Έχετε αναρωτηθεί γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή….; Απαντά και εξηγεί η Φυσικός Λία Καραμπατέα.

23189 Views
Έχετε αναρωτηθεί γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή….; Απαντά και εξηγεί η Φυσικός Λία Καραμπατέα. Έχετε αναρωτηθεί γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή….; Απαντά και εξηγεί η Φυσικός Λία Καραμπατέα.

 

.... γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή….; 

Καλό μήνα! Μόλις μπήκαμε στο Μάρτιο, και επομένως στην Άνοιξη, εμένα όμως το μυαλό μου τρέχει ήδη δειλά – δειλά στην Πρωτομαγιά και άρα τα πρώτα μας μπάνια στη θάλασσα… 

Έχετε προσέξει καλοί μου θαλασσόλυκοι ότι το νερό της θάλασσας έχει «γεύση», είναι αλμυρό.


Ξέρετε όμως το γιατί…;!

Αν και ο πλανήτης μας υφίσταται παραπάνω από 4 δις χρόνια, ο διαχωρισμός γης και θάλασσας όπως τον ξέρουμε στη σημερινή του μορφή, έγινε με την πάροδο αρκετών χρόνων. Αρχικά, υπήρχαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και από το υγρό στοιχείο υπήρχαν μόνο υδρατμοί. Οι θερμοκρασίες όμως μειώνονταν, και οι υδρατμοί έγιναν νερό που κάλυψε το ~70% της γης.

Δεν είναι μόνο ένας ο λόγος στον οποίο αποδίδεται το «αλμυρό» του θαλασσινού νερού.
Σίγουρα, το μόνο απλό και εύκολο είναι τα μικροσωματίδια που ο αέρας μετακινεί από τις στεριές στις θάλασσες.

Μια γενικότερη πηγή λοιπόν είναι το έδαφος. Εκτός από τον αέρα, διάφορα μεταλλικά στοιχεία του εδάφους διαλύονται από τις βροχές και καταλήγουν στο θαλασσινό νερό. Είναι αναμενόμενο λοιπόν, στα «γλυκά νερά» να μη συμβαίνει έντονα αυτό, καθώς στις θάλασσες τα διάφορα αυτά άλατα οδηγούνται ακόμη και μέσω της κατάληξης ποταμών. Ακόμη όμως και στο βυθό της θάλασσας, δεν παύει να υπάρχει κάτω από το νερό και πάλι… έδαφος! Τα στοιχεία που κάνουν αλμυρό το θαλασσινό νερό, αναδύονται ακόμη και μέσα από τις ρωγμές που θα υπάρχουν στον πυθμένα. Τέλος, σε βαθείς ωκεανούς υπάρχουν μέχρι και υποθαλάσσια ηφαίστεια, από τα οποία θα απελευθερωθούν σε μεγάλες ποσότητες ανάλογες χημικές ουσίες που θα εντείνουν το φαινόμενο.

Οι λόγοι που γεννούν τις ουσίες που κάνουν αλμυρό αυτό το νερό λοιπόν, δεν είναι κάτι το «στάσιμο». Οπότε όσο περνά ο καιρός, αναμένουμε η θάλασσα να γίνεται όλο και πιο αλμυρή…; Όχι. Τα επίπεδα περιεκτικότητας σε άλατα μένουν σε γενικές γραμμές σταθερά. Με μια απλή μαθηματική σκέψη, αυτό σημαίνει πως όσα καινούρια άλατα και λοιπές ουσίες προκύπτουν, άλλα τόσα κάπως «ξοδεύονται». Είτε άλατα είτε συστατικά αυτών, καταρχήν, καταναλώνονται από διάφορους ζωντανούς οργανισμούς. Κάποια προσκολλώνται σε πετρώματα και μένουν εκεί, ενώ άλλα «πέφτουν» και μένουν στον πυθμένα. Με διάφορες γεωφυσικές διεργασίες όπως τα ηφαίστεια και οι σεισμοί, θεωρούν πολλοί επιστήμονες, πως η διαδικασία ακολουθεί μια γενική περιοδικότητα.


Το πόσο αλμυρό είναι το νερό της θάλασσας έχει να κάνει με τη συχνότητα των βροχοπτώσεων, την περιοχή και την εποχή στην οποία αναφέρεται κανείς. Στην Ερυθρά Θάλασσα για παράδειγμα, η εξάτμιση είναι μεγάλη και το νερό από τα πιο αλμυρά. Στους ωκεανούς που χύνονται ποταμοί γλυκού νερού η περιεκτικότητα είναι λίγο πιο χαμηλή, το ίδιο και στους πάγους, δηλαδή στις πολικές περιοχές. Το pH του θαλασσινού νερού, δηλαδή η οξύτητα ή αλκαλικότητά του κυμαίνεται σε σταθερές τιμές, περίπου μεταξύ 7 και 8,5, δηλαδή έχει αλκαλικό χαρακτήρα. Αναλογικά, κάποια από τα επιμέρους συστατικά που αποτελούν συνολικά τα άλατα είναι το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το βρωμιούχο άλας, το χλωριούχο άλας, το φθοριούχο άλας αλλά και το στρόντιο.

Κλείνοντας, κάτι ενδιαφέρον που αξίζει να μάθει κανείς, είναι η υπάρχουσα θεωρία πως το αλάτι της θάλασσας διευκολύνει στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Ο τρόπος; Λόγω των ρύπων που υπάρχουν στον αέρα, τα σύννεφα δεν καταλήγουν τόσο εύκολα σε βροχή όταν βρίσκονται πάνω από ξηρά, σε σχέση με όταν βρίσκονται πάνω τη θάλασσα, όπου συμβάλλουν και βοηθούν αιωρούμενα σωματίδια αλάτων.

«Ελεύθερε άνθρωπε, πάντα θα λατρεύεις τη θάλασσα…» [Charles Baudelaire]

 

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή