αφορά στην αποστήθιση των δικών τους κλισέ- τσιτάτων, περί κοινωνικής ευαισθησίας, αποδοχής της διαφορετικότητας, υπερήφανων γκέι, σεξουαλικής απελευθέρωσης και λοιπά της κατηγορίας «ό,τι θυμάμαι χαίρομαι», καθώς ακούστηκαν μέχρι και… «η θεωρία του αγέννητου μωρού» ή η υπεράσπιση των αμβλώσεων, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον των αγκυλωμένων αντιπάλων της συντήρησης, με σλόγκαν «η κοινωνία προχωράει» και «ο σκοταδισμός δεν θα περάσει»… Άσχετα που το προχώρημα γίνεται στα τυφλά με εξίσου ευνουχισμένη κριτική ικανότητα και άσχετα που στην έννοια του σκοταδισμού τσουβαλιάζονται συλλήβδην μαζί με τα παλιά στερεότυπα, τόσο οι υγιείς διαχρονικές αξίες, όσο και η κοινή λογική ή το άριστο μέτρο στα πράγματα…

Διότι αν επικρατούσαν τα τελευταία, θα υποδείκνυαν στην τολμηρή δασκάλα ότι η ελληνική κοινωνία είναι παντελώς ανέτοιμη για παρόμοιες πρωτοβουλίες…ότι όταν βλέπεις τη θεαματική υποστήριξη στη «Χρυσή Αυγή» ή την καθοριστική επιρροή του παπαδαριού με κηρύγματα μισαλλοδοξίας και (αυθεντικού) σκοταδισμού ή στο κατώφλι της Βουλής πρόσφατα ένα εθνικιστικό- θρησκόληπτο- οπισθοδρομικό κόμμα ψηφισμένο μαζικάή ακραία φαινόμενα ρατσισμού στην καθημερινότητα κλπ… ζυγιάζεις πολύ προσεκτικά τα δεδομένα πριν το «απονενοημένο» ώστε να μη γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον σου, αλλά κυρίως οι αγνές προθέσεις να μην καταλήξουν μια μεγαλειώδης τρύπα στο νερό με μπόλικες «προοδευτικές» μπουρμπουλήθρες… γιατί από δαύτες χορτάσαμε, ΟΥΣΙΑ ψάχνουμε! Α, κι όταν ο δρόμος έχει αγκάθια, φροντίζουμε να φοράμε γερά παπούτσια…
.
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/kinig1-magis-49932/feed/
<![CDATA[Ψυχογραφώντας τη παράσταση 'Παρασκευή και 13', «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου.]]> https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/nelh-paraskevi-49922/ https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/nelh-paraskevi-49922/#comments +Tue, 30 May 2023 11:53:00 +0300 241 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/nelh-paraskevi-49922/ Οι άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους ‘τυχερό’ τείνουν να βλέπουν τα πράγματα πιο θετικά από αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους ‘άτυχο’. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.


]]>
 

Ψυχογραφώντας Θεατρικές παραστάσεις, Κινηματογραφικές ταινίες, Τηλεοπτικές σειρές, Πέρα απ' αυτό που βλέπεις (Κάθε Τρίτη & Παρασκευή).

.
Οι άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους ‘τυχερό’ τείνουν να βλέπουν τα πράγματα πιο θετικά από αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους ‘άτυχο’.
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.
Το ζέσταμα
Από τον τίτλο και μόνο της παράστασης περίμενα να περάσω καλά. ‘Παρασκευή και 13’ σκεφτόμουν και προσπαθούσα να θυμηθώ πότε και αν με επηρέασε αυτή η συγκυρία για να αποφύγω να κάνω κάτι ή να ξεκινήσω τη μέρα μου κάπως. Μετά από αρκετή σκέψη βεβαιώθηκα ότι δεν έδωσα ποτέ ιδιαίτερη σημασία σε αυτό χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχω κι εγώ τις δικές μου προλήψεις.Η δράση
Ο Τρύφων, ο πρωταγωνιστής, κουβαλά το βάρος μιας ολόκληρης επιστήμης η οποία του απαγορεύει να σκέφτεται απλοϊκά και να πιστεύει στην τύχη. Στην πρώτη σκηνή εμφανίζεται ιδιαιτέρως αλαζονικός και υποτιμητικός παρουσιάζοντας το βιβλίο του και προτείνοντας τρόπους επιβίωσης ανάμεσα στους ηλίθιους. Η ευκολία με την οποία αποκαλεί τους γύρω του ‘ηλίθιους’ με κάνει εκείνη τη στιγμή να σκεφτώ πόσες φορές επιθυμούμε να αποκαλέσουμε κάποιον ‘ηλίθιο’ αλλά φρενάρουμε αυτήν την τάση μας για να μην ακουστούμε προσβλητικοί και να μην ξεφύγουμε από αυτό που επιβάλλεται να ισχύει. Ποιος είναι τελικά πιο γνήσιος; Ο Τρύφων που λέει αυτό που σκέφτεται ή εμείς που το σκεφτόμαστε αλλά δεν το λέμε; Πάντως σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Γκαίτε από όλους τους κλέφτες οι ηλίθιοι είναι οι χειρότεροι επειδή μας κλέβουν το χρόνο και το κέφι μας.

Κι όσο ο πρωταγωνιστής συνεχίζει την αυθόρμητη έκφραση αυτών που πιστεύει, τόσο θυμάμαι πως άλλο να είναι κανείς αυθόρμητος και άλλο παρορμητικός. Ο αυθορμητισμός εμπεριέχει δημιουργικότητα και όχι καταστροφή. Κι ο Τρύφων εξαπολύει τις αλήθειές του χωρίς να δίνει δεκάρα για το πώς θα βρουν αυτούς που τις ακούνε. Δε νοιάζεται για τα συναισθήματα των άλλων αφού οι άλλοι δεν υπάρχουν για αυτόν. Ζει στο δικό του μικρόκοσμο από τον οποίο δοκιμάζει να βγει μόνο για να κάνει σεξ αλλά κι αυτό χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία από τη στιγμή που οι ωμές αλήθειες που λέει δυσαρεστούν τις γυναίκες που γνωρίζει με συνέπεια να μην τον αντέχουν ούτε λεπτό. Πώς μπορεί όμως να ειπωθεί κομψά μια αλήθεια; Άλλωστε ο Άρθρουρ Κέστλερ μας θυμίζει πως αν θέλουμε να μιλήσουμε για την αλήθεια, θα πρέπει να αφήσουμε την κομψότητα για το ράφτη.

Θα άντεχα να ακούσω τόσο ωμές αλήθειες, αναρωτιέμαι την ώρα που ο Τρύφων σχολιάζει τα παραπανίσια κιλά μιας συμπρωταγωνίστριας του; Από τη μια δεν λέει τίποτα που να μην ισχύει. Επισημαίνει τις αντιφάσεις μεταξύ αυτών που λέει και αυτών που κάνει. Από την άλλη πάλι ποιος του δίνει το δικαίωμα να σχολιάζει τις επιλογές ενός άλλου ανθρώπου; Γιατί να είναι τόσο περίπλοκες οι σχέσεις ενώ θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο απλές; Γιατί να πρέπει να παλεύουμε με τις αλήθειες που λέμε ή δεν λέμε αντί να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που νιώθουμε; Θα μου πείτε κι αυτά που νιώθουμε αλήθειες δεν είναι; Άλλο η πραγματικότητα που νιώθουμε και άλλο αυτή που μοιραζόμαστε. Δεν είναι πάντα ίδια.Έτσι και με τους πρωταγωνιστές αυτής της παράστασης. Κάθε ένας ζούσε στο δικό του σύμπαν και κάθε σύμπαν είχε τη δική του παράλληλη ύπαρξη. Ακόμα και μέσα από τις παρανοήσεις επικοινωνούσαν. Ακόμα και μέσα από το χάσμα έβγαινε νόημα. Ακόμα και μέσα από τις διαφορές συμπληρωνόντουσαν έτσι όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ζευγάρια. Κι αν ο Τρύφων δεν πιστεύει στην τύχη και τη μοίρα, η Παρασκευή στηρίζει ολόκληρη τη ζωή της σε αυτά. Δεν έχει νόημα να σκεφτούμε αν υπάρχει σωστό ή λάθος. Νόημα έχει να θυμηθούμε ότι οι άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους ‘τυχερό’ τείνουν να βλέπουν τα πράγματα πιο θετικά από αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους ‘άτυχο’. Κι όσο πιο θετικά βλέπουν τα πράγματα, τόσο πιο χαλαρά τα αντιμετωπίζουν. Κι όσο πιο χαλαρά τα αντιμετωπίζουν, τόσο καλύτερα τα εντάσσουν μέσα στη ζωή τους. Κι όσο καλύτερα τα εντάσσουν μέσα στη ζωή τους, τόσο αποτελεσματικότερα τα διαχειρίζονται σε αντίθεση με τους άλλους που εξακολουθούν να τα βάζουν με την κακή τους τύχη.

Κάποια στιγμή ακούω τον Τρύφωνα να λέει ότι εμείς και μόνο εμείς δημιουργούμε τις συνθήκες στη ζωή μας για να συμβεί ή να μη συμβεί κάτι. Πόσο πολύ συμφωνώ μαζί του. Τον ακούω επίσης να εξηγεί τη δυσκολία του στη σύναψη μιας σεξουαλικής σχέσης μέσα από την εμφάνισή του λέγοντας χαρακτηριστικά στο φίλο του ‘Δεν βρίσκω γυναίκα γιατί είμαι άσχημος. Ας είχα άλλο κεφάλι και θα σου έλεγα εγώ'. Τόσο απλό. Αφοπλιστική είναι η ειλικρίνεια. Κι αυτή η αφοπλιστική ειλικρίνεια επιβεβαιώνει τη θεωρία απόδοσης σύμφωνα με την οποία ένα άτομο εξηγεί αυτό που συμβαίνει είτε αποδίδοντας τα αίτια στο ίδιο (εσωτερική απόδοση) είτε σε παράγοντες που δεν εξαρτώνται από αυτόν και είναι έξω από αυτόν (εξωτερική απόδοση).

Αν και το έργο συνεχίστηκε με πολύ γέλιο, έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε σχέσεις και το πόσο εύκολα λέμε ή όχι την αλήθεια στον άλλον.

Το κλείσιμο
Φεύγοντας από το θέατρο Σοφούλη ένιωθα σίγουρα πιο γεμάτη και πιο προβληματισμένη. Πιο γεμάτη γιατί είχα περάσει πολύ ευχάριστα. Πιο προβληματισμένη γιατί πήρα αρκετή τροφή για σκέψη.

.
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": 
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media

      
 
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/nelh-paraskevi-49922/feed/
<![CDATA[Τέλος εποχής άραγε για τους σελέμπριτι - κράχτες στις εκλογές; | Άρθρο Πίτσα Στασινοπούλου]]> https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/pitsa-kraxtes-49892/ https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/pitsa-kraxtes-49892/#comments +Fri, 26 May 2023 14:46:00 +0300 28 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/pitsa-kraxtes-49892/ Μακάρι να συνήλθε ο ψηφοφόρος  κάνοντας την αρχή με στροφή της πλάτης στην κουτοπονηριά των ψηφοθήρων και την ασχετοσύνη των λαμπερών… Λες;;; Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.


]]>

 Γράφει για την Κουλτουρόσουπα.

.
Όποιοι ανήκουν στους «αντισυμβατικούς» τύπους που αγαπούν την περιπέτεια, το σασπένς, το απρόβλεπτο, το ζειν επικινδύνως και γενικώς απολαμβάνουν πάσης φύσεως ανατροπές, μετά τις πρόσφατες εκλογές και τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να ζουν μεγάλες στιγμές! Για την ακρίβεια είναι βέβαιο ότι γύρω στα μεσάνυχτα της 21ηςΜαίου ένιωσαν ιερή συγκίνηση που είχαν να νιώσουν από την εποχή των πάλαι ποτέ «Αγρίων Μελισσών», όταν το απίθανο σενάριο έφερνε ξαφνικά τούμπα κι αναποδογύριζε ολόκληρο το σύμπαν του Διαφανίου… Εκεί που είχες μια στρωμένη πλοκή, έβλεπες τους ήρωες τακτοποιημένους στις  συνθήκες τους, έκανες μαντεψιές για τα μελλούμενα βάσει λογικής, επένδυες συναισθηματικά σε όσους είχες ξεχωρίσει κατά τα γούστα σου κλπ., να ΄σου εντελώς απροειδοποίητα σαν κεραμίδα κατακέφαλα η μεγάλη ανατροπή και να ψάχνεσαι για διάσειση μέχρι να καταλάβεις από πού, πώς, γιατί σου ήρθε και να το χωνέψεις…Αυτά στη μυθοπλασία… έλα όμως που η πραγματικότητα κατά την πάγια τακτική της ξεπερνά όχι απλή μυθοπλασία αλλά την πιο διεστραμμένη φαντασία και για νιοστή φορά το επιβεβαίωσε το βράδυ των εκλογών, όπου βλέπαμε τα ποσοστά των κομμάτων και ταυτόχρονα οι ευπαθείς ομάδες τσεκάραμε πίεση, ζάχαρο, παλμούς και λοιπούς κρίσιμους δείκτες, γιατί με την υγεία δεν παίζουμε τέτοιες ώρες και δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τα κοκαλάκια μας πάνω στη μετάδοση «ΝΔ 40%, ΣΥΡΙΖΑ 20%...» Ωστόσο και οι λιγότερο ευπαθείς είναι αλήθεια ότι ένα πιεσόμετρο το βάλαμε στο μπράτσο καλού- κακού μετά το μυρμήγκιασμα στο κρανίο, καθώς το εγκεφαλικό δεν σου στέλνει sms σαν το προνοητικό 112, τσιμπώντας παράλληλα ο ένας το μπούτι του άλλου, για να τσεκάρουμε ότι βλέπουμε το 40 – 20 στον ξύπνιο και ότι δεν έχουμε παραισθήσεις, ούτε πρόκειται για ουτοπικό σενάριο τύφλα μεθυσμένου γραφιά...

ΟΧΙ, δεν θα αναλύσω (και εγώ) τα τρελά νούμερα, που μετά από μια τετραετία- κόλαφο με όλες τις γνωστές (συν μερικές ακόμα πρωτόγνωρες) πληγές του Φαραώ στη χώρα και τους πολίτες γονατισμένους στα τέσσερα, έδωσαν… αύξηση στην κυβέρνηση (που λοιδωρούσαν παθιασμένα για τα δεινά τους) πλησιάζοντας σχεδόν την αυτοδυναμία και οδήγησαν σε καταποντισμό την αντιπολίτευση (ως ανύπαρκτη- αλλοπρόσαλλη- φαιδρή) χάνοντας σχεδόν τη μισή της δύναμη, με μια πρωτοφανή στα χρονικά, χαώδη διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων! Έχουν λυσσάξει τα απανταχού πάνελ στις βαθυστόχαστες αναλύσεις– λες και χρειάζεται σούπερ εμβάθυνση το «τί κάνει νιάου στα κεραμίδια»- και φαντάζομαι ότιτούτες τις μέρες ο Αλέξης δεν θα προλαβαίνει τα απανωτά καλάθια με λουλούδια από τον Κούλη, που ελπίζω μετά το τεράστιο ανέλπιστο δώρο του αντιπάλου, να μη τον έπιασαν τσιγκουνιές και φανεί μίζερος, ντροπή! Δεν γίνεται ο άλλος να σκίζεται να σου φέρει θεαματική νίκη στο πιάτο κι εσύ να μετράς καρμίρικα τα έξοδα για μερικές ανθοδέσμες, νισάφι!Αλλού είναι το δικό μου θέμα, καθότι κουφά- ξεκουφά τα νούμερα, όσο κι αν σόκαραν, οι εξηγήσεις «φωνάζουν» χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση στα πρωινάδικα… Ωστόσο  μεταξύ των άλλων ανατροπών στις παρούσες «ιστορικές» εκλογές, διαπίστωσα ακόμα μία, επίσης πρωτοφανή στα χρονικά: ότι η πλειοψηφία των διάσημων ή ημιδιάσημων σελέμπριτι από τους χώρους της υποκριτικής, του τραγουδιού, της τηλεόρασης, του αθλητισμού, της μόδας κλπ. που κατά κανόνα πλαισιώνουν τα κόμματα ως κράχτες για ψηφοθηρία, σε τούτη την απίθανη αναμέτρηση, όλως παραδόξως και ανατρέποντας την «ιερή» παράδοση, έμειναν με την… υποψηφιότητα στο χέρι! Κοινώς πήγαν άπατοι, συγκεντρώνοντας ψήφους πολύ λιγότερες από ονόματα άσχετα με τη σώουμπιζ και την προβολή κι άρα λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό των ψηφοφόρων, που όμως τα επέλεξε, παραμερίζοντας (θαύμα- θαύμα!) το ανόητο κριτήριο της αναγνωρισιμότητας και συνειδητοποιώντας ότι ΔΕΝ ψηφίζει για Γιουροβίζιον ή ριάλιτι ή καλλιστεία, αλλά για εκπρόσωπό του στη Βουλή!

Σαφώς βέβαια συνέβαλαν στη μη εκλογή αρκετών τα απροσδόκητα ποσοστά των κομμάτων όπως διαμορφώθηκαν με είσοδο μόνο πέντε εξ αυτών στην βουλή, ωστόσο δεν παύει ο απόλυτος αριθμός των ψήφων που συνέλλεξαν να είναι εντυπωσιακά χαμηλός για τα πάγια μέχρι τώρα δεδομένα, πέραν του ότι παλιοί βουλευτές από τον καλλιτεχνικό χώρο έμειναν εκτός νυμφώνος, σαν την Ε. Γερασιμίδου ή την Λ. Καφαντάρη (ΚΚΕ)… Επίσης εκτός ο ποδοσφαιριστής Γ. Σεϊταρίδης, το μοντέλο Ν. Δούνια, ο ηθοποιός Σ. Νικολαίδης, ο στιχουργός Π. Γιαννόπουλος από τη ΝΔ, ο Μιθριδάτης, ο Μ. Αθανασίου, η Α. Χατζησοφιά, η Α. Βαγενάαπό τον Σύριζα, ο Π. Ορκόπουλος, Δ. Τσακνήςκ αι οι προαναφερθείσες από το ΚΚΕ, αλλά και οι Σ. Μπιμπίλας, Ψαραντώνης, Π. Κοντογιαννίδης, Β. Τσιάρτας, Β. Παϊτέρης κλπ. από μικρότερα κόμματα….Δεν ξέρω αν το φαινόμενο ήταν συγκυριακό και πώς θα εξελιχθεί στις επόμενες εκλογές που ακολουθούν, όμως θέλω να πιστεύω ότι σηματοδοτεί επιτέλους μια θετική αλλαγή νοοτροπίας του μέσου ψηφοφόρου, που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αλλαγή στάσης των κομμάτων όσον αφορά στους υποψηφίους που προτείνουν… Ότι σταδιακά θα πάψει να αποτελεί κυρίαρχο κριτήριο επιλογής για θέση ευθύνης η διασημότητα κάποιου σε ρόλο λαμπερού κράχτη για προσέλκυση ψήφων, αδιαφορώντας παντελώς για το αν διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για την εν λόγω θέση, στοιχειώδεις γνώσεις του αντικειμένου, ειλικρινές νοιάξιμο για τα κοινά, κοινωνική συνείδηση, συμμετοχή σε δράσεις, οργανωμένη πολιτική σκέψη και λόγο, διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς κλπ… Καθότι δεν πρόκειται για… κάστινγκ ή οντισιόν ώστε να στελεχωθεί καλλιτεχνικό δρώμενο, αλλά ο θεσμός της Βουλής  διάολε με κρισιμότατο  έργο και εθνικές αποφάσεις, όπου το όποιο υποκριτικό ή τραγουδιστικό ταλέντο και προφανώς η διασημότητα του σελέμπριτι…μόνο χρειαζούμενα ΔΕΝ τα λες εν προκειμένω!Γιατί μπορεί να είναι χρήσιμο το δόλωμα για να «πιάσει ψάρια» το κόμμα τσιμπώντας σίγουρες ψήφους από θαμπωμένους με τη λάμψη των «σταρ», αλλά πρέπει να σκεφτεί ο κομματάρχης τί διάολο θα το κάνει όταν το βάλει να καθίσει στα έδρανα… καθότι ο ρόλος του για το «ψάρεμα» και μάλιστα άκοπα κι ανέξοδα σε αθέμιτο ανταγωνισμό με συνυποψήφιους που φτύνουν αίμα έχει τελειώσει, ενώ για τα ζόρικα περαιτέρω που ουδείς έψαξε ή νοιάστηκε αν ανταποκρίνεται, πιθανότατα αδυνατεί ως άσχετος ή ακατάλληλος (πληθώρα παρόμοιων φρούτων)… Καλά σου έφερε αρχηγέ  ο κράχτης την πελατεία στο μαγαζί, αλλά μετά είτε σ’ αρέσει είτε όχι, είτε σου βγει στόκος είτε όχι, πρέπει να τον λουστείς (κι εμείς μαζί σου) για τέσσερα χρόνια,  ώστε να τον έχεις ξανά διαθέσιμο για «κονσομασιόν»… Αυτό που λέμε δηλαδή… καθαρά πολιτικά κριτήρια, έτσι;;

Μακάρι να συνήλθε ο ψηφοφόρος  κάνοντας την αρχή με στροφή της πλάτης στην κουτοπονηριά των ψηφοθήρων και την ασχετοσύνη των λαμπερών… Λες;;;
.
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/pitsa-kraxtes-49892/feed/
<![CDATA[«Η γη της ελιάς - Ψυχογραφώντας τη Μαργαρίτα», «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου.]]> https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/nelh-gh--marga-49891/ https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/nelh-gh--marga-49891/#comments +Fri, 26 May 2023 14:34:00 +0300 241 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/nelh-gh--marga-49891/ Η Μαργαρίτα όπου κι αν πάει θα συναντήσει εχθρικά βλέμματα, βλέμματα αποδοκιμασίας και αυτό είναι που την πονάει πιο πολύ από όλα. Γιατί η ίδια πρώτη από όλους αντιμετωπίζει τον εαυτό της σκληρά και τον αποδοκιμάζει. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

]]>
 .
Ψυχογραφώντας Θεατρικές παραστάσεις, Κινηματογραφικές ταινίες, Τηλεοπτικές σειρές, Πέρα απ' αυτό που βλέπεις (Κάθε Τρίτη & Παρασκευή).
.
Μια όμορφη παρέα τολμά να γνωρίσει κάτι άγνωστο, όπως το διάστημα, έτσι ακριβώς όπως κάνει κάθε παιδί που θέλει να εξερευνήσει, να μάθει, να δοκιμάσει.Η Μαργαρίτα όπου κι αν πάει θα συναντήσει εχθρικά βλέμματα, βλέμματα αποδοκιμασίας και αυτό είναι που την πονάει πιο πολύ από όλα. Γιατί η ίδια πρώτη από όλους αντιμετωπίζει τον εαυτό της σκληρά και τον αποδοκιμάζει. 
.
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα. 
 
Το ζέσταμα
Η Μαργαρίτα είναι ένας χαρακτήρας που μονοπώλησε το ενδιαφέρον μου από την αρχή αυτού του σήριαλ. Από την πρώτη κιόλας τηλεοπτική σεζόν θαύμασα χαρακτηριστικά της όπως η ακεραιότητα που διαθέτει, η καθαρότητα στο βλέμμα της, η ειλικρίνειά της, η δοτικότητά της, η αγάπη της προς τον συνάνθρωπο και πολλά άλλα.

Μα πάνω από όλα ήταν μια μητέρα που έκανε τα πάντα για το μονάκριβο γιο της ακόμα κι όταν αυτός αποδείχθηκε μια πραγματική απειλή για την ασφάλειά της. Ίσως αυτό να ήταν και το μεγαλύτερο λάθος της.Η δράση
Έχω κάνει λάθη αλλά δεν ευθύνομαι για όλα. Ευθύνομαι μόνο γιατί σ’ αγάπησα με έναν τρόπο που με τύφλωνε. Τα έβλεπα τα σημάδια αλλά η καρδιά μου αρνιόταν να σε καταδικάσει. Πίστεψα ότι αρκούσε να ξέρεις πόσο σ’ αγαπάω για να μην ξεφύγεις εντελώς. Αυτό ήταν το μεγαλύτερό μου λάθος. Μακάρι να σε αγαπούσα λιγότερο. Να αντέχω να σε βλέπω κλεισμένο στο ψυχιατρείο. Μπορεί να σε είχα σώσει. Μπορεί να είχανε σωθεί και όλοι αυτοί οι νεκροί που έφυγαν από τα χέρια σου χωρίς να σου φταίξουν σε τίποτα’, λέει η Μαργαρίτα στη συνάντηση που έχει με τον Αλέξη στη φυλακή και σκέφτομαι πως η άρνηση είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος αμυντικός μηχανισμός αρκεί να μην υπερβαίνει ένα μέτρο και να μην οδηγεί το άτομο σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Κι η Μαργαρίτα δυστυχώς αρνιόταν να αποδεχθεί τη βαρύτητα της ψυχικής νόσου του γιου της έτσι όπως κάνουν κι άλλοι συγγενείς ψυχιατρικών ασθενών γιατί μια τέτοια διαπίστωση είναι επώδυνη και πυροδοτεί αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο, ντροπή και ενοχή.

Το στίγμα της ψυχικής νόσου επηρεάζει ακόμη πολλούς με συνέπεια οι οικείοι ενός ψυχιατρικού ασθενούς να προσπαθούν να πιαστούν από μια ελπίδα, να πιστέψουν σε ένα σημάδι, να ερμηνεύσουν μια συμπεριφορά με τρόπο που να τους κάνει να πιστεύουν ότι ο άνθρωπός τους θα γιατρευτεί, ότι ο άνθρωπός τους δεν έχει κάτι σοβαρό. Κι ακόμα κι όταν βρίσκονται μπροστά στην ίδια τη διάγνωση κλείνουν τα μάτια τους, αμφισβητούν τους επιστήμονες ψυχικής υγείας και συχνά επιλέγουν να απομονωθούν κουβαλώντας μόνοι τους όλο το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης μόνο και μόνο για να μη χρειαστεί να αποκαλύψουν ένα τόσο σκοτεινό μυστικό. Κι αυτή η απόσυρση τους αφήνει αβοήθητους. Κι όσο πιο αβοήθητοι νιώθουν οι συγγενείς, τόσο πιο αβοήθητοι μένουν οι ασθενείς. Κι όσο πιο αβοήθητοι μένουν οι ασθενείς, τόσο πιο πολύ φοβούνται οι συγγενείς. Κι αντί να κάνουν κάτι δραστικό για να μη κινδυνεύσει κανείς, επιλέγουν να αγνοήσουν ή να ελαχιστοποιήσουν τις ενδείξεις καταφεύγοντας στη μαγική σκέψη σύμφωνα με την οποία όλα μπορεί να λυθούν και να εξομαλυνθούν αρκεί να πιστέψουν σε ένα θαύμα.
 


Δύσκολη η θέση αυτής της μητέρας. Έδειξε μια μεγάλη ανεκτικότητα. Ίσως μεγαλύτερη από αυτήν που θα έπρεπε να δείξει. Και τώρα καλείται να αποφασίσει αν θα καταφέρει να δώσει άλλοθι στο γιο της και να συγχωρέσει τις πράξεις του. ‘Λυπάμαι απέραντα αλλά δεν θα σε συγχωρέσω. Και δεν θα κάνω το παραμικρό για την υπεράσπισή σου. Χίλιες φορές να με σκότωνες κι εμένα. Τώρα θα είμαι ζωντανή και θα έχω από σένα μόνιμα ένα καρφί στην καρδιά’, του λέει κοιτάζοντας τον στα μάτια. ‘Σε κοιτάζω για τελευταία φορά. Δεν θέλω να σε ξαναδώ. Ποτέ πια. Σε μένα έλαχε να μείνω χωρίς το παιδί μου και χωρίς έναν τάφο να τον κλαίω. Ντρέπομαι. Να ήξερες πόσο ντρέπομαι. Όλους τους συγγενείς αυτών των νεκρών. Ντρέπομαι. Ακόμα ένα κομμάτι μου σ’ αγαπάει. Αν ήξερες πόσο φοβάμαι μη λυγίσω και σε συγχωρέσω. Με αυτήν την πάλη θα ζω μέχρι να κλείσω τα μάτια μου αλλά στη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων σα φόρο τιμής σε αυτές τις ψυχές το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να μην επιτρέψω σε μένα ποτέ πια στη ζωή μου να σε αντικρίσω’.

Μπορεί μια μητέρα να βάλει κάτω τελεία στη σχέση της με το παιδί της; Μπορεί να αποδειχθεί τόσο σκληρή; Έχει νόημα να φορτώνεται πάνω της τις ενοχές που θα έπρεπε να νιώθει εκείνος; Κι εκεί που στοιχηματίζω ότι η Μαργαρίτα θα κλείσει για πάντα την πόρτα της καρδιάς της στον Αλέξη, βλέπω την εκδοχή της μητέρας που ό,τι κι αν έχει κάνει το παιδί της, δεν παύει να είναι παιδί της κι εκείνη δε μπορεί παρά να θρηνήσει για την απώλειά του. Γιατί η Μαργαρίτα θρηνεί για το γιο που μεγάλωσε, για το γιο που αγάπησε, για το γιο στον οποίο επένδυσε συναισθηματικά όλα αυτά τα χρόνια. Μαθαίνοντας για την αυτοκτονία του λυγίζει. Κι η μητέρα που λυγίζει είναι αυτή που προσπαθεί να θυμηθεί την όμορφη εκδοχή του παιδιού της. Δεν είναι η μητέρα του φονιά. Είναι η μητέρα του μικρού και αθώου Αλέξη. Δεν τα καταφέρνει όμως. Ακόμα κι όταν τον θυμάται σαν παιδί, αναρωτιέται για τα λάθη που έκανε η ίδια στο μεγάλωμά του. ‘Μεγάλωσα ένα δολοφόνο’, θα πει και ύστερα παραδίδεται στις τύψεις που τη βασανίζουν λες και φταίει αυτή για όλα.Δεν θα είναι εύκολη η ζωή της από εδώ και πέρα. Άλλωστε και η ίδια το παραδέχεται όταν ομολογεί πως νιώθει αβοήθητη. Πέρα για πέρα αβοήθητη και αδύναμη. Θυμώνει μαζί του. Θυμώνει και με τον εαυτό της. Δεν έχει λόγια να εκφράσει το βάρος που κουβαλά μέσα της. Δεν έχει μάτια να αντικρίσει τους συγγενείς των θυμάτων του γιου της. Δεν έχει δύναμη να σηκωθεί από το κρεβάτι της μα κι όταν τη βρίσκει, δεν ξέρει πού να πάει. Όπου κι αν πάει θα συναντήσει εχθρικά βλέμματα, βλέμματα αποδοκιμασίας και αυτό είναι που την πονάει πιο πολύ από όλα. Γιατί η ίδια πρώτη από όλους αντιμετωπίζει τον εαυτό της σκληρά και τον αποδοκιμάζει. Μια γυναίκα-μητέρα που κρατά στα χέρια της όλες τις ευθύνες. Και αυτές που της αναλογούν μα και τις άλλες, εκείνες που δεν είναι δικές της.
 
Το κλείσιμο
Κανείς να μη βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση, σκέφτομαι. Μα ούτε και στη θέση των άλλων που χάνουν τους δικούς τους. Κι είναι τόσο εύκολο, τόσο εξαιρετικά εύκολο για ένα θύμα να γίνει θύτης και μετά κατήγορος και μετά πάλι θύμα και μετά πάλι θύτης και πάει λέγοντας. 
.
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": 
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media

      
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/nelh-gh--marga-49891/feed/
<![CDATA[Ψυχογραφώντας τους «Μικρούς Κυρίους Μικρές Κυρίες στο Διάστημα», «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου.]]> https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/nelh-mikrous-49867/ https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/nelh-mikrous-49867/#comments +Tue, 23 May 2023 15:12:00 +0300 241 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/nelh-mikrous-49867/  Μια όμορφη #παρέα τολμά να γνωρίσει κάτι #άγνωστο, όπως το #διάστημα, έτσι ακριβώς όπως κάνει κάθε #παιδί που θέλει να εξερευνήσει, να μάθει, να δοκιμάσει. Γράφει η #ΝέληΒυζαντιάδου για την #Κουλτουρόσουπα.


]]>
Ψυχογραφώντας Θεατρικές παραστάσεις, Κινηματογραφικές ταινίες, Τηλεοπτικές σειρές, Πέρα απ' αυτό που βλέπεις (Κάθε Τρίτη & Παρασκευή).

