Μύθοι γύρω από την κακοποίηση. Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας»

10046 Views
Μύθοι γύρω από την κακοποίηση. Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας» Μύθοι γύρω από την κακοποίηση. Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας»

 

«Τα πρόσωπα της βίας»

 
Η Νέλη Βυζαντιάδου αναλύει την επικαιρότητα κάθε Πέμπτη στην Κουλτουρόσουπα. Μια σειρά χρήσιμων άρθρων για να κρατήσετε στο αρχείο σας.
.
Μύθοι γύρω από την κακοποίηση. 
 
 
Το φαινόμενο της βίας εναντίον των γυναικών είναι ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερους, ειδικούς και μη. Τι εννοούμε όμως με τον όρο βία; Η βία συναντάται με δύο μορφές: τη σωματική-φυσική και την ψυχική-πνευματική. Στην πρώτη μορφή εμπεριέχονται συμπεριφορές όπως κλωτσιές, γροθιές, χτυπήματα του κεφαλιού στον τοίχο, χρήση αντικειμένων, σπρώξιμο στις σκάλες, σπάσιμο οστών, απόπειρα στραγγαλισμού κλπ. Στη δεύτερη μορφή εμπεριέχονται εκδηλώσεις όπως στέρηση τροφής και χρημάτων, απαγόρευση φιλικών ή συγγενικών επαφών, κλείδωμα στο σπίτι κ.α. Τα όρια μεταξύ των δύο μορφών δεν είναι πάντα σαφή και οι συνέπειες είναι αμφίδρομες μια που η σωματική κακοποίηση επηρεάζει την ψυχική κατάσταση και η ψυχική την σωματική υγεία της γυναίκας.
 
 
Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι που υπάρχουν γύρω από την κακοποίηση είναι οι ακόλουθοι:
.
* η κακοποίηση συμβαίνει μόνο σε ζευγάρια χαμηλού κοινωνικοοικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Η αλήθεια διαφέρει αρκετά καθώς γυναίκες από όλα τα κοινωνικά-μορφωτικά-οικονομικά στρώματα κακοποιούνται. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν καταφεύγουν με την ίδια ευκολία όλες οι γυναίκες στις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταγγείλουν την κακοποίηση με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται όλα τα περιστατικά.
 
* οι άντρες που κακοποιούν τις γυναίκες τους, κακοποιούν και τα παιδιά τους ή είναι γενικότερα βίαιοι στις υπόλοιπες σφαίρες της ζωής τους. Με άλλα λόγια μόνο οι έκδηλα βίαιοι και άγριοι άντρες είναι επικίνδυνοι. Αυτό βέβαια που ισχύει είναι ότι πολλοί δράστες κακοποίησης παρουσιάζονται ήρεμοι στη ζωή τους εκτός σπιτιού και δεν κακοποιούν απαραίτητα ή άμεσα τα παιδιά τους.
 
.
* οι κακοποιημένες γυναίκες αποτελούν ένα μικρό ποσοστό. Τα ποσοστά των ερευνών σε παγκόσμιο επίπεδο διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό. Για παράδειγμα η κακοποίηση γυναικών αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή εκδήλωση βίας στις ΗΠΑ ενώ στη Μεγάλη Βρετανία ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 5% όλων των γάμων περιέχει σοβαρή βία εις βάρος των γυναικών.
 
* οι κακοποιημένες γυναίκες είναι μαζοχίστριες, αποζητούν και προκαλούν τη βίαιη συμπεριφορά. Είναι παλιά και γνωστή η άποψη που καταλογίζει στη γυναίκα έναν εγγενή μαζοχισμό και που ρίχνει πάνω της το βάρος της ενοχής για την κακοποίηση. Μάλιστα ο μύθος αυτός αναλαμβάνει να εξηγήσει τη μακροχρόνια ανοχή της γυναίκας στην υποτέλεια και τη βία μέσω της μαζοχιστικής της ιδιοσυγκρασίας. Σύμφωνα με την Pahl οι γυναίκες στις νέες τους σχέσεις δεν έχουν απαραίτητα παρόμοιες εμπειρίες σε αντίθεση με τους άντρες που παραμένουν βίαιοι όταν χωρίσουν και επαναλαμβάνουν αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς σε επόμενες σχέσεις.
 
* οι κακοποιημένες γυναίκες μπορούν να αφήσουν το σπίτι τους όποτε θέλουν. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι ανεξήγητη η επιμονή μιας γυναίκας να μένει στο σπίτι της ενώ κακοποιείται. Μια γυναίκα που κακοποιείται μετατρέπεται γρήγορα σε θύμα και μία γυναίκα που είναι θύμα δεν θα πάψει ποτέ να είναι θύμα εκτός κι αν αντιληφθεί το πρόβλημά της και ζητήσει βοήθεια. Για όσο παραμένει εντός της κακοποιητικής σχέσης εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι αδύναμη και αυτή της η αντίληψη την επηρεάζει έτσι ώστε να γίνεται παθητική, υποταγμένη και ανήμπορη να αντιδράσει.
.
.
 
* τα παιδιά χρειάζονται τον πατέρα τους ακόμα κι αν αυτός είναι βίαιος. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το ότι η ιδανική οικογένεια περιλαμβάνει τόσο τον πατέρα όσο και τη μητέρα. Αν όμως ένα παιδί βιώνει καθημερινώς σκηνικά βίας νιώθει ανασφαλές και είναι προτιμότερο να ζει με τη μητέρα του και μακριά από την εστία κακοποίησης. Είναι βέβαιο πως το παιδί οργίζεται, φοβάται και απογοητεύται όταν βλέπει τη μητέρα του να κακοποιείται από τον πατέρα του. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι βλέποντας αυτές τις συμπεριφορές μαθαίνει τη βία ως συμπεριφορά και αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει κι αυτό μεγαλώνοντας ένας ενήλικος δράστης.
.

«Τα πρόσωπα της βίας» (προηγούμενα άρθρα): 

.
.
Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες μου στο πλαίσιο συναντήσεων που διοργανώνει το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας
-Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου
.
Σας περιμένω όλους και όλες!!!
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 

Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Τρίτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη