Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;*
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
Η Φωτεινή και ο Ηλίας ζήτησαν να με δουν τονίζοντας μάλιστα ότι χρειαζόντουσαν ένα πρώτο ραντεβού μαζί μου όσο πιο σύντομα γινόταν. Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίας φάνηκε η ένταση που υπήρχε μεταξύ τους και χρειάστηκε να προσπαθήσω αρκετά για να μοιράσω το χρόνο ώστε να ακούσω και τους δυο.
– Γιατί πιστεύετε αλήθεια ότι αξίζει να δουλέψουμε πάνω στη σχέση σας; ρώτησα αφού άκουσα τι είχε να μου πει κάθε ένας.
– Γιατί αγαπιόμαστε, απάντησε χωρίς καθυστέρηση ο Ηλίας.
– Εσύ Φωτεινή, συμμερίζεσαι τον ίδιο λόγο ή σκέφτεσαι κάτι άλλο;
– Είμαστε σχεδόν δέκα χρόνια μαζί και θα ήταν κρίμα να τα σβήσουμε, απάντησε εκείνη αποφεύγοντας να αναφερθεί στην αγάπη ή σε οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα.
Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο είχαν προσεγγίσει το ερώτημά μου ήταν από μόνος του αρκετός για να μου δώσει μια πρώτη εικόνα αυτού του ζευγαριού. Αν και τους είχα προσκαλέσει να βρουν τα κίνητρα που τους οδήγησαν στο γραφείο μου, εκείνοι είχαν ανταποκριθεί έτσι ώστε να μην πείθομαι γιατί θα άξιζε να συνεχίσουν να είναι μαζί. Παρόλα αυτά ήθελα να μάθω περισσότερα για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οπότε προχώρησα σε επόμενη ερώτηση.
– Αν σας ζητούσα να ονοματίσετε όσο πιο ξεκάθαρα μπορείτε αυτό από το οποίο κινδυνεύει η σχέση σας στο εδώ και τώρα, τι θα απαντούσατε;
– Από το συνεχόμενο παράπονο της Φωτεινής, έσπευσε και πάλι πρώτος να πει ο Ηλίας.
– Τι εννοείς; χρειαζόμουν οπωσδήποτε διευκρινίσεις.
– Νιώθει ότι την παραμελώ και διαρκώς μου γκρινιάζει.
– Κι όσο περισσότερο γκρινιάζει εκείνη, εσύ τι κάνεις;
– Εκνευρίζομαι γιατί νιώθω ότι με αδικεί οπότε γίνομαι επιθετικός.
– Έχει δίκιο να νιώθει ότι την παραμελείς;
– Ως ένα σημείο ναι. Δουλεύω πολλές ώρες και αμέσως μετά τη δουλειά θέλω να πιω μια μπύρα με τους φίλους μου για να χαλαρώσω. Αυτό σημαίνει ότι επιστρέφω το βράδυ στο σπίτι και βρίσκω τη Φωτεινή μουτρωμένη και έτοιμη να με χρεώσει για οτιδήποτε έχει συμβεί μέσα στη μέρα.
– Ας ακούσουμε και τη Φωτεινή, είπα προσκαλώντας την στη συζήτηση.
– Για μένα το πρόβλημα είναι η αδιαφορία του Ηλία. Μένω όλη μέρα στο σπίτι και περιμένω τη στιγμή που θα επιστρέψει από τη δουλειά για να μιλήσω με έναν άνθρωπο και να κάνω κάτι άλλο πέρα από το να αλλάζω πάνες στο μωρό, να μαγειρεύω ή να ακούω ειδήσεις.
– Να υποθέσω λοιπόν ότι όσο περισσότερο αργεί να επιστρέψει, τόσο περισσότερο νιώθεις ότι δε νοιάζεται για σένα, σωστά; ρώτησα.
– Ακριβώς έτσι.
– Κι όσο περισσότερο νιώθεις ότι δε νοιάζεται για σένα, τόσο πιο πολύ θυμώνεις και τον υποδέχεσαι με διάθεση για πόλεμο.
– Το περιγράφεις όπως είναι, επιβεβαίωσε.
– Ανακεφαλαιώνω αυτό που συμβαίνει, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, μεταξύ σας. Για σένα Ηλία το πρόβλημα της σχέσης σας είναι ότι όχι μόνο δεν καταλαβαίνει η Φωτεινή την ανάγκη σου να χαλαρώσεις μετά τη δουλειά αλλά γκρινιάζει κιόλας με συνέπεια να σου χαλά τη διάθεση και να πυροδοτεί το θυμό σου.

Για σένα Φωτεινή το πρόβλημα της σχέσης σας είναι ότι όχι μόνο δεν καταλαβαίνει ο Ηλίας πόσο βαρετό είναι να μένεις όλη μέρα στο σπίτι αλλά παρατείνει την επιστροφή του επιλέγοντας να κάνει κάτι μόνος του χωρίς εσένα με συνέπεια να σου χαλά τη διάθεση και να πυροδοτεί το θυμό σου.
Όση ώρα περιέγραφα αυτό που είχα δει και ακούσει, το ζευγάρι με άκουγε προσεκτικά και έδειχνε να συμφωνεί μαζί μου.
– Θα ήθελα λοιπόν να σκεφτείτε για λίγο πώς μπορείτε να βγείτε από αυτόν το φαύλο κύκλο. Με άλλα λόγια τι θα μπορούσε κάθε ένας σας να κάνει για να σπάσει αυτό το δυσλειτουργικό σχήμα και με στόχο να είστε ευτυχισμένοι;, συνέχισα προσκαλώντας τους αυτήν τη φορά σε κάτι πιο δημιουργικό από το να ανακυκλώνουν κατηγορίες και να χρεώνουν ο ένας τον άλλον.
Οι δυο τους θα έπρεπε να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Για αρχή θα έπρεπε να μπει ο ένας στη θέση του άλλου και να φανταστεί πώς νιώθει ο άλλος με τη δική του συμπεριφορά. Εν συνεχεία θα χρειαζόταν να ενεργοποιήσουν νέες συμπεριφορές ώστε να ξεπεράσουν την κρίση και να συνδεθούν περισσότερο με τις δυνάμεις της σχέσης τους. Θα είχαν να διανύσουν έναν ενδιαφέροντα αν και δύσκολο δρόμο…

Η Φωτεινή και ο Ηλίας, όπως και πολλά άλλα ζευγάρια, παρατηρούν ότι η σχέση τους ταλαιπωρείται από συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται και οδηγούν σε φαύλους κύκλους. Κάθε σχέση κινδυνεύει από φαύλους κύκλους οι οποίοι εμφανίζονται μόλις ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι δείχνουν απρόθυμοι να μετακινηθούν από τη θέση τους για να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά. Κάθε φαύλους κύκλος χαρακτηρίζεται από αντιλήψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές που ανακυκλώνονται, κορυφώνονται και επιδρούν αρνητικά στην ασφάλεια της σχέσης. Εάν δεν αποφασίσει τουλάχιστον ο ένας από τους δύο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα, δεν θα καταφέρει να κάνει κάτι διαφορετικό και έτσι θα παραμείνουν όλα όπως έχουν. Εάν όμως αλλάξει, τότε αναπόφευκτα θα επηρεαστεί και η συμπεριφορά του άλλου με συνέπεια να σπάσει ο εδραιωμένος φαύλος κύκλος. Ακόμα κι αν ο άλλος δεν συμπεριφερθεί με τον τρόπο που θα περίμενε ο σύντροφός του, θα έχει αλλάξει κάτι στο σχήμα των δυο τους.
Πώς μπορεί να βοηθηθεί ένα ζευγάρι για να βγει από την παγίδα του φαύλου κύκλου; Σε ένα πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναγνωρίσουν οι δύο σύντροφοι το φαύλο κύκλο και τις συνέπειες που έχει στη σχέση τους αλλά και στους ίδιους.

Μόλις γίνει αυτό περνάμε στο δεύτερο στάδιο κατά το οποίο αποφασίζουν τι θα κάνουν με το φαύλο κύκλο που διαπίστωσαν. Σε αυτό το στάδιο, της κινητοποίησης για αλλαγή, υπάρχουν τα ακόλουθα σενάρια:
* ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον και περιμένει την αλλαγή του άλλου
* ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον και εκείνος την παίρνει και προσπαθεί να αλλάξει
* κάθε ένας αναλαμβάνει τη δική του ευθύνη στη δημιουργία του φαύλου κύκλου και προσπαθεί να αλλάξει
* κανένας εκ των δύο δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει οπότε παραμένουν στη σχέση με γυρισμένη πλάτη ο ένας στον άλλον
* και οι δυο αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δημιουργία του φαύλου κύκλου αλλά διαπιστώνουν ότι δεν έχει πλέον νόημα να παλεύουν για τη σχέση τους οπότε αποφασίζουν να χωρίσουν
Επόμενο στάδιο είναι αυτό της δράσης και αλλαγής. Σε αυτό το στάδιο οι σύντροφοι δοκιμάζουν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον με νέους τρόπους και αντικαθιστούν διαστρεβλωμένες αντιλήψεις με άλλες πιο υγιείς.
Τελευταίο είναι το στάδιο της διατήρησης των αλλαγών καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για την ασφάλεια της σχέσης. Κάθε σύντροφος ξεχωριστά αλλά και οι δυο μαζί προσπαθούν να διατηρήσουν τις αλλαγές που έκαναν προκειμένου να μην επιστρέψουν στο φαύλο κύκλο και να μη δημιουργήσουν καινούργιο.
Είναι καλό να θυμόμαστε ότι η σχέση ενός ζευγαριού δεν κινδυνεύει από τα προβλήματα, τις εντάσεις ή το διαφορετικό δυναμικό των συντρόφων αλλά από τους φαύλους κύκλους.

.
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που βιώνουν φαύλους κύκλους στη σχέση τους… δεν ξέρω αν έχεις κουραστεί και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο… δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…

.
ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ
“Τα πρόσωπα της βίας”
Η νέα έκτακτη στήλη της Νέλης Βυζαντιάδου στην «Κ» κάθε Πέμπτη.

ΝΕΑ Διαδικτυακά ραντεβού με την Νέλη Βυζαντιάδου.

-Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου Σας περιμένω όλους και όλες!!!
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο “Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης” (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.

.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube.

..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
..