.
Μια όμορφη παρέα τολμά να γνωρίσει κάτι άγνωστο, όπως το διάστημα, έτσι ακριβώς όπως κάνει κάθε παιδί που θέλει να εξερευνήσει, να μάθει, να δοκιμάσει.
.
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα. 
 

Το ζέσταμα
Αυτό κι αν δεν είναι καλωσόρισμα, σκέφτηκα με το που μπήκα στην αίθουσα του θεάτρου Σοφούλη και αντίκρισα ένα αληθινό ρομπότ στη σκηνή σε ρόλο οικοδεσπότη. Έπιασα μάλιστα τον εαυτό μου να απαντά στις ερωτήσεις του μαζί με όλα τα μικρά παιδιά που ανυπομονούσαν για το ξεκίνημα αυτής της παράστασης. Αυτή τη φορά συνοδεύομαι από ένα μικρό μου φίλο με τον οποίο ήρθαμε για να απολαύσουμε τους μικρούς κύριους και τις μικρές κυρίες στο διάστημα. Για να δούμε τι θα δούμε λοιπόν…Η δράση
Από τις πρώτες κιόλας σκηνές του έργου αναγνωρίζω την προσπάθεια σεναριογράφου και σκηνοθέτη να αναδείξουν τη σημασία του παιχνιδιού και της αλληλεπίδρασης στην ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι λοιπόν ο κύριος Αστερίδης προσκαλεί έναν προς έναν τους μικρούς θεατές να πάρουν μέρος στα δρώμενα με τον πιο ευχάριστο και συμμετοχικό τρόπο. Κι όσο ακούω και βλέπω παιδιά να φωνάζουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους προκειμένου να ακουστούν οι απαντήσεις τους στις ερωτήσεις που δέχονται, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνονται θεωρητικοί όπως ο Έρικ Έρικσον και ο Ντόναλντ Γουίνικοτ. Ο πρώτος υποστήριξε πως το παιχνίδι μας βοηθά να κατανοήσουμε το παιδί, τις ανάγκες του και τις απόπειρές του για εξέλιξη σε σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο ενώ ο δεύτερος τόνισε τη σημασία του παιχνιδιού λέγοντας πως κάθε παιδί επικοινωνεί τόσο με λεκτικά όσο και με μη λεκτικά σήματα με τους γύρω του και ειδικότερα η μη λεκτική επικοινωνία που έχει με τους γονείς του αποδεικνύεται καθοριστική για τα επόμενα στάδια ανάπτυξής του.

Με χαρά παρακολουθώ τη συνάντηση του κυρίου Αστερίδη με τον κύριο Λάθος, ο οποίος ψάχνει να βρει δουλειά και φτάνει στο διαστημικό σταθμό ελπίζοντας να σταθεί τυχερός και να εργαστεί εκεί. Την ίδια στιγμή που παρακολουθώ όσα γίνονται πάνω στη σκηνή, ρίχνω κλεφτές ματιές στους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους και συνειδητοποιώ ξανά πόσο πολύτιμη είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ γονιών και παιδιού και πόσο αυτή επηρεάζει τη μελλοντική διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Κι όταν αυτά τα παιδιά μεγαλώσουν και γίνουν έφηβοι και αργότερα ενήλικες μπορεί να θυμούνται ελάχιστα πράγματα από εμπειρίες σαν τη σημερινή. Θα θυμούνται όμως σίγουρα ότι μοιραζόντουσαν ξεχωριστές στιγμές με τους γονείς τους και αυτό θα είναι μέσα τους ένας ανεκτίμητος θησαυρός.

Κι όσο περνά η ώρα τόσο πλουσιότερη γίνεται η δράση καθώς προστίθενται στην παρέα ο κύριος Σκουντούφλης, ο κύριος Χιονούλης και η κυρία Αγκαλίτσα. Καθόλου τυχαία ονόματα για αυτούς τους ρόλους. Μα πόσο πλούσια μηνύματα μπορεί να έχει ένα έργο, συλλογίζομαι συνεχίζοντας να ρίχνω κλεφτές ματιές στους υπόλοιπους θεατές με τους οποίους συνταξιδεύω στο διάστημα. Ο κύριος Λάθος μας καθρεφτίζει ότι είναι εντάξει να κάνουμε λάθη ενώ ο κύριος Σκουντούφλης κερδίζει τις εντυπώσεις και χαρίζει άφθονο γέλιο με την αδεξιότητα που τον χαρακτηρίζει. Ο κύριος Χιονούλης πρέπει να αποφεύγει τον ήλιο για να μη λιώσει ενώ η κυρία Αγκαλίτσα προσφέρει απλόχερα τις αγκαλιές της υπενθυμίζοντας σε μικρούς και μεγάλους τη θεραπευτική αξία και την τεράστια δύναμη μιας αγκαλιάς. Μια όμορφη και τρυφερή παρέα που τολμά να γνωρίσει κάτι άγνωστο, όπως το διάστημα, έτσι ακριβώς όπως κάνει κάθε παιδί που θέλει να εξερευνήσει, να μάθει, να δοκιμάσει.Κάποια στιγμή ο κύριος Αστερίδης μας πλησιάζει και ρωτά το όνομα του μικρού μου φίλου. Εκείνος απαντά δειλά και εν συνεχεία ακούει τον πρωταγωνιστή να τον προσκαλεί στη σκηνή για να γίνει βοηθός του. Ο μικρός μου φίλος είναι αρκετά ντροπαλός και αρνείται. Τη στιγμή που εκείνος αρνείται, εγώ σκέφτομαι πως θα ανέβαινα με τη μία στη σκηνή και θα αφηνόμουν σε ένα αυθόρμητο παιχνίδι για να δώσω τροφή στο παιδί μέσα μου. Αυτή είναι άλλωστε η μαγεία του παιδικού θεάτρου. Σε προσκαλεί να αναβιώσεις, να επανασυνδεθείς, να θυμηθείς και κυρίως να δώσεις χώρο στο παιδί που κουβαλάς μέσα σου.Όσο για το μικρό μου φίλο, τον αφήνουμε κι εγώ και ο κύριος Αστερίδης στην ησυχία του. Αυτό πρέπει να κάνει κανείς με ένα ντροπαλό παιδί καθώς η συστολή δεν αποτελεί αναγκαστικά πρόβλημα. Να μην το πιέζει να πει ή να κάνει κάτι που δεν θέλει γιατί η πίεση και ο εξαναγκασμός θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα. Επιβάλλεται να αποδεχόμαστε το ντροπαλό παιδί και να μην του περνάμε το μήνυμα ότι δεν τα πάει καλά ή ότι συμβαίνει κάτι περίεργο με το ίδιο μια που η συγκεκριμένη συμπεριφορά αποτελεί ένα ιδιοσυγκρασιακό χαρακτηριστικό της ολότητάς του. Με άλλα λόγια ο μικρός μου φίλος, όπως πολλοί άλλοι, δεν είναι μόνο ντροπαλός ούτε παρουσιάζει αυτή τη συστολή σε κάθε πλαίσιο.

Κι αυτό το τελευταίο το επιβεβαιώνει ο ίδιος όταν μετά το τέλος της παράστασης μου ζητά να ανεβεί στη σκηνή για να φωτογραφηθεί δίπλα στο Γιούπι, το αληθινό ρομπότ που κέντρισε το ενδιαφέρον του καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.Το κλείσιμο
Τα παιδιά δεν ξέρουν ούτε παρελθόν ούτε μέλλον σύμφωνα με τον Ζαν ντε Λα Μπρυγιέρ. Απολαμβάνουν απλώς το παρόν, κάτι που πολύ λίγοι από εμάς κάνουν. Φεύγω λοιπόν με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης απέναντι στο ταξίδι που έκανα μέσω αυτής της παράστασης αλλά και στο μικρό μου φίλο με τον οποίο μοιράστηκα αυτήν την ιδιαίτερη απόλαυση, την απόλαυση του παρόντος. 
.
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": 
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media

      
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/nelh-mikrous-49867/feed/
<![CDATA[Ιστορική νίκη Μητσοτάκη - ΝΔ 40,80%, ΣΥΡΙΖΑ 20,07%. Κυρίαρχη η ΝΔ ακόμη και στους νέους 17-24 ετών ]]> https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/ekologes-niki-49857/ https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/ekologes-niki-49857/#comments +Mon, 22 May 2023 01:30:00 +0300 143 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/ekologes-niki-49857/ Τα επίσημα αποτελέσματα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη - Σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ από την κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος

]]>
 

Νέο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η ιστορικών διαστάσεων νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές με τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί στα χρονικά της Μεταπολίτευσης.

Τα επίσημα αποτελέσματα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλώντας σοβαρό προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά του 20% στις εκλογές του 2023 δικαιώνει τις προσπάθειες που έγιναν επί τέσσερα χρόνια, αλλά και τον τρόπο που έγινε η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ.

Τα ποσοστά ανά κόμμα στις εκλογές 2023 στο 97%:

 • ΝΔ: 40,79
  ΣΥΡΙΖΑ: 20,06
  ΠΑΣΟΚ: 11,51
  ΚΚΕ: 7,21
  Ελληνική Λύση: 4,46
  ΝΙΚΗ: 2,92
  Πλεύση Ελευθερίας: 2,88
  ΜεΡΑ25: 2,59

Οι 20 μονάδες της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό διαφοράς τουΣαρωτική νίκη της ΝΔ με διαφορά 35 μονάδες στα Δωδεκάνησα - Σε ποιες περιφέρειες «έσπασαν» τα κοντέρ πρώτου από το δεύτερο κόμμα στα χρονικά της Μεταπολίτευσης. Οι δύο άλλες φορές ήταν το 1974 και το 1977. Συγκεκριμένα, το 1974 η ΝΔ με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή συγκέντρωσε το 54,37% ενώ η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις του Γεώργιου Μαύρου κατάφερε να συλλέξει το 20,42%, με τη διαφορά μεταξύ τους να είναι στο 33,95%. Σημειώνεται πως οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1974 ήταν οι πρώτες μετά τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Διεξήχθησαν από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στις 17 Νοεμβρίου 1974. Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.


Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει ποσοστό 40,79%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά του οποίου καταρρέουν στο 20,07%. Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Λίγο πριν τις 22:30 στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον συγχαρεί για τη νίκη του τηλεφώνησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Για «πολιτικό σεισμό» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ, τονίζοντας ότι με την ψήφο τους οι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τρίτη εκλογική δύναμη αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 11,52%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,20% και η Ελληνική Λύση με 4,45%.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Singular Logic «η διαφορά παγιώνεται στο 20% που έχουμε δει στην επικράτεια. Το ΜεΡΑ 25 δεν μπαίνει στη Βουλή ενώ το ίδιο συμβαίνει και για Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ με μια εκτίμηση σφάλματος στο +/- 0,5%».

Κυρίαρχη η ΝΔ ακόμη και στους νέους 17-24 ετών - Γιατί ο Μητσοτάκης νίκησε τον Τσίπρα

Με 31,5% έναντι 28,8%, η Νέα Δημοκρατία νίκησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην ηλικιακή κατηγορία των ψηφοφόρων 17-24 ετών, στις εκλογές 2023.

Αυτό σημαίνει ότι καταρρίφθηκαν οι παγιωμένες αντιλήψεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγαλύτερη απήχηση στη νεολαία από ό,τι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό στοιχείο προκύπτει από τις μετρήσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO, όπως παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Κώστα Παναγόπουλο, στον Alpha.

Ο κ. Παναγόπουλος σχολίασε, δε, ότι η συγκεκριμένη παράμετρος αποτελεί μία από τις ανατροπές των εκλογών της 21ης Μαΐου, οι οποίες πιστώνονται κατά κύριο λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο αναλυτικά, οι νέοι 17-24 ετών ψήφισαν ως εξής:

ΝΔ: 31,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 28,8%
ΠΑΣΟΚ: 10,5%
ΚΚΕ: 6,4%
ΜέΡΑ25: 5%
ΕΛ.ΛΥ.: 5,9%
Αλλο κόμμα: 11,9


pososta_nd

Σαρωτική νίκη της ΝΔ με διαφορά 35 μονάδες στα Δωδεκάνησα - Σε ποιες περιφέρειες «έσπασαν» τα κοντέρ

Τις καλύτερες επιδόσεις με διαφορά που ξεπερνάει το 30% το κυβερνών κόμμα τις έχει στις περιφέρειες Δωδεκανήσου (49,97 με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 35,08%) όπου μάλιστα υποψήφιος βουλευτής ήταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, Λακωνίας (49,82% με τη διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ να είναι στο 34,60%), Κυκλάδων (47,44% με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 31,50%), Α' Πειραιώς (48,64% με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 30,52%) και Σερρών (47,04% με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 32,28%).

Πάνω από 20% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ είναι στο Β1΄ Βόρειο Τομέα Αθηνών (27,09%), Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών (20,28%), Α΄ Ανατολικής Αττικής (27,84%), Β΄ Δυτικής Αττικής (23,64%), Αργολίδος (25,47%), Αρκαδίας (21,57%), Γρεβενών (22,18%), Δράμας (22,36%), Έβρου (24,70%), Ευρυτανίας (22,47%), Ζακύνθου (20,15%), Ημαθίας (22,98%), Θεσπρωτίας (20,01%), Β΄ Θεσσαλονίκης (24,82%), Καβάλας (27,45%), Καρδίτσας (26,52%), Καστοριάς (25,86%), Κορινθίας (22,04%), Λάρισας (20,55%), Λέσβου (24,76%), Λετυκάδας (22,54%), Μαγνησίας (24,39%), Μεσσηνίας (23,39%), Πέλλας (22,09%), Πιερίας (25,88%), Τρικάλων (24,97%), Φθιώτιδας (23,27%), Φωκίδας (27,28%), Χαλκιδικής (24,90%) και Χανιών (20,50%).

Στη μόνη εκλογική περιφέρεια όπου δεν προηγείται είναι της Ροδόπης, στην οποία επικρατεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,36% και η διαφορά με τη ΝΔ είναι στο 6,31%.

Επίσης σε 6 εκλογικές περιφέρειες δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ, στη Δράμα, στο Κιλκίς, στη Λακωνία, στο Λασίθι, στο Ρέθυμνο και στη Χίο. 

]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/ekologes-niki-49857/feed/
<![CDATA[Οι νέοι Βουλευτές: Τα ονόματα που εκλέγονται σε όλα τα κόμματα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.]]> https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/neoi-voueftes-49856/ https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/neoi-voueftes-49856/#comments +Sun, 21 May 2023 23:55:00 +0300 143 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/neoi-voueftes-49856/ Οι νέοι Βουλευτές: Τα ονόματα που εκλέγονται σε όλα τα κόμματα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.]]> Τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας που είχε αποτυπώσει το exit poll επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοινώνει για τις εκλογές η Singular Logic με ενσωματωμένο το 88,12% των εκλογικών τμημάτων.


Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει ποσοστό 40,8%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά του οποίου καταρρέουν στο 20,06%. Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Λίγο πριν τις 22:30 στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον συγχαρεί για τη νίκη του τηλεφώνησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Με την ενσωμάτωση κοντά στο 90% πλέον υπάρχει και μια ξεκάθαρη σχετικά εικόνα αναφορικά με τα ονόματα που εκλέγονται για όλα τα κόμματα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Από τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται:
ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ του Στυλιανού – Επικρατείας
ΑΓΑΤΣΑ ΑΡΙΑΔΝΗ (ΑΡΙΑ) του Αριστείδη – Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Χριστόφα – Λέσβου
ΑΚΤΥΠΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του Δημητρίου – Ζακύνθου
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Μιχαήλ -Αχαΐας
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ του Ιωάννη – Β’ Θεσσαλονίκης
ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Σωτηρίου – Αργολίδος
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ του Βασιλείου – Καστοριάς
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου – Ηρακλείου
ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ του Ζήσιμου -Ηλείας
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του Ιωάννη -Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Χρυσοστόμου – Β’ Θεσσαλονίκης
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΛΑΚΗΣ) του Νικολάου – Πέλλας
ΒΕΝΙΕΡΗΣ-ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωσήφ – Α’ Θεσσαλονίκης
ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Φωτίου – Ημαθίας
ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Γεωργίου – Αρκαδίας
ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Θεοδώρου – Α’ Ανατολικής Αττικής
ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΣΕΒΑΣΤΗ (ΣΕΒΗ) του Αναστασίου – Χανίων
ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) του Χρήστου – Α’ Ανατολικής Αττικής
ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ του Ιωάννη – Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Δρακούλη – Β’ Πειραιώς
ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ) του Βασιλείου – Κυκλάδων
ΓΑΪΤΑΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) του Δημητρίου – Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Παύλου – Κιλκίς
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ του Αθανασίου – Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΓΙΑΤΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου – Γρεβενών
ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Νικολάου – Θεσπρωτίας
ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΙΩΑΝΝΑ του Νικολάου – Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΓΚΙΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Σωτηρίου – Κέρκυρας
ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Πέτρου – Α’ Θεσσαλονίκης
ΓΚΟΛΙΔΑΚΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ του Μιχαήλ – Α’ Θεσσαλονίκης
ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Παναγιώτη – Λακωνίας
ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Σπυρίδωνος – Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΔΗΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ του Σταύρου – Κορινθίας
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΝΝΑ του Ταξιάρχη – Α’ Θεσσαλονίκης
ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ του Ηλία – Α’ Ανατολικής Αττικής
ΖΕΜΠΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Γεωργίου – Ευβοίας
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) του Δημητρίου – Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) του Αθανασίου – Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΙΑΤΡΙΔΗ ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) του Ιωάννη – Δωδεκανήσου
ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ιωάννη – Λευκάδας
ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου – Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ του Μιχαήλ – Α’ Αθηνών
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Αθανασίου – Α’ Θεσσαλονίκης
ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου – Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Δημητρίου – Λάρισας
ΚΑΠΠΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ του Σπυρίδωνος-Διονυσίου – Κεφαλληνίας
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΑΣ) του Ανδρέα – Αιτωλοακαρνανίας
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ του Αρκαδίου – Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αχιλλέα – Σερρών
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Γεωργίου – Β’ Θεσσαλονίκης
ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Γεωργίου – Α’ Ανατολικής Αττικής
ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Ιωάννη – Αχαΐας
ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννη – Α’ Πειραιώς
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) του Βασιλείου – Ευβοίας
ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Αχιλλέα – Λάρισας
ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ του Κωνσταντίνου – Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ του Ιωάννη – Α’ Αθηνών
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αχιλλέα – Ρεθύμνης
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Βασιλείου – Ηρακλείου
ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Παναγιώτη – Α’ Αθηνών
ΚΟΛΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ) του Σταματίου – Α’ Ανατολικής Αττικής
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ) του Νικία – Δωδεκανήσου
ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Σωτηρίου – Α’ Θεσσαλονίκης
ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Σπυρίδωνος – Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΝΕΟΚΛΗΣ του Δημοσθένη – Λακωνίας
ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Νικολάου – Βοιωτίας
ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννη-Παναγιώτη – Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Τριανταφύλλου – Δράμας
ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Γεωργίου – Πρέβεζας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του Κωνσταντίνου – Κοζάνης
ΚΩΤΣΗΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αναστασίου – Β’ Δυτικής Αττικής
ΚΩΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου – Καρδίτσας
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ του Βασιλείου – Καβάλας
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου – Μεσσηνίας
ΛΙΒΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του Ιωάννη – Β’ Πειραιώς
ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΜΙΧΑΗΛ (ΓΙΑΝΝΗΣ) του Πέτρου – Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΛΥΤΡΙΒΗ ΙΩΑΝΝΑ του Δημητρίου – Επικρατείας
ΜΑΚΡΗ ΖΩΗ (ΖΕΤΤΑ) του Μιχαήλ – Μαγνησίας
ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΝΑ του Ευαγγέλου – Πιερίας
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Πέτρου – Α’ Πειραιώς
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου – Β’ Πειραιώς
ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) του Αντωνίου – Χίου
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του Κωνσταντίνου – Έβρου
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του Κωνσταντίνου – Α’ Θεσσαλονίκης
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του Κωνσταντίνου – Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΔΟΜΝΑ-ΜΑΡΙΑ του Αριστείδη – Α’ Πειραιώς
ΜΟΝΟΓΥΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Μιχαήλ -Κυκλάδων
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) του Κωνσταντίνου – Χανίων
ΜΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ (ΦΩΝΤΑΣ) του Ελευθερίου – Πιερίας
ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Στέργιου – Ημαθίας
ΜΠΟΥΓΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου – Φωκίδας
ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γεωργίου – Μαγνησίας
ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Κωνσταντίνου – Β’ Δυτικής Αττικής
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Θεοδώρου – Ηλείας
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αθανασίου – Α’ Ανατολικής Αττικής
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΩΜΑΪΣ (ΤΖΙΝΑ) του Γεωργίου – Ευρυτανίας
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ) του Δημητρίου – Φθιώτιδας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ιωάννη – Καβάλας
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Δαμιανού – Αιτωλοακαρνανίας
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΝΙΚΟΣ) του Χρήστου – Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΠΑΠΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ (ΦΑΝΗΣ) του Αστερίου – Β’ Θεσσαλονίκης
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ του Γεωργίου – Φλώρινας
ΠΑΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Κωνσταντίνου – Δωδεκανήσου
ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αδάμ – Καβάλας
ΠΕΤΣΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ) του Λεωνίδα – Α’ Ανατολικής Αττικής
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του Στεφάνου – Α’ Αθηνών
ΠΙΠΙΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ του Ανδρέα – Α’ Αθηνών
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ιωσήφ – Λασιθίου
ΠΛΕΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΟΣ) του Κωνσταντίνου – Α’ Αθηνών
ΠΟΛΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑ του Αθανασίου – Επικρατείας
ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ του Δημητρίου – Α’ Θεσσαλονίκης
ΡΑΠΤΗ ΖΩΗ του Γεωργίου – Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΘΟΔΩΡΟΣ) του Βασιλείου – Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ του Γεωργίου – Αιτωλοακαρνανίας
ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Κωνσταντίνου – Μεσσηνίας
ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ του Γεωργίου – Ηρακλείου
ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ) του Γεωργίου – Α’ Θεσσαλονίκης
ΣΚΟΝΔΡΑ ΑΣΗΜΙΝΑ του Κωνσταντίνου – Καρδίτσας
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Θεοδώρου – Τρικάλων
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Στεφάνου – Επικρατείας
ΣΠΑΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ του Νικολάου – Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αναστασίου – Επικρατείας
ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Κωνσταντίνου – Φθιώτιδας
ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ του Ισιδώρου – Σάμου
ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ του Στυλιανού – Ροδόπης
ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Μέλη – Επικρατείας
ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Δημοσθένη – Άρτας
ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ ΜΑΡΙΑ του Κωνσταντίνου – Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΣΥΡΙΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) του Ματθαίου – Α’ Αθηνών
ΤΑΓΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Χρήστου – Κορινθίας
ΤΑΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Γεωργίου – Χαλκιδικής
ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αναστασίου – Ιωαννίνων
ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γεωργίου – Μαγνησίας
ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αλεξάνδρου – Καρδίτσας
ΤΣΙΓΚΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του Αντωνίου – Αχαΐας
ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (ΣΠΥΡΟΣ) του Γεωργίου – Ξάνθης
ΦΟΡΤΩΜΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ του Αριστοτέλη – Κυκλάδων
ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ του Ασημάκη – Αχαΐας
ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ του Παντελή – Λάρισας
ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) του Γεωργίου – Σερρών
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του Διονυσίου – Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ) του Ιωάννη – Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΝΕΦΕΛΗ του Βασιλείου – Επικρατείας
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Βασιλείου – Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών

Οι βουλευτές που εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ:
ΑΚΡΙΤΑ ΕΛΕΝΑ του Λουκή
Επικρατείας
ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου
Α’ Θεσσαλονίκης
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) του Πέτρου
Αχαΐας
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ του Νικολάου
Ηλείας
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Ευαγγέλου
Επικρατείας
ΑΥΓΕΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ) του Πέτρου
Β’ Θεσσαλονίκης
ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου
Κέρκυρας
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ ( ΕΦΗ) του Θεμιστοκλή
Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ του Δημητρίου
Ηρακλείου
ΒΕΤΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του Δημητρίου
Κοζάνης
ΒΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεωργίου
Α’ Αθηνών
ΓΑΒΡΗΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου
Αργολίδος
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ του Βασιλείου
Άρτας
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ιωάννη
Α’ Θεσσαλονίκης
ΓΚΟΥΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ) του Σωτηρίου
Πιερίας
ΔΟΥΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΝΑ) του Αθανασίου
Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ανδρέα
Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (ΤΑΝΙΑ) του Παύλου
Καβάλας
ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΜΙΛΤΟΣ) του Γεωργίου
Αιτωλοακαρνανίας
ΖΕΪΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΪΝ του Χασάν
Ξάνθης
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΝΑΣΟΣ) του Κωνσταντίνου
Α’ Αθηνών
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΟΘΩΝ του Σταύρου
Επικρατείας
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Νικολάου
Αιτωλοακαρνανίας
ΘΡΑΣΚΙΑ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ) του Κωνσταντίνου
Α’ Θεσσαλονίκης
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Χρήστου
Ηλείας
ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Παναγιώτη
Α’ Ανατολικής Αττικής
ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Κωνσταντίνου
Λάρισας
ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΕΙΡΗΝΗ (ΝΙΝΑ) του Γεωργίου
Β’ Πειραιώς
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ του ’γγελου
Ευβοίας
ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Κωνσταντίνου
Λάρισας
ΚΟΝΤΟΤΟΛΗ ΜΑΡΙΝΑ του Γεωργίου
Τρικάλων
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ’γγελου
Αχαΐας
ΛΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ του Κωνσταντίνου
Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ του Ιωάννη
Χαλκιδικής
ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ του Φωτεινού
Έβρου
ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ) του Αντωνίου
Ηρακλείου
ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Μιχαήλ
Μαγνησίας
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ηλία
Καρδίτσας
ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ευστρατίου
Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Θεοφάνη
Πρέβεζας
ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου
Λέσβου
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΤΕΡΙΝΑ) του Παναγιώτη
Α’ Θεσσαλονίκης
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ του Σάββα
Δράμας
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΛΙΖΑ (ΜΑΡΙΛΙΖΑ) του Διονυσίου
Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Αντωνίου
Αχαΐας
ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ηλία
Αρκαδίας
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Στυλιανού
Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΠΑΠΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ του Μιχαήλ
Κιλκίς
ΠΕΡΚΑ ΘΕΟΠΙΣΤΗ (ΠΕΤΗ) του Χαράλαμπου
Φλώρινας
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ του Πέτρου
Χανίων
ΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ (ΓΙΩΤΑ) του Λεωνίδα
Βοιωτίας
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου
Β’ Πειραιώς
ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αθανασίου
Φθιώτιδας
ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Παναγιώτη
Α’ Ανατολικής Αττικής
ΣΤΕΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Θεοδώρου
Ιωαννίνων
ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ευάγγελου
Κυκλάδων
ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ του Εμμανουήλ
Πέλλας
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Μόσχου
Α’ Αθηνών
ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ του Στεφάνου
Ιωαννίνων
ΤΟΛΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του Χαράλαμπου
Ημαθίας
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ του Στεφάνου
Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ (ΠΟΠΗ) του Γεωργίου
Επικρατείας
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του Παύλου
Σερρών
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του Παύλου
Α’ Πειραιώς
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του Παύλου
Δωδεκανήσου
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ηρακλή
Β’ Δυτικής Αττικής
ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ του Πέτρου
Β’ Θεσσαλονίκης
ΦΕΡΧΑΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ του Ναζήφ
Ροδόπης
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ του Βασιλείου
Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΞΗΣ) του Βύρωνα
Μεσσηνίας
ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΡΑΛΛΙΑ του Δημητρίου
Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου
Κορινθίας

Οι βουλευτές που εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ:
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Δημητρίου
Μεσσηνίας
ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΡΑΧΗΛ του Νικολάου
Πέλλας
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Μαρίνου
Α’ Θεσσαλονίκης
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Μαρίνου
Ηρακλείου
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Μαρίνου
Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ – ΜΑΡΙΑ (ΜΙΛΕΝΑ) του Γεωργίου
Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ του Σαμπρή
Ροδόπης
ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ του Μαρίνου
Α’ Αθηνών
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ) του Ιωάννη
Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΓΛΑΒΙΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ιωάννη
Β’ Θεσσαλονίκης
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΝΑΓΙΑ) του Λεωνίδα
Λακωνίας
ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωάννη
Β’ Πειραιώς
ΔΟΥΔΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Αριστείδη
Επικρατείας
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Ιωάννη
Ευβοίας
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Ιωάννη
Ηλείας
ΚΛΩΝΤΖΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Μιχαήλ
Λασιθίου
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ (ΠΑΡΙΣ) του Δημητρίου
Κοζάνης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ του Κωνσταντίνου
Αρκαδίας
ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Θεοφάνη
Λάρισας
ΜΑΝΤΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Σωτηρίου
Επικρατείας
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Γεωργίου
Χίου
ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βασιλείου
Βοιωτίας
ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ του Νετζαντή
Ξάνθης
ΜΠΙΑΓΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Σπυρίδωνος
Κέρκυρας
ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου
Δωδεκανήσου
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) του Γεωργίου
Δράμας
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Χρήστου
Τρικάλων
ΠΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Νικολάου
Χαλκιδικής
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Δημητρίου
Καρδίτσας
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ανδρέα
Αχαΐας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Χαριλάου
Λέσβου
ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Θεοδώρου
Κιλκίς
ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ (ΦΡΕΝΤΥ) του Γεωργίου
Ηρακλείου
ΠΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Θεοδοσίου
Αργολίδος
ΣΤΑΡΑΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Δημήτριου
Αιτωλοακαρνανίας
ΤΑΓΑΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Ιωάννη
Κορινθίας
ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Γεωργίου
Σερρών
ΤΣΙΜΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Παναγιώτη
Ιωαννίνων
ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Δημητρίου
Έβρου
ΧΝΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Ιωάννη
Ρεθύμνης
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΩΛΗΣ) του Ανέστη
Α’ Ανατολικής Αττικής

Οι βουλευτές που εκλέγονται με το ΚΚΕ:
ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεράσιμου
Α’ Πειραιώς
ΓΚΙΟΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Χρήστου
Α’ Ανατολικής Αττικής
ΔΑΓΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΒΙΒΗ) του Αθανασίου
Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΔΙΓΕΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ (ΣΕΜΙΝΑ) του Αναστασίου
Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΕΞΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΠΑΚΟΣ) του Θεοφάνη
Ιωαννίνων
ΚΑΝΕΛΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) του Χρήστου
Α’ Αθηνών
ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ του Κλεομένη
Τρικάλων
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Πέτρου
Αχαΐας
ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Περικλή
Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΚΟΥΖΙΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΤΙΝΑ (ΤΙΝΑ) του Παναγιώτη
Κοζάνης
ΚΟΥΤΟΥΜΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Σαράντου
Μεσσηνίας
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αποστόλου
Α’ Θεσσαλονίκης
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αποστόλου
Φθιώτιδας
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αποστόλου
Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΚΤΕΝΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ του Θεοφύλακτου
Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αριστείδη
Λάρισας
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ του Εμμανουήλ
Β’ Πειραιώς
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Κωνσταντίνου
Χανίων
ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βασιλείου
Ευβοίας
ΜΕΤΑΞΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Δημητρίου
Μαγνησίας
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Αθανασίου
Αιτωλοακαρνανίας
ΠΑΦΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Σπυρίδωνα
Επικρατείας
ΠΕΡΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Εμμανουήλ
Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του Δημητρίου
Β’ Θεσσαλονίκης
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Δανιήλ
Ηρακλείου
ΤΣΟΚΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου
Β’ Δυτικής Αττικής

Οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης:
ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΔΟΥ ΝΙΚΗ του Χρήστου
Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ του Ευάγγελου
Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Κωνσταντίνου
Α’ Θεσσαλονίκης
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ- ΧΑΪΔΩ του Δημητρίου
Β’ Πειραιώς
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του Ιωσήφ
Α’ Θεσσαλονίκης
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του Ιωσήφ
Λάρισας
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του Ιωσήφ
Αχαΐας
ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Διονυσίου
Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Στυλιανού
Πέλλας
ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αναστασίου
Α’ Αθηνών
ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Στυλιανού
Ημαθίας
ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννη
Σερρών
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ του Χρήστου
Έβρου
ΣΑΡΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ του Κωνσταντίνου
Επικρατείας
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Θεοδώρου
Α’ Ανατολικής Αττικής
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αχιλλέως
Β’ Θεσσαλονίκης
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/anthrwpos-kai-koinwnia/neoi-voueftes-49856/feed/