Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;*
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
Το σενάριο
Η Φωτεινή δηλώνει κουρασμένη από την πολυετή σχέση της με το Μάριο και προβληματίζεται σοβαρά για το μέλλον που θα έχει αν δεν αλλάξει κάτι.
– Δεν ξέρω μέχρι πότε θα αντέξω, λέει χαρακτηριστικά.
– Τι έγινε πάλι; ρώτησα γεμάτη ενδιαφέρον.
– Θα πρέπει να συνειδητοποιήσω ότι δεν έχω έναν άντρα δίπλα μου αλλά ένα μικρό παιδί. Το έχουμε πει ξανά σε παλιότερη συνεδρία αλλά δεν του έδωσα σημασία. Τώρα όμως πρέπει να το αποδεχθώ.
– Τι σε έκανε να πάρεις μια τέτοια απόφαση;
– Άλλη μια συμπεριφορά του που με έβγαλε εκτός εαυτού. Γύρισα χθες εξαντλημένη από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και βρήκα το σπίτι βομβαρδισμένο. Εκείνος έπαιζε play station και μόλις τόλμησα να ρωτήσω αν υπήρχε φαγητό μου είπε πως περίμενε εμένα για να φτιάξω. Δεν ήθελα κάτι άλλο για να εκραγώ. Άρχισα να φωνάζω χάνοντας στο τέλος το δίκιο μου και νιώθοντας άσχημα για τα λόγια που ξεστόμισα. Τον αποκάλεσα ανώριμο και του είπα πως ίσως να είμαστε καλύτερα μακριά ο ένας από τον άλλον.
– Μέχρι που εκείνος άρχισε να μπαίνει σε πανικό κι εσύ να γίνεσαι προστατευτική όπως κάνει μια μαμά με το παιδάκι της, συμπλήρωσα την αφήγησή της.
– Πόσο καλά τον ξέρεις, μου είπε.
– Πόσο καιρό τον ανέχεσαι, της απάντησα.
– Τον αγαπώ πολύ και συγχωρώ εύκολα τα λάθη του, είπε η Φρόσω μαλακώνοντας.
– Αυτό είναι πολύ όμορφο και τρυφερό. Το θέμα είναι αν μπορείτε οι δυο σας να βρείτε μια ισορροπία ως ενήλικες και να σταματήσετε να παίζετε τη μαμά με το γιο, της καθρέφτισα με κάθε ειλικρίνεια.
– Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς γίνομαι μαμά του. Ξέρω ότι του κάνω τα χατήρια αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
– Τι άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να είναι;
– Συμμαζεύω τα πράγματά του που βρίσκω πεταμένα από εδώ κι από εκεί, δεν του αναθέτω ευθύνες.
– Ακούς τι λες; τη διέκοψα προτού καν ολοκληρώσει την προηγούμενη φράση της.
– Τι λέω; ρώτησε κοιτάζοντας με σχεδόν έντρομη.
– Ότι δεν του αναθέτεις ευθύνες και ευθύνες αναθέτουμε στα παιδιά και τους έφηβους. Σε μια σχέση ενηλίκων κάθε ένας αναλαμβάνει και μοιράζεται ευθύνες.
Η Φωτεινή έκανε μια μεγάλη σιωπή. Ίσως ήταν η αρχή μιας μεγάλης συνειδητοποίησης και για τον εαυτό της. Ίσως ήταν ώρα να καταλάβει πως αν θα ήθελε να δει μια αλλαγή θα έπρεπε να ξεκινήσει από την ίδια και πρωτίστως από το πώς αντιλαμβανόταν αυτή τη σχέση.

Το παιχνίδι
Η Φωτεινή, όπως και πολλές άλλες γυναίκες, βρίσκεται σε σχέση με έναν ανώριμο άντρα που αρνείται να μεγαλώσει και βολεύεται σε όλα αυτά που του προσφέρει η σύντροφός του χωρίς καν να μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί τις συνέπειες μιας τέτοιας στάσης.
Ένας ανώριμος άντρας αρνείται να αναλάβει ευθύνες και αποφεύγει οποιαδήποτε απαιτητική κατάσταση καταφεύγοντας σε δικαιολογίες και χρησιμοποιώντας την πραγματικότητα για να αναβάλλει τη δέσμευση σε υποχρεώσεις. Ακόμα όμως κι αν αναλάβει κάτι, δυσκολεύεται πολύ να το ολοκληρώσει και συνήθως το εγκαταλείπει ή το φορτώνει σε κάποιον άλλον με το πρόσχημα ότι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με αυτό. Με άλλα λόγια συμπεριφέρεται σαν ένα μικρό παιδί που λέει ψέματα για να γλυτώσει μια υποχρέωση που δεν του αρέσει.
.

.
Δεν συνηθίζει να παραδέχεται τα λάθη του γιατί αυτό θα σήμαινε πως θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη του λάθους του και να το διορθώσει. Για αυτόν ακριβώς το λόγο αποφεύγει εντέχνως τις συζητήσεις με τη σύντροφό του και τείνει να διακωμωδεί τα πάντα προκειμένου να παρουσιάσει μια πιο ελαφριά πλευρά των πραγμάτων. Μηχανεύεται χίλιους δυο τρόπους ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπος με μια σοβαρή συζήτηση που ενδέχεται να οδηγήσει σε αντιπαράθεση.
Επενδύει το χρόνο του μόνο σε ασχολίες που τον ευχαριστούν αγνοώντας τις ανάγκες της αγαπημένης του και μη μπαίνοντας στον κόπο να της προτείνει να μοιραστούν ένα χόμπυ για να περάσουν μαζί τον ελεύθερο χρόνο τους. Οι φίλοι του τον αποθεώνουν γιατί θαυμάζουν τη χαλαρότητα που τον διακρίνει και την ελευθερία που φαίνεται να απολαμβάνει παρά το ότι βρίσκεται σε σχέση.
Πολλές σχέσεις στηρίζονται σε αυτό το σχήμα, το σχήμα με τον ένα σύντροφο στο ρόλο του γονιού και τον άλλο στο ρόλο του παιδιού. Αν ο άντρας θέλει να είναι ο “γιος” και η γυναίκα “μητέρα”, δηλαδή να έχει όλες τις ευθύνες και να τον φροντίζει, η σχέση μπορεί να είναι ικανοποιητική με την προϋπόθεση κανείς από τους δύο να μην επιθυμήσει να αλλάξει ρόλο.

Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ σε μια σχέση με αυτό το σχήμα.. δεν ξέρω αν κι εσύ έχεις το ρόλο της “μαμάς” στο σύντροφό σου… δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
.
ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ
“Τα πρόσωπα της βίας”
Η νέα έκτακτη στήλη της Νέλης Βυζαντιάδου στην «Κ» κάθε Πέμπτη.

ΝΕΑ Διαδικτυακά ραντεβού με την Νέλη Βυζαντιάδου.

-Κάθε Δευτέρα στις 21.00 στο Thessaloniki Life

-Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου
.
Σας περιμένω όλους και όλες!!!
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο “Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης” (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.

.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube.

..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
..