Ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους πολιτικούς και στρατιωτικούς της αρχαίας Ελλάδας ήταν ο Αλκιβιάδης. Γοητευτικός, χαρισματικός ηγέτης, λάτρης της γενέτειράς του Αθήνας, την οποία όμως πρόδωσε σε δύσκολη γι’ αυτή στιγμή.
Ποιος ήταν ο Αλκιβιάδης;
Ο Αλκιβιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 450 π.Χ. Ήταν γόνος της υψηλότερης αριστοκρατίας της πόλης. Πατέρας του ήταν ο Κλεινίας που ανδραγάθησε στη ναυμαχία του Αρτεμισίου το 480 π.Χ. αλλά σκοτώθηκε στη μάχη της Κορώνειας της Βοιωτίας το 447 π.Χ. Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του, Αλκιβιάδης επίσης, ήταν συνεργάτης του μεγάλου μεταρρυθμιστή της αρχαίας Αθήνας Κλεισθένη. Η γενιά του από τον πατέρα του, έφτανε ως τους Αιακίδες. Αλλά και η μητέρα του Δεινομάχη καταγόταν από το γένος των Αλκμεωνιδών. Ήταν ευγενής και πλούσια κόρη του Αλκμεωνίδη Μεγακλή και εγγονή του Ιπποκράτη, αδελφού του Κλεισθένη.
Εκείνοι που άσκησαν αναμφίβολα μεγάλη επιρροή στην αγωγή του Αλκιβιάδη ήταν οι σοφιστές και ο Σωκράτης. Ο Πρόδικος του δίδαξε τη γοητεία του μύθου και του λόγου και ο Πρωταγόρας τη διαλεκτική και τον αγνωστικισμό. Σημαντικότερη επιρροή όμως ασκούσε στον Αλκιβιάδη ο Σωκράτης, ο μόνος που μπορούσε να δαμάσει τον ατίθασο χαρακτήρα του, κάτι που παραδεχόταν κι ο ίδιος ο Αλκιβιάδης. Η σχέση αυτή δάσκαλου-μαθητή έφτασε δύο φορές στα όρια της αυτοθυσίας. Στην εκστρατεία της Ποτίδαιας (432 π.Χ.) ο Σωκράτης όχι μόνο έσωσε τον νεαρό και τραυματισμένο Αλκιβιάδη αλλά και έπεισε τους Αθηναίους να τον στεφανώσουν για ανδραγαθία! Ο Αλκιβιάδης ανταπέδωσε το 424 π.Χ. στη μάχη στο Δήλιο (επίνειο της Τανάγρας της Βοιωτίας), όπου αν και έφιππος δεν τράπηκε σε φυγή μαζί με τους άλλους Αθηναίους αλλά αγωνίστηκε για να σώσει τον πεζό Σωκράτη. Πέρα από τη στενότατη σχέση μεταξύ Σωκράτη και Αλκιβιάδη από τα παραπάνω περιστατικά, εμείς τουλάχιστον συμπεραίνουμε και κάτι άλλο. Ότι ο μεγάλος Σωκράτης, ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους όλων των εποχών, γεννημένος το 470 π.Χ., στα 40 και στα 45 του, πολεμούσε στην πρώτη γραμμή… Σε ανάλογη περίπτωση σήμερα, ψευτοδιανοούμενοι και αμπελοφιλόσοφοι που έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία στο Πεντάγωνο, στον Σκαραμαγκά ή στο Τατόι, με κάποια φαιδρή δικαιολογία θα έδιναν μάχες από τη θαλπωρή του σπιτιού τους…
Φωτογραφικό υλικό