Μετάλλαξη Δέλτα: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία - "Νόσος των νέων" είναι πλέον ο κορονοϊός

2895 Views
Μετάλλαξη Δέλτα: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία - Μετάλλαξη Δέλτα: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία - "Νόσος των νέων" είναι πλέον ο κορονοϊός

 

"Η μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που ζητάμε και θέλουμε να πετύχουμε σε ποσοστά πάνω από 80%, θα βοηθήσει στην άρση μέρους ή συνολικά των μέτρων ατομικής προστασίας. 

Είναι ο μόνος τρόπος να εμποδίσει την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα και την εμφάνιση νέων ίσως δυσκολότερων μεταλλάξεων". Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Εντούτοις, όπως φαίνεται, ο δρόμος μέχρι να επιτευχθούν τα παραπάνω ποσοστά ανοσίας είναι ακόμη μακρύς, με τον καθηγητή να επισημαίνει πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης απέχει αρκετά από το αναγκαίο για τη διασφάλιση της σημαντικής συλλογικής ανοσίας που χρειάζεται για τη μείωση της διασποράς. "Φαίνεται δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτό το καλοκαίρι, λόγω των γνωστών προβλημάτων. Ο κόσμος λείπει σε άδειες κλπ" είπε χαρακτηριστικά.


Σημειώνεται πως 5,8 εκατ. ενήλικοι πολίτες (δηλαδή 65,1% των ενηλίκων) έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού και 61,1% των ενηλίκων πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Δυσοίωνες προβλέψεις για το στέλεχος Δέλτα
Οι προβλέψεις για την πορεία του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα δείχνουν πλήρη επικράτηση. Πιο συγκεκριμένα, η επικράτηση της παραλλαγής, που ήρθε νωρίτερα από ότι αναμενόταν, έχει φτάσει στο επίπεδο του 79,1%, ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι σύντομα θα επικρατήσει και σε ένα ποσοστό μάλιστα που θα φτάσει το 90%.

"Σημαντικό, λοιπόν, μήνυμα αποτελεί η έκκληση για άμεσο εμβολιασμό των ευάλωτων πολιτών με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν σπεύσει ακόμα να εμβολιαστούν και που αποτελούν, όπως γνωρίζουμε όλοι, τον κύριο στόχο του ιού" τόνισε ο καθηγητής.

"Το Δέλτα στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό και οι εμβολιασμένοι θετικοί παρότι λίγοι, σαφώς λιγότεροι από τους ανεμβολίαστους, μπορούν σε ένα ποσοστό να μεταδώσουν τον ιό έχοντας μερικές φορές και σημαντικό ιικό φορτίο" συμπλήρωσε.

Κατακόρυφη άνοδος στις εισαγωγές
Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό πως σε 20 σχεδόν μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές και υπάρχει αύξηση στον δείκτη εισιτήρια/εξιτήρια, με αποτέλεσμα να έχουμε μια κάλυψη 40% με αύξηση των νοσηλευόμενων σε κλινικές Covid και μια κάλυψη 51% στις ΜΕΘ.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.605 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 938 στην Αττική, 298 στην Θεσσαλονίκη και 506 στην Κρήτη. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι ανέρχεται στους 240.


Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αναφορικά με τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 4-11 Αυγούστου, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,3% στην επικράτεια, με σημαντικές όμως αυξομειώσεις μιας και σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

Νόσος των νέων
"Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί αυτή την στιγμή νόσο των νέων, μιας και η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει χαμηλή, γύρω στα 29 έτη, ενώ το 56% των κρουσμάτων είναι μικρότερο από 34 ετών.

Όμως, αρχίζει διστακτικά και μια στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Και το τονίζω αυτό. Η μεταφορά της νόσου από τους νεότερους στις οικογένειες αποτελεί ένα σημαντικό θέμα, ενώ σε λίγο καιρό ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης" υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Μετάλλαξη Δέλτα

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη