5 λόγοι για να γίνετε κι εσείς ιδεοληπτικοί κι ευτυχισμένοι | Μανώλης Ιωαννίδης | Ύστερα απ' τον κόσμο.

5564 Views
5  λόγοι για να γίνετε κι εσείς ιδεοληπτικοί κι ευτυχισμένοι | Μανώλης Ιωαννίδης | Ύστερα απ' τον κόσμο. 5 λόγοι για να γίνετε κι εσείς ιδεοληπτικοί κι ευτυχισμένοι | Μανώλης Ιωαννίδης | Ύστερα απ' τον κόσμο.

 

Γράφει για την Κουλτουρόσουπα.

 
 
Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε στο τρέχον κείμενο την ιδεοληψία με την ιδεολογία. Η πρώτη έννοια αναφέρεται σε κάτι παθολογικό, η δεύτερη σε κάτι το υγιέστατο, θα αντέτεινε κανείς άρα πρόκειται για έννοιες σχεδόν διαμετρικά αντίθετες. Αμ δε… Στην πράξη φαντάζει συνηθέστερο οι γνήσιοι ιδεολόγοι να καταλήγουν ιδεοληπτικοί, γι’ αυτό και εξισώνονται οι έννοιες, στο πλαίσιο του φανατισμού και τις πνευματικής αδυναμίας και ηλιθιότητας ενός ατόμου ενοχλητικού και θορυβώδους, που ψάχνει να πιαστεί από κάπου, σ’ ένα τραινάκι του τρόμου που δεν έχει τίποτα για να κρατηθείς.

Είτε πρόκειται για πολιτικά κόμματα, θρησκείες, ποδοσφαιρικές ομάδες ή οικονομικές θεωρήσεις, βλέποντας επαγγελματίες ιδεολόγους (=ιδεοληπτικούς) έξω στη ζωή, αδέσποτους και ευτυχισμένους, διαζευγμένους από καιρό από κάθε έννοια λογικής ή ενδοσκόπησης, είναι σα να βλέπει κάποιος ένα πολύ μεταμοντέρνο αστείο που κάνει η ίδια ζωή σε όσους τολμάνε να την παίρνουν σοβαρά και νομίζουν ότι κάτι καλό θα βγει απ’ αυτή τη μάστιγα ονόματι ανθρωπότητα. Τίποτα, αγαπητοί τηλεθεατές- ευκαιριακή ηδονή, συναισθηματικές ζυγαριές τις οποίες κρυφοκαταριούνται όλοι και ένας αυθεντικότατος μιξοπαρθενισμός για βοεικέφαλους που προσπαθούν να καλύψουν τον πεσμένο κώλο τους.

Γι’ αυτό, ενδώστε στην ιδεοληψία, αγκαλιάστε την συλλογική ανοσία στους ενδοιασμούς και επιλέξτε την ανοησία. Γιατί η αμετανόητη ανοησία μοιάζει να είναι η ασφαλέστερη παράκαμψη στον χωραφόδρομο προς την πολυπόθητη ευτυχία.
 
 
1) Δεν θα σας επηρεάζει καθόλου η πραγματικότητα- εσείς  θα τη διαμορφώνετε κατά βούληση.
Κι όχι βέβαια μετά από μια νιτσεϊκής τεχνοτροπίας κοσμογονία, τύπου το μηδέν θα κάνω κύκλο κι εκεί μέσα θα χορεύω. Δε μιλάμε για κατασκευές που ‘χουν προκύψει από μια απαραίτητη κατεδάφιση όλων των αυθύπαρκτων αυθαιρέτων που στέκονται σαν κέρατα χωρίς κανείς ν’ αναρωτιέται γιατί. No, no, no. Μιλάμε για μια ηδονική συντήρηση ετοιμόρροπων μπουρδέλων, σε κάτι απέραντα παρατημένα από τη λογική ή το δίκαιο, άγονα χωράφια, με ενοίκους πλέον τη μισαλλοδοξία και την κακεντρέχεια.

Γιατί το ηλίθιο παχύδερμο έχει κολλήσει σα μπίλια σε ρουλέτα που δείχνει εφηβεία, με την κακή της έννοια, ή μάλλον με αυτή που τη φωτογραφίζει απ’ τις κακές τις γωνίες. My way or the highway, που λένε και στο χωριό μου, τη Κάτω Ριζοσπηλιά Αρκαδίας ή αλλιώς, κακό του κεφαλιού σ’ όποιον τολμάει να υψώνει το οτιδήποτε αντιλαμβάνομαι ως αντίσταση. Έχουμε μιλήσει σε προηγούμενες εκπομπές για την αξία της τάξης και τη σημασία της διαίρεσης  της πραγματικότητας γι’ αυτούς που μικροί στις γιαγιάς τους έπιναν χλωρίνη αντί για χυμό κι έτσι αδυνατούν να την αντιμετωπίσουν ως έχει.

Γίνεστε, με απλά λόγια, νονός της πραγματικότητας. Κι απ’ αυτούς, μάλιστα, που τους γλιστράει το βρέφος στη κολυμπήθρα αλλά αντί να ντραπούν ή να νιώσουν κάποια συστολή, φουσκώνουν το στήθος τους, γελάνε σαρδόνια και με ειλικρινή περηφάνια ανακοινώνουν «Το ήθελα».
 
 
2) Θα λειτουργείτε βασισμένοι σε δόγματα, ακολουθώντας τ η ν  γραμμή.
Δεν έχει σημασία αν η γραμμή είναι στραβή. Δεν έχει καν σημασία αν είναι ύποπτα ευθεία ή αν έχει σχέδια που ομοιάζουν επικίνδυνα με αντίστοιχα προηγούμενων σαιζόν της σειράς «Κρεοπωλείο ονόματι Ζωή». Το σημαντικό είναι ότι πλέον θα ξέρετε τα όρια σας. Θα γνωρίζετε τι θα πουν οι άλλοι επαναστάτες-μασκαράδες, για να ‘χετε ένα κοινό αφήγημα πάνω στο οποία θα προσθέσετε αργότερα δικά σας δόγματα.

Θα γνωρίζετε επιπλέον το πεδίο δράσης σας και θα εμπιστεύεστε τη γραμμή κι αυτούς που επιλέγουν να την ακολουθούν με την ίδια τυφλότητα που επιλέγετε κι εσείς. Θα μπορείτε να οριοθετείτε δηλαδή με δική σας έμπνευσης μαθηματικά, όλα τα πράγματα, συμβουλευόμενοι τα μπακαλοτέφτερα μέσα από τα οποία και μέσα στα ζείτε τη ζωή σας.

Βέβαια θα πρέπει να παριστάνετε πού και πού ότι αμφισβητείτε και τις ιερές σας γραφές σε κάποιο νοστιμούλικο ποστ, έτσι για τις εντυπώσεις, έτσι για να διασκεδάσετε λίγο κι εσείς, νομίζοντας ότι παράγετε οτιδήποτε αυθεντικό. Μην ανησυχείτε-  θα έχετε πλαισιωθεί από τόσες γραμμές που πλέον είναι θα ‘ναι αδύνατον να γυρίσετε σε άλλη σελίδα.
 
 
3) Δε θα νιώθετε ποτέ μα ποτέ μοναξιά-η αγέλη δεν ξεχνά ποτέ τους δικούς της.
Πώς θα ‘ταν ΔΥΝΑΤΟΝ να νιώσετε ΠΟΤΕ μόνοι όταν έχετε στη διάθεσή σας άλλους συναδέλφους να επιδοκιμάζουν κάθε γαύγισμά σας; Να το θεωρούν κι αιχμηρό δάγκωμα των επισταμένων κιόλας. Το συμφέρον σας συμπίπτει με το δικό τους, μπορείτε να τους εμπιστεύεστε όσο τυφλά πορεύεστε και στη ζωή. Θα παλέψουν μανιωδώς για εσάς, κι εσείς γι’ αυτούς, μιας και υπάρχει μια υπέρμετρη αδελφικότητα ανάμεσα σε αυτούς των οποίων η ζωή βασίζεται σε μια συλλογική παράνοια, σ’ αυτούς που βλέπουν τη ζωή με όρους πολέμου, αποζητώντας απελπισμένα εχθρούς (ή έστω …φίλους).

Οργιζόμαστε μαζί, επικρίνουμε μαζί, εκπλησσόμαστε μαζί, σα να φωτοτύπησε κάποιος την αντίδραση που πρέπει να ‘χουμε και μας την μοίρασε. Η οχλοκρατία είναι ένα από τα σπουδαιότερα αγαθά που διατίθενται στον άνθρωπο από αμνημονεύτων χρόνων. Πρέπει λοιπόν να εκμεταλλευτείτε αυτή τη φυσική ροπή η οποία είναι εγκατεστημένη στο ανθρώπινο λογισμικό και να είστε συνεπείς στις θυμικές σας αντιδράσεις ώστε να μπορείτε να νιώθετε ότι συμμετέχετε σε κάτι που αξίζει, σε κάτι που επιτρέπει στη γη να συνεχίζει τις σβούρες.

Ο κόσμος είναι γεμάτος από άτομα καλυμμένα πατόκορφα με ιδεοληψίες από κάθε λογής κολεξιόν. Αρκεί να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει, αυτή που θα σας κάνει να αισθάνεστε ισχυροί και οι δικαιολογίες και τα συναφή θ’ ακολουθήσουν. Το σημαντικότερο είναι το ανήκειν, το οποίο σίγουρα εξυπηρετείται, ειδικότερα αν τείνετε στη σαρκοφαγία.
 
 
4) Δε θα χαθείτε ποτέ ξανά- θα βρίσκεστε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Δε θα ξανανιώσετε ποτέ αποπροσανατολισμένοι. Θα ‘χετε για πυξίδα τον αστερισμό των ιδεών σας που θα σας οδηγεί πάντα στο καλό και το σωστό και το δίκαιο. Στη σπάνια περίπτωση δε που κάποια επικηρυγμένη απ’ το καθεστώς σας αμφιβολία διαπεράσει τη μαφιόζικη έννοια της δικαιοσύνης σας, θα κοιτάτε γύρω σας και θα αποφαίνεστε ότι το σωστό είναι μέχρι εκεί που φτάνει η επικράτειά σας. Γιατί, είπαμε, εσείς είστε οι μεταλαμπαδευτές και οι διαμεσολαβητές των χρηστών ηθών και των ρηξικέλευθων αρετών, που οι καταραμένοι οι απέναντι αγνοούν ή/και πολεμούν.

Γιατί η ιστορία, ας το παραδεχτούμε, έχει δύο πλευρές. Τη δική σας και τη λάθος. Τέτοια ιδεολογική παράγκα που μπορείτε να στήσετε που θα ζηλέψει κι ο οποιοσδήποτε αθλητικός υπόκοσμος ανά την υφήλιο. Οπότε, αντί να συγκατοικείτε με περιθωριακά στοιχεία και ανεπιθύμητους συμμάχους, έχετε την ευκαιρία να κομματιάσετε τον κόσμο σε πλευρές και να μείνετε σε κείνη που ‘χει τα ηνία στο δίκιο και το σωστό. Θα σας πείσουν οι συγκάτοικοί/συντρόφιμοί σας ότι η θέα είναι πιο ωραία πίσω απ’ τα κελιά εκείνα μες τα οποία αλληλοσυγχαίρεστε για τις ονειρώξεις σας.

Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει. Ληγμένα. Ή αλλιώς, βρήκατε την Αριάδνη σας: μια φριχτή μάγισσα την οποία θα υπηρετείτε μέχρι να καταλάβετε ότι οι λαβύρινθοι της ζωής δε περιδιαβαίνονται με GPS και πως έχουν διαφορετικές εξόδους για διαφορετικές επιδιώξεις.
 
 
5) Θα αποκτήσετε ταλέντο στη μυθοπλασία και τη λογοτεχνία.
Το μέτρο των πάντων θα είναι οι ερμηνείες σας και οι εκθέσεις ιδεών που θα παράγετε ώστε να φωτίζετε απ’ τη σωστή πλευρά τα πράγματα αφού οφείλουν να ταιριάξουν στο παρανοϊκό παζλ που συμπληρώνετε. Θα μαθητεύσετε δίπλα σε πρόθυμους δασκάλους, απ’ τους οποίους θα αντλήσετε τις απαραίτητες χάρες για να μπορείτε να παράγετε αξεπέραστη λογοτεχνία γύρω απ’ τον άθραυστο κόσμο σας και να τον συντηρείτε με τη λάμψη και τη σταθερότητα που πηγάζει από ανθρώπους που αρνούνται να εμπλακούν πραγματικά σ’ αυτόν τον κόσμο.

Αυτό το άρλεκιν λοιπόν που θα παράγετε, θα το καταφέρετε ακριβώς εξαιτίας της ανάγκης υπεράσπισης των ανώτερων ιδεών σας. Γιατί για αρκετούς ιδεοληπτικούς, η διαμάχη είναι ηδονή και ο μόνος τρόπος για να διεγερθούν ορισμένες φορές. Έτσι, θα μάθετε τις υπάρχουσες αφηγήσεις, η λειτουργία του εγκεφάλου σας θα δομηθεί γύρω από αυτές και έτσι ώστε να τις υπερασπίζεται με τους πιο ευφάνταστους τρόπους. 

Σκεφτείτε μονάχα τους ευρηματικούς τρόπους αποθήκευσης των πραγμάτων στον στάβλο που θα ‘χετε για μυαλό. Σκεφτείτε τις νοητικές πιρουέτες που θα κάνετε για να δικαιολογείτε το καθετί σε σχέση με τα πολύτιμα ιδεώδη σας. Ένας νοητικός Μπαρίσνικοφ θα γίνετε, χωρίς βέβαια την οποιαδήποτε χάρη και ομορφιά που διέθετε στις εκτελέσεις του ο Μιχάλης- εσείς άλλα πράγματα θα εκτελείτε.
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Πώς πέρασα το φετινό θεατρικό καλοκαίρι»… | Στον Παλμό των Φουαγιέ
Πώς πέρασα το φετινό θεατρικό καλοκαίρι»… | Στον Παλμό των Φουαγιέ
με 0 Σχόλια 3205 Views

Φέτος εντόπισα πιο συνειδητά ορισμένα θέματα που συνέβαλαν σε έναν θεατρικό απολογισμό με αρνητικό κατ’ εμέ πρόσημο…Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή