«Ελληνικές κατσίκες, Αλβανοί βοσκοί»

1790 Views
«Ελληνικές κατσίκες, Αλβανοί βοσκοί» «Ελληνικές κατσίκες, Αλβανοί βοσκοί»

 Οι Αλβανοί μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του '90 και συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά, τα θετικά νέα από τον τουρισμό αλλά και ένα δημοσίευμα για την πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας στον γερμανικό τύπο.


Ένα ρεπορτάζ από την Ήπειρο που εστιάζει στους Αλβανούς μετανάστες που εισέρχονταν αθρόα στην Ελλάδα τη δεκαετία του '90 μετά την πτώση του κομμουνισμού και συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες και με λίγα χρήματα, διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της γερμανικής ραδιοφωνίας DLF. «Καλύτερα βαφείς, χτίστες ή βοσκοί παρά άνεργοι στην πατρίδα τους», γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος ακολούθησε έναν Έλληνα βοσκό σε μια διαδρομή του στα ελληνοαλβανικά σύνορα προκειμένου να παραλάβει έναν νέο βοσκό που θα έφθανε χωρίς νόμιμα έγγραφα για να δουλέψει μαζί του από την Αλβανία. «Εδώ τα σύνορα βρίσκονται μέσα στο δάσος, χωρίς συρματόπλεγμα. Χωρίς επιτήρηση. Όποιος είναι εξοικειωμένος με την περιοχή της Ηπείρου μπορεί εύκολα να διασχίσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα των 300 χιλιομέτρων και να εισέλθει απαρατήρητος στην ΕΕ. Αυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό στους μεταφορείς ναρκωτικών. Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία περίπου το 65% της κατασχεμένης κάνναβης μεταφέρθηκε το 2016 από την Αλβανία. Σε μια πλαγιά ύψους περίπου 600 μέτρων υπάρχουν αρκετοί στάβλοι για σχεδόν 1.000 κατσίκες και πρόβατα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σε αυτούς τους στάβλους όμως σπάνια συναντά κανείς Έλληνες. Εδώ ήδη από τη δεκαετία του '90 εργάζονται πολλοί Αλβανοί, όπως ο Νίκο, 35 ετών ή ο Τάρικ, 50 ετών (στο ρεπορτάζ δεν αναφέρονται τα πραγματικά ονόματα των Αλβανών βοσκών). Όπως ανέφεραν, στην πατρίδα τους δεν είχαν δουλειά. «Για μας στην Αλβανία δεν υπήρχε δουλειά. Οι πολιτικοί σκέφτονται μόνο τους εαυτούς τους και την τσέπη τους. Γι αυτό εγκαταλείψαμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας». Οι συνθήκες εργασίες είναι στην Ελλάδα όμως σκληρές. «24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα για 400 ευρώ το μήνα. Αξίζει όμως;» διερωτάται ο ρεπόρτερ. «Είναι εντάξει. Εάν δεν άνοιγαν τότε τα σύνορα, πού θα μπορούσαμε να δουλέψουμε εμείς στην Αλβανία; Ήρθα εδώ οικειοθελώς κι εδώ ισχύει το εξής: όσο δουλέψεις τόσα θα πάρεις» ανέφερε ο 50χρονος Τάρικ. Ο Έλληνας εργοδότης αναφέρει από την πλευρά του ότι χωρίς τους Αλβανούς βοσκούς δεν θα μπορούσε να κρατήσει το κοπάδι, ενώ πιστεύει ότι οι Έλληνες νέοι προτιμούν τις σπουδές από τις χειρωνακτικές δουλειές. Το ρεπορτάζ κλείνει με εικόνες από την καθημερινότητα των Αλβανών βοσκών. Ζουν φτωχικά, σε μικροσκοπικά δωμάτια. Μόνη χαλάρωση είναι η αλβανική τηλεόραση μέσω δορυφόρου. Παρά τις δυσκολίες όμως «βλέπουν εδώ τη ζωή συνολικά καλύτερα από ό,τι στην Αλβανία».

Ξανά η Ελλάδα «πολύ αγαπητός τουριστικός προορισμός»

Η Westfälische Rundschau αναφέρεται στην πολύ καλή, για ακόμη μια χρονιά, εικόνα της Ελλάδας στο πεδίο της τουριστικής κίνησης. «Η Ελλάδα ζει ξανά μια τουριστική ανάκαμψη. Την περασμένη χρονιά ο τομέας του τουρισμού κατέγραψε ρεκόρ. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον ελληνικό τουρισμό το 2017, χρονιά κατά την οποία 27,194 εκατομμύρια τουρίστες έκαναν διακοπές στα νησιά του Αιγαίου. Το 2016 ο ίδιος αριθμός ανερχόταν στα 24,8 εκατ. ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν στα 14,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 10,5% περισσότερο από ό,τι το 2016. Επίσης οι περισσότεροι τουρίστες ήταν Γερμανοί (3,7 εκατομ), ενώ οι Γερμανοί άφησαν επίσης στη χώρα και τα περισσότερα χρήματα (2,55 δις ευρώ). Πού όμως οφείλεται αυτή η νέα ανάκαμψη; «Σύμφωνα με έλληνες ξενοδόχους οφείλεται σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς λόγους. Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια δεν γίνονται έκτροπα και οι απεργίες έχουν υποχωρήσει. Επίσης η Ελλάδα επωφελήθηκε από τις απώλειες που κατέγραψαν στον τουρισμό χώρες της Βόρειας Αφρικής και η Τουρκία», γράφει η εφημερίδα.

«Kακοί βαθμοί για την Ελλάδα»

Το περιοδικό Spiegel δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Κακοί βαθμοί για την Ελλάδα», παρά την προ ολίγων ημερών αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody's. Το Spiegel αναφέρει: «Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ αμφιβάλλουν για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας. Η ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να βγαίνει από την κρίση. Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ θεωρούν αβέβαιο σε κάθε περίπτωση το κατά πόσο η χώρα θα είναι σύντομα σε θέση να δανείζεται σε διαρκή βάση χρήματα από τις διεθνείς χρηματαγορές. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε στην τελευταία συνεδρίαση των υπ. Οικ. των χωρών της ευρωζώνης στην αρχή της εβδομάδας, ότι η πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας πλήττεται όταν η ίδια δεν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Η διστακτικότητά της έχει προκαλέσει 'αστάθεια στις αγορές', ανέφερε ο Ντράγκι. Η χώρα δεν υλοποιεί όλα όσα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει, για παράδειγμα στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα στο ΔΝΤ, ανέφερε επικριτικά ότι ο διεθνής οργανισμός αναθεωρεί διαρκώς προς τα πάνω τις προοπτικές ανάπτυξης όλων των χωρών της ευρωζώνης, πλην της Ελλάδας. Η χώρα εξακολουθεί να απογοητεύει στο πεδίο της ανάπτυξης».

Το Spiegel σημειώνει επίσης ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε στους ομολόγους του ότι «δυσκολίες» εκφεύγουν του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης και ότι, ως προς αυτό, ο επίτροπος Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε τον έλληνα υπουργό, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του. «Αυτή τη χρονιά εκπνέει το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα. Στη συνέχεια η χώρα θα πρέπει μόνη της να σταθεί στα πόδια της από χρηματοπιστωτική άποψη», γράφει τέλος το Spiegel.Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη