Διάλογοι με τον Εαυτό. Από τη Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

638 Views
Διάλογοι με τον Εαυτό. Από τη Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου. Διάλογοι με τον Εαυτό. Από τη Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

 Διάλογοι με τον Εαυτό. Γράφει η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου, στη στήλη της Kulturosupas, "ΨυχοAνακατοσούρες"...

Μη το αρνηθείτε! Άλλος λίγο, άλλος πολύ μιλάμε συνεχώς με τον Εαυτό μας. Ο εγκέφαλος μας βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση. Ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του έχει να κάνει με τους εσωτερικούς διαλόγους που λαμβάνουν χώρα στα τρίσβαθα της ψυχής μας.
Οι εσωτερικοί διάλογοι μπορούν να μας επηρεάσουν στον ίδιο βαθμό που μας επηρεάζει και η γνώμη των άλλων. Δυστυχώς πολλοί από μας κάνουν τη ζωή τους δύσκολη με το να συζητάνε σε αυστηρό τόνο και με απότομο ύφος με τον Εαυτό τους. Ίσως επειδή υπεραυστηροί γονείς, δάσκαλοι, φίλοι και γνωστοί τους έχουν περάσει μια αρνητική αυτοεικόνα.  Μήπως ανήκετε κι εσείς σ΄ αυτούς;; Για τους περισσότερους από μας ένας εσωτερικός διάλογος με τον Εαυτό  δεν είναι τίποτα άλλο από την πεποίθηση, ότι τίποτα με μας δεν πάει καλά.
«Μα πόσο ηλίθιος είμαι.»
«Είμαι μια εγωίστρια και τίποτα άλλο.»
«Μόνο ένας βλάκας σαν κι εμένα μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο.»
«Πως καταφέρνω πάντα να λέω τα λάθος πράγματα στη λάθος στιγμή.»
«Είμαι αποτυχημένη, τελείωσε.»
Υπάρχουν όμως και χειρότερα, ναι ναι! Στη θεραπευτική πρακτική ως ψυχολόγοι συναντάμε όχι σπάνια ανθρώπους το «μότο» των οποίων είναι: «Είμαι τόσο αποτυχημένος που δε μου αξίζει ούτε τόση δα ευτυχία». Σας ακούγεται υπερβολικό ή οικείο;
Οι αυστηρές συνομιλίες με τον Εαυτό πυροδοτούν τις περισσότερες φορές άγχη ή/και καταθλιπτική διάθεση. Ένα άλλο συχνό φαινόμενο είναι η αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Αυτό που πιστεύεις θα το πάθεις!
Βέβαια μη τρελαίνεστε. Υπάρχει και η άλλη πλευρά, η θετική ντε! Όταν μπορούμε και συζητάμε με τον Εαυτό μας σαν φίλοι και διατηρούμε μια θετική στάση σε ότι και όποιον καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τότε, ω του θαύματος, οι επιθυμητοί στόχοι φαίνεται να προσεγγίζονται πιο εύκολα. Ένα παράδειγμα θετικού εσωτερικού διαλόγου μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση είναι κάτι σαν αυτό: «Χμμ... μου φαίνεται αδύνατο να το αντιμετωπίσω όλο αυτό. Όμως κάτσε ρε παιδί μου. Δεν υπάρχει λόγος να τα χάσω εντελώς. Θα χειριστώ την κατάσταση με ηρεμία και χωρίς να βιάζομαι και στο τέλος θα τα καταφέρω, που θα μου πάει».
Έχει νόημα να προσπαθήσει κανείς να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μιλάει με τον Εαυτό του; Φυσικά και έχει! Όταν συνεχίζετε με πείσμα να λέτε και να ξαναλέτε μέσα σας, ότι θα αποτύχετε, τότε ακριβώς αυτό θα συμβεί (η αυτοεκπληρούμενη προφητεία που λέγαμε πιο πάνω). Μια εσωτερική εμψύχωση και πίστη στον Εαυτό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αντιθέτως αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες να τα καταφέρετε και να είστε ευχαριστημένοι με εσάς. Είναι μια κρυφή αλήθεια, ότι άνθρωποι που έχουν χαρακτηριστεί πετυχημένοι στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, έχουν κάνει περισσότερα λάθη απ΄ όλους τους υπόλοιπους, επειδή είχαν το θάρρος να δοκιμάσουν περισσότερα απ΄ αυτούς.
Θυμηθείτε, οι επιτυχημένες προσωπικότητες:
Ÿ  δεν κολλάνε στις αποτυχίες τους (ποιο το νόημα;).
Ÿ  ερμηνεύουν τα λάθη τους ως εμπειρίες μέσα από τις οποίες έμαθαν πράγματα, ωρίμασαν και απέκτησαν καλύτερη διαύγεια πνεύματος.
Ÿ  δεν «αυτομαστιγώνονται».
Ÿ  μιλάνε με τον Εαυτό τους έτσι, όπως θέλουν να τους μιλάνε οι άλλοι (δηλ. με ευγένεια, σεβασμό, αναγνώριση, εκτίμηση).
Επίσης μη ξεχνάτε:
Αυτό που διαφοροποιεί τους χαζούς από τους έξυπνους δεν είναι, ότι ο έξυπνος δεν κάνει λάθη, αλλά ότι ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη του!
(All images by © Images.com/Corbis © Corbis.  All Rights Reserved)

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή