«Φλερτ ή παρενόχληση;». Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας»

9874 Views
«Φλερτ ή παρενόχληση;». Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας» «Φλερτ ή παρενόχληση;». Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας»

 

«Τα πρόσωπα της βίας»

 
Η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας»Μια σειρά χρήσιμων άρθρων για να κρατήσετε στο αρχείο σας.
..
«Φλερτ ή παρενόχληση;»
 
Είναι πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μία γυναίκα ή ένας άντρας δυσκολεύεται να καταλάβει αν η συμπεριφορά του άλλου υποδηλώνει ένα έντονο φλερτ ή μία σεξουαλική παρενόχληση. Τα όρια είναι κάποιες φορές δυσδιάκριτα με συνέπεια αυτός/ή που δέχεται τη συγκεκριμένη συμπεριφορά να νιώθει ένα εσωτερικό μπέρδεμα και να μην ξέρει πώς ακριβώς να φερθεί.
 


Πώς μπορείς άραγε να καταλάβεις αν είσαι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης; Στην περίπτωση του φλερτ νιώθεις όμορφα γιατί δέχεσαι μια συμπεριφορά που δεν σε θίγει και ούτε σε απειλεί. Μπορεί μάλιστα να είναι αμοιβαίο και να οδηγήσει σε σχέση. Αυτός που σε φλερτάρει θέλει να είναι μαζί σου και όχι να κερδίσει κάτι από σένα ή να σου επιβληθεί ή να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Αν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές στο φλερτ, το απολαμβάνουν. Αν διαφωνήσουν, λήγει η μεταξύ τους επικοινωνία πολιτισμένα και χωρίς προβλήματα. Από την άλλη αυτός που σε παρενοχλεί επιδιώκει να ασκήσει εξουσία πάνω σου και να ικανοποιηθεί μόνο ο ίδιος αψηφώντας τις συνέπειες που μπορεί να έχει η συμπεριφορά του πάνω σου. Αγνοεί τις αντιδράσεις σου ή τους ενδοιασμούς σου και δεν διστάζει να σε απειλήσει προκειμένου να γίνει το δικό του.
 

 
Ως σεξουαλική παρενόχληση ορίζουμε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη σεξουαλική συμπεριφορά που παραβιάζει την αξιοπρέπεια του ατόμου και θίγει την συναισθηματική του ασφάλεια. Ειδικότερα περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως ανεπιθύμητο σωματικό άγγιγμα, σεξουαλικούς υπαινιγμούς, χυδαία αστεία, μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο, απειλές με στόχο την υπακοή σε συγκεκριμένες εντολές και κάθε σχόλιο που προσβάλλει το άτομο που το δέχεται. Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) "η σεξουαλική παρενόχληση είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με εξουσία και συμβαίνει συχνά σε κοινωνίες οι οποίες μεταχειρίζονται τις γυναίκες ως σεξουαλικά αντικείμενα και πολίτες δεύτερης κατηγορίας". Το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν είναι μόνο προνόμιο των γυναικών. Υπάρχουν και γυναίκες που παρενοχλούν άντρες όπως επίσης άντρες που παρενοχλούν άντρες και γυναίκες που παρενοχλούν γυναίκες. Με άλλα λόγια η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει φύλο παρά μόνο συνδέεται με άσκηση εξουσίας.
 

 
Ποιος μπορεί να σε παρενοχλήσει; Οποιοσδήποτε και οπουδήποτε. Μπορεί να είναι ο εργοδότης σου, ο καθηγητής σου, ο προπονητής σου, ο πελάτης σου, ο γείτονας σου, ο συγγενής σου, ο ίδιος ο γονιός σου ή ο αδελφός σου. Είναι αυτός που θα σε αγγίξει χωρίς να του το έχεις επιτρέψει, θα σε προσβάλλει με έναν σεξουαλικό υπαινιγμό, θα σχολιάσει το σώμα σου ή τα ρούχα σου αφήνοντας να φανεί η σεξουαλική του επιθυμία, θα γίνει αδιάκριτος θέτοντας σου ερωτήσεις γύρω από τη σεξουαλική σου ζωή ή θα σου προτείνει να κάνεις σεξ μαζί του προκειμένου να κερδίσεις ιδιαίτερα προνόμια, θα σε κοιτάξει επίμονα και αδιάκριτα ή/και θα σε βομβαρδίσει με μηνύματα που θα σε φέρουν σε αμήχανη θέση. Είναι αυτός που θα εκμεταλλευτεί την εμπιστοσύνη σου και που θα προχωρήσει σε παραβίαση των σωματικών, σεξουαλικών αλλά και συναισθηματικών σου ορίων.
 
Πώς σε επηρεάζει η σεξουαλική παρενόχληση που δέχεσαι; Δεν είναι λίγες οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου στη ζωή σου. Παρατηρούνται προβλήματα τόσο στη λειτουργικότητά σου όσο και στη διάθεσή σου.
 

 
Ακολουθούν μερικές μόνο από τις συνέπειες της σεξουαλικής παρενόχλησης:
* φοβάσαι να έρθεις σε επαφή με τον δράστη
* αποφεύγεις μέρη και δραστηριότητες για να μη χρειαστεί να τον συναντήσεις
* δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς
* τα βάζεις με τον εαυτό σου
* νιώθεις ενοχές
* χάνεις την ικανότητά σου για αποδοτικότητα και δημιουργικότητα
* χάνεις την αυτοπεποίθησή σου
* εμφανίζεις άγχος ή/και κρίσεις πανικού
* δεν έχεις καλή διάθεση
* ανησυχείς για το μέλλον σου
* χάνεις την εμπιστοσύνη σου προς τους άλλους
* αποσύρεσαι και γίνεσαι εσωστρεφής 
* επιβαρύνεται η σωματική και ψυχική υγεία σου
 
Να θυμάσαι πάντα πως είναι στο χέρι σου να βγεις από τη θέση του θύματος και να σταματήσεις να δίνεις δύναμη στο δράστη αφήνοντας τον να ορίζει τη ζωή σου, τις επιλογές σου και τα όνειρά σου. 

 
.

«Τα πρόσωπα της βίας» (προηγούμενα άρθρα): 

.
.
Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά, εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Τρίτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή